Velikonoční pletenec
Ingredience:
- Citronová kůra 1 lžička
- Citronová šťáva 2 lžíce
- Cukr krupice 100 g
- Cukr moučka 200 g na drobenku
- Droždí 1 kostka
- Mandle 100 g, lupínků
- Máslo 150 g + na vymazání formy
- Mléko 200 - 250 ml
- Mouka polohrubá 500 g
- Pistácie 150 g, neosolených
- Sůl
- Vejce 3 žloutky+1 celé
- Voda 2 lžíce
Postup:
Z droždí, lžíce cukru krupice a několika lžic teplého mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutky, kůrou a mlékem. Zaděláme tužší těsto a necháme v teple vykynout asi 2 hodiny. Pistácie podélně překrojíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, do každé části zapracujeme polovinu pistácií. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z každého dílu těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do volného copu. Pletence necháme vykynout na plechu ještě asi 20-30 minut a pak pečeme 30 minut.
Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody umícháme hladkou polevu. Vychladlé pletence ozdobíme polevou, posypeme lupínky a necháme ztuhnout. Dobrou chuť
Recepty na další lahodné velikonoční recepty naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.
14.3.2013 Rubrika: Moučníky | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Velikonoční pletenec
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Dělám vše od oka,a tohle bych ani vážit nechtěla,takových ingrediencí