Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?
Rybí maso je zdravé, lehké a chutné. Pravda, ne každý ho má rád, ale myslím, že většina lidí si občas nějakou rybku k jídlu dopřeje. Ať už je to česká klasika – kapr nebo pstruh, či nějaká z moře. V každém případě je při jejich přípravě třeba dodržovat určitá pravidla, aby dobře chutnaly.
Chcete si v obchodě koupit čerstvou, nikoli mraženou rybu, a nevíte, zda se na „čerstvost“ můžete spolehnout? Zkontrolujete ji poměrně snadno. Čerstvou rybu poznáte podle toho, že je pěkně lesklá a má lesklé i oči. Žábry jsou krvavě červené a šupiny na povrchu těla dobře drží. Jestliže jste si čerstvou rybu koupili, musíte ji spotřebovat ještě týž den, případně ji vykuchanou a dobře očištěnou uložit do chladničky. Ovšem pozor – nejpozději do druhé dne!
Jak rybu odborně vykuchat
V první řadě musíte mít ostrý nůž. Rybu rozřízněte od řitního otvoru až po žábry a opatrně vyjměte vnitřnosti. Zvlášt velký pozor dávejte na žluč a nezapomeňte odstranit ani měchýř a střívka. Jikry nebo mlíčí můžete použít na polévku. Pak odřízněte hlavu, z níž nůžkami na drůbež odstřihnete žábry a nožem vyloupnete oči. Hlavu pak dejte vařit na polévku.
Správné stáhnutí z kůže provedete takto: odříznete hlavu, pod kůži podstrčíte nůž nebo palec ruky a kolem dokola odtahujte kůže od masa.
Ryby zbavíte šupin tak, že je položíte na stůl nebo na prkénko, přidržíte za ocas a šupiny odhrnujete nožem směrem od ocasu k hlavě. Používejte tupou stranu nože nebo ozubenou stranu škrabky. Jestliže jsou šupiny zaschlé, ponořte rybu do horké vody, ihned vytáhněte a v odstraňování šupin pokračujte.
Vaříme, smažíme, pečeme
Ryby pečeme v alobalu, který předtím potřeme olejem. Porce pečlivě zabalíme, aby při pečení nemohla vytékat šťáva. Doba pečení je podle velikosti porce asi 10–20 minut.
Chystáte-li se připravit ryby namodro, vyrovnejte je před vařením do pekáče a přelijte vařícím octem. Kůže pak zůstane pěkně modrá.
Ryby solené, jako např. slanečky, matjesy atd., částečně zbavíte soli opláchnutím, nebo tím, že je na několik hodin namočíte v mléce.
Syrové ryby před vařením zakapejte citrónem nebo octem. Maso se zpevní, zůstane bílé, navíc zmizí nepříjemný rybí pach, který bývá hodně výrazný hlavně u některých mořských ryb.
Zmrazené ryby před přípravou rozmrazujte zvolna. Filé nerozmrazujte vůbec.
Živé ryby udržujte v domácích podmínkách nanejvýš dva dny v čisté vodě. Občas ji promíchejte, aby se okysličovala. Rybu nekrmte.
13.6.2007 Rubrika: | Komentářů 25 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Šupiny z ryb jdou dolů snadno a rychle:Rybu chytíme v hadříku za ocas,prsty zajedeme pod šupiny proti směru a pak už jenom zlehka tlačíme.(U větších ryb pomalu,protože by mohla silnější šupina zaject pod nehet.)Je to téměř bez bordelu a za chvíli.A kdo si dá předtím rybu do sáčku,má čisto úplně.
Rybu umím ulovit, zabít, vykuchat, uvařit a sežrat!
manka: O víkendu snad taky něco upytlačíme...
u nás teda ryby jdou
Aja: naši holátka jsou na Mušově, zatím nic moc
Ryby bych mohla obden, kdyby nějakej rybář Holátko dodával!