Pečeme s radami našich babiček
Naše babičky neměly ve své době tolik vymožeností, kolik jich dnes máme my. Polotovary a různé směsi na přípravu všelijakých pokrmů dříve neexistovaly, a tak byly nucené si poradit samy. Mnoho z postupů při vaření či pečení se pak dědilo z generace na generaci, a i když jsou dnešní hospodyňky už „někde jinde“, určitě jim některé rady přijdou vhod.
Dnes si představíme různé vychytávky, kterými si naše babičky usnadňovaly přípravu pečiva a snažily se, aby jim dlouho vydrželo měkké.
Sladké pečení, jak na dorty a rolády
· Piškotovou roládu natřete hned po upečení zavařeninou a srolujte. Chcete-li použít máslový krem, musí piškot nejprve vychladnout. Aby se vám pak při rolování nepřelamoval, položte na něj navlhčený papír nebo utěrku a do ní piškot srolujte. Po vychladnutí jej rozviňte, namažte krémem a znovu stočte.
· Pokud pečete dort, těsto před vložením do trouby rozhrňte do stran, aby se vám prostředek nevyboulil a nepotrhal.
· Dort s čokoládovou polevou krájejte tak, že před každým nakrojením vložte nůž do horké vody, otřete a pak teprve krájejte.
Chléb nesmí v kuchyni nikdy chybět
· Chcete-li, aby vám chléb vydržel dlouho měkký a vláčný, přidejte do chlebovky rozkrojené jablko.
· Starý chléb můžete usušit a nastrouhat a použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.
· Starší chléb použijte na topinky, jestliže je hodně suchý, navlhčete jej před smažením mlékem.
· Hodně měkký chléb se dobře krájí nožem, který byl předtím ponořen do vroucí vody a osušen.
Základem je správně zadělané těsto
· Křehká těsta připravujte z dobře roztíratelného tuku a dejte pozor na jeho správnou teplotu, Nesmí být ani příliš studené, ani rozměklé. Ideální je teplota kolem 20 stupňů.
· Nesnažte se urychlit dobu kynutí u kynutých těst. Nemuselo by se vám to vyplatit, při pečení by vám pak kleslo a bylo by tuhé.
· V případě, že jste při zadělávání zapomněly těsto osladit, tak moučník hned po upečení hojně pocukrujte moučkovým cukrem.
Tak to byla jen malá ukázka kuchyňských rad našich babiček. Jak jste na tom vy? Používáte některé z nich? Máte své vlastní fígle a vychytávky, kterými si usnadňujete vaření a pečení?
3.10.2011 Rubrika: Náš domov | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,6/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pečeme s radami našich babiček
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Světlonoska: i já...
právě jsem dopekla super koláče......inu babička
dadka: to myslím, že je myšleno tak, že moučkový cukr se ještě na horkém moučníku rozpustí a vsákne do těsta, takže ještě může chytnout sladkost. Asi to bude chutnější, než pak hora cukru na nesladkém těstě.
Ono to podle mě částečně vychytávky jsou,nejen ale babičkovské,ale všeobecné kuchařské a cukrářské...
Já vim jsem na zenském magazinu, ale proc zrovna rady do kuchyne. Roládu jsem v zivote nedelala a ani nemám v umyslu s tim zacit, jakékoliv testo vrazim do pekárny a co ta s nim delá je mi sumafuk a i me nekuchare by pravdepodobne napadlo nesladky moucnik pocukrovat. I kdyz pravda já bych asi oznámila, ze muzou byt rádi ze jsem vubec neco upekla atak at to laskove snedi nebo se podruhy takového zázraku nedockaji .
Neslo by sepsat rady dedecka jak neco sesroubovat, natrit apod - proste neco praktického
Od babičky v dětství jsem okoukala,jak zadělávala těsta,bez vážení..dnes to dělám na kynutá stejně tak
S tím jablkem v chlebovce to zkusím....
Ale rada, že když jsme zapomněly těsto osladit, tak potom musíme moučník hodně posypat cukrem, je opravdu k nezaplacení!!! To vy mě ani ve snu nenapadlo!!