Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)

Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)

Potřebujeme:

1 balíček droždí (což je něco mezi 42-50g)

1 lžička soli

40g oleje

3dl vlažné vody

1 vejce

275g hladké mouky

150g celozrnné mouky – grahamové, žitné či jiné, kterou máte oblíbenou

250g ovocného müsli nebo 100g ovesných vloček a 150g směsi ze sušeného ovoce a ořechů

(já dávám asi 5ks meruněk nakrájených na velikost hrozinek, brusinky, hrozinky a nasekané mandle)

Hrst slunečnicovýc h semínek (nebo jiná oblíbená semínka)

Postup:

Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme lepivé těsto (a nebo nám ho pečivovypracuje domácí pekárna). Těsto musí lepit, protože sušené ovoce nasává tekutinu z těsta a hotové žemle by byly suché. Pokud chceme zabránit rychlému vysoušení hotových žemlí můžeme sušené ovoce předem namočit (například do rumu).

Vypracované těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout, potom ho rozdělíme na 14 stejně velkých kousků a vytvarujeme koule, které trošku zmáčkneme a necháme asi 20 minut dokynout na plechu pokrytém papírem na pečení.

Pečeme uprostřed trouby na 200 stupnu asi 12-15 minut.

Různé variace:

· Přidáme nastrouhané jablko nebo mrkev nebo cuketu

· Těsto je možno osladit 1 lžící medu (podle mě není potřeba, ovoce je dost sladké samo o sobě)

· Přidáme rozmačkaný banán (to nemám vyzkoušené)

· Možno přidat nahrubo nasekanou čokoládu na vaření

· Za část vody dejte mléčný produkt – bílý jogurt, zakysanku apod.

· Těsto můžete lehce okořenit kardemomme nebo skořicí

· Přidejte štávu z citrusových plodů (pomerančovou, grepovou nebo z pomela – množství tak z 1 pomeranče)

Linda


28.4.2014   Rubrika: Pečivo   |   Komentářů 22   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-22
Linda
Linda - 28.4.2014 10:50

IVUSKA 56: a co takhle na ní poslat recept???? Taky bych si dala smajlik - 42smajlik - 16

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 28.4.2014 10:44

Almega: správná fokača je na slano a se spoustou oleje a dovnitř můžeš přidat jak píšeš sušená rajčata, olivy, bylinky. Je to výborné ke grilování. Má to jednu nevýhodu, pokaždé je toho málosmajlik - 68

 
sharon
sharon - 28.4.2014 10:14

peču to trošku jinak.....místo vody mléko a 2 žloutky....jinak si přidat může každý co chce...a ještě si myslím že na půl kila mouky je celá kostka droždí moc....ale je to věc názoruobrázek - 1346505518_7758(4).jpg

 
orinka
orinka - 28.4.2014 9:55

Dík za recept, tohle vypadá naprosto úžasně a navíc zdravě. Vločky milujeme.

 
Almega
Almega - 28.4.2014 9:16

IVUSKA 56: Nemusí být na slano,manžel do toho dává klidně strouhanou mrkev a je to taky dobré...Vejce nevím,jestli tam dává,bych se ho musela zeptat.

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 28.4.2014 7:15

Almega: do fokači se nedává vejce a je na slano, takže úplně něco jiného.

 
Almega
Almega - 28.4.2014 6:54

Trochu mi to připomíná těsto na focaccio,co dělá manžel,akorát to nechá v celku jako koláč a dává do toho sušená rajčata v oliv.oleji.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-22
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77205.
    Archiv anket.