Víkendové menu. Dáte si radši husu nebo zeleninový salát?
Je pátek a my pro vás máme další inspiraci pro víkendové vaření. Možná vás některý recept osloví a rozhodnete se ho zařadit na váš rodinný stůl.
Tipy na snídani
Pro ty, kteří si ráno dají rádi něco sladkého, jsme vybrali Meruňkové potěšení.
Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 1 lžičku prášku do pečiva, 4 vejce, 200 ml oleje, 500 ml meruňkového kompotu, máslo a mouku na vymazání plechu
Postup: Meruňky vyndejte z kompotu a nechte okapat. Pak je nakrájejte na malé kousky a vmíchejte zpět do kompotové šťávy. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mouku s práškem do pečiva, olej a nakonec kompot i se šťávou. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte na střední stupeň dozlatova.
Pokud máte k snídani radši něco slaného a masitého, můžete si v neděli dopřát tzv. „snídani na vidličku“ – Sýrové toasty se slaninou
Potřebujete: 4 plátky bílé veky, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky tvrdého sýra, 1 jablko, 1 lžíci másla, olej na smažení
Postup: Oloupané a jádřinců zbavené jablko nakrájíme na kolečka. Plátky veky po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji a potřeme máslem. Pak na ně poklademe plátky sýra a prudce zapečeme. Plátky slaniny a kolečka jablek osmažíme a obojím poklademe zapečené toasty.
Tipy na oběd
Máte-li chuť na poctivou českou klasiku, možná vám přijde vhod recept na Pečenou husu na zázvoru.
Potřebujete: 4 porce husy, 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku mletého zázvoru, 2 cibule, 1 lžíci hladké mouky, sůl
Postup: Omyté a osušené porce husy potřete česnekem utřeným se solí a posypte zázvorem. Vložte na pekáč, přidejte nakrájenou cibuli a podlijte trochou vody. Pod pokličkou pečte doměkka. Pak masu vyjměte a šťávu vyduste do tuku. Zaprašte ji moukou, osmahněte, zřeďte vodou a povařte. Porce husy vložte zpět a prohřejte. Jako přílohu si můžete připravit bramborové knedlíky nebo vařené brambory.
Chcete-li si dát něco lehčího a rychlejšího, vyzkoušejte Krůtí prsíčka s nudlemi.
Potřebujete: 4 krůtí prsíčka, 2 lžičky medu, 2 pomeranče, 1 citrón, 1 lžičku hladké mouky, 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 200 g čínských nudlí, sůl
Postup: Do misky si připravte dužinu z pomerančů. V jiné misce udělejte marinádu z medu, sójové omáčky, soli a hladké mouky a zakápněte ji citrónovou šťávou. Maso omyjte, nakrájejte na nudličky a smíchejte s marinádou. Nechte v lednici asi 1 hodinu odležet. Pak směs zprudka opečte na rozpáleném oleji ze všech stran, podlijte troškou vody duste doměkka. Nakonec přidejte dužinu z pomerančů a uvařené nudle, osolte, krátce povařte a podávejte.
Tip na večeři
K večeři si dejte jen něco lehkého, ať nemáte těžké sny. Co třeba Letní salát s jogurtovou zálivkou.
Potřebujete: 1 hlávkový salát, 3 – 4 rajčata, 400 g salátové okurky, 1 bílý jogurt, 100 g majolky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, špetku pepře, 150 g nastrouhaného balkánského sýra
Postup: Salát důkladně umyjte a nakrájejte na nudličky. Smíchejte s nakrájenými rajčaty a okurkou a promíchejte. Jogurt smíchejte s majolkou, solí, česnekem a pepřem. Nalijte na zeleninu a a posypte strouhaným balkánským sýrem. Přikusujte tmavé pečivo.
24.6.2011 Rubrika: Články | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Víkendové menu. Dáte si radši husu nebo zeleninový salát?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Riki: Tak si to hezky uzij. Dej vedet jak bylo. Jela bych hned taky, ale mam to zruky
V nedeli ma prset, tak asi konecne upecu krutu, mam tu potvoru v mrazaku uz chvili, sice si nestezuje, ale prece jenom ji tam asi bude smutno
K tomu stouchane brambory, a brusinkovou omacku. Kalorie nepocitam
Nic proti huse, pokud ji pekl někdo jinej. Ale já jdu na ochutnávku vín, a tam si dám nějakou tamní specialitku, třeba "Steaky z vykostěných kuřecích stehýnek v medové marinádě s tomatovým olejem a BBQ omáčkou, podávané s placičkami ze strouhaných brambor". Zbytek víkendu a vůbec až do další výplaty pak budu přežívat o suché vodě a předvařené rýži.