Máta vás zahřeje i ochladí
Co mají společného žvýkačky, známý likér „zelená“, mentolové cigarety, čokoládové bonbóny peprmintky a mátový čaj? Ano, uhodli jste – všechny tyhle pochoutky se inspirovaly (byť některé jen přeneseně a chemicky) výraznou chutí a vůní jedné obyčejné bylinky – máty peprné. Máta peprná (mentha piperita), lidově zvaná balšám, je však jen jeden, u nás asi nejrozšířenější druh máty. Další druhy, používané k různým účelům, jsou máta kadeřavá, klasnatá, vodní a další. Máta je nejen léčivá bylinka, ale hodí se také do kuchyně.
Léčivé účinky máty
Nejčastěji se máta používá při žaludečních problémech: povzbuzuje chuť k jídlu, uklidňuje podrážděný žaludek i žlučník, podporuje trávení, a proto je vhodným doplňkem při léčbě nechutenství. Mátový čaj má zároveň dezinfekční účinky: hodí se při bolesti v krku jako kloktadlo a k výplachům při zánětech v dutině ústní. Inhalace mátového odvaru je účinná i k uvolnění rýmy a také při stresu, bolestech hlavy a nespavosti. Účinnou látkou v mátě je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje a zároveň příjemně osvěžuje dech. Ovšem pozor, někteří lidé mohou být na mentol alergičtí. Mátu by také vůbec neměly pít děti do 5 let. Mátový čaj připravíme přelitím dvou čajových lžiček (asi 4,5 g) sušené mátové natě (čerstvé je třeba víc) jedním litrem vody.
Máta v kuchyni
Mátový čaj se dá samozřejmě pít jako obyčejný nápoj – teplý, studený, nesladký i slazený. V zimě zahřeje, v létě ochladí, říká se. Ve Středomoří se mátový čaj pije ve velkém horku silně oslazený, někdy i s mlékem. Pro milovníky míchaných nápojů má máta také své kouzlo: v poslední době je hitem kubánský míchaný nápoj Mojito. V originální verzi s bílým rumem, jako letní osvěžení je možná lepší jeho nealkoholická varianta (místo rumu použijeme citrónový nebo limetkový džus). Máta se ovšem hodí i do salátů, jako ozdoba letních moučníků, na studené omáčky nebo jako ledový šerbet.
Mojito
světlý rum 4 cl
limetka 1 ks
soda na dolití
třtinový cukr 3 lžičky
asi 10 lístků máty peprné
Ve sklenici rozmačkáme mátu společně s cukrem. Přidáme světlý rum a vymačkáme limetkovou šťávu. Pak nasypeme led nebo ledovou tříšť a doplníme sodou.
Mátový šerbet (sorbet)
2 lžičky máty peprné
citron
cukr, led
Mátu přelijeme vařící vodou a necháme čtvrt hodiny stát. Přecedíme, ochutíme citronovou šťávou, dolijeme vodou na 1 litr a podle chuti osladíme. Podáváme s jemně nadrceným ledem.
Na závěr ještě jeden tip – v dobách dávno minulých si lidé zavěšovali k posteli látkové pytlíčky se sušenou natí máty poleje (lidově zvané kvítí milodějné nebo bleší máta), protože prý výborně odpuzovaly blechy a vši. Není to jen pověra: mentolová silice, která nám tak příjemně voní, totiž funguje jako přírodní repelent.
A co vy? Máte nějaký zajímavý recept? Pěstujete mátu na zahrádce či v truhlíku za oknem?
14.6.2007 Rubrika: | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Máta vás zahřeje i ochladí
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Rychlé "čítované" mojito
místo sody použít citronovu Matonku nebo Poděbradku
právě pocucávám mátový čaj
Máta je moje nejoblíbenější bylinka
teplý mátový čaj je super v horku