Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Už máte napečeno? Já jo!

Už máte napečeno? Já jo!

Letos jsem si dala dvě předvánoční předsevzetí. Jednak, že se s cukrovím nebudu párat, jednak, že upeču jen to, co u nás opravdu "frčí". Vyhnu se tak tomu, že budu v únoru dojídat čtyři kila cukroví, které sice krásně vypadá, ale nikdo ho nechce (přece to nevyhodím), a že budu mít v březnu zase o tři kila víc...

 

Nepárala jsem se s tím. Cukrovím jsem strávila čtvrteční večer, páteční večer a sobotní odpoledne a je hotovo. Pravda, zasloužilí kuchaři by nad nepříliš dokonalými tvary a polevou nepřiléhající vždy "k tělu" asi kroutil hlavou, ale je mi to jedno. Jedlé to je, lupou to nikdo prohlížet nebude a doma to náááádherně voní. To je vlastně jeden z důvodů, proč cukroví peču. Ta vůně, která prosákne do záclon, do guláše i do kožíšků mých pěti koček, které pobíhají po kuchyni a přemýšlejí, jak uzmout aspoň kousek toho lineckého...

 

Kromě počtu druhů jsem se rozhodla regulovat i množství, a tak místo obvyklých 5 - 8 kilo jsem od každého druhu upekla jen dvě dávky. Kdyby náhodou pochybělo, dopeču před Štědrým dnem ještě pár kousků...

 

A co jsem tedy letos pekla?

  • Medové perníčky. Kdyby se náhodou nesnědly, skončí pověšeny na stromečku.
  • Vanilkové rohlíčky. Po těch se obvykle zapráší a před Štědrým dnem vždycky dopékám ne jednu, ale rovnou tři nové dávky.
  • Vosí hnízda. Ta jsou pro mne. Kluci je moc nemusí, ale je to moje vzpomínka na babičku. Bez vosích hnízd bych neměla ty pravé Vánoce.
  • Ořechové kuličky. Ty začnu dělat v okamžiku, kdy mám pocit, že s formičkou na vosí hnízda prásknu o zeď, protože to těsto zpropadeně lepí, nejde vyklopit, drobí se to a kdovíco ještě. V jistém, přesně definovaném okamžiku tedy z vosích hnízd pružně přecházím na kuličky.
  • Ořechová kolečka obalovaná za horka v cukru
  • Linecké hvězdičky slepované čokoládovým krémem a zdobené čokoládovou polevou a lískovým oříškem nebo mandlí nebo bílými hvězdičkami.
  • Linecká kolečka s hvězdičkou uprostřed, slepovaná marmeládou.
  • Ořechová kolečka slepovaná ořechovou náplní, zdobená bílou čokoládou a plátky mandlí nebo bílými korálky.

 

A teď už mi zbývá jen jediné. Zaběhnout do žlutomodrého supermarketu a koupit to jediné cukroví, které už několik let nakupuji. Kokosky. Zjistila jsem totiž, že je mají stejně dobré, jako když je dělám já, a většinou jim vypadají jako kokosky a ne jako kokosové placky jako mně :-)

 

A tady jsou moje letošní výtvory:

cukrovi1

cukrovi2

cukrovi3

cukrovi4

cukrovi5

cukrovi6

cukrovi7

cukrovi8

cukrovi9

cukrovi10

cukrovi11

cukrovi12

 

A co vy? Pečete? Nepečete? Už máte hotovo, nebo jste ještě nezačali? Jaké cukroví je vaše nejoblíbenější? Které vám dá nejvíce práce? Máte cukroví spojené s nějakou vzpomínkou na dětství jako já? Fotky sem!!!

 

 

Kadla


12.12.2011   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 104   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Už máte napečeno? Já jo!

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105
Světlonoska
Světlonoska - 12.12.2011 9:42

smajlik - 76Ně´jak se mi to už přejedlo ,je to pořád nastejno...upeču tvarohovou štolu, to bude vše.smajlik - 94

Navíc když přijedou děti,každy se vzorkem cukroví,že jsme to loni jedli měsícsmajlik - 36

 
Světlonoska
Světlonoska - 12.12.2011 9:39

smajlik - 94Sice je to pěkné,ale abych to pak dávala do mrazáku,tak to raději jen pár symbolicky a také to stačísmajlik - 76smajlik - 52smajlik - 64

 
Haninka
Haninka - 12.12.2011 9:33

Perníčky máme taky, už jsou ve sklepě na rozležení, tak jsem na ně zapomněla smajlik - 64

 
loupák
loupák - 12.12.2011 9:21

Nika1:smajlik - 68

 
Bellana
Bellana - 12.12.2011 9:20

Jsi dobrá, takhle brzy napečeno a tolik druhůsmajlik - 47. Letos nějak ještě nemám vánoční náladu, vlastně ji nemám už několik let, co děti vyrostly. Dnes upeču linecké a košíčky, zítra vanilkové rohlíčky a něco s kokosem. Nepečené udělám až těsně před Štědrým dnem. O svátcích se toho u nás mnoho nesní, ale pak si děti odvezou každý svoji krabičku s kilem cukroví a smlsají to při učení nebo v práci při kávě. Perníčky se nám líbí, ale nikomu zrovna dvakrát nechutnají, tak je ani nedělám.

 
Haninka
Haninka - 12.12.2011 9:17

Máme napečeno od minulého víkendu, zorganizovala jsem na to celou rodinu smajlik - 34 - manžel uhňácal těsta, dcera vyválela, upekla, já slepila, pak jsem zdobila polevami, mladším syn zdobil oříšky, mandlemi, se starším synem jsme namačkali tešto do formiček, on pekl, vyklápěl, cukroval a já dál mačkala. Zvládli jsme za víkend 8 druhů, před vánoci jsou staší dva dny doma, dodělají nepečené a je to smajlik - 47

 
Nika1
Nika1 - 12.12.2011 9:15

Já mám taky hotovo, nepeču, raději koupím sušené i čerstvé ovoce.

 
sharon
sharon - 12.12.2011 9:11

já letos poprve po 40ceti letech nepeču, nemám ořechy a tak jsem si nechala napéct od odbornic v soukromé cukrárně, pekli nám v září na svatbu a měly to moc dobré, takže já jen několik vánoček a biskupáky.....smajlik - 32smajlik - 32smajlik - 32

 
Saturninka
Saturninka - 12.12.2011 9:02

A já mám napečíno už asi měsíc, natříno a slepeno cca 14 dnů a v sobotu jsem s nevěstou (hihi, milá mého syna) malovala "umělecky" perníčky, jsou krásný, vyapdaj ,jakoby je zdobily moje děti, když jim byly tak 3 rokysmajlik - 14. Peču toho vždy asi tunu, neb moji drazí to prostě sežerou. Druhů mám možná 10 a krom perníků samé malé tvary. Tož tak, konec chlubení a zpět do práááce. Přeju krááásný den!!!
Joo - a dárky už jsem taky včera pobalila!smajlik - 27

 
Juana
Juana - 12.12.2011 9:02

Hm, letos jsem ještě nezačala a vůbec se mi do toho nechce. S manželem hubneme, nejíme to, v čem jsou sacharidy, takže budu péct jen pro děti a dcera mi řekla, že chce vanilkové rohlíčky, synovi je to prý jedno. Takže asi opravdu udělám rohlíčky z poloviční dávky a prdím na to. smajlik - 68 Vždycky jsem dělala kolem deseti druhů, letos to fakt vidím na ty rohlíčky. Holt budou chudý vánoce - matka pečení nestíhá, chodí hlídat další vnoučata, která přibyla do rodiny (brácha má malou holku plus navíc dvojčata a švagrová nějak nestíhá), tchýně nepeče už léta, tak holt se moc dítka cukrovím nenacpou.

 
loupák
loupák - 12.12.2011 8:51

Jak už jsem tady párkrát psala,děláme společně se segrou 6 druhů cukroví,každá tři...letos se k nám přidala i naše mamča,takže každá děláme jen dva druhy,tak se na to vrhnu buď dnes nebo zítra,dělám ořechy plněný nutelou a nepečený rafaela,segra vytlačovaný kokosky s čoko polevou a vanilkový rohle,mamča linecký plněný marmoškou a posypaný vším možným(buď mandle,ořechy,myší bobky...) a pracnysmajlik - 77.....neděláme toho hodně,jen ze dvou dávek,děckám to chutná spíš před vánoci a během nich se toho ani nedotknou,máme to spíš jako dekoraci a pro návštěvy,stejně toho zbyde habadějsmajlik - 26...peču hlavně pro tu vůni jak píše Kadla,prostě to k vánocům patřísmajlik - 60

 
Tygřík
Tygřík - 12.12.2011 8:45

Vanilkové rohlíčky už mám, přes týden budu po večerech pokračovat - linecké kakaové a vanilkové (slepuji domácí rybízovoz marmeládou od maminky smajlik - 77), pak dělám kočičí jazíčky (mouka, šlehačka, cukr, po upečení namáčím konce do polevy - holky se po nich můžou utlouct) a den dva před Štedrým dnem dělám domácí raffaela a kokosové suky, což je zase moje smajlik - 60 Peču obvykle kolem pěti šesti kilo, jenže to dělám i pro své rodiče a babičku. A co zbyde, odvezu po Vánocích zase k našim, protože můj táta je prostě cukrový maniak, takže si to nabalíčkuje po dávkách cca dvě hrsti, naháže si to do mrazáku a postupně vytahuje. To pak návštěvy čučí, když o prázdninách snídá domácí vanilkové rohlíčky smajlik - 68

 
annie
annie - 12.12.2011 7:57

Taky nehodlám dojídat kila cukroví, případně ho sypat slepicím, takže se letos hodně krotím.
Klasika - vanilkové rohlíčky, linecké - na tvaru a zdobení nesejde - je to furt jeden druh, nepečené kokosové minibounty - to už mám a chystám se ještě na druh, dva - hodně z poloviční dávky.

 
Jarča*
Jarča* - 12.12.2011 7:38

Kadlo, takové chutě po ránu... Vypadá to moc jedlesmajlik - 47smajlik - 5
U nás s nejmladší dcerou zahajujeme vánoční pečení perníčky, a potom pár dní před štědrým dnem děláme vosí hnízda, to přijede i ta starší, já udělám těsto a holky tvoří. Ty kuličky nás nikdy nenapadly, ale stejně nikdy nic nezbyde, nepovedené tvary se sní hned na místěsmajlik - 68
Jinak všechny ostatní druhy napeče maminka, které tímto moc děkujismajlik - 61

 
orinka
orinka - 12.12.2011 7:37

Takže jo, diskuse jede! Já drobné vůbec dělat nebudu, přestože jsem si nalouskala dostatek ořechů. Ale docela mi vyhovuje recept na točený perník, ten moc chutná každému, co ho zkusí a přitom je to raz dva hotové. Kromtoho jsem už 3x udělala vánočku, máme ji rádi, nejlepší jsou ty upečené mandle navrchu.smajlik - 57 Drobné cukroví nám zůstávalo taky a navíc jsem taky zbytečně přibírala. Je mě i tak dost.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77200.
    Archiv anket.