Sporák. No jo, ale jaký?
Mnoho z nás vzpomíná se slzou v oku na kuchyňská kamna, ve kterých se topilo dřevem nebo uhlím a na nichž naše babičky vařily voňavou bramboračku či pekly placky. Pravda ovšem je, že do vlastní domácnosti by si je pořídila jen málokterá hospodyňka. V paneláku je to nemožné a do novostavby by se asi nehodily.
Pro jaký sporák se rozhodnout dnes? Podívejme se společně, z čeho je možné vybírat.
V první řadě se musíme rozhodnout, zda půjde o sporák volně stojící, nebo o spotřebiče vestavné. Dále můžete volit mezi sporákem plynovým, kombinovaným a elektrickým.
Plynový
PRO – Stále ještě levnější provoz, snadná regulace ohřevu, okamžitá výhřevnost na požadovanou teplotu. Nižší pořizovací cena.
PROTI – Velkou nevýhodou plynových sporáků je trouba. Špatná regulovatelnost, možnost připalování zespodu.
Elektrický
V případě, že padne naše volba na spotřebič elektrický, můžeme si vybrat:
Litinové plotny
PRO – Nižší pořizovací cena
PROTI – Vyšší ztráta energie při rozehřívání a po vypnutí.
Sklokeramická deska
PRO – Úspora, zóny pro rychlejší ohřev, bezpečnost. Možnost výběru dotykového nebo mechanického ovládání.
PROTI – Vyšší pořizovací cena oproti litinovým plotnám.
Indukční
Pracuje na jiném principu ohřevu, zahříváno je dno nádoby.
PRO - Rychlost, úspora energie i času.
PROTI - Vyšší pořizovací cena, nutnost používání nádobí k tomu určeném. V běžném smaltovém nádobí na indukční plotně neuvaříte.
Je nutné počítat s tím, že v případě výpadku elektřiny zůstanou plotny studené a rodina hladová!
Kombinovaný:
PRO – Všechny klady plynového sporáku + výborné vlastnosti elektrické trouby. Cenová dostupnost.
PROTI – Žádné závažné proti jsem nenašla.
Někdo nedá dopustit na elektrické sporáky, ovšem samozřejmě i plynový sporák má své fanoušky. Na čem vaříte a v čem pečete vy? Ovlivnilo váš výběr to, na čem vařili vaši rodiče?
10.2.2009 Rubrika: Náš domov | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sporák. No jo, ale jaký?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.momentalne mam plyn/ plyn. na vareni dobry, ale tu plynovou troubu NENAVIDIM. vsecno se tam spali na prach, teplota prakticky nejde regulovat. maso tam clovek jeste jakz takz udela, ale treba z pizzy je pokazde skvarek, buchta na plechu se taky nikdy nepovedla. prakticky jsem za ty 3 roky uplne prestala cokoliv pect. nemuzu se dockat elektricke trouby.
Mám elektrický se sklokeramickou deskou užv 12 let, předtím jsme měli v bytě klasický elektrický, rodiče mívali plynový. Volba byla jasná - tam, co jsme po stvatbě žili, prostě plyn nebyl.
Moje matka si do nového domu pořídila klasický sporák na dřevo a kromě toho má dvě sklokeramické plotýnky a mikrovlnku. Když zatopí v tom sporáku, vyhřeje tím celý spodek baráku, pokud ovšem moc nemrzne.
Zatím vařím v polních podmínkách - na chodbě a na jedné plotýnce a pečeme v remosce. Ale snad už konečně tenhle rok budeme komplet renovovat celý dům (ikdyž já bych byla pro variantu prodat a postavit si nový), a to bych chtěla desku na plyn a samostatnou elektrickou troubu. A doufám, že se povede spojit kuchyň s obývákem, to by se mi líbilo moc.
já bych strašně chtěla klasický kachlový sporák! V žádném jiném se nedají upéct tak výborné kynuté buchty, i z obyčejného sporáčku na uhlí vycházejí buchty jako peříčko, a přitom se těsto dělá úplně stejné, jako do kombinovaného. Ale elektrická trouba je na pečení moučníků přece jen lepší než plynová, ta zas líp peče dokřupava maso.
My nemáme plyn,takže jen elektrický.Na chalupě též,jen mám v záloze propanbutanový vařič,kdyby náhodou nešla elektrika.Doma jsme měli kdysi kombinovaný sporák na plyn s topením na uhlí,později jen plynový,ale už bych si s plynovým moc netykala po letech s elektrickým.Výhody nevím.
momentálně mám plynový sporák a elektrickou troubu. budeme stavět dům, ale přípojku na plyn mít nebudem. takže budu kupovat sklokeramicko desku. u plynu mi vadí mastný lepivý prach..
Mám kombinovaný sporák a jsem spokojená. I při výpadku jedné energie se najíme
Mám sklokeramickej zatím jsem moc spokojená vždy jsem toužila po elektrické troubě .Když plynovej dosloužil tak byla volba jasná akotát vybrat takový abych nemusela předělávat elektriku .Dá se říct že nebyl zas tak drahej nato že jsem sním moc spokojená a hlavně masíčko z trouby je prostě ňam
Taky mám kombinovaný,plyn nahoře elektřinu dole
Tak já jedině plynový sporák. Za prvé-kdykoli můžu vařit, i když vypnou proud, nejsme o hladu a za druhé, ihned je výhřev, nemusí se dlouho čekat na požadovanou teplotu a kdykoli i tak na sporáku i v troubě. Ale ty kamna bych brala ještě líp
Na klasických kamnech vařila moje máma, když jsem byla malá, myslím, že se slzou v oku nevzpomíná
Já hodně dlouho toužila po elektrické torubě, a když se nám konečně pokazilplynový sporák, tak byla jasná volba-kombinovaný.
Takže pokud se stane a nejde elektřina, můžu si aspoň uvařit, plyn zatím-a to musím zaklepat, šel vždycky.
Mám kombinovaný sporák, plyn na vaření a elektřinu na pečení, nemůžu si to vynachválit. Plyn na pečení není tak dobrý, vše vysušuje.
Máme samostatnou varnou plynovou desku a samostatnou vestavnou elektrickou troubu a spokojenost veliká, na této volbě jsme se shodli spolu s mým "kuchtíkem". I z práce má nejlepší zkušenosti s plynovým vařičem a el. troubou.
A na čem vařili rodiče? Moje mamka má kombinovaný sporák, tedy nahoře plyn, dole elektřina, ale už dosluhuje a bude si muset koupit nový, prý zůstane u této kombinace. Moje babička měla plynový sporák i troubu, ale s troubou jsme nebyly spokojené. mamka vaří i peče na elektřině.
Máme sklokeramickou, dotykově ovládanou desku s dětskou pojistkou, nastavením teploty a času vaření. Byla hříšně drahá, ale jsem s ní velice spokojená. Dříve jsme měli plynovou troubu, ale teď jsme si pořídili elektrickou vyjížděcí se všemi možnými funkcemi. Maso upečené v el. troubě je šťvanatější a mnohem chutnější, není tak vysušené. Stejně tak moučníky.Ale je pravda, že když není proud, jsme o hladu.Ani kafe si neuvaříme.