Piškotová roláda se zavařeninou
Potřebujete: 160 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 6 vajec, máslo, pečicí papír, nízký plech
Postup: Oddělíme žloutky od bílků a žloutky dáme do mísy spolu s moučkovým cukrem. Hmotu šleháme, až nabyde a zbělá. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Postupně ke žloutkové hmotě přidáme mouku a sníh, jemně a zlehka zapracováváme. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem, potřeme máslem a těsto rovnoměrně rozprostřeme. Vložíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Připravíme si vlhkou (ne mokrou) utěrku, na kterou překlopíme piškot, papír odstraníme a piškot zarolujeme. Necháme odpočívat v chladu asi hodinu, pak opatrně rozbalíme a potřeme zavařeninou.
Tip: Místo zavařeniny je možné dát šlehačku, lísko-oříškový krém, máslový krém, pudink, apod.
23.11.2010 Rubrika: Moučníky | Komentářů 37 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Piškotová roláda se zavařeninou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.evča.: jooo , ja zase bklbe cetla .. KOLIK VAJEC - TOLIK LZIC CUKRU PROMIN
evča.: TEDA TO VYPADA NEJJEDNODUSSI RECEPT ... JA SE PRIZNAM .. NIKDY JSEM NEPEKLA ROLADU
- a ty vajicka svazis i se skorapkou ??? - asi blby dotaz , ze ???
Já teda žádný sníh,žádný žloutky zvlášť.
Kolik vajec tolik lžic cukru,vyšlehám do pěny ručním šlehačem,a pak pomalu přimíchávám o jednu lžíci míň mouky hladké.Peču na papíře,nechám vychladnout uplně,otočím plech piškotem dolů,a papír pěkně svléknu..Ale musí to být studený,jinak se piškot přilepí na linku.Sroluji až potřu.
Vždy se povede.
na roládu plech vymastím a vysypu, smotám vlhkou utěrkou a jde to krásně......maminka napekla stovky rolád, a pečící papír se tehdy nepoužíval....
já dávám krupicovej cukr......a když jí dělám jen tak na obyčejné spapaání tak je krásná, ale když jí chci mít výstavní tak mi praskne...
Jarča*: prášek do pečiva dávat nemusíš, když dáváš sníh, já ted prášek nedávám. našlehám bílky s cukrem, pak po jednom zašlehám žloutky a pak lehce vmíchám mouku. a je to.
evropka: jistě, nejlepší je papír pomastit olejem, jde pak krásně dolů.
Já to taky roluju i s papírem, jen nikdy nevím, kterou stranou to má jít dovnitř, mám pocit, že pokaždé to mám špatně, vždycky mi to praskne - většinou při rozbalování
evropka: už jsem to dlouho nedělala, nějak jsem začala mít radši jednodušší věci, ale řekla bych, že ten papír se musí sundat ještě za vlažna.
Taky jsem tím zacínala mé kucharské dny, zkusila jsem ruzné recepty, v kosi a na balkóne pro ptactvo skoncilo prkných pár kilo mouky, az mi doslo, ze tohle fakt není nic pro me a budeme muset prezít bez piskotu a bez rolád
Jarča*: přesně tak,první pokusy rolády,která nejde odlepit z plechu,namazaná marmeládou a kotel čaje,aby to dusící cosi šlo vůbec spolknout,já tedy z pečícího papíru to odlepím,ale nemohu říct že velmi snadno...máte nějakej fígl?
Jarča*: né, ani není potřeba, ze 6 vajec je spousta sněhu a ten to zlehčí. Já si ale nikdy netroufla dělat piškot z celých vajec, tam by byl asi tuhoš taky.
anitech: A co moje tuhé nízké cosi, protože jsem do toho zapomněla dát prášek do pečiva. Ještě že všichni byli tak hodní a tvářili se, jako že se to dá jíst
Lisa: já jsem taky vždycky rolovala s papírem, ale trvalo mi, než jsem přišla na to, že se to nesmí moc usušit - tvrdou placku nesroluješ
Lisa: přesně tohle jsem chtěla napsat. A před rolováním pocukrovat.
Já ji roluji s papírem, protože ten jde sundat až po rozrolování. Dokud jsem ho sundávala, stalo se mi často, že se mi roláda slepila a při rozrolování potrhala.
Jarča*: viď? Každá snad začíná piškotem. Tenkrát nebyl pečící papír, tak jsem pekla na zbytcích papírové tapety. Abych předešla dotazům, tak obrázkem dolů ,ano?
Vzpomínám i na svůj první kynutý meruňkový táč.. Jíst se z toho daly pouze ty meruňky. Nějak jsem vynechala kynutí a po upečení buchta držela stabilní tvrdý tvar a dala se pouze násilím ulamovat. Chudáci vrabci si pěkně obrousili zobáčky
Tak jsem si s nostalgií vzpomněla, že tohle byl jeden z prvních receptů, které jsem se učila jako mladá novomanželka, a kolik těch placek jsem zkazila, než jsem se naučila ji upéct tak, aby šla zarolovat