Sádlové koláčky vánoční
Potřebujete: 15 dkg sádla,18 dkg cukru moučka,18 dkg hladké mouky, 5 dkg mletých ořechů, lžíci kakaa.
Postup: Zpracujte těsto ze všech surovin a utvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu, uprostřed vytvořte důlek (třeba obráceným koncem vařečky), naskládejte na nevymazaný plech a pečte ve vlažné troubě.
"Toto cukroví dělávám i ze čtyř dávek," píše čtenářka Věra z Oloumouce. Věříme, že jsou výborné a mizí kosmickou rychlostí. Děkujeme za recept.
7.11.2008 Rubrika: | Komentářů 37 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sádlové koláčky vánoční
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Šťastná Baronka: jenom chvilku,fakt na slabo.Já zkouším prstem,až se mi nelepí na prst,tak už to je.Dojdou i na plechu.
iljanka: lepší je tu marmeládu dát až potom,protože,když se peče,tak je potom taková tvrdá,Bridgetj: možná,že je to víc,jak 50,já jen vím,že se to suší.Já je peču až naposledy,peču jiné cukroví,pak to stáhnu na těch asi 50dám do trouby.
utulka: jo, dávám je do formičky...neznáš výraz pracny? já jsem teda taky zvyklá používat spíš pracky, ale setkala jsem se tím, že pár lidí nevědělo o co jde, tak nevím ...a nebo taky říkám medvědí tlapinky
evica: vypadá to parádně, já podle názvu sádlové koláčky nejprv myslela, že půjde o recept na pagáče...Prosím tě, jak dlouho se to "peče"? Mám plynovou troubu... Díky
sweet: pracky či pro mě nepochopitelný výraz pracny dáváš asi do formičky, ne?, tak proto můžeš mít troubu na vyšší teplotu, sádlové koláčky na volno na plechu by se ti rozjely
Aja: ten důlek je tam jen tak pro oko
dělám bez ořechů a mnohem víc kakaa, asi 30g, jsou potom hodně tmavé. Ještě dotaz, tu marmošku dáváte před pečením nebo až na upečené koláčky? (viz obrázek) Já dávám až po vychladnutí, nebo než je dám na stůl.
S těmi ořechy vyzkouším.
evica: No, tak tohle znám jako sádlové kuličky. A dáváme to s mandlí nebo lískáčem. Pokud receptářka myslí zrovinka tohle. Budu muset doma juknout do svých starých receptíků. A mám pocit, že to dělám víc jak na 50 stupňů
to jsou ony
Tyto sádlové koláčky dělávám,a opravdu se jenom suší v troubě,klidně na 50 stupňů,a dávám do důlku marmeládu.
sweet: No, mě právě ta vlažná trouba taky zarazila. Kdyby byla vlažná, tak nemůže péct.
Bridgetj: jestli to můžu nějak srovnávat s těma pracnama, tak já je peču normálně ve vyhřátý troubě na max a za chvíli jsou hotový.....vlažná trouba mi příjde nelogická
No, na důlek se už nebudu ptát, ale zajímá mě ta vlažná trouba. Na kolik stupňů a jak dlouho se to peče?
dělám sádlový pracny a jsou vynikající , akorát poměr surovin bude asi jiný a nedávno jsem u jedné paní na návštěvě dostala malilinkatý koláčky a chutnaly podobně jako moje pracny - po sádle a taky měly uprostřed ne přímo ďůleček, ale něco vytlačenýho tam bylo...tak už vím proč
Důlek bych taky něčím zaplnila, aby se každý neptal PROČ tam je!
Já znám něco podobného pod názvem brněnské koláčky - zkoušela jsem je dvakrát. Do důlku se dává marmeláda. Ale třeba je tohle jen na ozdobu.
A ten ďůlek je tam na co?? Na náplň nebo to má nějaký svůj efektivní smysl. Jináč to vypadá mooooc dobře. Jo a co znamená vlažná trouba?? Kolik hruba stupňů a jak dlouho??