Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Jak oslavit jubileum?

Jak oslavit jubileum?

Jedna ze čtenářek mě nedávno požádala, zda bych mohla jejím jménem napsat článek a požádat Vás o radu. V létě budou v její rodině slavit kulatiny a ráda by oslavenci připravila trošku netradiční oslavu. Sama jsem v Čechách nikdy moc neslavila, ale slíbila jsme jí, že napíšu jak se slaví v Dánsku. Možná něco z toho bude inspirací i pro ni.

Dánové jsou slavící národ a slaví cokoliv kdykoliv. Oslavy nebo jenom rodinný oběd či večeře v restauraci jsou cenově velice nákladné a tudíž zcela vyjímečné. V každé obci či městské části lze za poměrně příjemný peníz pronajmout společenskou místnost či dům se společenským sálem, vybavenou kuchyní a sociálním zařízením. Zde se oslavuje v podstatě všechno  – svatba, pohřeb, narozeniny, křtiny, biřmování a cokoliv dalšího. Hodně oslav se také přesunuje do letních měsíců a oslavuje se doma nebo na chatě na zahradě.

Na velké oslavy se najímají pomocnice, obvykle to jsou dívky ve věku 14-18 roků, můžou to být sousedé, vzdálené příbuzné, spolužačky vašich dětí apod. Platí se jim obvykle 50-80 korun na hodinu. Jejich úkolem může být doplňovat bufet, sebrat talíře a příbory a nacpat je do myčky, odnést do kuchyně zbytky hlavního jídla a naservírovat místo něho dezert, doplńovat led, uvařit kávu apod – prostě všechny drobnosti, ke kterým by jinak byla hostitelka nucena odbíhat a neužila si oslavy a hostů. Obvykle stačí 2 dívky na 40-50 hostů na první 3-4 hodiny nebo po dobu hlavního jídla.

Za 20 let jsem zažila slavnostní menu na 2 svatbách a jednom biřmování, všechno ostatní byly bufety. Takový bufet má hned několik výhod:

1) spousta pokrmů se dá připravit předem

2) pokud využijete služeb cateringové firmy můžete si nechat dodat jídlo i několik hodin předem (například pokud přijdete domů až společně s prvními hosty)

3) nemusíte řešit jak udržet všechno jídlo teplé – vždycky se najde něco co lze servírovat studené či pokojové teploty, v nejhorším lze pronajmout držáky jídla pod kterými se zapalují čajové svíčky na udržení teploty

4) vyhnete se problémům s tím co kdo má či nemá rád, problémům s dietami, vegetariány apod.

5) nemusíte řešit kdo a jak bude servírovat jídlo

6) většinu zbytků lze zamrazit

7) můžete požádat kohokoliv z hostů, aby něco přinesl

8) poměrně jednoduše lze obměňovat, takže neservírujete na každé oslavě stejné jídlo

Bufet může být směs studené kuchyně a k tomu košík různého pečiva. Nebo můžeme podávat různá masa a k nim míchané saláty či několik druhů smetanových brambor – velice oblíbené a jednoduché. Připravujeme je  den předem a před podáváním stačí přihřát 20 minut v troubě.

Velice praktické a jednoduché na tento typ oslav je grilování. Několik druhů masa naložíte den předem do různých marinád, jako přílohu vytvoříte několik salátů (některé lze opět udělat den předem), můžete ugrilovat i různou zeleninu, sýry apod. Při samotné oslavě si hosté můžou maso sami grilovat a vy pouze připravíte samoobslužný bufet s přílohami a dresinky. Pokud jste pozvali více hostů je dobré dohodnout se, aby někdo vzal s sebou vlastní gril – přece jenom dejme tomu 10-15 hostů na jednom grilu, ať vám poslední strávníci neumřou hlady než na ně dojde řada u grilu.

Metodu bufetu doporučuji i na dezert. Samozřejmě pokud slavíme narozeniny je moučník jasný, ovšem při obyčejné oslavě může hostitelce pěkně zamotat hlavu. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit dvě možnosti. Buď něco sladkého, nějaký koláč, ovocnou fromage apod., navíc v tomto případě lze zaměstnat i ostatní a požádat několik hostů, aby vzali nějakou sladkost s sebou, stačí malý pekáček či pár muffin. Tímto způsobem se nikdo z hostů nezalekne, že by měl péct moučník pro celý regiment a zároveň se nám sejde zajímavá směska moučníků, ze které si každý vybere. Druhá možnost je zmrzlinový bar. Koupíme několik různých zmrzlin (nejlépe ty, které máme samy rády, aby nebyl problém s dojídáním zbytků), k nim nakrájíme různé ovoce, přikoupíme sladké sušenky , nějakou posypku a zmrzlinovou polevu a každý ať si nandá dle libosti. V tomto případě ovšem nezapomeňte tak po hodině vše sklidit.

Další vychytávkou je termoska, čím víc tím líp. K bufetu s dezertem postavte několik termosek s čerstvě uvařenou kávou, minimálně jednu s  horkou vodou, k tomu postavte cukřenku,  různé čaje, šálky a lžičky a opět tím hostitelce odpadne běhání a vyptávání se kdo si dá kávu teď a kdo na ní bude mít chuť až za hodinu. Pokud nevlastníte dostatek termosek můžete požádat hosty či dobré přátele, ať vezmou s sebou (skoro každý má doma aspoň jednu).

Stejným způsobem jako podávání kávy lze vyřešit i ostatní nápoje. Opět postavíme někam do stínu stůl s ruzným alkoholem a džusy, k tomu přidame misky s nakrájeným citrónem a bylinkami, pokud máme tak i termomisku s kostkami ledu. Nealkoholické nápoje a pivo můžeme pravidelně  v malém množství doplňovat studenými z ledničky. Nebo pokud máme můžeme přistavět starou ledničku a naplnit ji. Osobně se mi jako dobrý nápad osvědčilo postavit do stínu a nebo pod slunečník nafukovací dětský bazének, přivádět do něho hadicí studenou vodu (pokud nelze tak si předem v dostatečném množství namrazit led, který postupně přihazujeme) a tímto způsobem chladit limonády a pivčo.

Poslední rada je pokud jsou mezi hosty i malé děti, prizpůsobte část menu / bufetu i jim. Nebojte se ony přežijou jeden den o zdravým neoplývající stravě (jejich rodiče včas opijte).

V dohledné době se budu snažit v receptech dne uveřejňovat vyzkoušené recepty vhodné právě pro takovéto oslavy, tak prosím nekruťte hlavou nad postupem typu: dva dny předem naložíme do marinády.

Tak a teď je řada na Vás – jakou zkušenost či postřeh doporučíte naší čtenářce Vy?

Linda


28.4.2014   Rubrika: Společnost   |   Komentářů 20   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jak oslavit jubileum?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-20
Linda
Linda - 28.4.2014 9:41

orinka: tak to asi ne, ale jednou tu ziju a tak mi nezbyva nez zit podle jejich pravidel.... neco je teda blbost na entou a tak si myslim svoje, ale neco je dobra vychytavka a tak praktikuji a posilam dal smajlik - 64 ...zrovna treba ty termosky, pamatuji si kdyz se u kohokoliv sesla rodina tak kdo si da kavu a kolik hrnku vody dat do prekapavace. A za hodinu clovece ja bych si dal jeste jednu a nebo nekdo kdo predtim nechtel tak ted dostal chut a opet se zvedas a jde delat 3 hrnky kafe... takhle udelas pri jednom, soupnes do termosky - mas to za jednu elektriku a pokud se termoska nevypije tak 1)vydrzi dlouho horka a 2) pokud zbytek prece jenom vylijes tak ten zbytek kavy te vyjde levneji nez nekolikrat zapinat prekapavac smajlik - 26... sice moje mama to komentovala neco ve stylu jakou vychovala lenost, ale ja si radsi posedim a poklabosim s hosty nez 20x vstavat a porad neco pripravovat a premyslet co si o me kdo mysli smajlik - 42

 
orinka
orinka - 28.4.2014 9:12

Lindo, ty by ses tímhle mohla klidně živit nebo sepisovat příručky!!smajlik - 47

 
Jarča*
Jarča* - 28.4.2014 8:30

Docela se mi to líbí, jak Dánové všechno slaví... My moc slavící rodina nejsme, když už, tak jen ty kulatiny. A spíš někde v restauraci, doma na to nikdo z nás nemá prostory. V červnu bude mít mami 70, rozmluvili jsme jí, aby to dělala doma, protože by to dopadlo tak, že by jen lítala a vůbec si to neužila. A mně čekají taky příští rok kulatiny - vůbec mě to netěšísmajlik - 85. Naštěstí máme naproti chalupě prima hospodu s báječně vařící hospodskou, a chci domluvit, aby přijel manželův kolega s country kapelou - už nám párkrát někde hráli, tak snad se to vydaří. Řekla bych, že hudba dělá taky hodněsmajlik - 64

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 28.4.2014 7:30

Souhlasím s bufetem. U nás je celé léto pořád nějaká návštěva, takže hodně děláme právě bufet. Pokud vařím, dám vše na stůl nebo servírovací stolek a každý si nandavá co chce a kolik chce a kdy chce. Jíme tak 45 minut ale strávníkům vůbec nevadí, že už je jídlo skoro studené. V tomhle případě já si nandám co vím, že sním a už si nepřidávám. Moje sestra takto nepozorovaně sní až 13 bramborových knedlíků, ale jelikož si je dává na talíř po dvou, tak už ani neví kolik jich spořádala, já jí to jednou počítala a nevěřila tomu. Omlouvá ji, že je má jednou za rok a miluje je.

 
Almega
Almega - 28.4.2014 6:51

No mě by takovéhle slavení zabilo....Nejsem moc druživý typ,za rok mi stačí např. 1 školní sraz a dost.Jídlo ani pití neřeším,obvykle si nestihnu dát nic víc jak pití (vodu,kávu) a hlavně si pokecám.My jsme skoro neslavící rodina,k nám téměř nikdo nechodí,ani my nikam nechodíme,s příbuznými se nestýkáme a domácí oslavy narozenin jsou jen symbolické.Ale kdybych náhodou jednou pozvala své sourozence,tak nějak bych si to slavení a žerbu představovala:nejhorší je umořená oslavenkyně = hospodyně,která lítá okolo všech a nic nestíhá a málokdo jí pomáhá.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-20
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77213.
    Archiv anket.