Dort ze zakysané smetany
Potřebujete: Velké balení dětských piškotů, 4 kelímky zakysané smetany, 4 vanilkové cukry, plechovku kompotovaných broskví, případně jakékoli jiné, čerstvé nebo kompotované ovoce.
Postup: Ve smetaně rozmíchejte vanilkové cukry. Dno dortové formy poklaďte piškoty bříšky nahoru. Zalijte 1/2 smetany. Opět naklaďte piškoty a na ně rozprostřete nadrobno nakrájené ovoce. Následuje opět vrstva piškotů a nakonec druhá polovina smetany. Vršek můžete dozdobit ovocem. Nechte v ledničce alespoň 6 hodin tuhnout, lepší je ale přes celou noc.
3.5.2010 Rubrika: | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dort ze zakysané smetany
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.zkuste
holky zkuzte....3 zakysanky, 2 Cottage sýry, smícht s lžící mouč.cukru a do toho vetřít ušlehanou šlehajdu, tohle proložím ve skleněných pohárech s CUKRÁŘSKÝMI PIŠKOTY a přeleju vaječňákem a přestříknu tek.čokoškou.....bomba !..............
Dělám něco podobného jako "modrý dort" - jen do zakysanky přidám jeden rozpuštěný pytlíček želatiny. Pak je to paráda. Ale dělám to na lžícový piškot (ušlehat tři bílky a opatrně vmíchat tři žloutky, tři lžíce cukru, tři lžíce mouky) a používám borůvky, které prosypu cukrem - po chvíli pustí šťávu, do které rozmíchám želatinu, povařím, nchám vystydnout a vmíchám do zakysanky. Pokud se šťáva z borůvek vsákne i do piškotu, je to divně barevné, ale dóóóóbré.....
majucha: jmenuje se to creme frainche a já to pouzívám místo zakysanky do ceských receptu, ale nesmí to projít varem, to se zdrce, takze jenom do studené kuchyne a nebo jako "cepicku" na neco teplýho, hodne ostrýho = mexickýho. A je 9%, 18%, potom jakýsi podivný nízkotucný 0,5% (ten se dá pouzít místo tvarohu do buchet, ale nesmí se redit mlékem, teplem se rozredí sám a jakz takz drzí na koláci, naplnit buchty se tím nedají, ty rozblemcá). Ale je fakt, ze ten 18% dánský drzí pohromade o trosku líp nez ty z Lídlu, ale to jsou taky dánský , kdo se v tom má vyznat. Proste ve vanicce drzí líp pohromade nez ten z kelímku . Ale rozhodne nic nedrzí jako puding .
Linda: co to máte za zakysanku? Tady teda, pravda, jich je taky víc. Od některých výrobců, přestože to má stejný procento tuku, je to tekutá břečka, ale některý vyklopíš jako puding a držej samy od sebe
máša h.: piskoty dávno dosly (poslední padly na nepecené vánocní), ale obcas se tu dají koupit lady fingers, takový rozdíl v tom zas není aby se nedaly pouzít. Je to lákavé, mozná prístí víkend
Linda: dost se to vsákne do piškotů, celkem to drží... určitě udělat den dopředu
taky ho dělávám často a nahoru ho zaleji pudinkem pak ozdobím šlehačkou ovocem co právě je
Kadla: kelímek se zakysankou muzu mít v lednici treba 3 dny a kdyz ho vyklopím tak se stejne rozjede , asi to drzí pohromade ty piskoty. Ale to je sumafuk, vypadá to velice jedle a i kdyz to nebude drzet pohromade sezeru to . A ta cokoládová varianta
někdy smíchám zakysanku s bílým jogurtem... navrch naliju vanilkový puding uvařený v kompotové šťávě...
Linda: Kupodivu to po vychlazení v lednici drží dobře (spíše těmi piškoty). Ta zakysanka v lednici zhoustne. Já dávám na té smetany více, používám celkem 6 kelímků - ty rozdělím na jednotlivé vrstvy. Někdy děláme kakaovou variantu - kromě vanilkového cukru přimíchám buď do veškeré smetany nebo jen do jedné vrstvy kakao. Dá se to smíchat také třeba s jahodovou marmeládou - a udělat dortík dvoubarevný nebo tříbarevný - dole bílá vrstva s vanilkou, uprostřed růžová s jahodovou marmeládou, nahoře hnědá - s kakaem. Já osobně nejraději tu kakaovou variantu (do ní používám jako ovoce banán a ananas... Mňam.
Linda: v ČR 200 ml
Sice nechápu jak ta smetana sama od sebe bude drzet tvar (urcite to nebude vypadat jako rez na obrázku ), ale chutove to bude fantastický .
PS kolik je jeden kelimek zakysanky, priblizne ? Dekuji
Taky můžu
Mňam