Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Čas, kdy se naše domovy provoní vůní pečeného vánočního cukroví, je tady. Máme pro vás několik tipů, které vám mohou tuto práci usnadnit, a těšíme se, že se svými tipy zapojíte i vy.
Týniny fígle a vychytávky
Ráda bych se s vámi podělila o své malýmé fígly, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce.
Předně do pečení zapojuji techniku. Věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém pracně ručně třeli půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.
Všechna těsta připravuji najednou. V mixéru, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové. V mixéru si také předem nasekám najemno ořechy.
Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý z následujících večerů všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.
Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí.
Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou (pokud je třeba) vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.
Pokud je v receptu „natřít čokoládou půlku pečiva“, tak je nenatírám, ale půlku namočím do čokolády, pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran.
Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já - naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh. Na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se "rozmaže" přiklopením druhého dílu.
Tolik Týna. Jaké triky používáte vy, abyste si co nejvíce usnadnily pečení vánočního cukroví? Podělte se a inspirujte navzájem.
1.12.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 101 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sharon:
PAŘÍŽSKÉ OŘECHOVÉ TYČKY.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
16dkg moučkového cukru,16dkg ml.ořechů,3 žloutky,jemně strouhaná citr.kůra.
- - - - - - - - - - - - - - - - --
Z ingrediencí vytvořte těsto,vyválejte plát a radýlkem z něj naporcujte dlouhé obdélníčky.Vše pečte na pečícím papíru a upečené potřete polevou z bílku, cukru a citr.šťávy.
PERNÍKOVÉ KOSTKY :
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
30dkg mouky hladké,15dkg cukru, 4 lžíce medu,2 vejce,špetka skořice,půl lžičky perníkového koření,, prášek do pečiva,trochu mléka.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
Utřeme: cukr, med a žloutky+koření,přidáme mouku + prdopečiva, mléko a sníh.
Upéct na vymazaném a vysypaném plechu.
Pokrájet na kostky, polít čokoládou a nahoru lípnout půlku ořechu.
trpajzlik: bojím bojím.....nechrápu, byla jsem venku a už už už píííííšu.........
trpajzlik: dostala jsem linecké těsto, takové to kupované, a tak teď mám nachystáno, vyválím,potřu vlastním višňovým džemem, na to mřížky a upeču.....snad se to bude dát sníst
sharon: sakra nechrápej a piš
Tyto rady jsou dobré, už jsem využila nějakou loňskou , ještě jednou si to přečtu, ale až před dokončováním
sharon: čéče ty makáš, já včera udělala dvě těsta na perníčky, kvůli vnučce, dnes musím péct - včera jsme dělali věnečky, protože dnes je Ondřeje, bral do práce - 3 dávky
koukám, že tu exceluju skoro sama , kde jste kdo ????
MEDOVÁ SRDÍČKA V ČOKOLÁDĚ
400g hladké mouky,2 lžíce medu, 14Og moučkového cukru,60g másla,2 celá vejce, 1 lžičku skořice a sody.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
vypracujeme těsto a vyválíme plát (ne příliš tenký),vykrájíme srdíčka a pečeme na peč.papíře.
Slepíme dvě a dvě k sobě ( mleté ořech,džem, mouč.cukr) a horní srdíčko potřeme čokoládou a můžeme nazdobit.
r1911: jeden jediný perníček jsem zkusila....a doporučuju, jsou
sharon: Jeden perníček nebo perníčky z jednoho plechu? Já na ten recept koukala ráno a říkala si, že ho taky asi vyzkouším. Obaly od Hery jsem poslala, takže teď ještě využít tuk.
Jinak já letos spáchám tak max. tři druhy cukroví, protože něco bude péct moje mamka a něco mamka, tak bude cukroví doma dostatek. A nejvíc ho stejně pokaždé sním já. Vyzkouším nové recepty, co jsem si vyhlédla v časopisech. Každým rokem si říkám, že zkusím dát pár kousků od každého druhu zamrazit, dělá to tak prý dost lidí, tak to zkusím letos. Třeba až pak někdy v dubnu dostanu chuť na linecké.
tak děvčata , dnes jsem vyzkoušela perníčky , recept najdete skoro v každém časopise jak je reklama na HERU, že pošlete 6 obalů a blábláblá,tak u toho je recept na perníčky co jsou hned měkké. Mám upečeny tři plechy a můžu doporučit-super!už jsem i jeden snědla
Také vám sem přidám jeden typ, který usnadní práci při pečení cukroví. Dnes už má spousta domácností užitečného pomocníka a to domácí pekárnu. S úspěchem v ní připravuji těsta na veškeré vánoční cukroví (perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké atd.....). Stačí jen nandat suroviny do pekárny, spustit tlačítko "těsto" a dílko je za chvíli hotové a bez pracné přípravy na vále.
sharon: sharon: valesovavera: Já nejsem typ který by moc jedl,ale zhubla jsem při dietě ze 120kg na 60 kg a též bych ráda něco okusila .