Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Čas, kdy se naše domovy provoní vůní pečeného vánočního cukroví, je tady. Máme pro vás několik tipů, které vám mohou tuto práci usnadnit, a těšíme se, že se svými tipy zapojíte i vy.
Týniny fígle a vychytávky
Ráda bych se s vámi podělila o své malýmé fígly, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce.
Předně do pečení zapojuji techniku. Věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém pracně ručně třeli půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.
Všechna těsta připravuji najednou. V mixéru, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové. V mixéru si také předem nasekám najemno ořechy.
Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý z následujících večerů všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.
Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí.
Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou (pokud je třeba) vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.
Pokud je v receptu „natřít čokoládou půlku pečiva“, tak je nenatírám, ale půlku namočím do čokolády, pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran.
Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já - naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh. Na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se "rozmaže" přiklopením druhého dílu.
Tolik Týna. Jaké triky používáte vy, abyste si co nejvíce usnadnily pečení vánočního cukroví? Podělte se a inspirujte navzájem.
1.12.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 101 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Mařka: já si to už kolikátý rok jistím, sama peču a ještě si nechám napéct.....prozradím u koho, u tchýně Romana Šebrleho -paní peče výborně, drobné i velké kusy a tak mám všeho dostatek a jak píšu níže, nám nejvíc jede PO vánocích......
Lisa: a máš z toho Sandokanovi oči....neznáš ? do plastového obalu od bonboniery se na dno dají lentilky a zakápnou se čokoládou,až ztuhnou, vyloupnou se a jsou z toho "Sandokanovi oči"......
Tak všechno moc dobré rady ! ! ! A mnoho z nich používám i já . Ale mám tady ještě jednu a hrozně důležitou !!! PŘI PEČENÍ NEDĚLEJTE NIC JINÉHO NEBO VŠECHNO SPÁLÍTE A PRÁCE VYJDE V NIVEČ ! ! ! ! !
A další rada ....CUKROVÍ PEČLIVÉ SCHOVEJTE ,NEBO NA ŠTĚDRÝ DEN NAJDETE PRÁZDNÉ KRABICE ! ! ! !
no a mě už coby samostatné hospodyňce když jsem měla tuhnout řezy na balkoně tak soused nade mnou vytřepal nějaký posratý baťoh či tašku se smetím,snad ještě jehličí z lesa jak chodil na houby , no a moje řezy , to byl jeden velkej hnus, tak jsem mu je zanesla ať si je sežere.......
a chudinka moje maminka, ta jednou udělala hóóódně pařížských rohlíčků-sám ořech, samá dobrá čokoláda-, mimochodem , měla je výborné a když je přenášela z kuchyně přes obývák na balkon ztuhnout, tak zakopla a rohlíčky se VŠECHNY rozmázli po pokoji na koberci, hrůza, vyčistit to pořádně nešlo, takže rohlíčky nebyli, ale byl novej koberec z čehož jsme se ségrou měli větší radosta taky z toho , že si tehdy mamča neublížila, ale ona chudina je oplakávala dva dny
nejlepší pekla každý rok moje paní tchýně, dej pánbůh lehký nebe,ta měla vždycky strašnejch druhů cukroví, zkrátka udělala na několikrát linecké těsto, část s kokosem, část s oříškama, část s kakaem, něco slepila červenou marmeládou, něco slepila rybízovou, něco meruňkovou POZOR ale to byli všechno DRUHY cukroví,vždycky se chvástala kolik mají druhů a nedala si říct že mají druh jen jeden , z jednoho těsta.......umělkyně tchyně
nevím, nevím, ale Monjino cukrovíčko bych tedy nejedla, ono je totiž háčkované či upletené,já tedy peču opravdové, hlavně to co máme rádi a úplně nejradši ho máme po vánocích,takže linecké , toho musí být kvanta, to miluje můj, potom sádlové hromádky , ty miluje dcera, vanilkové rohlíčky, tlapky, ořechové pusinky,řezy obalené v rumové čokošce a kokosu,cukroví tlačené strojkem,zázvorky,moka kolečka,slepované ořechy,vosí hnízda....tohle všechno miluju já, vím, není toho málo, ale přeci si nebudu odpírat,miluju večery kdy venku mrzne a doma je útulně teploučko,zapálím svíčku, rožnu stromeček , naložím mísu cukroví, uvařím kávičku a sedíme, povalujeme se, a cpeme se a cpeme se až z toho blaha usneme......prostě poezie vánoc musí být.
těsta jsem dělala jako týna - hezky jedno za druhým začala jsem ořechama, pokračovala bílým a končila čokoládovým, během adventu jsem postupně vytahovala těsta z ledničky a pekla jak zběsilá asi 18 druhů + kupované pusinky a nepečené - po letech jsem se na to vykašlala, cukroví koupím 1 kg a dva nebo tři druhy oblíbené upeču z 5 dkg , válím v mikrotenovém sáčku - promaže a ozdobí dcera a bude po srandě - tož hezké svátky
Úžasně vypadající linecké koláčky když marmeládu rozehřeju a pak kápnu do vykrojeného otvoru. Je hladká a lesklá a očíčko přímo svítí.
Ačkoli oba mužové / manžel + syn / milují linecké cukroví,neměli to o Vánocích lehké.Dědičný recept od mé maminky,která pekla prvotřídní a mnou nepřekonané cukroví,se mně nikdy nepodařilo realizovat.Vinna byla mouka?máslo?ústřední topení?já?Počáteční dávka se podařila,ostatní těsto začalo stávkovat,lepilo se přidáním mouky se situace hororově zhoršovala.Postupem let při oznámení,že peču linecké,pba muži z domácnostiprchali,aby nebyli svědky vulgárních projevů z druhdy něžné pusinky maminky a manželky.Po vyzkoušení zaručených asi 10 ! receptů od kolegyň/dosud recepty leží v tlustém receptáři/ je nyní situace vyřešena.Promiňte,paní Magdaleno Rettigová,ale již 10 let kupuji polotovar-hotová těsta,a linecké peču skoro jako vy.
Dalo by se říct, že jsme se sousedkou tak trochu soutěžily. Ani ne tak v počtu druhů cukroví, ale v jeho nazdobení.Měla jsem nakoupena různá zdobidla z Polska, tehdy toho u nás moc nebylo a sousedka nakupovala tam. Penízky, které jsem probendila v Polsku jsem chtěla ušetřit na nákupu u nás. A tak jsem vybrala levnější máslo. No a začala péct.Těsto se zdálo super a ještě suprověji se vykrajovalo. Schválně jsem dělala menší tvary a v hlavě plánovala, jak úžasně to nazdobím. Jenže, jak správně tušíte, zdobit vlastně nebylo co. Levné máslo zpúsobilo slití těsta do jednoho hnusného neforemného plátu, který jsem sice pomazala marmeládou, rozkrájela a ozdobila, ale o nějaké výhře nemohla být vúbec řeč.
Jednou jsem s dcerou pekla rohlíčky a měly jsme plnou krabici od bot.0,Bylo to asi v polovině prosince. Pak dcera odjela na víkend k babičce. Večer v pátek jsem si k televize nandala plný talířek. Bylo to moc dobré tak jsem si přidala. No a už během dne i večer v sobotu jsem ujídala rovnou z krabice ,abych to nemusela stále sundavat. V neděli jsem dojedla celou krabici. Dcera přijela a ,že si vezme a tak jsem šla z pravdou ven,že už žádné nejsou. No a samozřejmě se peklo znovu a to už vydrželo. Od té doby se mi to nestalo a už jsem se kontrolovala,abych to nesnědla a nemusela péct znovu. Stalo se to prvně a naposledy. Dcera se smála,protože se to nikdy nestalo. Ale byly dobré!
peče mi kamarádka, peče výborně, beru každý rok od ní 3kg, dělá toho kolem 280-300kg každý rok, tak 30 druhů. K tomu si dodělám jen ty co milujeme a není jich nikdy dost- linecké a mandlová kolečka. S tím pomůže mladší synek, rád maže marmošku a já sebe rumíčkem.
Ivi: Ale prodává se podmáslí v pytlíku
Čokoládovou polevu si připravuju v "pískacím" hrnci, který jsem podědila po babičce, svařovala v něm mlíko
vidím, že nejsem sama, která pracuje tímto způsobem
dobrý rady
Ještě jsem tu nečetla jednu svoji super vychytávku - kromě toho, že peču na papíře,tak peču na jednom plechu. Vždycky z něj stáhnu papír s upečeným cukrovím na studený plech a na ten horký přesunu papír se syrovým pečivem.Za 4 minuty mám upečíno, nemusím nahřívat plech - mám klasickou troubu, ne horkovzdušnou.
Já mohu doporučit taky jedno usnadnění na ZDOBENÍ !! kupuji nové průsvitné obaly na papíry co se používají do pořadače při zakládání formulářů apod. Stranu kde jsou dírky , před svárem opatrně odstřhnu a udělám si dírku jakou sama potřebuji.
Zdobím tím hlavně perníčky, JE TO BEZVA A MOC TO NESTOJÍ , JE TO PEVNÉ...
Arna: JJ, ja vim, ja je mela v ruce a nakonec nekoupila, protoze to neni ten opravdovy igelit co driv byval. A mleko v pytliku se uz taky nedela, s tim pytlikem od mleka to slo bajecne.