Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Srbský květák

Srbský květák

Potřebujeme:

1 pěkný, pevný  bílý květák

1 hrnek mléka

2 PL polohrubé mouky

Asi 1dl oleje

1 větší vajíčko

1 oloupanou středně velkou syrovou cibuli pokrájenou nahrubo

2- 3 (podle toho, jak jsou velké) sterilované sladkokyselé okurky

1 polévkovou lžicí hořčice (plnotučná nebo i kremžská)

Sůl

Asi 1 čajovou lžičku cukru

Event. mletý pepř

4 pěkná velká rajčata

4 bílé papriky (můžou být samozřejmě i kapie jakékoliv barvy, ale toto je původní recept)

Postup:

Květák rozdělíme na přibližně stejné růžice (ne moc nadrobno) a uvaříme do měkka ve slané vodě. Uvařený přendáme na prkýnko a necháme vychladnout.
Mezitím si uděláme majonézovou omáčku.

V kastrolku ve studeném mléku prošleháme rovnoměrně mouku, zvolna přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme do zhoustnutí. Jako bychom dělaly klasickou dětskou krupičku. Pak odstavíme a vychladíme.
Teď ale potřebujeme mixér, bez něj se to nedá udělat jaksepatří hladce.
Do mixéru vklepneme celé vejce a na to nalijeme trochu oleje. Spustíme mixér a během mixování pramínkem seshora opatrně přiléváme zbytek oleje - pozor na postříkání! Mixujeme tak dlouho, dokud to nezhoustne a nezesvětlá, tj. cca 2 minuty. Pokud je omáčka stále řídká, přikápneme ještě další olej - s citem, nepřehnat! - a ještě promixujeme. Musí být hustá. Povede se vždy! Jen musí mít olej i vajíčko stejnou teplotu (z ledničky).
Když teď máme základní majonézu hotovou, necháme ji v mixéru a přihodíme cibuli a sterilované sladkokyselé okurky. Vymixujeme dohladka. Přichutíme hořčicí, osolíme, přidáme cukr k vyvážení chuti. K tomu nakonec přilejeme vychladlou mléčnou kaši a společně ještě pomixujeme.

Máme skoro hotovo! Teď ještě nadrobno nožem rozkrájíme rajčata a papriky , přidáme do omáčky a promícháme. Ještě ochutnáme, podle potřeby přidáme sůl, cukr a kdo má rád, tak i mletý pepř.

Touto omáčkou na talíři přeléváme uvařený květák.
Podáváme s pečivem.
 

Dobrou chuť Vám dnes přeje orinka



Linda


8.8.2014   Rubrika: Zelenina   |   Komentářů 18   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Srbský květák

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-18
orinka
orinka - 8.8.2014 9:14

sharon: není to bešamel, vaří se bez tuku!! Je to na nastavení tatarky, aby nebyla tak tučná, ale aby zůstala stále tak dobrá. Věř, že kdybys ochutnala, tak zařadíš do jídelníčku (pokud máš teda ráda tatarku). Recept mám asi 50 let a nikdy nikoho nezklamal.smajlik - 25

 
evropka
evropka - 8.8.2014 9:12

určo se nechám pozvatsmajlik - 58

 
sharon
sharon - 8.8.2014 8:09

ta mléčná kaše je snad bešamel .....ochutnala bych to ale dělat to nebudu...smajlik - 26smajlik - 26

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-18
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77213.
    Archiv anket.