Bio potraviny: drahý špás, nebo půl zdraví?
Obliba bio potravin neustále stoupá. Je však pravda, že jsou kvalitnější, a proto vhodné i pro alergiky? Rozhodujete-li se, zda kupovat, či nikoli, možná vám poradí následující řádky.
Co je to bio
Označení bio popisuje, jakým způsobem byla finální potravina pěstována či chována a zpracovávána. Bio úroda vždy roste v bezpečné půdě, bez použití umělých hnojiv, pesticidů a metod genového inženýrství. Bio dobytek se musí volně pást a při péči o něj je zakázáno užívat antibiotika a růstové hormony.
Hlavní výhody
1. Nízký obsah pesticidů. Ty představují největší riziko hlavně pro těhotné ženy a malé děti. Nicméně se střádají v tělech nás všech. Výsledkem pak může být oslabená imunita, bolesti hlavy a vývojové vady plodu.
2. Snadno rozpoznatelná čerstvost. Bio produkty nesmí obsahovat konzervanty. Lze proto u nich poznat čerstvost doslova na první pohled. Ta je zaručena i tím, že tyto potraviny často dodávají místní farmáři.
3. Šetrnost vůči životnímu prostředí. Příroda se tímto způsobem obdělávání nevyčerpává. Bio farmaření snižuje znečištění vody, půdy i vzduchu a zabraňuje půdní erozi.
Bio může pomoci v boji s alergiemi
Studie prokazují, že bio potraviny obsahují více zdraví prospěšných látek (např. antioxidantů) oproti klasickým potravinám. Hodí se tak bezesporu pro každého. Alergici však mohou profitovat hned dvakrát – je prokázáno, že konzumují-li jen potraviny v bio kvalitě, často se jejich alergické projevy zmírní, či zcela ustoupí.
Je cena opravdu příliš vysoká?
Bio potraviny jsou drahé, protože farmáři nepoužívají chemikálie. Mají tak nejenom značně ztíženou práci, ale i nižší výnosy oproti konvenčnímu způsobu hospodaření. Navíc získání bio certifikátů není taktéž levnou záležitostí. Snažíte-li se však udělat něco pro své zdraví, jsou tyto potraviny dobrým začátkem.
(msd)
Zdroj: www.bez-alergie.cz
31.8.2012 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bio potraviny: drahý špás, nebo půl zdraví?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ne nekupuji je.
1)neverim ze by opravdu byly o tolik zdravejsi ze by zpousobily nejakou vyraznou pozitivni zmenu v organismu.
2) o ekologickem pozitivu/ zatezi na prirodu dost pochybuji
3) i kdyz dejme tomu na ekologickém poli 50 let nikdo nepouzil chemicke hnojivo, a siroko daleko je zdrava priroda, tak jsou tu vetry a deste buh vi odkud, takze stejne 100% zdravy nemuze byt nic
4) cena. Uznávám ze musi byt vyssi, kdyz na stejnem poli vypestuji polovinu produktu (nehnoji, skudci sezerou apod), tak z neceho zemedelec musi byt ziv. Ale pro 4 clennou rodinu bych musela mit o minimalne jeden plat navic.
koukněte občas na hodnocení D-Testu, bio výrobky (potraviny i jiné) jsou většinou na spodních příčkách v kvalitě i co se zatěžování přírody týče
já tomu moc nevěřím. Pro mě je bio jen to, co se vypěstuje doma na zahrádce. Tam skutečně vím, co v tom je. Jen neovlivním kvalitu deště
Biopotraviny se mně zdají být hodně drahé.Celý život jsem jedla "nezdravé nebiopotraviny", takže začínat s nimi ve velkém nebudu. Naštěstí žádnými alergiemi netrpím.