Na Vánoce vánočku
Potřebujete: 3/8 mléka, 40 g droždí, 150 g cukru moučka, 750 g polohrubé mouky, špetku soli, 4 žloutky, citronovou kůru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, 50 g mandlí, 50 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce
Postup: Uděláme kvásek a vše kromě mandlí, rozinek a ovoce smícháme dohromady, nehněteme, jen smícháme a necháme kynout 1/2 hodiny. Pak přidáme mandle, rozinky a ovoce a znova promícháme. Necháme kynout asi 2 hodiny. Z 9 pramenů formujeme vánočku. Vánočka je větších rozměrů, je vhodné položit ji na plech šikmo. Opět necháme kynout asi 1/2 hodiny. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme asi 50 minut na 180 °C, mezi pečením potíráme rozpuštěným máslem s rumem.
10.12.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 26 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Na Vánoce vánočku
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda: PEGG: taky se mě to prostě nezdá, kynuté těsto chce pořádně propracovat, provzdušnit, taky ho teď nechávám umotat v pekárně, s tím bolavým loktem už to ručně tak dobře nezvládám
tak letos vánočku koupíme,ale loni jsem ji pekl doma a sám bez pomoci paní a byla dobrá
PEGG: moje maminka zase říkávala že čím víc vzduchu se do těsta "nažene" tím je lepší , hníst se podle mě musí pokud je tam droždí , to právě chce ten vzduch.........
LenkaT - 10.12.2012 9:43 - právě na tom propracování těsta hodně záleží, aspoň tak to říkala vždycky babička, že těsto chce tak říkajíc lidský pot Mě se teda víc líbí výraz "Lidské sádlo"
LenkaT: ne. ale od te doby co mam pekarnu delam testo v ni a pak vyndam a necham kynout klasicky v mise. Nevim proc, ale zrovna vanocky lepe nakynou v prikryte mise pomalu na stole nez v pekarne
a prosím, mátě některá zkušenost s tím, že se těsto nehněte, ale jen promíchá?
Nejlepší vánočku dělala moje tchýně, bohužel už nežije. Já vánočku nedělám, koupím si ji, ale peču štrůdl s jablky, s ořechovou náplní, tvarohový a makový s višněmi.
Z tohoto mnozstvi ingredienci bych spis upletla dve mensi vanocky nez jednu gigantickou pres cely plech a to jeste nakyne .....u mensi je vetsi jistota propeceni a mensi sance ze se srazi.
PEGG: vanocky pecu podle kucharky a tam je taky ze se ma potirat po dokynuti pred pecenim a i behem peceni - udelala jsme to pouze prvni rok,
jak jsem ji pamazala tak silene rychle hnedla na povrchu (nemuzu pouzit alobal na prikryti) a uvnitr porad nic moc. Ony potrebuji minimalne hodinu v troube. Takze od tehle zkusenosti nepotiram a ony chytnou peknou barvu i tak. A pri pleteni davam pozor aby mi nevycuhovaly rozinky, ty taky rychle chytnou. Pecu na nejspodnejsi mrizce v troube na 160 stupnu a jsou krasne hnede ze vsech stran a propecené (doufam ze jsem to ted nezakrikla )
PEGG: nepotírám během pečení a nikdy jsem to neslyšela a to peču vánočky hóódně dlouho, já jí zkraje pečení přikrývám alobalem....jedno starší fotoještě ve staré kuchyni...
Nekritizuji, jen mě zaráží to potírání během pečení, já bych měla strach, že se mi srazí. Jo až bude upečená, pak potřít, to může být dobré, ale během pečení?