Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Potřebujeme:
1 balíček droždí (což je něco mezi 42-50g)
1 lžička soli
40g oleje
3dl vlažné vody
1 vejce
275g hladké mouky
150g celozrnné mouky – grahamové, žitné či jiné, kterou máte oblíbenou
250g ovocného müsli nebo 100g ovesných vloček a 150g směsi ze sušeného ovoce a ořechů
(já dávám asi 5ks meruněk nakrájených na velikost hrozinek, brusinky, hrozinky a nasekané mandle)
Hrst slunečnicovýc h semínek (nebo jiná oblíbená semínka)
Postup:
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme lepivé těsto (a nebo nám ho vypracuje domácí pekárna). Těsto musí lepit, protože sušené ovoce nasává tekutinu z těsta a hotové žemle by byly suché. Pokud chceme zabránit rychlému vysoušení hotových žemlí můžeme sušené ovoce předem namočit (například do rumu).
Vypracované těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout, potom ho rozdělíme na 14 stejně velkých kousků a vytvarujeme koule, které trošku zmáčkneme a necháme asi 20 minut dokynout na plechu pokrytém papírem na pečení.
Pečeme uprostřed trouby na 200 stupnu asi 12-15 minut.
Různé variace:
· Přidáme nastrouhané jablko nebo mrkev nebo cuketu
· Těsto je možno osladit 1 lžící medu (podle mě není potřeba, ovoce je dost sladké samo o sobě)
· Přidáme rozmačkaný banán (to nemám vyzkoušené)
· Možno přidat nahrubo nasekanou čokoládu na vaření
· Za část vody dejte mléčný produkt – bílý jogurt, zakysanku apod.
· Těsto můžete lehce okořenit kardemomme nebo skořicí
· Přidejte štávu z citrusových plodů (pomerančovou, grepovou nebo z pomela – množství tak z 1 pomeranče)
28.4.2014 Rubrika: Pečivo | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.IVUSKA 56: a co takhle na ní poslat recept???? Taky bych si dala
Almega: správná fokača je na slano a se spoustou oleje a dovnitř můžeš přidat jak píšeš sušená rajčata, olivy, bylinky. Je to výborné ke grilování. Má to jednu nevýhodu, pokaždé je toho málo
peču to trošku jinak.....místo vody mléko a 2 žloutky....jinak si přidat může každý co chce...a ještě si myslím že na půl kila mouky je celá kostka droždí moc....ale je to věc názoru
Dík za recept, tohle vypadá naprosto úžasně a navíc zdravě. Vločky milujeme.
IVUSKA 56: Nemusí být na slano,manžel do toho dává klidně strouhanou mrkev a je to taky dobré...Vejce nevím,jestli tam dává,bych se ho musela zeptat.
Almega: do fokači se nedává vejce a je na slano, takže úplně něco jiného.
Trochu mi to připomíná těsto na focaccio,co dělá manžel,akorát to nechá v celku jako koláč a dává do toho sušená rajčata v oliv.oleji.