Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Čas, kdy se naše domovy provoní vůní pečeného vánočního cukroví, je tady. Máme pro vás několik tipů, které vám mohou tuto práci usnadnit, a těšíme se, že se svými tipy zapojíte i vy.
Týniny fígle a vychytávky
Ráda bych se s vámi podělila o své malýmé fígly, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce.
Předně do pečení zapojuji techniku. Věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém pracně ručně třeli půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.
Všechna těsta připravuji najednou. V mixéru, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové. V mixéru si také předem nasekám najemno ořechy.
Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý z následujících večerů všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.
Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí.
Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou (pokud je třeba) vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.
Pokud je v receptu „natřít čokoládou půlku pečiva“, tak je nenatírám, ale půlku namočím do čokolády, pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran.
Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já - naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh. Na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se "rozmaže" přiklopením druhého dílu.
Tolik Týna. Jaké triky používáte vy, abyste si co nejvíce usnadnily pečení vánočního cukroví? Podělte se a inspirujte navzájem.
1.12.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 101 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Vylehčené kokosové řezy:
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
30ghladké mouky,200g kokosu,40g hery,150g cukru moučka,špetka soli,3 žloutky,1lžíce rumu,sníh ze 4 bílků.
.........................................................................
Heru se solí, žloutky cukrem a rumem ušlehejte do podoby pěny,přidejte kokos a sníh s moukou.
Těsto rozetřete na plech a upečte.
Poté je překrojte na polovinu, potřete džemem a slepte, nakrájejte na malé kostičky, každý kousek ozdobte čoko.polevou a posypte kokosem.
za sebe musím prohlásit, že od té doby, co byl vynalezen pečící papír, se mi peče výrazně lehčeji, pochválen buď jeho vynálezce
doporučuji péct cukroví až těsně před vánoci, jinak vám ho rodina do vánoc ještě sežere a budete muset péct znovu
poradit asi neporadím, protože jsem v podstatě začínající cukrářka, ale mám jasno v tom, že místo cukroví udělám kýbl tiramisu, je to rychlé, nepečené a má to nesrovnatelně větší úspěch než piplat se s malinkatým cukrovím no a ušetřený čas můžeme věnovat sami sobě
ROZINKY jenž chcete naložit do rumu, nejprve zpařte horkou vodou, potom je naložte do rumu a vše nechte projít asi minutu mikrovlnou troubou.
Výsledek bude potom nesrovnatelně lepší
ZAPÉKANÉ LÍSKOVÉ OŘÍŠKY:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
25dkg hlad.mouky,3dkg cukru moučka,20dkg měkkého másla (Hery) ,1 žloutek, lískové oříšky.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vypracuj těsto a nechej krátce odležet.
Těstem pak obal jádra oříšků a dej péct.
Po upečení je obal v cukru s vanilkou.
Jak oloupat lískové oříšky od slupek ? Opraž je na suché pánvi a v utěrce podrť, oloupou se sami......
Já kupuju většinou v Globusu moučkový cukr od TTD v oranžovém pytlíku, "CUKR MOUČKA,EXTRA JEMNÁ", je sice dražší, ale jemňounký na polevy atp, nemusí se vůbec přesívat, je to půl kilovka se značkou KLASA....doporučuju a na takové to "přestříkání cukroví čokoládou jsou bezvadný polevy v sáčku který vrazíš do horké vody, ustřihneš rožek a můžeš přestříkávat......
LINECKÉ MOCCA LÍSTEČKY:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - --
30dkg hladké mouky,20dkg rozměklého másla,6dkg mletých ořechů,12dkg cukru moučka,1 žloutek,1lžička jemně mleté kávy.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ze surovin vypracujte těsto, vyválejte a vykrájejte z nich lístečky.Po upečení slepte vždy dva k sobě máslovým krémem (máslo, cukr a trochu silné černé kávy).
Po slepení lístečky potřete polevou (3 káv.lžičky silné kávy + moučkový cukr), nakonec ještě každý kousek postříkněte rozehřátou čokoládou.
sharon: ad připečené cukroví - kdysi jsem pekla mandlová srdíčka - těsto moc dobré, krásné a drahé a mrchy se mi přilepily tak, že jsem je odtloukala z plechu málem až do velikonoc - ale měla jsem ten rok moc dobrý nepečený
sharon: teda ty PAŘÍŽSKÉ OŘECHOVÉ TYČKY vypadají báječně jsou úplně jednoduchý
naše Káča si na příští týden nazvala kámošky na pečení, že prej jestli jim půjčím kuchyň, tak se těším, jak se jim bude dařit dneska budu pohledávat všechny možný formičky a vykrajovátka a tvořítka a koupím jim to trojrádýlko, aby jim to šlo od ruky a užiju si poradní hlas
Triky a tipy:
- - - - - - - -
Pečící plechy nikdy neumývejte vodou,jen tak se k jejich povrchu cukroví nepřipeče.
Před každým pečením je důkladně vytřete papírem (já používám kuchyňské utěrky).
Pokud se cukroví připeklo, položte plech na vyždímaný mokrý hadr, mělo by se v důsledku prudkého zchlazení uvolnit.
trpajzlik: trojnásobnej čert jsem ještě nikdy nebyla....
to se mi podařilo, omlouvám se
sharon:
sharon: