Kedlubny pomohou potlačit komplikace spojené se střevními záněty
Jezte zeleninu…
Doporučení jíst pravidelně zeleninu není důležité jen kvůli přítomnosti vlákniny. Univerzitní studie z Jižní Dakoty ukazuje, že mnoho druhů zeleniny obsahuje i látky, které dokážou chránit naše střeva před záněty, jako jsou Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.… nejlépe z čeledi brukvovitých
Mezi doporučenou zeleninu, která pomůže v boji proti střevním zánětům, zahrnuli vědci zejména plodiny z čeledi brukvovitých. Mezi jejich neznámější zástupce patří kedlubny, zelí, květák, řeřicha a brokolice. Tato zelenina má nejen prokazatelný vliv na ústup obtíží u střevních zánětů, ale dokonce také dokáže opravit škody, které už zánět na střevní stěně napáchal. Mezi nejčastější komplikace, které po použití zelí či brokolice ustoupí, patří například krvácení ve stolici a také průjem.Bude zelí v kapkách?
Vědci se nezaměřili pouze na blahodárný vliv samotné zeleniny, ale šli ve svém zkoumání ještě dál. Zjistili například, že za ústup klinických obtíží u střevních zánětů může sloučenina zvaná fenetylisothiocyklanát (zkráceně PEITC), která je nejvíce obsažena právě v brukvovité zelenině. Tuto látku se podařilo izolovat a nyní probíhají testy, které ověří, zda má PEITC stejný vliv i na střeva člověka (původní studie totiž probíhala na myších modelech).Lékaři však věří, že účinek bude obdobný, a tak nemocným se střevními záněty svítá další možnost léčby jejich onemocnění. Časem se tak můžeme dočkat například zelí nebo brokolice v kapkách. O extraktech z těchto rostlin, které obsahují PEITC, se totiž ve studii zjistilo, že mají stejný účinek jako celá zelenina.
(kam)
Zdroj: www.strevni-zanety.cz
30.9.2010 Rubrika: Zdraví a krása | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kedlubny pomohou potlačit komplikace spojené se střevními záněty
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Pochybuji, že nemocnému uleví, mně hodně nadýmají
ja si myslím,že tohle je bomba
http://chlorellamrmia.blogspot.com/
orinka: můžu potvrdit....Bystročické nemá konkurenci.....
Kedlubny alis brukve mám docela ráda,u nás doma je ale jím jen já-ostatním nechutnají....Vzpomínám ještě na tuřín,ten byl taky dobrej....
Linda: tak to abyste si teď našlapali škopek na zimu, u nás je po celý rok, vyhrálo první cenu - nechci dělat reklamu, mají ho v nedaleké vesnici, výrobna jede jak fretka. Fakt, jako domácí.
orinka: Zelí hlávky se dají koupit obcas - cervené nejvíce kolem vánoc a bílé je pomerne dost ted. Sterilované pouze cervené, sice výborné nemusí sse sním uz nic delat, jenom vyklopit do hrnce a ohrát. Bílé sterilizované není, kyselé VYJIMECNE v jednom obchodáku.
Linda: to není možný?! Nikdy bych nevěřila, že něco tak úplně obyčejného někde neznají. To je přece nejběžnější zelenina, giganty, malé, modré, bílé...ale zelí tam doufám je. I kysané??
Tak do Dk tahle zelenina jeste nedorazila , jo zcela vyjímecne se dá koupit bílá kedlubna v hyper super, ale to je tak 1-2x do roka coby dovoz luxus.
Přesně, kedlubny miluju, ale můj žlučník protestuje...
Bridgetj: přesněa teď babo raď
Tak téhle zeleniny máme doma často. Nevýhoda je akorát ta, že jsem pak nafouklá jak pátrací balon