Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak nepatřil mezi má oblíbená pitiva, ale před více než 20 lety jsem ochutnala tento u mé švagrové, která měla recept od své babičky a od té doby vánoce nejsou vánocemi, pokud chybí mezi přichystanými dobrotami. Je poměrně pracný, ale jeho chuť vynahradí všechnu práci.

Potřebujeme:

½ l mléka a nebo smetany (se smetanou je samozřejmě lepší)

6 žloutků (pokud se obáváte salmonely a nebo jiných radůstek klidně použijte pasteurizované – doufám, že jsem to napsala správně)

2 vanilkové cukry

1 Salko (čtenářky žijící mimo republiku mouhou použít kondenzované mléko od Nestlé)

Asi ½ l rumu – záleží na Vaší chuti, nejlepší je obyčejný Tuzemák

Kuchyňský robot nebo ruční šlehač a nebo vytrénované svalstvo

Postup:

Mléko nebo smetanu svaříme a necháme vychladnout.

Vanilkový cukr a žloutky třeme 30 minut, potom přidáme Salko a třeme dalších 15 minut.  Utřenou směs zamícháme do vychladlého mléka (smetany) a všechno společně asi 15 minut vaříme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, vmícháme rum, nalijeme do láhví a necháme 2-3 týdny uležet. Pokud ho nevypijete dřív vydrží v uzavřené  láhvi v ledničce až 3 měsíce.

Pokud použijeme techniku stačí třít polovinu času, ale čím více šleháme tím je výsledný koňak lepší. Doporučuji dodržovat návod u Vašeho robotu / šlehače, obvykle je doporučováno po 3-5 minutách provozu nechat přístroj vychladnout. Tyto pauzy během přípravy koňaku neuškodí.

Dobrou chuť přeje Linda

Redakce


1.12.2015   Rubrika: Nápoje   |   Komentářů 36   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaječný koňak

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-36
Linda
Linda - 2.12.2015 7:20

TULI: Salko je 400g (aspon tusim), Nestle kondenzovane mleko je mensi, takze bud udelas mensi mnozstvi a nebo dej dve plechovky a 8 zloutku a zbytek surovin nech byt - podle me v tomto pripade neni pomer surovin tak dulezity, navic lze prubezne ochutnavat a event. pridat. V mem receptu je dulezity to treni a nakonec povareni ve vodni lazni - to dava hustotu a pak seto naredi rumem do prijatelne hustoty a chuti smajlik - 57

 
PEGG
PEGG - 2.12.2015 7:17

Děvčata, proč se ta smetana sváří i před tím, když se to pak celé ještě vaří ve vodní lázni?
Ale je to dobrý nápad, dělám bez vaření, ale tohle mi přijde lepší, jen teda nebudu nic vařit předemsmajlik - 68

 
Linda
Linda - 2.12.2015 7:17

Yarka: me zas jakysi odbornik tvrdil, ze nejvetsi moznost nakazy salmonelou je ze skorapky a v podstate v okamziku kdy klepnes vejce a zacnes prelevat obsah z jedny pulky skorapky do druhy, abys oddelila bilek od zloutku, mas skoro 90% sanci dostat salmonelu ze skorapky do vejce a nasledne snist smajlik - 26...jak jsem koupila tak prodavam.
Ja delam vajecnak z obycejnych vajec, nakonec je tam to povareni ve vodni lazni a nikdy mi nic nebylo. ALe vim ze nekteri lide berou moznost nakazy velice vazne a tak jsem napsala moznost pasterizovanych

 
YXH
YXH - 1.12.2015 22:46

Yarka: Dekuju za informaci, to jsem nevedela, no clovek se porad uci smajlik - 47smajlik - 47

 
YXH
YXH - 1.12.2015 22:45

TULI: Linda ho dela z praveho mleka ci smetany, ja pouzivam neslazene kondenzovane mleko ( jako u nas byvaly plechovky Tatry 250 ml)
Takze 500 ml Tatry a 400 ml slazeneho.
Delam to tak z toho duvodu, ze jsem lina slehacku ci mleko prevarovat smajlik - 68smajlik - 68
Co se tyce zloutku, myslim si, ze nic nezkazis, kdyz tam vrazis jeden nebo dva navic. Ja na nej nikdy nemela recept, takze tohle bylo bajhuba smajlik - 68 ale delam ho uz asi 20 let, protoze tady neni k dostani (aspon ten co je v Evrope). Tady se da koupit tzv. Egg nog. Je to neco jako vajecnak (ridsi) a pridavaji do toho jeste muskatovy orisek. Da se to koupit normalne v krame, protoze to je bez alkoholu, ten si do toho lidi davaji doma.

 
TULI
TULI - 1.12.2015 20:54

smajlik - 47Yarka: smajlik - 105

 
Yarka
Yarka - 1.12.2015 19:40

Tuli, take jsem to nevedela a byla presvedcena, ze salmonela je ve zloutkach. Recepty, kde se pouzival syrovy zloutek jsem hned zavrhovala. Vysvetlila mi to az pani co pracovala v drubezarnach v laboratori. Zloutek je chraneny tou blankou co je mezi nim a bilkem. Skorapka muze tez obsahovat salmonelu. Ten kdo pouziva skorapky z vajec jako zdroj vapniku, musi nejdrive skorapky bud dlouho varit, nebo v troube pri vyssi teplote propeci.
Takze tiramisu je zachranene.

 
TULI
TULI - 1.12.2015 18:57

Yarka: tak to jsem nevedela, ze salmonela je v bilkach .....smajlik - 55 tak ze TIRAMISU je zachranene ?? smajlik - 68

 
TULI
TULI - 1.12.2015 18:57

YXH: Linda pise jedno SALKO a 6 zloutku

ty pises 2 + 2 kondenzovane a taky 6 zloutku ???
A TED BABO RAD smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
TULI
TULI - 1.12.2015 18:55

Linda: kondenzovane 250 nebo pul litru ??? smajlik - 64

 
TULI
TULI - 1.12.2015 18:55

to jste me dneska potesili lidicky .... ja ho mivala rada - pila jsem ho parkrat u spoluzaka .... mamka to doma nikdy nedelala ... tak si pisu a vyzkousim ....smajlik - 47

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 1.12.2015 17:52

take budu vyrabet, mam malinko odlisny.

 
YXH
YXH - 1.12.2015 16:25

Prave jsem udelala vcera pro dceru, ma v patek svatek (Barbora). Delam z kondenzovaneho mleka (slazeneho a neslazeneho).
2 plechovky slazene, 2 neslazene, 6 zloutku, asi 4 polevkove lzice mouckoveho cukru. Rumovou trest (pro mrnata), rum pro dospelaky podle chuti. Nekdy davam domaci palenku a rumovou trest a jenom trochu rumu (je to lacinejsi).

 
krasaka
krasaka - 1.12.2015 15:00

smajlik - 61 dělávám celá léta "Eierlikör ohne Eier" což zní směšně, ale vaječný koňak je dobrý i bez těch vajec smajlik - 76
Je to podle receptu P.Novotného, dětem kdysi bez rumu a sobě i třeba jen s trochou rumové tresti, protože rum byl doma málokdy smajlik - 68
V kombinaci s kakaem nebo čokoládou byl taky výborný - býval to príma vánoční dárek pro přítelkyně a dospělé děti smajlik - 47

 
Yarka
Yarka - 1.12.2015 14:38

Salmonela, kdyz je, tak je v bilku, ve zloutku ne....

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-36
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77200.
    Archiv anket.