Dýňové rizoto
Potřebujete: 450 g dýňové dužiny, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce másla, 350 g rýže Arborio, 100 ml bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 1 svazek jarní cibulky, 3 polévkové lžíce zakysané smetany, 50 g strouhaného parmazánu, pepř, řeřichu
Postup: Dýňovou dužinu nakrájíme na proužky. Šalotku a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme olej, rozpustíme v něm máslo, a šalotku, česnek a dýni orestujeme. Přisypeme rýži, kterou jsme propláchli, a rovněž orestujeme. Přilijeme víno a necháme povařit. Postupně přiléváme horký zeleninový vývar, za stálého míchání rýži vaříme asi 20 minut. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a přidáme asi 5 minut před koncem vaření. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a parmazán, opepříme. Ozdobíme řeřichou.
5.10.2010 Rubrika: | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dýňové rizoto
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.manka: já dělávám ještě dýňový guláš, z dýně hokaido jsem ho dělala zrovna v sobotu, úplně stejný postup jako u bramborového guláše, s kabanosem, je to mňamka, mají to rády i moje děti
nebo tu polévku, s kari a smetanou, a do toho rohlík na kolečka namazaný taveňákem, pokapaný olivovým olejem a zapečený v troubě, mňam
tohle rizoto může být taky moc dobré, to někdy zkusím
Náhodou dýně je strašně dobrá. Nejvíc jí miluju kandovanou v cukru, to mi dělá mamka a je to opravdu delikatesa. Jen je to děsně pracné. Tohle rizoto bych si dala fakt s chutí.
orinka: jo to vím, i koláč, ale nějak mi chybí odvaha nebo co.
manka: jsou z toho všelijaké recepty, např. i polévka z dýně hokkaido, zkus si to vyhledat googlem.
mám malou dýni hokaido, jedinou, která mi vyrostla, že bych to vyzkoušela? vůbec nevím co s ní.