Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Vaříme s Lindou 3.díl

Bolle z celozrnné mouky

Boller – dánské pečivo

 

Boller jsou jakési dánské žemle, v podstatě z jakékoliv mouky. K víkendové snídani se obvykle podávájí boller z bílé mouky, z celozrnné se používají k svačinám a obědům. Velice oblíbené jsou boller k pohostění při narozeninových oslavách.

Existuje milión receptů, můj základní je tento:

Potřebujete:

1balíček droždí (v Dk váží baliček 50g, ale myslím že českých 42g stačí)

3dl mléka

50g másla či jiného tuku na pečení - rozpuštěné

1 vejce

1/2 lžičky soli

1 lžíce cukru

9dl hladké mouky (což je asi 540g)

Postup:

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme ostatní ingredience a vzpracujeme nelepivé těsto.

A nebo všechny ingredience hodíme do pekárny a ať maká za nás.

Těsto necháme vykynout na dvojnásobné množství. Pak ho rozdělíme na 16 dílů a z každého rukama vyválíme kouli, kterou lehce zmáčkneme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Zapneme troubu na 2000C a než se nám vyhřeje necháme boller dokynout. Před pečením je potřeme rozkvedlaným vajíčkem.

Pečeme uprostřed trouby asi 10-12minut.

Nejčastěji se jedí ještě vlažné namazané máslem a obložené sýrem či plátky čokolády.

Toto základní těsto má nezpočet obměn:

· místo pouze hladké mouky můžeme dát 6dl hladké a 3dl žitné nebo grahamové nebo jiné celozrnné mouky

· můžeme navíc přidat asi 1dl semínek – slunečnici, sezam, lněné semínko a nebo směs

· můžeme přidat asi 100g na hrubo nakrájené čokolády na vaření – v tom prípadě nenechat těsto kynout v pekárně pokud nechceme mít hnědé těsto

· můžeme přidat 1-2dl hrozinek

· můžeme přidat nahrubo nastrouhanou mrkev

· boller se dají zmrazit po dobu až 3měsíců, po rozmražení doporučuji je ohřát v troubě a nebo na opékači topinek – teplé jsou chutnější

A příště vám napíšu recept na moje nejoblíbenější boller (a pak mám zhubnout).

Linda


25.3.2014   Rubrika: Pečivo   |   Komentářů 30   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou 3.díl

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-31
orinka
orinka - 25.3.2014 5:20

Normální buchtové těsto - to se chce Dánům dělat? Mně by tohle přišlo chudé, asi bych z toho vyrobila plněné koláče s tvarohem a tak. Než jsem se díky toběsmajlik - 31 dověděla o dánské kuchyni něco víc, měla jsem o ní zidealizované představy typu: spousta ryb, mléka, másla, zeleniny....a hele, oni se cpou uhlohydrátama! Vločky s jogurtem na ně!smajlik - 34

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-31
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77211.
    Archiv anket.