Sushi si můžete připravit i doma
Už jste ochutnali sushi? Po celé Evropě získává tato lahůdka stale více a více příznivců. To, co původně vzniklo jako způsob konzervace rybího masa, se postupem času vyvinulo v exkluzivní pokrm.
Jako u celé řady jiných pochoutek, i sushi si můžete vyzkoušet v několika různých provedeních: strojově vyráběné a hluboce zmrazené, jako rychlé občerstvení u stánku na rohu, ve vybraných restauracích od špičkových kuchařů, v sushi baru nebo i doma připravené.
Co je sushi? Základ tvoří lepkavá rýže v úpravě s avokádem, okurkou, houbami, syrovou rybou nebo jinými plody moře, často obalená v mořské řase.
Máte chuť zkusit si maki sushi doma?
U každého vaření platí, že musíme používat čerstvé suroviny, u syrové ryby je to ovšem absolutní nutnost. Pokud nemáme přístup k čerstvým mořským rybám, je lepší se spolehnout na ty hluboce zmrazené. Výhodou pro sushi je, že ty se snadněji krájí.
I když se běžně snažíme, aby se nám rýže nelepila, u sushi je lepivost nutná. Použít bychom měli japonskou rýži s menšími a kulatými zrny. Je dobré rýži pečlivě několikrát proprat studenou vodou, dokud není úplně čirá. Rýži uvaříme, nejlépe v tzv. rice cookeru, možno i v parním hrnci. Poté ji důkladně promícháme se směsí rýžového octa, cukru a soli a co nejrychleji vychladíme.
Dále si připravíme suroviny, které přidáme k rýži. Fantazii se meze nekladou: od lososa po tuňáka, přes houby, avokádo, okurky, mrkev, vše je povoleno. Vše nakrájíme na malé hranolky.
Nejobtížnějším krokem při výrobě sushi je zabalení surovin do mořské řasy. Velkou pomocnicí je bambusová podložka (rohožka), kterou kvůli lepivosti rýže obalíme do potravinové fólie. Na ni položíme mořskou řasu (Nori) lesklou stranou dolů. Poté rovnoměrně rozprostřeme rýži. Důležité je, aby na vzdálenějším konci zůstal kousek řasy volný - aby se dalo sushi zabalit. Doprostřed rýže položíme zvolenou surovinu. Pomocí podložky vše stlačíme a srolujeme, volný konec nori navlhčíme, aby se řasa spojila. Vzniklou roládku necháme vychladit, poté krájíme na cca 2,5cm široké válečky a podáváme.
Navnadili jsme vás? Zkoušeli jste sushi vyrobit doma? Ochutnali jste je vůbec někdy? Co na ně říkáte?
5.10.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 36 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sushi si můžete připravit i doma
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.V životě jsem to neochutnala a neochutnám...nemám ráda rýži a už vůbec né nějaké zavlečené pokrmy.Máme svých vlastních jídel a výborných dost,tak proč se opičit v něčem,co nám je podstrkováno....Neřeknu,kdybych jela do Japonska,tak bych tam ochutnala jejich jídla,ale implantovat to do české kuchyně se mi zdá divné....
Miluju sushi. Tak 2x do měsíce si ho dám.
modroočka: Jo jo, ty jsi moje krevní skupina. Ten zázvor je úžasný. Akorát, že jsem ještě nenašla odvahu ho udělat.
Sushi mi nechutná a ani manžel z něj není nijak odvázaný, takže ho doma rozhodně dělat nebudu. To raději připravím něco teplého z japonské kuchyně.
Sushi mi nechutná a ani manžel z něj není nijak odvázaný, takže ho doma rozhodně dělat nebudu. To raději připravím něco teplého z japonské kuchyně.
sushi nedelam, ale mam ho moc rada, takze premyslim, ze se nekde podivam "jak na to" a budu delat sama
sushi dělám pravidelně, je to báječné, levné, málo kalorické jídlo.
Do uvařené rýže dávám pouze rýžový ocet, balíme do sušených okurkových slupek (to kupuji), nadívám ovocem, zeleninou, rybami, ale i kuřetem. Důležitá je sója i nakládaný zázvor (pikantní v okurkovém zálivu), jehož plátek se jí mezi různými typy sushi... "vyčistí" chuť. Pro příznivce pálivého jídla používám wasabi, což je zelený pálivý křen.
Roličky je možné balit i v papíru na pečení.
Přeji dobrou chuť.