Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

České hovězí bojuje o návrat na výsluní

České hovězí bojuje o návrat na výsluní

Hovězí maso je jedním z nejtradičnějších pokrmů v pomyslné kulinářské příručce každého Čecha. Ne nadarmo se jedné z nejoblíbenějších specialit domácí kuchyně dostalo označení „svíčková“ na základě masa, které by s touto pochoutkou mělo být spojeno. Červené maso sice bylo v posledních dvaceti letech vytlačováno z českých talířů, nyní se snad blýská na lepší časy. Tradice, odkaz našich předků a zdravý rozum by se tak do českých domácností mohly vrátit.

Až do začátku šedesátých let 20. století hrálo hovězí maso ve světě prim. Právě ve druhé polovině minulého století však bylo hovězí z pomyslné první příčky sesazeno vepřovým masem, na začátku devadesátých let se v žebříčku oblíbenosti opět měnily pozice, když se na nejvyšší příčku prosadilo maso drůbeží.

 

Bílé maso se po vzoru vepřového prosadilo především díky jednoduchým počtům. Vykrmit kuře je rychlejší než vykrmit pěkného býčka. „Vedle toho však zafungovala masivní kampaň propagátorů ´zdravého životního stylu´, kteří se snažili vyvolat dojem, že červená masa a živočišné tuky jsou škodlivé až jedovaté,“ připomíná důležitá fakta doc. Dr. Ing. Josef Kučera, ředitel Svazu chovatelů českého strakatého chovu. Zatímco těsně po revoluci se spotřeba hovězího v Čechách pohybovala okolo 30 kg na osobu, na přelomu tisíciletí už to byla pouze třetina tohoto čísla.

Výčet pozitiv hovězího masa je přitom velmi obsáhlý. Je jedním z hlavních zdrojů plnohodnotných bílkovin, které jsou základním stavebním prvkem buněk. Je také bohatým zdrojem zinku, selenu a vitaminů skupiny B. Celá řada studií potvrzuje významné anti-karcinogenní účinky hovězího na lidský organismu. Samostatnou kapitolou by mohl být obsah železa, které má z potravinách živočišného původu navíc řádově vyšší využitelnost než je to mu u rostlinných produktů. Konzumace hovězího masa je proto důležitá v období růstu dětí, v těhotenství, pro sportovce i fyzicky pracující.

 

České hovězí je pod přísnou kontrolou

Produkce hovězího masa v Čechách je pod přísnou kontrolou Státní veterinární správy a jejích orgánů, jejichž legislativa je plně harmonizována s legislativou EU. Spotřebitel by neměl zapomínat na možnost, zjistit si informace o původu masa. Tento důsledně uplatňovaný přístup se mu může vždy vyplatit. „Měl jsem možnost vidět řadu chovů a zpracovatelských zařízení mimo EU a jejich kvalita občas děsila i otrlé cestovatele,“ popisuje osobní zážitky docent Kučera. „Opatření zajišťující tyto vysoké standardy, ale také pohodu zvířat se proto musí logicky odrazit v ceně evropských potravin. Každý tak má na výběr. Bezpečnou domácí potravinu nebo levnou potravinu ze třetích zemí.“

Zákazník se na označení uváděné na obalu může dle slov Josefa Kučery spolehnout. „Každé zvíře musí být v EU trvale a celoživotně označeno prostřednictvím ušních známek s unikátním alfanumerickým kódem. Veškeré pohyby a přesuny zvířete v průběhu jeho života je chovatel povinen hlásit do jednotné databáze. Tyto údaje je prodejce povinen uvádět v případě baleného masa na obalu, v případ bouraného masa pak na viditelném místě.“

Nejistotu běžného spotřebitele vyvolal před lety výskyt bovinní spongiformní encefalopatie, označované častěji v médiích jako ´nemoc šílených krav´. Producenti hovězího masa však zareagovali bleskově. Byla zavedena kontrola u všech kusů skotu starších dvou let. Každý kousek hovězího masa tak prochází před cestou k zákazníkům několikerou kontrolou, která bezpečně zabrání jakýmkoliv problémům. Jenom málokterá potravina podléhá tak přísnému systému bezpečnostních kontrol, který se promítl až do zmíněné možnosti identifikovat každý kus „od vidlí až po vidličku“.

 

české hovězí bojuje o návratNávrat k českému hovězímu...

I mezi laiky se v posledních letech vžilo označení ´argentinský steak´ jakožto synonymum toho nejkvalitnějšího možného masa. „Samotného by mě zajímalo, kde tohle vzniklo,“ krčí s hořkým úsměvem rameny Josef Kučera. Na druhou stranu však zástupce českých chovatelů skotu přiznává jihoamerickému masu jedno výrazné plus. „Největší přednost tohoto masa je paradoxně fakt, že se k nám maso dostane po celkem dlouhé době od porážky. Má tak totiž dostatečný čas k uzrání. Jen z dobře vyzrálého masa lze připravit dobré jídlo.“

Přes výše popsané se však přeci jen blýská na lepší časy. Čeští hoteliéři i majitelé vyhlášených restaurací se po jihoamerickém boomu opět vracejí k českému hovězímu masu. „Mohu osobně potvrdit, že se tak v řadě případů skutečně děje,“ říká s náznakem optimismu Josef Kučera, který však spolu se svými kolegy v žádném případě neusíná na vavřínech. „Je před námi ještě dlouhá cesta. Pevně však věřím, že české potraviny se svou kvalitu, poctivostí a tradicí opět prosadí.“

Nezbývá než tuzemským spotřebitelům popřát zdravý rozum při nákupu a především pak tradiční: „Dobrou chuť“.

Mgr.Pavel Pillár


19.1.2011   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 23   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - České hovězí bojuje o návrat na výsluní

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-24
sharon
sharon - 19.1.2011 10:31

Aja: v Globuse....

 
Aja
Aja - 19.1.2011 10:25

sharon: Kupovalas v řeznictví?

 
sharon
sharon - 19.1.2011 10:14

reklamní tahy, nejde moc na odbyt kvůli cenovým relacím tak mu musíme pomoct.......já včera koupila takové tři kusy na dušení a teď koukám do kastrolu a mám z toho medailonky...je to samá voda, tak jak vše ostatní........orinka: máš pravdu, o tom jsem četla už dávno o těch nasbíraných škodlivinách, v době kdy bylo hovězího málo.....tak jak dříve nebyli v banánech vitamíny protože se na ně stály ty pověstné fronty a dnes ????? až hnijí v supermarketech tak jsou hóóóhně zdravé......

 
Aja
Aja - 19.1.2011 10:10

Hovězí vařívám poměrně často.
Teď jsem si všimla ve výloze Halal, že píšou něco o hovězím salámu, tak zkusím koupit. Máte někdo zkušenost?

 
orinka
orinka - 19.1.2011 10:04

PEGG: to je tím, že koupíš nějakou starou krávu. Na minutku musí být vyloženě výběrové maso, tak možná z Argentiny, ale u nás mám zkušenosti spíše smutné. Když, tak klasickou svíčkovou anebo ptáčky či roládu, tam se to dělá, až to změkne.

 
orinka
orinka - 19.1.2011 10:03

jo, a ještě aby stávalo pod stovkusmajlik - 68. Občas hovězí udělám, ale mám pokaždé na paměti, jak skot dlouho roste. Čím delší vývin, tím víc škodlivin nasbírá, pokud se teda jako Milka nepase v květech pod Alpami.

 
PEGG
PEGG - 19.1.2011 7:40

No prosím a je to tady, já vím proč nemám ráda kuřecí masosmajlik - 68 není nad pořádný flák masa.
dadka - 19.1.2011 0:34 - jaké maso kupuješ na stejk a jak ho přesně děláš. Troufám si říct,že vařím dobře,ale stejk neumím udělat, vždycky mi z toho vznikne podešev smajlik - 85a přitom ho miluju. A upřímně, ještě jsem se nesetkala s hospodou,kde by ho uměli medium. Buď je měkký,ale krvavý a nebo tvrdý. smajlik - 26smajlik - 76

 
anhelli
anhelli - 19.1.2011 3:18

Masu vseobecne moc nedam, ale kdyz uz, tak jednou za cas takovy steak, gulas nebo hovezi na divoko pripravene z bio hoveziho...smajlik - 81

 
dadka
dadka - 19.1.2011 0:34

Vždycky jsem dávala přednost hovězímu masu před vepřovým. Připadá mně, že je lehčí,lépe stravitelné. Jsme stejková rodina, není nic lepšího než dobře udělaný vysoký medium stejk s brambory a zeleninou.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-24
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77230.
    Archiv anket.