Pruhovaný koláč
Potřebujete: Na těsto: 300 g hladké mouky, 2 vrchovaté PL cukru, ½ KL soli, 1 balíček Pomocníka na kynuté těsto Dr.Oetker, 150 ml vody, 40 ml oleje, 2 vejce (1 vejce do těsta + 1 vejce na potření), plech o rozměru 30 x 40 cm
Na ovocnou náplň: 300 g pikantního rybízového džemu, 1- 2 PL studené vody
Na ořechovou náplň: 150 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, ½ KL Rumového aroma tekutého Dr.Oetker nebo 2 PL rumu, 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker, hrst jemně mletých piškotů nebo strouhanky
Na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, 50 g cukru,1 vejce
Příprava:
Na přípravu ovocné náplně důkladně promícháme rybízový džem s jednou až dvěmi lžícemi vody. Na přípravu ořechové náplně spaříme ořechy v horkém mléce, ochutíme aromem nebo rumem, skořicovým cukrem a podle potřeby zahustíme jemně mletou strouhankou nebo piškoty. Na přípravu tvarohové náplně dáme do misky tvaroh, přidáme mléko, cukr, vanilínový cukr, vejce a důkladně promícháme.
Na přípravu těsta prosejeme do mísy mouku, přidáme cukr, sůl a obsah sáčku Pomocník na kynuté těsto Expres a důkladně promícháme. Přidáme vodu, olej, 1 vejce a pomocí vařečky vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny nádoby. Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme tukem. Těsto vyklopíme na plech a rukou namáčenou ve studené vodě těsto rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na plech. Náplně dáme do mikrotenových sáčků, kterým jsme ustřihli jeden roh. V pravidelných šikmých pruzích náplně nastříkáme na těsto, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby.
Elektrická trouba: 180°C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: střední stupeň, doba pečení: asi 20 minut
Po upečení necháme koláč vychladnout a poté ho nakrájíme a podle chuti pocukrujeme.
21.2.2011 Rubrika: Moučníky | Komentářů 33 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Pruhovaný koláč
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.na moji lenost moc pracné a dr. Oetkera neznám......nekupuju
P.S......příště mi řekněte, že KL je Kávová Lžička......si původně myslela, že to je KILO
anitech: A proč se to teda nejmenuje droždí? Nebo to není jako droždí??
Linda: já to používám jenom na pizu na plech. Ono to s tím pomocníkem musí rychle do trouby asi tak do 15 minut. Takže mouka, voda + pomocník tychle nahňácat na plech, obložit a šup do pece
Linda: to bude asi takový ten zelený pytlík s práškem, co se dává místo droždí. je to rychlovka a to těsto nemusí kynout. Já si to napřed vozila od dcery jmenovalo se to tuším Heffeteig. Prodávají to v marketech jak je vanilkový cukr a prdopeč a stojí to 3x víc než droždí a je to jen na 40 dkg mouky
Linda: Taky nad tím přemýšlím.
Co je proboha "pomocník na kynuté testo" .
A Dr. Oetker si mne ruce, teda to je kseft takovýhle moucník .
PS kdyby jste se s tím nekdo patlal, dejte vedet
orinka: Asi se chtěla přitulit a ohřát při těch dnešních mrazech. Ráno bylo na teploměru skoro -11. Teď hlásili, že už je prý jen -8
Bridgetj: to je pokaždý, jak zatroubí, že chřipka ustupuje, vleze na mě.
orinka: Tak se hlavně pořádně vylež, ať jsi brzo zdravá. Teď hlásili v rádiu, že chřipka je na ústupu. Jinak tenhle moučník neznám. I když by mohl být moc dobrý.
Bridgetj: stejně jsem to četla nepořádně, vidím, že jsem vážně nemocná (mám chřipajznu). Ten slovenský moučník mě vždycky strašně lákal. Ale je vidět, že je sváteční, dá dost práce. Mezi pláty klasického kynutého těsta se dávají různé vrstvy - povidla, maková, ořechová - a tak se to upeče a pak krájí na řezy. Taky nepoužívám podobné polotovary, protože mi to silně připomíná polévku ze sekery.
Já ani nevím co to ten pomocník je.
orinka: Asi jo. Minule byl taky recept s Oetkerem. Tyhle hotovky nekupuju.
a teď, když jsem to pročetla, tak vidím, že je to vlastně Štědrák-skládaník, co dělají na Slovensku jako tradiční pečivo na Vánoce. Ale bez Oetkera.
to je reklam na Oetkera, ne?