Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vánoční polévka podle Meryl

Vánoční polévka podle Meryl

Dnešní recept není klasickým receptem, jak jste na ně zvyklé. Ráda bych se vás totiž zeptala, jaké jídlo či pochutina nesmí v žádném případě chybět na vašem vánočním stole, případně zda máte nějakou svou vlastní vánoční stravovací tradici.

My ano. V našem rodinném jídelníčku jsou pouze dva pokrmy, které konzumujeme výhradně o Vánocích: bramborový salát a knedlíčková polévka. V průběhu roku tato jídla nikdy nevařím, ačkoli je máme moc rádi. O to víc se na ně o Štědrém dnu těšíme a už jejich přípravou si navozuji pocit jakési výjimečnosti a svátečnosti.

Knedlíčkovou polévku jsem do vánočního jídelníčku zařadila v době, kdy byly mé dcery malé. Podávám ji na Štědrý den v poledne a jako druhý chod máme kousek vánočky. Není to nějaká speciální polévka, takže sem nebudu dávat podrobný recept. Jedná se o klasický hovězí vývar s kořenovou zeleninou, játrovými knedlíčky a domácími nudlemi (ty vařím zvlášť). Někdo je ke knedlíčkové polévce už nedává, my je v ní máme rádi. Hlavní je, aby polévky bylo hodně se spoustou knedlíčků a aby v ní pokud možno „stála lžíce“. Většinou ji jíme ještě následující dva dny, stejně jako řízky a bramborový salát od večeře. Už teď se mi na ni sbíhají sliny a na chvíli, kdy začnu ňahňat játrové knedlíčky se začínám těšit.

Jaké jídlo nesmí chybět na vašem svátečním stole o Vánocích? Máte nějakou svou vlastní rodinnou tradici, kterou dodržujete pouze na Štědrý den?

Meryl


21.12.2011   Rubrika: Vánoční recepty   |   Komentářů 31   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vánoční polévka podle Meryl

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 21.12.2011 9:46

Tak u nás rybí polévka a k obědu přírodní kapr. Letos jsem připravila domácí bílou klobásu, uf to byla makačka. Vůbec jsem nevěděla, že je to tradiční zvyk jíst na štědrý den bílou klobásu a to už jsem dost stará. Přišla jsem na to pozdě, ale přece.smajlik - 76

 
evropka
evropka - 21.12.2011 9:16

Kadla: kyselica-zelnačka,couračkasmajlik - 68

 
evropka
evropka - 21.12.2011 9:16

Jarča*: orinka: holky majonézu tesco určo.jinak prodejny zdravé výživy

 
Kadla
Kadla - 21.12.2011 8:47

Linda: To je legrační s těmi hrozinkami smajlik - 16

 
Linda
Linda - 21.12.2011 8:31

My slavime dánsky vánoce a protoze mi to chutná tak neprotestuji. S dcerama máme tradici, ze musim upéct vánocky a linecké cukrovi. Je jedno kdy, kdyz to nestihnu pred stedrym dnem tak peceme treba az 26 nebo pozdeji, ale musi byt. A ve vánockách MUSI byt hodne hrozinek, holky je vystouraji ven a pak snedi jako posledni az po vánocce. Ta sladkost z nich ale v teste zustane. Je to takovy jejich zvyk kdyz byly malé a hrozinky nejedlysmajlik - 34

 
Kadla
Kadla - 21.12.2011 7:20

U nás je, stejně jako u Evropky, na Štědrý den k obědu nepostradatelná kyselice (ačkoliv u nás, páč nebydlím na Valašsku, se jí říká jen "zelňačka" a na severní Moravě, kde jsem se narodila a vyrostla, se jí zase říká "bikus"). Ale je to pořád ta stejná dobrota. Ale vaříme ji často i mimo Vánoce.

 
Jarča*
Jarča* - 21.12.2011 7:02

Tak u nás je na štědrý den k obědu čočka - mami někdy dělala kubu, ale ten mi moc nejel. K večři klasicky salát a kapr, pro malou kuřecí řízky. Dělat pak ještě chlebíčky se mi neosvědčilo, protože každý je po večeři plný až dost. Maximálně trochu jednohubek.
evropka: my přesně tak - na první svátek zbytky a na druhý k mamince na kachnusmajlik - 68 A tu sojovou majonézu taky zkusím - je k dostání normálně v obchoďákách?

 
orinka
orinka - 21.12.2011 6:49

evropka: za tu sojovou majonézu tíky za tip! Určitě ji koupím, protože jinak dělávám salát bez majonézy a chtěla bych to opět zkusit.

 
annie
annie - 21.12.2011 6:40

Tak my nic zvláštního nemáme, ale tchýně připravuje kyselicu se sušenými švestkami jako polévku k večeři.
Je taková zvláštní, nikde jinde jsem ji neviděla, ale manželovi moc chutná - evokuje mu to vánoce, když byl malý.

 
balenka
balenka - 21.12.2011 5:55

Dobré ráno, u nás nesmí na štědrovečerním stole chybět veliká hromada smaženého kapra!! A rodinnou tradici máme takovou Silvestrovskou - uděláme si velikánský hrnec zelňačky s klobáskou, houbami a noky a tou se cpeme (teda hlavně já smajlik - 68) dokud se nesní. Je den ode dne lepší a lepší a na novoroční kocovinku je móóóc dobrá smajlik - 58

 
evropka
evropka - 21.12.2011 5:07

no jasně meryl že máme také "tradice"smajlik - 32smajlik - 32v poledne se u nás těšíme na neošizenou kyselicu,která nám pěkně připraví žaludek na večerní hodokvassmajlik - 33ale na co se těšíme celá rodina nejvíc jsou chlebíčky s uherákem,těch musím udělat ze tří vek ,večer mísu řízků všeho druhu a salát,rybí polévka ....druhý den dojídáme zbytky a rozhodně nic nevařím,tenhle zvyk se osvědčil dokonale a nic se nevyhodí...26.12. trádá ke tchýni na kačenu ale se značně pochroumaným žaludkemsmajlik - 33jestli tedy já mohu doporučit jeden chyták o kterém v rodině nikdo neví je sójová majolka do salátu,na jednu sójovou dám půlku babičiny bez konzervantů,nikomu není těžko,hlavně to nikdo nepozná a ještě svoji vlákninou kterou obsahuje prospějeme obrázek - 4_4_.gif

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.