Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Redakčně soutěžní pečení

Redakčně soutěžní pečení

Dokážete si představit předvánoční období bez příbytku provoněného cukrovím? V redakci jsem se shodly, že nikoliv.  

V nedávno zveřejněné anketě jste vy, naše čtenářky, uvedly, že začínáte péct na Mikuláše. U nás v redakci jsme ovšem začaly péct již dříve, alespoň virtuálně. Představily jsme si vůni linoucí se celým bytem, vůni, která začíná připravovat naši mysl na přicházející vánoční svátky. Zjistily jsme, že je pro nás symbolem toho, že vše je v pořádku, neboť v tomto ročním období a koloběhu života to zrovna takto má být. Také víme, že je to vůně, která nám připomíná naše kořeny a dětství, protože ta svá první linecká slepovaná jsme dozajista upekly s babičkou či mámou a zrovna tak ty první nepovedené, ale tak důležité kousky cukroví pro založení tradice pečeme se svými dětmi.

V anketě jste uvedly, že pečete ve většině případů 4-6 druhů. A mezi námi to rozpoutalo debatu, zda všem pečeným či nepečeným kouskům věnujeme stejnou péči i následnou pozornost při degustaci. Shodly jsme se na tom, že favorité – tedy „ihned snězenci“, i outsideři – tedy „na milost vzaní posledníčkové či zmraženci“, jednoduše na vánoční podnos s cukrovím patří. Prostě aspoň opticky je potřebujeme vnímat, chyběly by totiž jako dílek do puzzle.

Abychom o oblíbených receptech jen nemluvily, připravily jsme pro vás pár receptů z redakční kuchyně – těch nejoblíbenějších, které na vánočním stole v jednotlivých redakčních domácnostech budou, i kdyby to měl být ten jeden jediný druh.

Kokosky od kominice, "jež kolemjdoucí tahají za frňák"

Potřebujete: 100 g kokosu, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžičku másla (klasické máslo, ne margarín)
Postup: Všechno smícháme dohromady, pomocí dvou lžiček děláme bochánky a klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova.

Krémová linecká kolečka od Meryl

Z klasického lineckého těsta vykrájejte a upečte kolečka. Připravte si vanilkový krém: jedna kostka másla, půl litru hustého vanilkového pudingu (na půl litru mléka cca sáček a půl pudingového prášku. Vychladlý puding vyšlehejte s máslem, přidejte vanilkový a moučkový cukr podle chuti a rum – kolik kdo má rád. Krémem slepte kolečka k sobě, nechte v chladu zatuhnout, pak vrchní stranu máčejte v čokoládové polevě a ozdobte oloupanou mandlí nebo vlašským ořechem. Po rozležení jsou kolečka krásně vláčná a výborně chutnají.

Opilí čerti, kteří řádí u talenky 

Potřebujete: Perník na strouhání, rum, čokoládu na vaření a čokoládu "Ledové kaštany", ztužený tuk, kokos.
Postup: Perník nakrájíme asi na 1 cm široké proužky, které překrojíme ještě napůl, aby nebyly tak dlouhé. Rychle omočíme v rumu, aby se perník moc nerozmáčel, potom v rozpuštěné čokoládě smíchané se ztuženým tukem a nakonec v kokosu. Necháme na pečicím papíře oschnout. Doporučuji dělat nejdříve tak týden před Štědrým dnem, aby rum nevyprchal a perník neztvrdnul. Čím čerstvější, tím rumovější.

Lenčiny Kakaové důlky

16 dkg másla (ne margarínu) utřeme se stejným množstvím práškového cukru. Přidáme 6 dkg holandského kakaa (naslazeného kakaového prášku),  17 dkg hladké prosáté mouky a vypracujeme těsto. Z něj v dlaních vytvarujeme kuličky, které na plech vymazaný tukem trochu zplacatíme a uděláme do nich důlek. Pečeme na 150-180 °C. Důlek můžeme plnit zavařeninou či jakoukoliv jinou náplní. Já si příležitostně dopřávám šlehačku, neboť zavařeninu moc nemusím.   

A pro Vás, milé čtenářky, jsme připravily hned několik soutěží s vánočními recepty. Všechny najdete v pravé liště v sekci soutěže, nebo v horní části magazínu v sekci Speciály - Soutěže.

 

 

Lenka Moučková


26.11.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 22   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Redakčně soutěžní pečení

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-22
manka
manka - 26.11.2009 8:00

taky začínám po Mikulajdovi abych stihla rohlíčky ještě jednou, protože mi je vždycky někdo sežeresmajlik - 68

 
Bridgetj
Bridgetj - 26.11.2009 7:19

Já už jsem dělala v úterý 2 těsta na perníčky a o víkendu je budu péct. Jináč začnu cukroví dělat až příští týden, takže na Mikuláše.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-22
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.