Kolik utratíte měsíčně za jídlo? A co levného umíte uvařit?
Poslední rok nemáme vůbec lehké období. Manžel přišel o práci, byl nějakou dobu na ÚP, pak se mu konečně podařilo sehnat něco jiného. Bohužel, s platem šel podstatně dolů, ale vzal to, nic jiného mu nezbylo. Práce prostě není.
Od doby, kdy o své původní místo přišel, to šlo s naší životní úrovní rapidně z kopce. Měli jsme sice našetřenou nějakou rezervu, ale ta padla během čtyř měsíců, co byl na pracáku. Já sice také chodím do zaměstnání, ale ani můj plat není nijak valný.
Abych byla konkrétní. Jsme čtyři, máme dvě školní děti. Když z našich platů uhradíme všechny nezbytné výdaje, zbude nám na jídlo, ošacení, zábavu atd. dohromady 6 000 korun. Ať děláme co děláme, vycházíme jen velmi těžko. Sice se snažím vařit levně, ale co je dneska levné jídlo, že? Možná tak brambory na loupačku do jedné mísy jako za časů našich prababiček.
Většinou se každý měsíc taky vynoří nějaký nenadálý výdaj, který nám situaci ještě zkomplikuje. Teď zrovna se totálně rozpadly staršímu synovi zimní boty, takže jsme museli koupit nové. A to je dost velký výdaj, vzhledem k omezenému rozpočtu, který máme.
Každý měsíc si chodím půjčovat ke svým rodičům, kteří již jsou v důchodu a pokaždé mne hanba fackuje. Oni nám samozřejmě pomůžou, vědí, jak na tom jsme, ale mně to připadá příšerné, spíš bychom měli my podporovat je.
Zajímalo by mne, jaký měsíční rozpočet na jídlo pro rodinu máte vy a jak s ním vycházíte. Já totiž propadám depresi, že asi neumím hospodařit. Manžel mi nic nevyčítá, i jeho naše situace trápí, intenzivně si hledá lépe placené místo nebo alespoň nějakou brigádu, ale v našem kraji (bydlíme na severu), je to opravdu bída.
Pokud vám tato otázka nepřijde příliš osobní, napište mi, prosím, s jakou částkou na jídlo vystačíte vy. Moc by mi také pomohly vaše tipy na levná jídla, víte, na taková „aby toho bylo hodně a moc to nestálo“. Já dělám pořád dokola všechny možné omáčky,které si další den ohříváme a jíme třeba jen s těstovinami. Vařím každý večer, protože mi připadá, že se tím spíš ušetří, než když se dělá něco studeného.
Předem vám děkuji.
15.3.2013 Rubrika: Čtenářské příběhy | Komentářů 301 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kolik utratíte měsíčně za jídlo? A co levného umíte uvařit?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Světlonoska: mirabelky jsou velmi pikantní a voňavé, nejsou sice šlechtěné, ale výborné.
Verera: Ze "špendlíků,mirabelek dělám roky džemtřeba s přídavkem jablek,je moc dobrý.
Nám loni na chatě vykáceli špendlíkovou alej a udělali toho pouliční osvětlení . Roky tam nebylo a nikomu to nechybělo.
Křeček - 15.3.2013 15:25
já ti jednoho pošlu
PEGG - 15.3.2013 14:10
vzpomínal tatínek
prosím špičky pro psa za 2 koruny, ale né moc mastný táta to nemá rád.
sharon: 16:57 jeste ze nejsi nase sousedka. Bysme si pak rikali, ze nam to serzala zver z lesa
sharon: tak to bych si dala. Bylo to skvělé i s hovězím ve vlastní šťávě. A ještě starší vzpomínka...vepřové konzervy z Číny. Jmenovaly se Ma-Ling nebo si to s něčím pletu. Měly by se možná taky jmenovat Globus a byla tam prasečí hlava na vinětě. Ovšem, nemůžu na to dát svou, protože je to vzpomínka asi padesátiletá.
orinka:
sharon: klidně, tam toho je....
orinka: tak to tam taky vyrazíme...manžel to tam zná.....
sharon: k Trusovce za Černovír, cesta proti proudu po levé straně. Bývají už v červenci a srpnu. Jsou tam hlavně žluté. Natrhané jsou za chvilku, předloni jsem přivezla 10 kg a rozdávala po baráku.
Verera: tohle dělávala tchýně ale z vepřové konzervy ...na cibulku a smíchat s těstovinou.......jenže to tehdy byla oprvdu vepřová konzerva ....a už nezapékala, bylo jich doma jako psů.....7 lidí...a tak se podle toho vařilo....
orinka: kam a kdy na ty špendlíky jezdíš ??.....
Taky se vyplatí kupovat větší balení, což ale může být problém při omezeném rozpočtu, leda vždycky každý měsíc něco. Ale třeba prášky na praní nebo psí granule vycházejí ve velkém podstatně levněji.
Ještě mám recept na báječné těstoviny,je tam sice mleté maso, ale zase se dá dát míň:
Cca 40 dkg mletého masa osmahnout na cibulce, zalít skleničkou červeného vína, stačí krabicové, přidat pepř, sůl, rajský protlak a tymián, podusit. Smíchat s pytlíkem vařených těstovin, dát do zapékací mísy, zalít kysanou smetanou, posypat sýrem a zapéct. Nám tohle stačí tak na 5-6 porcí, takže taky do 20 Kč na porci.
Verera: my taky tak.......jezdíme plavat na vesnici do aquacentra..a po cestě "nakoupíme" co se dá.....třešně, ořechy, jablka....zbytek dodá švagrová....