babkatapka:
dneska u nas rizky, bramborovy salat a zmrzlina
jsem odzkoušela novou pánev, je fajn, řízky rychleji jak na pánvičce.
U nás dneska to naložené maso narychlo opečené s bramborem a okurkovým salátem. K večeři jsem udělala mísu rybího salátu podle Mildy a v pekárně mi kyne chlebík.
manka: Díky! To bude tím, že jsme si vzájemně ochutnaly.
Ivi: mňam, mám ráda tvoje vaření, asi tak jako ty to moje.
Vcera domaci hamburgen na grilu, v patek mexicke tortilly a dneska zbytky. A dostala jsem desnou chut na polivku - kureci se spoustou zeleniny a nudlema, asi si udelam kotel a budu mit cely tyden s sebou do prace k obedum
Dneska ryba na zelenine a chleba a mrizkovy kolac.
Ivi: orinka:
dnes se dojídá včerejšek, udělala jsem ale piškotový korpus s meruňkama ve šlehačce, zítra budou kuřecí prsa na ananasu s rýží. Polévku si ještě rozmyslím, vařím ji jen kvůli mužovi, já se bez polévky obejdu.
U nás dnes k obědu koprová omáčka, knedlík a vařená vejce. Ke kávičce řezy s krémem ze salka, sypané vločkami z bílé čokolády:
K večeři budou tortily plněné pečeným vepřovým masem a ledovým salátem a na zítra mám naložené kuřecí a vepřové maso - bude opečené narychlo s vařenými brambůrky a okurkovým salátem.
V týdnu u nás byla domácí pizza se šunkou, paprikou, mladou cuketkou, dvěma druhy sýrů a cherry rajčátky:
A včera byly meruňkové blbouny sypané strouhaným tvarohem a cukrem, polité rozpuštěným máslem:
měli jsme ve škopku ještě trošku zelí, tak dnes byl segedin a zítra bude domácí králík s bramborovýma špalíkama a špenátem ze zahrádky.
sharon: tak to jsme na tom stejne, ale bohuzel ja muzu pouze pripravit do vydani, co a kdy se tady nakonec objevi o tom nerozhoduji. Do adminu jsem odevzdala 3 dalsi recepty, jeden tam strasi uz dokonce od listopadu (recept na chleb ze Spanelska), ale kdy nektery z nich vystrida hovezi v bile omacce netusim ..... kdyz to shrnu moc jsem ti nepomohla, co?
Ivi: to byla presne ma pointa - aby to melo jakykoliv ucinek musim toho denne snist vic nez je technicky mozne . Takze na chut a nebo pro barvu podle libosti ,ale podle me obycejne koreni jak je v nasich krajich zvykem pouzivat nemuze zase az tak silene ovlivnit nase telo - at uz pozitivne jako v tomto pripade a nebo negativne.
Ivi: Ja ji pouzivam jako koreni taky, do hodne asijskych jidel a na krevety je vyborna. Ale ne kvuli tomu, ze verim na ruzne famy o zazracnych prostredcich, proste jenom proto, ze nam chutna. Kure na kari a jina jidla (treba na indicky zpusob) jsou bezva zmenou v jidelnicku.
orinka: Ja pouzivam na pecivo muskatovy kvet, taky krasne barvi.
U nás budou holanďáky v neděli, zítra budou brynzové halušky se slaninou a klobásou.
dnes jsem dělala holanďáky,zítra pečené domácí kuřátko a v neděli na houbách knedlík...
jsem ráda že není vedro a můžu vařit
Věru kurkumu taky krzevá její účinky hodně používám a hlavně není výrazná,takže tím rodinu oblbnu...
ještě ke kuřeti,mám v práci chlápka co pěstuje domácí kuřata za 50 kč 1 kg,ale jak je člověk zvyklej z domova biskupa,křídla a tučnou kůži do koše,to máte tak děvčata co jste na matce nesnášely tak děláte,dnes mi dcera řekla jak se jí začínám podobat cítím to i v mluvě
Kurkumou přibarvuju pečivo, stačí na špičku lžičky a knedle jsou žluťoučké jak z 10 vajec - jinak je taky v kari koření, asi proto jsou fleky od něj nevypratelné Ale dneska jsem okořenila zeleninové řízky se sýrem Adžikou a to je teda věc...
sharon: Není to o "chytrosti" (podle tebe), ale o odpovědi Lindě. Tyhle informace jsou velmi jednoduše vyhledatelné. Je každého věc, jestli si relevantní informace vyhledá, případně se zeptá nebo jestli vezme za vděk JPP.
YXH: manka: Já proti kurkumě nic nemám, mám asi dva tři recepty, kam kurkumu přidávám, protože tam patří.
YXH: Přesně! To je zrovna o tom, která lobby je úspěšná a kdo zrovna co potřebuje prodat - jezte tohle a tamto, poctivý chleba, masová šunka, babiččin čaj....
Linda: nechceš vyměnit ten recept HOVĚZÍ V BÍLÉ OMÁČCE ???....už jsem toho přežraná...............................
manka: Buchty parada uz na ne letim.
Ivi: Vseho s mirou neuskodi ale cpat to do vseho asi ne ....
Ono to je s tou kurkumou jako se vsim ostatnim... Vedci prisli na neco, chyti se toho nejaky sikovny podnikatel a uz se jede. Nedavno to byly chia seminka, predtim paliva paprika dobra na revma, jo a tmava cokolada taky najednou byla zdrava, a cervene vino nebo ginko biloba atd. Jo a jeden cas byly vajicka zabijakem, nez se prislo na to v dalsich vyzkumech ze nejsou tak spatna jak si vlastne pred par lety mysleli Jenom se to snaz a rychlejc siri pomoci internetu. Zalezi na tom, co si lidi vyberou a cemu veri.
já věděla že se tu najde někdo chytřejší......děvčata , nikdo vás přece nenutí.......
manka:
Ivi: no a hlavně taky nechci mít všechna jídla kurkumová, že??
Linda: Dávkování: Doporučená dávka kurkumy je 500 až 1000 mg suchého standardizovaného výtažku (obsahujícího 95 procent kurkuminoidů)
Návod k užívání: Kombinujete-li pro lepší vstřebávání kurkumu s bromelinem, je nejlepší ji užívat mezi jídly.
Zvýšený příjem kurkumy obsažené v potravě může být v některých případech prospěšný, ale bylo by nutné ji konzumovat ve velkém množství, abychom získali dávku nutnou k léčivému účinku.
Linda: kolik nevím ale já ji přidávám kam se dá ....včera do vajíček na květákovej mozeček...do vývaru, do masové šťávy, do plívek... ...kam se dá....a taky chia semínka....
sharon: kolik se ji musi denne snist aby mela nejaky ucinek ???
u nás dnes rajská polívka s kuskusem a Honzovky s tvarohem a povidlím.
Věda potvrdila, že kurkuma je účinnější než 15 druhů léků
Kurkuma patří v současnosti mezi nejvíce zkoumané rostliny. Medicínské účinky
v obsažených látkách (primárně kurkumin) byly analyzovány ve více než
5600 vědeckých studiích. Jeden z výzkumů této přímo posvátné rostliny odhalil přes 600 potenciálních preventivních a terapeutických aplikací, stejně tak i dalších
175 prospěšných psychologických efektů. Celá databáze s více než 1 600 vědeckými abstrakty o kurkumě je možné stáhnout v pdf. Vzhledem k množství a hustotě výzkumů provedených na tomto pozoruhodném koření není překvapením, že stále více studií ji označuje za účinnější, než mnohé konvenční léky. Následuje seznam léků, které kurkuma svými účinky výrazně předčila.
1) Lipitor / Atorvastatin (lék na cholesterol)
Studie z roku 2008, publikovaná v deníku Drugs in R & D (Léky ve výzkumu a vývoji) zjistila, že standardizovaný extrakt z kurkuminoidů byl účinnější, než lék Atorvastatin. Ten je určen k léčbě cév při ateroskleróze. Kurkuminoidy dosahovaly lepších výsledky u snižování zánětů a odstraňování oxidačního stresu
u cukrovkářů 2. typu.
2) Kortikosteroidy (steroidní léky)
Studie z roku 1999 publikována v deníku Phytoterapy Reasearch (Výzkum Fytoterapie) zjistila další pozoruhodný účinek primárního polyfenolu
v kurkumě, barevného pigmentu kurkuminu. Ten se ukázal jako účinnější – ve srovnání se steroidními léky na chronickou arteriální uveitidu (zánětlivé onemocnění oka). Také měl silnější efekt než steroidy na komplikace způsobené transplantací plic.
3) Prozac, Fluorexetine a Imipramin (antidepresiva)
Studie z roku 2011 publikována v časopise Acta Poloniae Pharmaceutica ukázala kurkumin v příznivějším světle než klasická antidepresiva při potlačování depresivního chování v testovacím modelu na zvířatech.
4) Aspirin
Při studii z roku 1986 provedené jak ve zkumavkách, tak přímo na živých tkáních, publikované v deníku Arzneimittelforschung (Výzkum léčiv) se zjistilo, že kurkumin má účinky proti srážlivosti krve podobné jako aspirin. Jeho použití u pacientů
s rizikem trombózy se tak jeví nejen prospěšné, ale i bezpečnější než aspirin.
chrpa: to sbírám taky i u hovězího z masa a kostí...........
orinka: můj muž pečený miluje a klidně i s tatarkou .... a nic...
Dneska cinska kachna a asi chleba. Zitra nejaky salat, bude zase teploucko asi 34C.
babkatapka:Nadhera! Zacinam mit hlad
evropka: Kdyz ti nechutnaji
Tady se servirujou jako pochoutka pecena a nekdy balena v palive omacce. "buffalo wings" V barech se prodavaji asi 25 centu za jedno. Jinak my je mame radi taky i jenom s kari korenim. Bezvadna obiracka a prave ty spicky krasne chrupaji.
Linda: Tak k tomu vikingovi na pekac soupni dve stehna a mas to. Dala bych stehna na par minut a pak pridat ty kridylka.
orinka: No vidis aspon bys byla procistena
To se mi stalo z bezinkove limonady. Chutnala vyborne, bylo horko, ja ji vypila 2 sklenicky. Vycistilo mne to paradne. Druhy den rano jsem sla k zubarce, a prvni co bylo jsem hledala zachod. Sestrenice co tam se mnou sla mi rika, "no jo to mne zubar taky dela (ten prujem) " Tak jsem ji vysvetlila ze to neni zubarem ale jeji brcolou. Protoze cisteni trvalo az do vecera, kdy jsem o zubari uz nemela ani paru
když vařím vývar z kuřecích hřbetů, kůží a křídel, tak den předem,pak dám vychladit do lednice a na druhý den všechno masné odstraním.
sharon: vývar je mastný jak hrom, křídla jsou taky mastná - samá tučná kůže, dát k upečeným tatarku nebo něco takového, pose*u se za pět minut
Linda: náš pes je taky miloval.....
evropka: sharon: byste se divily, jaky je z tech kosti vyvar . A peceny jsou taky dobry, ale viking je nezere (fajn aspon je vic pro me) a tak pokud bych je pekla apod tak musim udelat neco extra jemu a to se mi nechce varit na dvakrat. Polivky on nepapa, takze mam hrnec pro sebe a krupky oberu psiskum
evropka: když kuře tak ať to stojí za to.....
evropka: já taky.....takový ten konec a taky bych je raději upekla ...vývar nemůže mít žádnou sílu...
YXH: Linda: já křídla ty do prvního kloubu vyhazuji
Linda: Kridelka bych upekla v troube s kari korenim, jen tak narychlo a k nim dip s nivou, troskou majonezy a kysane smetany. K tomu salat a je letni vecere.
Koupila jsem vcera u turka kureci kridelka velky pytel, nacpala jsme je do mrazaku a mam zase na polivky .
Vcera jsem udelala pizzu, dneska budou asi karbose s letnim brsalatem (=nove brambory - nejlepe prtavy - jenom umyju a nakrajim na pulky a uvarim. Studene smicham s marinadou ze zakysanky a horcice +sul, pepr citron cukr a pridam nakrajenou okurku, redkvicky, rajcata apod).
U nás včera gulášovka, květák jako mozeček, brambory, okurkový salát, dneska gulášovka, bramborová kaše, vinná klobása. Večeře kdo si co najde, potom vychlazený ovocný salát.
Vcera se po bource ochladilo, tak jsem pekla kolace. Jeden boruvkovy a druhy svestkovy.
u nás vařené kuře, těstovinová rýže, rajčata. Včera byl k tomu zelený salát. Polévka=z toho kuřete. Moc nevařím, protože se v tom vedru vařím sama.
V tom horku se u nás vaří jednoduše a rychle - k obědu byly brambory, vepřové maso, papriky a cibule pokrájené na větší kousky, okořeněné a dané zapéct do remosky. K tomu velká mísa ledového salátu a jako zákusek místo sladkého pečení vychlazený meloun. K večeři krémová květáková polévka.
Ivi: mně to povídej, babička si sama nakládala maso do hrnce na uzení a pak jsme to vozívali udit k sousedům do udírny. To uzené bylo tak dobré a měkké, dalo se pomalu mazat na chleba.
manka: At je to ci chce, je to nadherne
Mildo, krasny cas na chate at mas hezke pocasi. budes nam tu chybet.
evropka: Já balené nekupuju téměř vůbec, ale uzený ocásek mám ráda. Pro ten chodím do řeznictví buď na Smíchov nebo na Pankrác.
děvčata já uzené skoro vůbec nekupuju ale za domácím bych šla světa kraj
manka: maru nech toho
orinka: Njn, dneska máš levný většinou leda šunt. Podle mého názoru je lepší koupit míň kvalitního a je mi jedno, kde to bude - jestli Globus, soukromý řezník, bezejmenná sámoška na metru, Tesco nebo Kaufland. Já nejsem vyhraněná co do místa, spíš si hodně čtu složení.
manka: Dokud byl táta a měl zahrádku, tak jsme udili ve vlastní udírničce. Maso, domácí klobásy i ryby. To se s kupovaným nedá srovnat.
Ivi: no, já chválím i zadarmo, akorát mě štve, že podražili a teď patří k nejdražším hypermarketům.
Ivi: já ne, tohle se chlubím pečím M. ale je fakt, že ho má vždycky výborný. skoro jako zabíjačkovou polívku a pečený kolena
Ivi: když by ti to nevadilo tak my si tady notujem s Orinkou....a platí nás obě .....za reklamu a docela dobře ....doufám že ti to nevadí.....já tam kdysi pracovala tak to mám doživotně placené.....musíš se taky snažit !!!
manka: Uzené máš kráááásné!
Milda3: Užívej si léta!
sharon: Tebe Globus snad platí za reklamu! Já ho mám docela ráda (i když tam moc nepřijdu, protože ho mám skoro 20 km daleko), ale i tam se stává, že je něco špatně.
orinka: 13:21..........máš pravdu, náš Globus je super , za ty roky co tam jezdím jsem se nezklamala.....jen jednou mi učenka špatně naúčtovala...a to mi vyřídil pan vedoucí a dostala jsem tubu sprcháče od Dermacolu..... ajko omluvu + peníze zpět......
jo a ty mořský potvory to máme stejně....
Ivi: minule jsem z nedostatku času koupila v Globusu mleté hovězí s vepřovým (normálně si koupím maso a sama pomelu) a doma jak jsem to hodila na pánev, už jsem věděla, že to není 100%
uzené jedině domácí
Tak odjíždíme na chatu,tak se tu ukážu jen občas když budeme muset zajet domů,možná nám v srpnu začnou dělat nový výtah ,tak to bych byl na chatě možná do listopadu,tak se tu mějte moc hezky a pokud můžete ,tak si užijte léta,
YXH: Njn, když si doudíš, je to úplně nejlepší. Ale v paneláku to nejde, tak člověk musí vařit nebo péct. Já "tepelně opracované" maso stejně ještě doupravuju, jen tak vybalené by mi to nepřešlo přes pusu, nevěřím tomu. Ale je pravda, že spousta lidí (a znám jich několik) jen vybalí a konzumuje. Jo, kdeže je uzené, jaké se prodávalo za mého dětství... Tak dneska nevypadá ani to od soukromých řezníků.
Milda3: Já balené kupuju málokdy. Jenže oni ti to klidně zabalí. Mě se to v Globusu stalo s masem od pultu a prodavačky se tvářily jakoby nic, i když to musely cítit. Takže tak. To, že si v letáku dělají reklamu horem dolem ještě nic neznamená. I přesto se prostě takové věci můžou stát.
Ivi: no já kupuju v Globusu maso jedině u pultu a jestli tam maj svoje balený ,to ani nevím,jo stát se může všechno i tam kde si to hlídaj
TULI: Mozna ze se ti to hodi pro priste. Uzenou sunku (predem tepelne zpracovanou) ohrivam v troube priklopenou a nakonec jenom trochu prismahnu aby byla kurcicka. Ze stavy se tady dela omacka (naredi se, kdyz je moc slana a pak zahusti skrobem). Je to moc dobre na stouchane brambory. Delava se tu na vetsi svatky (vanoce, velikonoce atd).
Nevarenou, vetsinou kyta s kosti, davame na nekolik hodin do-udit chladnejsim kourem.
orinka: 13:19 To já právě dělám. A chuťově, ani složením mě zmíněné neoslovilo, ale to neznamená, že to jinému nemůže chutnat. Proto nikoho neodsuzuju a nezlehčuju, že jí nebo dělá něco jinak než já.
sharon: orinka: Milda3: I když souhlasím s tím, že v Globusu mají velký výběr krásného masa, i přesto se může stát (a mě se to stalo), že si odtamtud donesete maso, které zavání. Na to nepomůže slepé opakování reklam jakéhokoliv podniku, člověk si musí sám vybrat.
Milda3: oni to maso totiž před uzením povaří aby neztratilo na váze. U nás v masně má napsané, že na 1kg tohoto uzeného masa bylo použito 1,30kg syrového a je krásné jak domácí
Milda3: sharon: Globusu rozhodně věřím. Kdybych ho neměla trošku z ruky, nakupuju maso jedině tam. Obrovský výběr, co si kdo usmyslí, to tam je.
Ivi: má se zkusit všecko a pak si vybrat, co chutná. Já se neodříkám ničeho, akorát mořské plody bych nechtěla ani vidět, natož jíst. Jak stará Škopková
Ivi: určitě .....každý ať si dělá co je mu libo.....
orinka: sharon: No vidíte, já bych zase nikdy nevařila čínské nudle nebo sojové maso. Holt proti gustu....
orinka: k tomu dej ještě čínské nudle.....a my dojídáme zbytky - zavedla jsem tvrdej režim... a musím vyčistit lednici a mrazák ....až potom budou nové zásoby ...
sharon: jo, taky nepeču, ale kdyby, tak bych to předvařila, slila vodu a až pak bych to dala péct. My na uzeniny stejně moc nejsme. Dneska dělám rýži s čínskou zeleninou z mražáku, opeču "čínské" sojové nudličky a budu se co chvilku chodit koukat do zrcadla, jestli už mám šikmé oči
orinka: taky tak - vodu vylejt ta je úplně šedá.....nikdy bych koupené nepekla, to tam všechna ta chemie včetně rychlosoli zůstane......uvařím a když chci k brkaši tak dám pak na cibulku jen prohřát......když je pěkná krkovička - mňam......
babkatapka: orinka: já papiňák nemám kdysi jsem ho vyhodila a nechci ....a mám zkušenost že dnešní uzené ani slané nebývá.....občas koupím na šunkofleky vakuovku a uvařím....orinka: orinka: kdysi jsme jezdili do Ústína pro domácí.....to byla bašta.......
TULI: 20.57...........dobře jsi udělala......
Ivi: uzené z Globusu není špatné,píší a říkají že to udí tradičně bukovým dřevem,chtěl jsem to vidět,ale do zázemí mě nepustili a asi to udí jinde,když koupím uzené v Děčíně kam jezdíme nakupovat maso když jsme na chatě do jedné masny kde je veškeré maso vepřové,hovězí a kuřecí prsní řízky ,stehna,křídélka a kostry i sortiment uzenin výrazně nižší ceny než jinde,tak to uzené je mokré od toho jak to jakoby uděj v tom tekutým kouři a to není ono,musí se to prát,první voda vylejt a při vaření přisolit
TULI: Ono hlavně uzené už není uzené, nýbrž chemicky upravené maso. Domácí uzené bych asi nepekla.
dik vsem za info .... ja pecene uzene jeste nevidela a ani nejedla .....
tak jsem to uvarila, vodu vylela ..a zitra udelam zapek. brambory .....
Ivi: u nás dnes k obědu pečené uzené,brkaše a okurkový salát v octové vodě
sharon: já dokonce, když třeba výjimečně dělám uzený vařený ocásek, dám do papiňáku, jak to začne vařit, po chvilce vyndám, tu první vodu vyleju a znovu vařím s kořením a zeleninou - polévkovou - v další vodě. Ale ani tu nepoužívám, taky to vyleju a maso pak není tolik slané, když se voda vymění.
sharon: taky z kupovaného uzeného nedělám polívku, strčím do papiňáku, tak na 1/2 hodiny a vodu vyleju, je samá ta rychlosůl
U nás k večeři játra na cibulce s rýží.
TULI: Taky ho můžeš strčit do trouby a upéct. To já mám raději než vařené. Do vaření koření nepřidávám. Peču asi hodku, stejně jako vařím.
TULI: do vody přidej 3 stroužky česneku a pár kuliček nového koření jestli máš.......ale tu vodu potom já vylévám...nepoužívám jako někdo třeba na polívku....
sharon: dekujiiiii VILO ZLATA
TULI: já ho vařívám tak hodinku - pomaloučku.....
PROSIM O RADU
nasla jsem na marazaku KUS UZENEHO .... zalisovane ... zavaukovane ?? asi je to to same ..
a je tam napsane VYROBEK TEPELNE OPRACOVANY .... jak dlouho to mam varit ???
Dneska svatek, prijde rodina a znami, ma byt hezky, tak bude kotlikovy gulasek na ohni, burty a domaci chleba
orinka: může ale nemyslím si to....je to pěkná bábinka.....
sharon: cha, tak to bych na fotku nespoléhala, může jí být třebas krásných padesát
orinka: výtvory nevím ale toho věku bych se ráda dožila kvůli dětem.....
Jarkam a Jaruskam vsechno nejlepsi k svatku
sharon: no vidíš - babka se na své výtvory jenom usmívá, určitě to jde dobře na odbyt, jestli děláš stejné, nemáš se za co stydět!
orinka: a mám navařeno i na zítra......
orinka: hned bych si dala.....u nás frčí obyčejné kynuté suky s rozinkama....manža je línej si na snídani mazat chleba a tak popadne suk i dva k tomu hrnec čaje... a je to...... STARŠÍ FOTKY ALE TĚSTO STEJNÉ Z PEKÁRNY...RAZ DVA.....
orinka: VNĚJŠÍ CÍPY, samozřejmě, čtverec s náplní zůstane uvnitř pod tím.
sharon: ještě jsem si dneska upekla čtyřlístky z tvarohového těsta, nedávno jsem viděla takovou fintu, jak udělat tvarově pěkné zákusky - normálně vyválíš těsto (lístkové, tvarohové), pokrájíš na čtverce, v těch čtvercích uvnitř vykrojíš rádýlkem menší čtverec. Do něj dáš trošku náplně, povidla nebo mák nebo co chceš, ty cípy pak přeložíš do středu a zmáčkneš. Pomašluješ vajíčkem a upečeš. Vypadá to fakt hezky, efektně, akorát mám každý kousek jiný
orinka: no vidíš a jak ti jede................
já aspoň mám výhodu že vím proč jsem tlustá.......
Haninka: já myslila, že se hodně vyčurá
-- Kompletní archiv diskuse --