Vánoční polévka podle Meryl
Dnešní recept není klasickým receptem, jak jste na ně zvyklé. Ráda bych se vás totiž zeptala, jaké jídlo či pochutina nesmí v žádném případě chybět na vašem vánočním stole, případně zda máte nějakou svou vlastní vánoční stravovací tradici.
My ano. V našem rodinném jídelníčku jsou pouze dva pokrmy, které konzumujeme výhradně o Vánocích: bramborový salát a knedlíčková polévka. V průběhu roku tato jídla nikdy nevařím, ačkoli je máme moc rádi. O to víc se na ně o Štědrém dnu těšíme a už jejich přípravou si navozuji pocit jakési výjimečnosti a svátečnosti.
Knedlíčkovou polévku jsem do vánočního jídelníčku zařadila v době, kdy byly mé dcery malé. Podávám ji na Štědrý den v poledne a jako druhý chod máme kousek vánočky. Není to nějaká speciální polévka, takže sem nebudu dávat podrobný recept. Jedná se o klasický hovězí vývar s kořenovou zeleninou, játrovými knedlíčky a domácími nudlemi (ty vařím zvlášť). Někdo je ke knedlíčkové polévce už nedává, my je v ní máme rádi. Hlavní je, aby polévky bylo hodně se spoustou knedlíčků a aby v ní pokud možno „stála lžíce“. Většinou ji jíme ještě následující dva dny, stejně jako řízky a bramborový salát od večeře. Už teď se mi na ni sbíhají sliny a na chvíli, kdy začnu ňahňat játrové knedlíčky se začínám těšit.
Jaké jídlo nesmí chybět na vašem svátečním stole o Vánocích? Máte nějakou svou vlastní rodinnou tradici, kterou dodržujete pouze na Štědrý den?
21.12.2011 Rubrika: Vánoční recepty | Komentářů 31 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vánoční polévka podle Meryl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Tak u nás rybí polévka a k obědu přírodní kapr. Letos jsem připravila domácí bílou klobásu, uf to byla makačka. Vůbec jsem nevěděla, že je to tradiční zvyk jíst na štědrý den bílou klobásu a to už jsem dost stará. Přišla jsem na to pozdě, ale přece.
Kadla: kyselica-zelnačka,couračka
Jarča*: orinka: holky majonézu tesco určo.jinak prodejny zdravé výživy
Linda: To je legrační s těmi hrozinkami
My slavime dánsky vánoce a protoze mi to chutná tak neprotestuji. S dcerama máme tradici, ze musim upéct vánocky a linecké cukrovi. Je jedno kdy, kdyz to nestihnu pred stedrym dnem tak peceme treba az 26 nebo pozdeji, ale musi byt. A ve vánockách MUSI byt hodne hrozinek, holky je vystouraji ven a pak snedi jako posledni az po vánocce. Ta sladkost z nich ale v teste zustane. Je to takovy jejich zvyk kdyz byly malé a hrozinky nejedly
U nás je, stejně jako u Evropky, na Štědrý den k obědu nepostradatelná kyselice (ačkoliv u nás, páč nebydlím na Valašsku, se jí říká jen "zelňačka" a na severní Moravě, kde jsem se narodila a vyrostla, se jí zase říká "bikus"). Ale je to pořád ta stejná dobrota. Ale vaříme ji často i mimo Vánoce.
Tak u nás je na štědrý den k obědu čočka - mami někdy dělala kubu, ale ten mi moc nejel. K večři klasicky salát a kapr, pro malou kuřecí řízky. Dělat pak ještě chlebíčky se mi neosvědčilo, protože každý je po večeři plný až dost. Maximálně trochu jednohubek.
evropka: my přesně tak - na první svátek zbytky a na druhý k mamince na kachnu A tu sojovou majonézu taky zkusím - je k dostání normálně v obchoďákách?
evropka: za tu sojovou majonézu tíky za tip! Určitě ji koupím, protože jinak dělávám salát bez majonézy a chtěla bych to opět zkusit.
Tak my nic zvláštního nemáme, ale tchýně připravuje kyselicu se sušenými švestkami jako polévku k večeři.
Je taková zvláštní, nikde jinde jsem ji neviděla, ale manželovi moc chutná - evokuje mu to vánoce, když byl malý.
Dobré ráno, u nás nesmí na štědrovečerním stole chybět veliká hromada smaženého kapra!! A rodinnou tradici máme takovou Silvestrovskou - uděláme si velikánský hrnec zelňačky s klobáskou, houbami a noky a tou se cpeme (teda hlavně já ) dokud se nesní. Je den ode dne lepší a lepší a na novoroční kocovinku je móóóc dobrá
no jasně meryl že máme také "tradice"v poledne se u nás těšíme na neošizenou kyselicu,která nám pěkně připraví žaludek na večerní hodokvasale na co se těšíme celá rodina nejvíc jsou chlebíčky s uherákem,těch musím udělat ze tří vek ,večer mísu řízků všeho druhu a salát,rybí polévka ....druhý den dojídáme zbytky a rozhodně nic nevařím,tenhle zvyk se osvědčil dokonale a nic se nevyhodí...26.12. trádá ke tchýni na kačenu ale se značně pochroumaným žaludkemjestli tedy já mohu doporučit jeden chyták o kterém v rodině nikdo neví je sójová majolka do salátu,na jednu sójovou dám půlku babičiny bez konzervantů,nikomu není těžko,hlavně to nikdo nepozná a ještě svoji vlákninou kterou obsahuje prospějeme