Vaječný koňak
Vaječný koňak nepatřil mezi má oblíbená pitiva, ale před více než 20 lety jsem ochutnala tento u mé švagrové, která měla recept od své babičky a od té doby vánoce nejsou vánocemi, pokud chybí mezi přichystanými dobrotami. Je poměrně pracný, ale jeho chuť vynahradí všechnu práci.
Potřebujeme:
½ l mléka a nebo smetany (se smetanou je samozřejmě lepší)
6 žloutků (pokud se obáváte salmonely a nebo jiných radůstek klidně použijte pasteurizované – doufám, že jsem to napsala správně)
2 vanilkové cukry
1 Salko (čtenářky žijící mimo republiku mouhou použít kondenzované mléko od Nestlé)
Asi ½ l rumu – záleží na Vaší chuti, nejlepší je obyčejný Tuzemák
Kuchyňský robot nebo ruční šlehač a nebo vytrénované svalstvo
Postup:
Mléko nebo smetanu svaříme a necháme vychladnout.
Vanilkový cukr a žloutky třeme 30 minut, potom přidáme Salko a třeme dalších 15 minut. Utřenou směs zamícháme do vychladlého mléka (smetany) a všechno společně asi 15 minut vaříme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, vmícháme rum, nalijeme do láhví a necháme 2-3 týdny uležet. Pokud ho nevypijete dřív vydrží v uzavřené láhvi v ledničce až 3 měsíce.
Pokud použijeme techniku stačí třít polovinu času, ale čím více šleháme tím je výsledný koňak lepší. Doporučuji dodržovat návod u Vašeho robotu / šlehače, obvykle je doporučováno po 3-5 minutách provozu nechat přístroj vychladnout. Tyto pauzy během přípravy koňaku neuškodí.
Dobrou chuť přeje Linda
1.12.2015 Rubrika: Nápoje | Komentářů 36 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaječný koňak
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.TULI: Salko je 400g (aspon tusim), Nestle kondenzovane mleko je mensi, takze bud udelas mensi mnozstvi a nebo dej dve plechovky a 8 zloutku a zbytek surovin nech byt - podle me v tomto pripade neni pomer surovin tak dulezity, navic lze prubezne ochutnavat a event. pridat. V mem receptu je dulezity to treni a nakonec povareni ve vodni lazni - to dava hustotu a pak seto naredi rumem do prijatelne hustoty a chuti
Děvčata, proč se ta smetana sváří i před tím, když se to pak celé ještě vaří ve vodní lázni?
Ale je to dobrý nápad, dělám bez vaření, ale tohle mi přijde lepší, jen teda nebudu nic vařit předem
Yarka: me zas jakysi odbornik tvrdil, ze nejvetsi moznost nakazy salmonelou je ze skorapky a v podstate v okamziku kdy klepnes vejce a zacnes prelevat obsah z jedny pulky skorapky do druhy, abys oddelila bilek od zloutku, mas skoro 90% sanci dostat salmonelu ze skorapky do vejce a nasledne snist ...jak jsem koupila tak prodavam.
Ja delam vajecnak z obycejnych vajec, nakonec je tam to povareni ve vodni lazni a nikdy mi nic nebylo. ALe vim ze nekteri lide berou moznost nakazy velice vazne a tak jsem napsala moznost pasterizovanych
Yarka: Dekuju za informaci, to jsem nevedela, no clovek se porad uci
TULI: Linda ho dela z praveho mleka ci smetany, ja pouzivam neslazene kondenzovane mleko ( jako u nas byvaly plechovky Tatry 250 ml)
Takze 500 ml Tatry a 400 ml slazeneho.
Delam to tak z toho duvodu, ze jsem lina slehacku ci mleko prevarovat
Co se tyce zloutku, myslim si, ze nic nezkazis, kdyz tam vrazis jeden nebo dva navic. Ja na nej nikdy nemela recept, takze tohle bylo bajhuba ale delam ho uz asi 20 let, protoze tady neni k dostani (aspon ten co je v Evrope). Tady se da koupit tzv. Egg nog. Je to neco jako vajecnak (ridsi) a pridavaji do toho jeste muskatovy orisek. Da se to koupit normalne v krame, protoze to je bez alkoholu, ten si do toho lidi davaji doma.
Yarka:
Tuli, take jsem to nevedela a byla presvedcena, ze salmonela je ve zloutkach. Recepty, kde se pouzival syrovy zloutek jsem hned zavrhovala. Vysvetlila mi to az pani co pracovala v drubezarnach v laboratori. Zloutek je chraneny tou blankou co je mezi nim a bilkem. Skorapka muze tez obsahovat salmonelu. Ten kdo pouziva skorapky z vajec jako zdroj vapniku, musi nejdrive skorapky bud dlouho varit, nebo v troube pri vyssi teplote propeci.
Takze tiramisu je zachranene.
Yarka: tak to jsem nevedela, ze salmonela je v bilkach ..... tak ze TIRAMISU je zachranene ??
YXH: Linda pise jedno SALKO a 6 zloutku
ty pises 2 + 2 kondenzovane a taky 6 zloutku ???
A TED BABO RAD
Linda: kondenzovane 250 nebo pul litru ???
to jste me dneska potesili lidicky .... ja ho mivala rada - pila jsem ho parkrat u spoluzaka .... mamka to doma nikdy nedelala ... tak si pisu a vyzkousim ....
take budu vyrabet, mam malinko odlisny.
Prave jsem udelala vcera pro dceru, ma v patek svatek (Barbora). Delam z kondenzovaneho mleka (slazeneho a neslazeneho).
2 plechovky slazene, 2 neslazene, 6 zloutku, asi 4 polevkove lzice mouckoveho cukru. Rumovou trest (pro mrnata), rum pro dospelaky podle chuti. Nekdy davam domaci palenku a rumovou trest a jenom trochu rumu (je to lacinejsi).
dělávám celá léta "Eierlikör ohne Eier" což zní směšně, ale vaječný koňak je dobrý i bez těch vajec
Je to podle receptu P.Novotného, dětem kdysi bez rumu a sobě i třeba jen s trochou rumové tresti, protože rum byl doma málokdy
V kombinaci s kakaem nebo čokoládou byl taky výborný - býval to príma vánoční dárek pro přítelkyně a dospělé děti
Salmonela, kdyz je, tak je v bilku, ve zloutku ne....