Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Sporák. No jo, ale jaký?

Sporák. No jo, ale jaký?

Mnoho z nás vzpomíná se slzou v oku na kuchyňská kamna, ve kterých se topilo dřevem nebo uhlím a na nichž naše babičky vařily voňavou bramboračku či pekly placky. Pravda ovšem je, že do vlastní domácnosti by si je pořídila jen málokterá hospodyňka. V paneláku je to nemožné a do novostavby by se asi nehodily.

Pro jaký sporák se rozhodnout dnes? Podívejme se společně, z čeho je možné vybírat.

V první řadě se musíme rozhodnout, zda půjde o sporák volně stojící, nebo o spotřebiče vestavné. Dále můžete volit mezi sporákem plynovým, kombinovaným a elektrickým.

 

Plynový

PRO – Stále ještě levnější provoz, snadná regulace ohřevu, okamžitá výhřevnost na požadovanou teplotu. Nižší pořizovací cena.

PROTI – Velkou nevýhodou plynových sporáků je trouba. Špatná regulovatelnost, možnost připalování zespodu.

 

Elektrický

V případě, že padne naše volba na spotřebič elektrický, můžeme si vybrat:

Litinové plotny

PRO – Nižší pořizovací cena

PROTI – Vyšší ztráta energie při rozehřívání a po vypnutí.

 

Sklokeramická deska

PRO – Úspora, zóny pro rychlejší ohřev, bezpečnost. Možnost výběru dotykového nebo mechanického ovládání.

PROTI – Vyšší pořizovací cena oproti litinovým plotnám.sporak

 

Indukční

Pracuje na jiném principu ohřevu, zahříváno je dno nádoby.

PRO - Rychlost, úspora energie i času.

PROTI - Vyšší pořizovací cena, nutnost používání nádobí k tomu určeném. V běžném smaltovém nádobí na indukční plotně neuvaříte.

Je nutné počítat s tím, že v případě výpadku elektřiny zůstanou plotny studené a rodina hladová!

 

Kombinovaný:

PRO – Všechny klady plynového sporáku + výborné vlastnosti elektrické trouby. Cenová dostupnost.

PROTI – Žádné závažné proti jsem nenašla.

 

Někdo nedá dopustit na elektrické sporáky, ovšem samozřejmě i plynový sporák má své fanoušky. Na čem vaříte a v čem pečete vy? Ovlivnilo váš výběr to, na čem vařili vaši rodiče?

kominice


10.2.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 30   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Sporák. No jo, ale jaký?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30
tornado-lou
tornado-lou - 10.2.2009 11:09

momentalne mam plyn/ plyn. na vareni dobry, ale tu plynovou troubu NENAVIDIM. vsecno se tam spali na prach, teplota prakticky nejde regulovat. maso tam clovek jeste jakz takz udela, ale treba z pizzy je pokazde skvarek, buchta na plechu se taky nikdy nepovedla. prakticky jsem za ty 3 roky uplne prestala cokoliv pect. nemuzu se dockat elektricke trouby.

 
Juana
Juana - 10.2.2009 11:08

Mám elektrický se sklokeramickou deskou užv 12 let, předtím jsme měli v bytě klasický elektrický, rodiče mívali plynový. Volba byla jasná - tam, co jsme po stvatbě žili, prostě plyn nebyl.
Moje matka si do nového domu pořídila klasický sporák na dřevo a kromě toho má dvě sklokeramické plotýnky a mikrovlnku. Když zatopí v tom sporáku, vyhřeje tím celý spodek baráku, pokud ovšem moc nemrzne.

 
abadon
abadon - 10.2.2009 11:00

Zatím vařím v polních podmínkách - na chodbě a na jedné plotýnce a pečeme v remosce. Ale snad už konečně tenhle rok budeme komplet renovovat celý dům (ikdyž já bych byla pro variantu prodat a postavit si nový), a to bych chtěla desku na plyn a samostatnou elektrickou troubu. A doufám, že se povede spojit kuchyň s obývákem, to by se mi líbilo moc.

 
orinka
orinka - 10.2.2009 10:31

já bych strašně chtěla klasický kachlový sporák! V žádném jiném se nedají upéct tak výborné kynuté buchty, i z obyčejného sporáčku na uhlí vycházejí buchty jako peříčko, a přitom se těsto dělá úplně stejné, jako do kombinovaného. Ale elektrická trouba je na pečení moučníků přece jen lepší než plynová, ta zas líp peče dokřupava maso.

 
Almega
Almega - 10.2.2009 10:10

My nemáme plyn,takže jen elektrický.Na chalupě též,jen mám v záloze propanbutanový vařič,kdyby náhodou nešla elektrika.Doma jsme měli kdysi kombinovaný sporák na plyn s topením na uhlí,později jen plynový,ale už bych si s plynovým moc netykala po letech s elektrickým.Výhody nevím.

 
rosa_canina
rosa_canina - 10.2.2009 10:03

momentálně mám plynový sporák a elektrickou troubu. budeme stavět dům, ale přípojku na plyn mít nebudem. takže budu kupovat sklokeramicko desku. u plynu mi vadí mastný lepivý prach..

 
Aja
Aja - 10.2.2009 9:39

Mám kombinovaný sporák a jsem spokojená. I při výpadku jedné energie se najímesmajlik - 75

 
Jarmil
Jarmil - 10.2.2009 9:34

Mám sklokeramickej zatím jsem moc spokojená vždy jsem toužila po elektrické troubě .Když plynovej dosloužil tak byla volba jasná akotát vybrat takový abych nemusela předělávat elektriku .Dá se říct že nebyl zas tak drahej nato že jsem sním moc spokojená a hlavně masíčko z trouby je prostě ňam smajlik - 47smajlik - 54

 
evča.
evča. - 10.2.2009 9:34

Taky mám kombinovaný,plyn nahoře elektřinu dolesmajlik - 5

 
♥Mamina6♥
♥Mamina6♥ - 10.2.2009 9:21

Tak já jedině plynový sporák. Za prvé-kdykoli můžu vařit, i když vypnou proud, nejsme o hladu a za druhé, ihned je výhřev, nemusí se dlouho čekat na požadovanou teplotu a kdykoli i tak na sporáku i v troubě. Ale ty kamna bych brala ještě lípsmajlik - 98

 
Křeček
Křeček - 10.2.2009 9:00

Na klasických kamnech vařila moje máma, když jsem byla malá, myslím, že se slzou v oku nevzpomíná smajlik - 68

 
celina
celina - 10.2.2009 8:14

Já hodně dlouho toužila po elektrické torubě, a když se nám konečně pokazilsmajlik - 68plynový sporák, tak byla jasná volba-kombinovaný.
Takže pokud se stane a nejde elektřina, můžu si aspoň uvařit, plyn zatím-a to musím zaklepat, šel vždycky.

 
Majolka
Majolka - 10.2.2009 7:57

Mám kombinovaný sporák, plyn na vaření a elektřinu na pečení, nemůžu si to vynachválit. Plyn na pečení není tak dobrý, vše vysušuje.

 
r1911
r1911 - 10.2.2009 7:10

Máme samostatnou varnou plynovou desku a samostatnou vestavnou elektrickou troubu a spokojenost veliká, smajlik - 47na této volbě jsme se shodli spolu s mým "kuchtíkem". I z práce má nejlepší zkušenosti s plynovým vařičem a el. troubou.
A na čem vařili rodiče? Moje mamka má kombinovaný sporák, tedy nahoře plyn, dole elektřina, ale už dosluhuje a bude si muset koupit nový, prý zůstane u této kombinace. Moje babička měla plynový sporák i troubu, ale s troubou jsme nebyly spokojené. smajlik - 43 mamka vaří i peče na elektřině.

 
dadka
dadka - 10.2.2009 6:05

Máme sklokeramickou, dotykově ovládanou desku s dětskou pojistkou, nastavením teploty a času vaření. Byla hříšně drahá, ale jsem s ní velice spokojená. Dříve jsme měli plynovou troubu, ale teď jsme si pořídili elektrickou vyjížděcí se všemi možnými funkcemi. Maso upečené v el. troubě je šťvanatější a mnohem chutnější, není tak vysušené. Stejně tak moučníky.Ale je pravda, že když není proud, jsme o hladu.Ani kafe si neuvaříme.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77198.
    Archiv anket.