Anahir: bachor, čepec, kniha, slez...........
Anahir: asi žaludek krávy.....myslím....
Anahir: Dršťky jsou předžaludky skotu - bachor, čepec a kniha.
Ivi: aha, to jsem vůbec nevěděla. Takže teď už vím, co je ten bílý hadr u řezníka
a co to je za část těla zvířete?
batum: děkuji
Ivi: vypadá to a zřejmě i chutná nádherně
sharon: paní taky kupuje ty dršťky zmražené,ale stejně je 2x krátce povaří a až z řetí vody to dělá a kde je kupuje ani nevím
U nás dnes k obědu grilované masíčko a zeleninový salát, k večeři bude domácí pizza a nebo rybí salát s rohlíkem. Ke kávičce rohlíčky s ořechovou nádivkou (doufám, že zbydou i na snídani).
Jehlička - krása nesmírná
Všem hodně zdravíčka
sharon: Ivi: děkuji
Anahir: ty zmrazené z Alberta hned vaříš ale taky se vaří nejmíň hoďku aby byly měkké........a polívka je luxus na způsob gulášovky + zelenina
Jehlička:
Anahir: Čerstvé jsou z jatek - prostě flák masa (vypadá to trochu jako velký bílý hadr na podlahu), který musíš milionkrát oprat, prohlédnout a vyříznout nehezké kusy, otrhat z nich všechen tuk a blanky (což je poměrně dřina, když je chceš mít pěkné bílé), pak je musíš dát vařit a po chvíli vaření slít vodu, dát novou a to opakovat nejméně třikrát čtyřikrát (jinak by ti polévka smrděla) a teprve potom vaříš (poměrně hodně dlouho). Až jsou měkké, nakrájíš na nudličky, přidáš zeleninu, povaříš, okořeníš a zapražíš jíškou atd. Ty prané koupíš už oprané, očištěné, předvařené a nakrájené a polévku máš za chvíli.
Ivi: vůbec tomu nerozumím - jaký je rozdíl mezi čerstvýma držťkama a pranýma?
Jehlička: Krása!
Pěkný den přeji.
Tak mám splněno a zítra budeme slavit.
Jablko je pro mou sestru,slané auto pro brášku a podkova je společná,protože máme narozeniny všichni v červnu.
U nás dnes krémová květáková polévka a vepřový guláš s čerstvým rohlíkem.
orinka: sharon: Taky jsem kdysi vařívala z čerstvých, stejně jako mami a babička. Ale co jsou na trhu ty prané kupuju ty. Je s tím méně práce.
orinka: Čerstvé nemají skoro nikde, zřídka jsou vidět u některých soukromých řezníků. Ale ty balené prané bývají pěkné. A asi budu jako tvoje maminka - vařím dršťkovou, ale jím ji bez drštěk.
orinka: pamatuju.....mama je taky vařívala , tata je miloval - tu polívku a hodně drštěk v ní........z těma očištěnýma je to bez problémů a v zimě toho manžel navaří a já i v pytlíkách zamrazím.......
sharon: ty jsou už určitě připravené na rychlejší použití, visící dršťky, to už snad ani nikde vidět není. A že si je pamatuju, bývaly nejmíň půl metru dlouhé, jak visívaly na háku. Mama - dej jí pánbůh věčnou slávu - snědla naprosto všecko, co jsem navařila. Jednou jsem se chtěla vytáhnout a udělala hrnec dršťkové polévky, co jsem se nadřela od rána, byly čerstvé....no, vrtala se v tom, že když - tak bez těch drštěk:).
Milda3: blééé ani to neotvírám ...já mám tu jeho knížku - dostala jsem ji omylem jako dárek ....
Ivi: taky chci takovou snídani
sharon:
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/levne-a-chutne-nadivane-kureci-kuze-podle-ladi-hrusky.html
u nás dnes ...zůstala jasmínová rýže tak k ní upeču kuřátko.....do křupava....
Milda3: mě třeba vadí i od toho hrušky ...nadívané kůže ...nebo jak to pojmenoval....
to fakt ne, raději suchej zemák.....
orinka: žádnej odér doma nemáme...koupím očištěné v Albertu - mrazené.....3 balíky a je z toho hrnec ....a ty dršťky ty milujem......mňam....
je mi jedno jak se co nazývá , hlavně že to chutná.......
Milda3: Jde o názvosloví, to já tedy nenazývám slovíčkaření. Pokud se věci nenazývají správnými jmény, je to matení. A to je to, co mě štve. Neříkám, že ty věci nejsou jedlé nebo tak, ale název by měl být správný. Náhražka není totéž co originál.
orinka: Přesně tak, už jsem to psala někde dole, že bych to nazývala falešná!
orinka: Ty jsi to klepla na hlavičku
Ivi: já k takovým polévkám přidám přednázev FALEŠNÁ, a je to.
Ivi: samo,tady nejde o slovíčkaření,ale o to že chuť je stejná,tu dělá koření a ne držťky a z pohádky známá sekyrková,také není ze sekyrky,ale to už je ironie,ano a kůže jsou náhražka dršťek,svíčková má taky svůj postup a dělá se z různého masa i se sekanou a je to svíčková,čeština má milion různých výrazů a většinou jim každý rozumí
Milda3: Promiň, dovolím si s tebou nesouhlasit. Ať už dršťky vaříš třikrát nebo osmkrát, z drštěk je dršťková. Z kůží ať už Hruškových nebo jiných je leda kůžová.
Ivi: no drštky sami o sobě nemaj skoro žádnou chuť,leda tak při prvním převaření a to není o co stát,my je vaříme 3x,a tady to není matení,Hruška jasně psal z kuřecích kůží a gulášovku taky hodně lidí dělá rozdílně
Ivi: pravdu díš - stačí si vybavit odér při vaření drštěk a srovnat s tím, jak to voní s hlívou. Hlívu určitě nemusíš dvakrát scezovat, než to dovaříš nahotovo Nejde jenom o vzhled, to je jasný.
U nás dnes k snídani třešňová bublanina.
Milda3: Já si myslím, že dršťky tu chuť opravdu výrazně ovlivňují. Ty ostatní polévky bych opravdu dršťkovou nenazývala, protože to jsou úplně jiná jídla. Leda tak velmi falešná dršťková. Nemám ráda, když se píše nějaký název jídla a pak z receptu zjistíš, že je to něco úplně jiného (a dneska tohle matení najde na každém kroku u slaného i u sladkého). Ale je to jen můj názor.
sharon: já myslím že chuť držkovky nedělaj držky,ale to koření,kdyby se kdysi první začala dělat z Hlívy,tak by to byla Hlívovka
orinka: já taky tak.......ale z hlívy držkovku jsme už dělala a je dobrá......
sharon: tak je to náhražka dršťkový,taky se dělá z kuřecich žaludků (to jsem ještě nezkoušel) z Hlívy ústřičné a Bedly,ty jsem dělal obě a u té z kůží kdo to neví ,tak to málokdo pozná,ta fotka dole je po odebrání mastnoty z vrchu,paní a holky to nemaj rádi,já to mám v hrníčku i s ní, jak píšu dole jen jsem tam večer nedal fotku
Milda3: na talíři to fakt vypadá jako dršťky. To by mě fakt nenapadlo.
Gratuluju k desítce
Milda3: né, to bych nemohla, kůže, když tak, jedině dokřupava opečené na celém kuřeti, jinak bohužel vyhazuju, nemáme drůbež na zkrmení.
Milda3: z kuřecí kůže drškovku ?.......tak to čumím.....ale myslím že dršťky jsou dršťky...ne ?
Milda3: vypadá dobře
v sobotu jsem na zahradě dělal na grilu chlazený kuře a stáhnul jsem ho z kůže a teď k večeru jsem z ní udělal dršťkovou polívku podle Hrušky,postup úplně normální a moc se povedla,paní si to pochvaluje jen je trochu víc mastná tak to teď v hrnci trochu sebrala a klukům chutná taky,já to jím z mýho polívkovýho půllitrovýho hrnečku,zase hřeším a to jdu v pátek ráno na obezitologii,ale od minula jsem zase schodil přes dvě kila,tak snad dobrý,od váhy co jsem měl nejvíc už je to 10 kilo
Linda: my máme dnes tu rajskou a večer tvarohový knedlíky s jahodama, přijeď
tak jsem vcera udelala tortilly a dneska bude domaci sendvic s teplou veprovou peceni...a dal opet netusim
Anahir:
Linda: udělej něco z mezinárodní kuchyně a máš pokoj.
vcera jsem uklidila lednicku a udelala cinu ze zbytku, jeste jsme meli oba dva dneska s sebou do prace k obedu
A dal vubec netusim, na co bych mela chut manzel neji a naopak (dala bych si neco se spenatem nebo rajskou nebo ovocny knedle - neco echt ceskyho a manzel ma chut na neco echt danskyho ,co ja sice snim ale radosti neomdlivam a dosla jsem momentalne do stadia ze netusim proc se krmit necim co me sice zasyti ale nepochutnam si ) .... asi skoncim zase u neceho italskyho
sharon: tak nějak jsem se na chvíli odpojila
Teď už je zas víc času
dneska je zeleninová polévka s kvasnicovými knedlíčky a domácími nudlemi, květákové řízečky, nové brambory a loňský mirabelkový kompot. Když jsem dělala květákové řízečky, tak jsem uvažovala, jestli nepovolat štáb Tv Nova s Nyklasem v čele - občas, když to zahlédnu, tak jsou tam pořád dokola jakési smažené placičky typu co dům dal a ještě nakonec předstírá, jak je to dobré - to je teda pořad, už jen čekám, kdy skončí, když nápady nejsou ledaže by tomu dali jiný název, třebas "Žlučníkářem snadno a rychle"... Hruška byl taky expert, ale ten to měl aspoň různorodé.
a u nás se dojídají zbytky....byla tu dcera s malým a moc toho nepojedli a tak je to na nás.....
Ivi: mňam, to bych si dala.
My dnes budeme mít k večeři pečený králičí stehna na česneku, mladý špenát a bramborové špalíky.
Dneska jsem koupila krásný uzený ocásek skoro kilo a půl a upekla jsem ho k večeři, ze zbytků zítra udělám buď šunkofleky nebo frbr.
Anahir: jééé, no kde se toulááš ??????....mě se to také líbí....už včera jsem držela melouna v Globusu jenže máme plno jahod na snězení tak ho koupím až pak.....
sharon - 10.6.2015 22:44 ale to vůbec není blbý nápad
Ivi: já vyměnila částečně - jako dezert byly jahody se šlehačkou 😀
Tak jsem nakonec vyměkla a upekla jsem jednoduché a rychlé meruňkové řezy.
u nás dnes btrambory pečené v troubě a kuřecí plátky se šunkou a sýrem. v mrazáku čeká domácí jahodová zmrzka, ve skleničkách chladne jahodovo rebarborová marmoška s mátou, cedím jitrocelový sirup.
ale vedro na padnutí
U nas vcera grilovaci merenda, dneska zbytky pro nas a dcery si objednaly br. knedlik a upecu jim k tomu kousek veprovyho
U nas vcera grilovaci merenda, dneska zbytky pro nas a dcery si objednaly br. knedlik a upecu jim k tomu kousek veprovyho
U nás včera knedlíčková polévka a meruňkové knedlíky, dneška k obědu dojíme polévku a bude svíčková, večer dojíme vcerejsi meruňkové knedlíky. Nepecu, protože sladké knedlíky stačily. Teď si uvědomují, že byl knedlikovy víkend, no jednou za čas nás to snad nezabije.
My včera byli pozvaní ke kamarádům na grilovačku a bylo to fakt výborné, k večeři byly plněné bramborové knedlíky se smaženou cibulkou. Dneska bude k obědu pečená ryba s vařeným bramborem a okurkovým salátem. Jako moučník budou horké borůvky. Jestli budu něco péct jsem se ještě nerozhodla. možná to nechám až na zítra. A k večeři asi vyhlásím akci "ulov si"!
tak nakonec dělám vepřový guláš a v troubě se peče kynutý moučník s tvarohem a borůvkama.
poprvé v životě jsem měla meruňky, co nejdou od pecky
u nás byla včera čočka, dnes pečené kuře s rýží a salát, předtím mozarella balená ve slanině a salát, drůbeží vývar s nudlema, bramborový guláš, musaka, zítra nevím, možná grilovačka, v neděli bych to viděla na řízek.
sharon: to rizoto je nápad dobrý!! Mému jaksi nelezou brambory, i když jsou nové, a knedlíkama se cpát nechci, stačí jednou začas.
orinka: u nás se vaří a peče pořád vedro nevedro...... muž maká a tak se chce nadlábnout....
v sobotu udělám zase kuřecí rizoto z basmati rýže a okurek živej se zakysankou......
Renda68: tak s tím si naštěstí hlavu nelámu, ukrojím si libovolnou výseč, položím do mísy a dlabu lžičkou.
my jsme meli zapékaný lilek s těstovinami, sýrem a jogurtem, začíná vedro, není chuť na hutná jídla. Zítra hodlám udělat květákovou polévku, a protože nemám náladu na nic složitého, možná udělám kovbojskou pánev s minipárečky. (K. pánev = fazole na cibuli, ostré koření, kečup, saturejka ..... ) Upeču chleba, tak bude k tomu. Možná se vybičuju i k nějaké lité buchtě na plech, teď se moc nevaří.
u nás dnes kuře na paprice + knedlík a je i na zítra.....
u nás dnes koprovka s vajíčkem a knedlík a pro mě s bramborem
Linda: u nás dneska znojemská s knedlíkem, zítra s rýží - jestli zbyde. Je to z dvou kil hovězího, tak snad jo. V sobotu bych chtěla smažená kuřecí játra a květák a nový brambory a v neděli buď gril, nebo kuřecí se šunkou, sýrem a chřestem - dokud ještě je. A včera jahodový knedlíky, dneska rebarborový táč s tvarohem
Linda: Koupila jsem včera velký kus kýty, tak jsem ho napižlala na nudličky, rozdělila napůl a okořenila každé jinak. Včera byly vepřové nudličky s hranolkama, a druhá půlka je naložená a bude buˇd dneska nebo zítra se štˇouchanýma bramborama. K snídani byl makový štrůdl. A na víkend zatím nevím.
Co porad varite???
U nas vcera polo domaci hamburger - koupila jsem cestou domu cerstve udelane maso, takze to slo rovnou na gril, nakrajet salat a housky jsem vytahla z mrazaku.
A predtim: hovezi steak s fazolkovym salatem, testovinovy salat s grilovanou veprovou panenkou, cesky brsalat a hodila jsem ruzne druhy parku / burtiku na gril
Dneska asi lasagne pokud me nenapadne neco rychlejsiho
sharon: geniálně jednoduché - jednoduše geniální . Já vždycky, když krájím meloun, přemýšlím jak a nakonec ho vždycky vydloubám do misky lžící na zmrzku. ale souměrný kuličky z toho nemám ani náhodou. tohle je super nápad. hezky to vypadá a dobře se to bude okusovat
takto krájíme meloun......
Alča: manka: to je obyč. bublanina, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic vody, 25 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, sníh zvlášť, 1 prdopeč. na to ovoce a drobenka
orinka: v restauracích je dělají ze zmrazených se zmrzlinou a šlehačkou ale na mě moc kyselé, raději mám horké borůvky se zmrzkou a šlehajdou......
orinka: Zkus, je to opravdu dobré! Jen dej bacha s tím cukrem, chce to jen rozehřát a trochu zhoustnout, ne zhnědnout na karamel.
orinka: Ivi: horké maliny jsou mňamózní, už aby byly na zahradě...
Ivi: aha, to můžu zkusit, asi se to víc rozvoní, než když je to syrové.
Tak jsem včera opět udělal 34 skleniček Moravanky,ještě mi od minula zbyly 4 skleničky,ale minule jsem z feferonek vyndal ty vnitřky s jadýrkama tak to nebylo tak ostrý,tak jsem teď dal opět feferonku celou,je s tím chutnější ten rybí salát co s tím dělám,včera jsem ho udělal z půl kila zavináčů s tou málo pálivou Moravankou a pro sebe jsem si tam přisypal trochu chilli
orinka: Ty horké rozvárnuté maliny se lijí na vanilkovou zmrzlinu. Je to opravdu moc dobré , i když co se mě týká, horké borůvky jsou ještě lepší. Dostaneš to ve spoustě restaurací, mají to v kolonce dezert a název přesně vystihuje co jíš. Kombinace studené zmrzliny a horkého ovoce je zajímavá a chutná. Cukr necháš na kousínku másla rozpustit až trochu zkaramelizuje, na to hodíš maliny a zahřeješ a celé to zakápneš kapkou citronové šťávy (případně se dá dát pidipanáček alkoholu). Jen se musí dávat bacha, aby z toho nebyla marmeláda, i když i tak by to bylo chuťově úžasné.
Ivi: asi se zeptám blbě, ale proč se ty maliny podávají horké a ničí se tak jejich vitamíny? Mně by se víc líbilo mít je syrové, jenom tak...
Ivi: u nas byl vcera taky smazeny kvetak, ale jen tak bez niceho
U nás včera smažený květák s vařeným novým bramborem a tatarkou, k tomu okurkový salát. Jako zákusek horké maliny.
manka: tak to mám taky ráda
reb .koláč máme taky
u nás dnes naše oblíbené jídlo noky se smaženýma vajíčkama a salát. a ke kafi jogurtový koláš s rebarborou.
a naloženo deset dávek bezové šťávy.
Renda68: Díky, že jsi mi připomněla srdíčko! Nejraději ho mám pečené a už jsme ho strašně dlouho neměli.
Milda3: taky vařím "pajšl" ze srdíčka - je to ono, že jo?
Ale jenom málokdy.Těm mým zlatíčkám to moc neleze. To je vždycky - mamkóóó, raděj svíčkovou . Byla falešná ve středu, protože jsem koupila krásnej kousek krku. Včera kuřecí s bramborovou kaší, dneska špagety, zítra bude květák a žampióny a měli v akci zelenej chřest, tak na neděli budou asi kuřecí závitky s chřestem, šunkou a sýrem
orinka: no tak zrovna plíčka mám rád,ale když mi to paní udělá,tak ze srdce
Milda3: br, člověku, který ví, co je dobré, nikdo nic nenamluví, tohle je fakt hnus. O fous lepší jsou plíčka na smetaně.
orinka: možná to mělo nějaký exotický název a ani nevím že jsem to jedla...... ale zatím žiju ....
orinka: taky nám to dělali ve škole i v učení ,jako řízek,ochutnal jsem to jednou a konec
sharon: tak to jsi asi zrovna chyběla Fuj, pamatuju, jak vemínko miloval tchán, jenom tak - vařené, brrr.
orinka: vím oč jde ale nikdy jsem to nejedla a chodila jsem roky do ZJ a nevzpomínám si že by nám to vařili....dlouho jsem chodila do pasáže......
orinka: To můžeš mít klidně pravdu. Když melou do salámů, párků a sekaných kůže a kosti, proč by nemohli nastavovat i vemínkem.
Ivi: ptala jsem se, ne že bych ho chtěla, ono mi nikdy nechutnalo. Bylo tam cítit to mléko a nasládlost. Jen si myslím, že ho možná melou do salámů a nastavují tak poctivé maso
manka: vemínko nemůže být z býka, to je kravské vemeno
orinka: Vemínko si pamatuju a tak jsem trochu hledala.
Hovězí vemínko se prodává jako polotovar buď vařené a krájené na plátky po 5 dkg, nebo jako uvařené vemínko balené do vajec a strouhanky. Obalený plátek váží asi 6,5 dkg. Jednu porci tvoří dva plátky.
Jinak v definici je to asi takto:
Vemeno je mléčná žláza krav. Je to velký žlutorůžový orgán. Obsahuje hodně vaziva a tukovou tkáň v různém množství. Vhodnost vemene pro kuchyňskou přípravu záleží hlavně na stáří zvířete. Název vemínko patří žláze mladých zvířat. Vemeno se musí na jatkách důkladně vyprat, aby se zbavilo mléka, které zůstává v silnějších vývodech. Před vařením se rovněž vypere. Vaří se ve větších kusech. Při vaření ztrácí hodně na objemu a na váze. Plátky z uvařeného vemene se nejčastěji smaží, nebo se vemeno krájí na jemné nudličky, které se upravují zadělávané či jinak. Dobře připravené je pochoutkou a zpestřením jídelníčku.
Myslím, že se vemínka zpracovávají jako polotovar pro různé závodní kuchyně, vyvařovny a hospody. A možná bys je našla u nějakého soukromého řezníka nebo na farmářských trzích.
orinka: vemínko? tak to si teda fakt nepamatuji a to manželova maminka chovala i býčky na porážku. musím se manžela poptat. já jsem to fakt nikdy nejedla, nebo o tom aspoň nevím. ale býčí žlázy, to jo, to vím.
-- Kompletní archiv diskuse --