Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?

Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?

Rybí maso je zdravé, lehké a chutné. Pravda, ne každý ho má rád, ale myslím, že většina lidí si občas nějakou rybku k jídlu dopřeje. Ať už je to česká klasika – kapr nebo pstruh, či nějaká z moře. V každém případě je při jejich přípravě třeba dodržovat určitá pravidla, aby dobře chutnaly.

Chcete si v obchodě koupit čerstvou, nikoli mraženou rybu, a nevíte, zda se na „čerstvost“ můžete spolehnout? Zkontrolujete ji poměrně snadno. Čerstvou rybu poznáte podle toho, že je pěkně lesklá a má lesklé i oči. Žábry jsou krvavě červené a šupiny na povrchu těla dobře drží. Jestliže jste si čerstvou rybu koupili, musíte ji spotřebovat ještě týž den, případně ji vykuchanou a dobře očištěnou uložit do chladničky. Ovšem pozor – nejpozději do druhé dne!

Jak rybu odborně vykuchat

V první řadě musíte mít ostrý nůž. Rybu rozřízněte od řitního otvoru až po žábry a opatrně vyjměte vnitřnosti. Zvlášt velký pozor dávejte na žluč a nezapomeňte odstranit ani měchýř a střívka. Jikry nebo mlíčí můžete použít na polévku. Pak odřízněte hlavu, z níž nůžkami na drůbež odstřihnete žábry a nožem vyloupnete oči. Hlavu pak dejte vařit na polévku.

Správné stáhnutí z kůže provedete takto: odříznete hlavu, pod kůži podstrčíte nůž nebo palec ruky a kolem dokola odtahujte kůže odryby masa.

Ryby zbavíte šupin tak, že je položíte na stůl nebo na prkénko, přidržíte za ocas a šupiny odhrnujete nožem směrem od ocasu k hlavě. Používejte tupou stranu nože nebo ozubenou stranu škrabky. Jestliže jsou šupiny zaschlé, ponořte rybu do horké vody, ihned vytáhněte a v odstraňování šupin pokračujte.

Vaříme, smažíme, pečeme

Ryby pečeme v alobalu, který předtím potřeme olejem. Porce pečlivě zabalíme, aby při pečení nemohla vytékat šťáva. Doba pečení je podle velikosti porce asi 10–20 minut.

Chystáte-li se připravit ryby namodro, vyrovnejte je před vařením do pekáče a přelijte vařícím octem. Kůže pak zůstane pěkně modrá.

Ryby solené, jako např. slanečky, matjesy atd., částečně zbavíte soli opláchnutím, nebo tím, že je na několik hodin namočíte v mléce.

Syrové ryby před vařením zakapejte citrónem nebo octem. Maso se zpevní, zůstane bílé, navíc zmizí nepříjemný rybí pach, který bývá hodně výrazný hlavně u některých mořských ryb.

Zmrazené ryby před přípravou rozmrazujte zvolna. Filé nerozmrazujte vůbec.

Živé ryby udržujte v domácích podmínkách nanejvýš dva dny v čisté vodě. Občas ji promíchejte, aby se okysličovala. Rybu nekrmte.

Meryl


13.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 25   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-25
Qwerty
Qwerty - 13.6.2007 10:01

Šupiny z ryb jdou dolů snadno a rychle:Rybu chytíme v hadříku za ocas,prsty zajedeme pod šupiny proti směru a pak už jenom zlehka tlačíme.(U větších ryb pomalu,protože by mohla silnější šupina zaject pod nehet.)Je to téměř bez bordelu a za chvíli.A kdo si dá předtím rybu do sáčku,má čisto úplně.

 
Ch.Z. Kochanská
Ch.Z. Kochanská - 13.6.2007 10:00

Rybu umím ulovit, zabít, vykuchat, uvařit a sežrat! smajlik - 42

 
Aja
Aja - 13.6.2007 9:36

manka: O víkendu snad taky něco upytlačíme...smajlik - 75

 
manka
manka - 13.6.2007 9:08

u nás teda ryby jdou

Aja: naši holátka jsou na Mušově, zatím nic mocsmajlik - 26

 
Aja
Aja - 13.6.2007 8:19

Ryby bych mohla obden, kdyby nějakej rybář Holátko dodával!smajlik - 75

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-25
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77208.
    Archiv anket.