Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Mladá a blbá versus zkušená, ale zrovna nějak mimo. Domácí karamboly.

Mladá a blbá versus zkušená, ale zrovna nějak mimo. Domácí karamboly.

„Copak jsem mladá nebo blbá, abych dávala králíkům mokrou trávu?!“ Takhle nějak se rozčilovala paňmáma Škopková poté, co se jí manžel zeptal, čím ty králky proboha krmí, že houfně hynou. Spojení „mladá nebo blbá“ mi připadá velice trefné, ačkoli v dobách svého mládí jsem byla přesvědčená, že jsem děsně chytrá. Možná bych terminus technicus „blbá“ nahradila mírnějším „nezkušená“. I když to zase nezní tak trefně.

Pravda však je, že mladé novomanželky a hospodyňky začínající fungovat jako samostatné jednotky se nějakému tomu karambolu a šlápnutí vedle vyhnou jen velmi zřídka. Snad každá z nás má na své pažbě více či méně zářezů v podobě sražených svetrů, omáček vylévaných za stálého míchání do záchodu a dalších povedených taškařic.

Moje maminka dává ještě dnes k dobru historku, kterak poprvé vařila chlupaté knedlíky a ve chvíli, kdy je chtěla vyndat z hrnce, zděšeně míchala cedníkem ve vodě a nenalezla ani jeden. Já zase nostalgicky vzpomínám na svou první svíčkovou, která ve finálním výsledku nebyla ani svíčková, ani omáčka a už vůbec ne poživatelná. V průběhu několikahodinového snažení u plotny jsem vytvořila jakousi těžko identifikovatelnou zeleninovou šlichtu, kterou nedokázal spořádat ani můj tatínek, který, jako válečné dítě, byl zvyklý na ledacos.

Samostatnou kapitolou drobných domácích nehod je pak praní prádla a seznamování s automatickou pračkou a jejími programy a vhodnými teplotami. Těch slz, vzteku, bezmoci a pocitu, že jsem naprosto nemožná! Můj parádní svetr tak po jedné očistné akci zůstal ve skříni a po několika letech ho na chatě u rodičů užila má dcerka, které bylo v té době pět... Světloulince žluté damaškové cíchy od babičky, ke kterým se omylem připletla černá bavlněná ponožka, se již nikdy nepodařilo vrátit do původního stavu a místo zářivé, žluté nádhery jsem měla s velkou hanbou ve skříni uložené odporně šedavé, zaprané „cosi“.

mladá a blbáKdyž si člověk takovou spoušť způsobí sám, je to sice nepříjemné, ale může hubovat akorát sám sobě. Majucha se asi necítila zrovna nejlépe, když při návštěvě u sestřenice ve snaze jí pomoci naládovala pračku běloskvoucími plenami a přihodila k nim fialové kalhotky. Po dokončení pracího programu pak musela sestřenici dlouho utěšovat, neboť ta se prý usedavě rozplakala a nebyla k zastavení.

Abychom však byly spravedlivé, tyto karamboly nebývají výsadou jen „mladých a nezkušených“. I zdatné a životem ošlehané a ostřílené hospodyni se občas přihodí něco, co ji donutí k hlubokému zamyšlení. Dodnes nechápu, jak mne mohlo napadnout dolovat ze zapnutého topinkovače vzpříčenou veku kovovou vidličkou. Že je to špatně jsem si uvědomila hned, co bouchla elektrika v celém domě a mé vlasy stály v pozoru.

Má redakční kolegyně Kadla taky určitě nenalila do hrnce s cibulí pod guláš ten ocet místo oleje úmyslně. Stejně jako Sofffie nehodlala překvapit rodinku inovací v podobě osoleného štrúdlu.

Říká se, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. A tak si myslím, že není potřeba se za podobné úlety nějak zvlášť stydět. Tak ostych stranou, milé čtenářky, a přihoďte do diskuse nějaké své perly, které jsme ve svém životním období „mladá a blbá“ nebo „zkušená, ale momentálně nějak mimo“ sobě a svým blízkým připravily.

Meryl


13.1.2011   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 103   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Mladá a blbá versus zkušená, ale zrovna nějak mimo. Domácí karamboly.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-103
anadir
anadir - 13.1.2011 14:42

Holky, vám OPRAVDU chutná svíčková? Nebo ji připravujete kvůli svým smajlik - 43, přiznejte se. smajlik - 58

 
Almega
Almega - 13.1.2011 14:41

Kdo tu už dlouho nebyl je Ota!!

 
♥Mamina6♥
♥Mamina6♥ - 13.1.2011 14:24

jasupavla: smajlik - 34smajlik - 34dobrýsmajlik - 47

 
manka
manka - 13.1.2011 13:50

sharon: tak to bys čubrněla co přinesla jedna moje bývalá padesátiletá kolegyně do práce na obědsmajlik - 76smajlik - 76

 
jasupavla
jasupavla - 13.1.2011 13:48

Já,coby novomanželka jsem vařila těstoviny a vodu z nich slila do konvice na kávu,protože tehdy jsme měli umyvadlo s odpadem na chodbě.Posléze přišli na návštěvu moji rodiče a já jim uvařila kafe smajlik - 55.Samozřejmě bylo slané,ale vzali mě na milost.

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 13.1.2011 13:48

To já ač ne mladá, ale asi už zase blbá mám čerstvý příklad. Napsla jsem pracovní smlouvy a všechny doklady 3 nových zaměstnanců uložila. Dělám i poštu a prázdné obálky vyhazuji do odpadkového koše s ostatním odpadem - to bylo včera. Dnes jsem chtěla smlouvy založit a ejhle ony nikde. Všechno jsem prohledala, až jsem uznala, že jediné místo, kde mohou být jsou odpadky. Odpadky od včera už byly slisované v kotelně, takže do kotelny rozdělat balík a prohlížet - no byly tam různé lecosy, bylo to v podstatě čerstvé, ale i tak dost hnusné. Nenašla jsem. Vlezu do kanceláře a a tu mě osvítil duch svatý, že jsem je uložila do šuplíčku do kterého jediného jsem se nekoukla. No malé děti touží být popelářem, já zřejmě taky i v pokročilém věku.smajlik - 76

 
sharon
sharon - 13.1.2011 13:44

holky, nechápu jak se může nepovést svíčková....smajlik - 68

 
Tygřík
Tygřík - 13.1.2011 13:29

Sofffie: smajlik - 34 Přesně jak moje matka. Je výborná kuchařka, vše, co uvaří, všem moc chutná, ale svíčkovou smajlik - 65 No děs, dělala ji třikrát a opravdu se snažila, ale i když všeho dávala víc nebo míň, stejně jsme to překřtili na zeleninové pyré, což ji od dalších pokusů se s víčkovou odradilo. Naštěstí smajlik - 64 Já a vaření moc karambolů nemáme, protože vaří manžel, i tu svíčkovou s dom. knedlíkem má absolutně mňam smajlik - 32 Prádlo se mi povedlo přebarvit jen jednou a to na světle modro, takže to manža i dítka nějak vydýchali. Já jsem spíš ale takový ten antitechnický typ - již zmiňované hašení hořícího sádla vodou, utěrka na sporáku atd. Nejhorší asi bylo, když jsem byla po operaci očí a libovala jsem si v šeru. Tak jsem si četla a stínítko lampy překryla částečně ubrusem a pak se šla koupat. I po dvojím malování je ohořelina na stropním trámu jasně patrná...smajlik - 23

 
Sofffie
Sofffie - 13.1.2011 13:03

Mamina6: taky jsem si myslela, že na svíčkové se nedá nic zkazit. smajlik - 68 A pak jsem to přepískla s množstvím mrkve a mělo to takovou sytě oranžovou barvu, že mi to obarvilo i nový bílý ponorný mixér Bosch. smajlik - 64 Chlapci to statečně snědli, ale dali mi za úkol už to radši nezkoušet a vařit ověřené dobroty. smajlik - 68

 
♥Mamina6♥
♥Mamina6♥ - 13.1.2011 12:49

Kočkomilka: u býv.tchýně je to taky po dlouho dobu novoroční jídlo...a že ju sakra umí......smajlik - 57smajlik - 60
¨Z halali jsem taky dělala..taky vniveč...smajlik - 48
Asi je fakt chyba ve mě......

Máme dršťkovou z hlívysmajlik - 57smajlik - 64

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 13.1.2011 12:44

Taky jsem ji neuměla,pokusy k ničemu.Teď koupím halali,maso prošpikuju a na 2 dny naložím.Peču po vzoru maminky.Pak v nádobě rozmixuju i s trochou mouky, dám provařit,dochutím,na závěr šlehačku,tu už jen prohřehu,nevařím.Je to po mnoho let naše novoroční jídlo,chystám na Silvestra,přes noc se odleží a ohřívaná je lepší než čerstvá. Maso ohřeju v MW. Citrón,brusinky,šlehačka.Bože,já mám hlad! Jdu si něco ulovit.smajlik - 68

 
♥Mamina6♥
♥Mamina6♥ - 13.1.2011 12:32

Mamina6: tak tenhle postup jsem nedělala a popravdě už to vidím, jak to zase poletí da "hajzlu"....smajlik - 68smajlik - 72

 
sharon
sharon - 13.1.2011 12:12

emchira: Jasmine ...občas jí tu vidím na diskuzích....smajlik - 45

 
sharon
sharon - 13.1.2011 12:11

Mamina6: tak já maso nenakládám, prošpikuju a vařím na plotně v hrnci na cibuli s kořením a zeleninou do měkka....vyndám ho, rozkvrdlám mouku ve studené vodě, zahustím , rozmixuju ponorákem, múžeš i přecedit, pokud je nutno, naliju šlehačku, probublám........nejlépe vše den předem, maso z lednice se pak krásně krájí a v omáčce plátky masa prohřeju , anebo samostatně v mikrovlnce.....

 
♥Mamina6♥
♥Mamina6♥ - 13.1.2011 12:02

sharon: smajlik - 68smajlik - 68už tolika receptů jsem na to měla, dělala to přesně podle toho, jak to dělal býv.tchýně, psala si postup přesně tak jak to dělala a stejně...ne....smajlik - 66nevím čím to..a to jsem pěkněprosím kuchařka vyučenásmajlik - 68

Fakt krok po kroku, hodně zeleniny, maso naložila do něj, nechala 2 dny v tom být, pak pekla, rozmixovala, zadělala šlehačkou a smajlik - 48smajlik - 48..tak kde je chyba?? Ve mě...a nevím proč...?!!!smajlik - 82smajlik - 72

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-103
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77230.
    Archiv anket.