Bezezbytkové kuře
Potřebujete: 1 celé kuře, ne úplně rozmražené, aby šlo dobře vykostit.
Nádivka: 1 malý oloupaný a nastrouhaný celer, 2 oloupané cibule, česnek, pepř, sůl, hodně petrželkové natě, olej na osmažení, 2-3 celá vajíčka, dobrý špek, koření na kuře, co máme rádi, anebo jen podlejeme pivem bez kořenění.
Postup: Kuře vykostíme, snažíme se co nejmíň proříznout kůži, uděláme z něj plát, kostru využijeme na polévku.
Na oleji dožluta usmažíme pokrájenou cibuli, na to vhodíme strouhaný celer, restujeme a po chvilce přidáme koření, na závěr přimícháme vajíčka a necháme srazit. Plát kuřete (děravá místa předem sešijeme pevnou nití) potřeme touto náplní, rukama uplácáme pravidelnou šišku a sešijeme. Poprášíme kořením na kuře a klasicky upečeme v troubě na slanině.
Při pečení hlídáme a obracíme, aby bylo dozlatova po všech stranách. Obracíme nejlíp dvěma vařečkami, protože kuře je křehké a vidlička ho propíchne raz dva. Peče se cca 1 a půl hodiny. Nejlépe k tomu chutná rýže, ale ani brambory nejsou špatné.
Z kostry uvaříme dobrý vývar s nudlemi.
Zbudou pouze kosti, ale pokud bych chtěla být doslovná, tak by šly podrtit drůbeži anebo pejskovi, eventuelně zakopat pod jabloň jako hnojivo a vážně by vůbec nic nezůstalo.
Za recept děkujeme čtenářce orince.
26.10.2010 Rubrika: Dnešní recept | Komentářů 26 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bezezbytkové kuře
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Sorry holka. kure jsem vykostovala jenom jednou a málem jsem vykostila i sebe (a to jsem na to mela jak popis tak obrázky) , takze u nás pouze na obíracku. Ale tou nádivkou bych mohla nacpat i kurecí rízky a udelat závitky
orinka: prosímtě, já to nějak moc nechápu, tou hmotou, co si uklohním, to kuře jen oplácám zvenku nebo ji nacpu i do něj?
orinka: kickinka: Zrovna před týdnem mi kolegyně říkala, že kupuje už vykostěné kuře v obchodě. Prý je to označeno jako "kuře na roládu".. Prý je to levné (a bez práce s vykostěním).
jo, a tu petrželkovou nať a česnek jen do nádivky, mě tak zlobila technika, že jsem to nenapsala dokonale
kickinka: toho se vůbec neboj, připrav si vedle šití prostě vezmeš ostrý špičatý nůž a odřezávaš maso s kůží od kosti. Určitě se někde na internetu najde obrázek, jak to dělat krok za krokem. Já položím kuře na břicho, udělám podélný řez kolem páteře a pak postupně jedu napřed jednu stranu a pak druhou. Nohy taky napůl podélně (nahmatat kost) a vypreparovávat. Co se prořízne na kůži, to se zašije. Někdo začne z opačné strany od břicha.
To vypadá dobře, akorát já teda neumím vykostit kuře