Dánský párkový guláš
Potřebujeme:
Na 4 porce
1 velkou cibuli
2 PL omastku (oleje nebo margarinu na vaření)
10 nožiček dobrých párků nebo vuřtů
2-3 ČL sladké papriky (pokud máte rádi ostré namíchejte sladkou a pálivou papriku)
1 velkou plechovku rajčatového protlaku
3dl mléka
Hladká mouka na zahuštění
Sůl
Pepř
2-3 bobkové listy
1dl slehačky (nemusí být)
Asi 1 kg brambor
Pažitku
Postup:
Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na omastku do zlatova. Přidáme na kolečka nakrájené párky a když se lehce osmahnou zasypeme všechno paprikou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový listy a rajský protlak a zalijeme vodou. Když se všechno vaří pridáme na kostičky nakrájené brambory a pomalu dusíme dokud brambory nezměknou.
Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce a nakonec vše zjemníme šlehačkou.
Na talířích posypeme na jemno nakrájenou pažitkou.
1.9.2014 Rubrika: Ostatní | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dánský párkový guláš
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Taky tak dělám brguláš.Ale, kdyby tam nebyla paprika a protlak, a ta smetana jo, tak je to bramborová máčka.Tu dělávala moje babička.A do ni na kostičky nakrájený vařený vajíčka........občas ju dělám.
ja ty osmazeny burty dlouho nevarim, hodim az ke konci
Tak děláme doma bramborovo-salámový guláš,ale bez protlaku.
a omastek vepřové sádlo.....zkus ho Lindo jinak a třeba pojede i tobě....
mléko a šlehačku ani náhodou......
taky dělám z buřtů z Globusu nebo z ostravské klobásy.....+ kuličky nového koření + bujon ( gelový ve vaničce) a červené papriky do většího kastrolu dva balíčky a půl balíčku gulášové koření......nejlepčí je druhý den stejně jako jiný guláš......
zatírám jen troškou zátěrky z vody a hl.mouky
Lindy mají dneska svátek!!!!
Czepeřička: jj,tam je občas kupujeme
Milda3: poživatelný buřty mají v Globusu
evropka: radim ho dó kategorie pozivatelne, ale rozhodne ho nevyhledavam. Potomstvo na nej obcas dostane chut
Takhle dělám bramborový guláš, nedávám šlehačku. Říkáme mu vyguláš, protože když byl vnuk malý, tak slyšel jen ze slova bramborový to vý a byl z toho vyguláš. Vyguláš dělám do největšího hrnce, jaký mám v nádobí, protože naši vnuci ho dokáží sníst opravdu hodně a to i postudenu. Přidávám ještě 2 kostky zeleninového bujónu , trochu magi a na závěr hodně majoránky.Dávám osmažené silné párky,u nás jsou výborné a masové.
ta smetana mě děsí...Lindo a jak tobě chutná?
buřtguláš máme rádi, ale šlehačku jsem tam nikdy nezkusila, dík za tip
tak nějak podobně dělám buřt guláš,ale sehnat dneska dobrý buřty je u nás unikum i když se koupí ty dražší aby v nich bylo maso,inspirace na oběd až se vrátím na chatu,bude to dobré.
Lindo,ty jsi měla kdysi zájem o ty sloupový stromky jablka,dám o nich něco na zahrádku (foto)