Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jablko, neoblíbenější ovoce

Jablko, neoblíbenější ovoce

Podzim je čas jablek, tedy ovoce, kterého se u nás spotřebuje zdaleka nejvíce. Víte však, že jablka patří mezi nejzdravější plody, na lidské tělo působí po všech stránkách harmonicky, obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek a jsou zdravější než citrusy?

Konzumací jablek

- desinfikujete ústní dutinu (ale pozor, neznamená to, že si nemusíte čistit zuby!)

- upravíte výši svého cholesterolu na podprůměrnou úroveň

- odvedete přebytečnou vodu z organismu a tím ulevíte svému srdci, které se nemusí tolik namáhat

- chráníte mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou a pomáháte snižovat riziko vzniku rakoviny

- podporujete krvetvorbu

- chráníte své tělo před revmatismem

- pomáháte při čistění střev, jablka působí proti zácpě a spolu s macerovaným lněným semínkem pomáhají při hemoroidech

- můžete bojovat proti chřipce a nachlazení, protože jablka mají protizánětlivé vlastnosti

Patříte mezi ty, kterým vadí chroupání syrových plodů? Potom zkuste využít produkty z jablek. Pití jablečného jablkomoštu pomáhá při potížích s ledvinami, s ledvinovými kameny a pískem. Jablečný ocet pomáhá odbourávat tuk a je to podpůrný prostředek při redukčních dietách. Jablečná šťáva je také vhodná na pročištění organismu při postních kůrách.

Jedno jablko obsahuje více než třicet minerálních látek. Enzymy v něm obsažené ovlivňují činnost zažívacího traktu. Příznivě působí při zažívání či střevních potížích, normalizují střevní mikroflóru a díky obsahu látek podobných inzulínu šetří slinivku břišní. Fruktóza se v těle rozkládá pomaleji a udržuje tak stabilní hladinu cukrů v krvi. Jablko obsahuje ze všeho ovoce největší množství pektinu, což je rozpustná vláknina, která podporuje střevní peristaltiku, zabraňuje množení škodlivých mikroorganismů a napomáhá vylučování toxinů z těla ven. V jablku jsou obsaženy vitaminy A, B, C, E, kyselina listovaá Obsahuje také flavonidy, které výrazně snižují riziko srdečních chorob. Vysoký obsah draslíku pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle. Jablka jsou navíc výrazným zdrojem pozitivních antioxidantů.

Pojďme nakonec vyzkoušet nějaký dobrý recept. Co třeba zimní jablečnou marmeládu? Připravte si 800 g oloupaných jablek, 75 g mandlových plátků, mletou skořici, trochu citrónové šťávy, 75 g rozinek a 500 g želírovacího cukru. Jablka rozkrájejte na menší kousky, podlijte trochou vody a rozvařte je. Do směsi potom přidejte orestované mandle se skořicí, rozinkami a cukrem. Následně přidejte i citrónovou šťávu a vše povařte, dokud marmeláda nezhoustne. Ještě horkou ji naplňte do skleniček s víčkem, které na několik minut otočte dnem vzhůru.

 

Blanka Moravcová


11.10.2011   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 24   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jablko, neoblíbenější ovoce

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-24
sharon
sharon - 11.10.2011 13:13

LenkaT: určitě jsou, ale syrová....vařením a dušením se všechno zničí....

 
loupák
loupák - 11.10.2011 12:58

Viv:o) :Tím,,hůř,, jsem myslela právě to,že nikdy nevíš,jestli ti to tepelně upravený jablko bude vadit nebo nesmajlik - 58...jinak máme asi podobnou alergii,protože i já jsem alergik na břízu,ale abych se nějak pozorovala to taky nedělám(jak radí doktoři)smajlik - 61...jinak ruce mi otékají i když loupu brambory,tak nevím co já jsem to za odrůdusmajlik - 68

 
LenkaT
LenkaT - 11.10.2011 12:39

jablka mám ráda, to mám radost, že jsou tak zdravá smajlik - 5, jestli je to teda pravda

 
Viv :o)
Viv :o) - 11.10.2011 12:36

loupák: no me prijde horsi to, ze ti otekaji ruce, to se mi nikdy nestalo... kazdopadne na pytel je kazda reakce smajlik - 75 U me je to krizena alergie, tak pry mam sledovat ve kterem obdobi mi to vadi. Pry, kdyz mam napr. alergii na brizu, tak mi nektere ovoce muze vadit v sezone brizi smajlik - 9 no nevim... zatim jsem zadne souvislosti nevypozorovala, jabko jako takove mi proste vadi a to teplen opracovane nekdy... smajlik - 55 A ja tak miluju strudl, jabkovej dort, atd.

 
Majolka
Majolka - 11.10.2011 12:16

Každý den sním alespoň 1 jablko.

 
loupák
loupák - 11.10.2011 11:51

Viv:o) :smajlik - 56tak to si na tom hůř,mě nevadí např. mošt,ale čím to je,to taky nevímsmajlik - 26...třeba hrušky mi taky jednou vadí a jednou nesmajlik - 63na alergologii mi to nějak nevysvětlili,tak babo raďsmajlik - 54

 
Viv :o)
Viv :o) - 11.10.2011 11:28

Zel, mam taky alergii, po pozreni jabka me napucha jazyk a krk. I po oloupanem. Tepelne zpracovana mi nekdy vadi, nekdy ne, zatim se mi nepodarilo vypozorovat cim to, ze obcas zareaguju i na ty tepelne zpracovana... smajlik - 26

 
štoudev
štoudev - 11.10.2011 9:04

Podobnou marmošku dělávám, akorát místo mandlí tam dávám ořechy a přidávám ještě hřebíček a mletý badyán. smajlik - 57

 
loupák
loupák - 11.10.2011 8:53

Bohužel jsem na syrová jablka alergik(od 14ti let),vadí mi i když je loupu a strouhám třeba na štrůdl,otečou mi rucesmajlik - 65...ještě že mi tepelně upravená nevadísmajlik - 77,to si dám s chutísmajlik - 64

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-24
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.