Jablko, neoblíbenější ovoce
Podzim je čas jablek, tedy ovoce, kterého se u nás spotřebuje zdaleka nejvíce. Víte však, že jablka patří mezi nejzdravější plody, na lidské tělo působí po všech stránkách harmonicky, obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek a jsou zdravější než citrusy?
Konzumací jablek
- desinfikujete ústní dutinu (ale pozor, neznamená to, že si nemusíte čistit zuby!)
- upravíte výši svého cholesterolu na podprůměrnou úroveň
- odvedete přebytečnou vodu z organismu a tím ulevíte svému srdci, které se nemusí tolik namáhat
- chráníte mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou a pomáháte snižovat riziko vzniku rakoviny
- podporujete krvetvorbu
- chráníte své tělo před revmatismem
- pomáháte při čistění střev, jablka působí proti zácpě a spolu s macerovaným lněným semínkem pomáhají při hemoroidech
- můžete bojovat proti chřipce a nachlazení, protože jablka mají protizánětlivé vlastnosti
Patříte mezi ty, kterým vadí chroupání syrových plodů? Potom zkuste využít produkty z jablek. Pití jablečného moštu pomáhá při potížích s ledvinami, s ledvinovými kameny a pískem. Jablečný ocet pomáhá odbourávat tuk a je to podpůrný prostředek při redukčních dietách. Jablečná šťáva je také vhodná na pročištění organismu při postních kůrách.
Jedno jablko obsahuje více než třicet minerálních látek. Enzymy v něm obsažené ovlivňují činnost zažívacího traktu. Příznivě působí při zažívání či střevních potížích, normalizují střevní mikroflóru a díky obsahu látek podobných inzulínu šetří slinivku břišní. Fruktóza se v těle rozkládá pomaleji a udržuje tak stabilní hladinu cukrů v krvi. Jablko obsahuje ze všeho ovoce největší množství pektinu, což je rozpustná vláknina, která podporuje střevní peristaltiku, zabraňuje množení škodlivých mikroorganismů a napomáhá vylučování toxinů z těla ven. V jablku jsou obsaženy vitaminy A, B, C, E, kyselina listovaá Obsahuje také flavonidy, které výrazně snižují riziko srdečních chorob. Vysoký obsah draslíku pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle. Jablka jsou navíc výrazným zdrojem pozitivních antioxidantů.
Pojďme nakonec vyzkoušet nějaký dobrý recept. Co třeba zimní jablečnou marmeládu? Připravte si 800 g oloupaných jablek, 75 g mandlových plátků, mletou skořici, trochu citrónové šťávy, 75 g rozinek a 500 g želírovacího cukru. Jablka rozkrájejte na menší kousky, podlijte trochou vody a rozvařte je. Do směsi potom přidejte orestované mandle se skořicí, rozinkami a cukrem. Následně přidejte i citrónovou šťávu a vše povařte, dokud marmeláda nezhoustne. Ještě horkou ji naplňte do skleniček s víčkem, které na několik minut otočte dnem vzhůru.
11.10.2011 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jablko, neoblíbenější ovoce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.LenkaT: určitě jsou, ale syrová....vařením a dušením se všechno zničí....
Viv:o) :Tím,,hůř,, jsem myslela právě to,že nikdy nevíš,jestli ti to tepelně upravený jablko bude vadit nebo ne...jinak máme asi podobnou alergii,protože i já jsem alergik na břízu,ale abych se nějak pozorovala to taky nedělám(jak radí doktoři)...jinak ruce mi otékají i když loupu brambory,tak nevím co já jsem to za odrůdu
jablka mám ráda, to mám radost, že jsou tak zdravá , jestli je to teda pravda
loupák: no me prijde horsi to, ze ti otekaji ruce, to se mi nikdy nestalo... kazdopadne na pytel je kazda reakce U me je to krizena alergie, tak pry mam sledovat ve kterem obdobi mi to vadi. Pry, kdyz mam napr. alergii na brizu, tak mi nektere ovoce muze vadit v sezone brizi no nevim... zatim jsem zadne souvislosti nevypozorovala, jabko jako takove mi proste vadi a to teplen opracovane nekdy... A ja tak miluju strudl, jabkovej dort, atd.
Každý den sním alespoň 1 jablko.
Viv:o) :tak to si na tom hůř,mě nevadí např. mošt,ale čím to je,to taky nevím...třeba hrušky mi taky jednou vadí a jednou nena alergologii mi to nějak nevysvětlili,tak babo raď
Zel, mam taky alergii, po pozreni jabka me napucha jazyk a krk. I po oloupanem. Tepelne zpracovana mi nekdy vadi, nekdy ne, zatim se mi nepodarilo vypozorovat cim to, ze obcas zareaguju i na ty tepelne zpracovana...
Podobnou marmošku dělávám, akorát místo mandlí tam dávám ořechy a přidávám ještě hřebíček a mletý badyán.
Bohužel jsem na syrová jablka alergik(od 14ti let),vadí mi i když je loupu a strouhám třeba na štrůdl,otečou mi ruce...ještě že mi tepelně upravená nevadí,to si dám s chutí