Holky, vzpomenete si některá na VEMÍNKO? Kdysi se dostalo koupit za 4 koruny kilo. Dělaly se z toho i řízky a pamatuju, že byly na jídelníčku závodní kuchyně. Zmizelo, je to už dlouho....do čeho ho asi dávají - přece to nevyhodí?
babkatapka:
orinka: mam to stejne....sice varit moc neumim a hlavne me to nebavi, ale vyjde to o hodne levneji nez kupovat hotovy, navic i nepovedene domaci je chutove lepsi nez kupovany. Ale pravda v cechach kupuji sackove polivky - tak 10-15 kusu jednou do roka a mam je bud jako rychlovku kdyz v zime prijdu hodne pozde domu a potrebuji neco tepleho do sebe a nebo takova francouzska presolena je vynikajici po opici, zdravim rozhodne neoplyva, ale 2-3x do roka na to clovek neumre a postavi rychle na nohy .
Co me prekvapilo pozitivne jsou hrnickove nemecke polivky - koupila jsem si je do prace kdyz neni cas jit na obed a nebo zapomenu si neco vzit s sebou - chutove jsou skoro jak domaci
Ivi: já si taky prosím recept
Ivi: MŇAM,já to sladké vůbec neumím...
babkatapka: ty řezy mě taky zaujaly, recept by nebyl?
TULI: Máš to ve vzkazíku.
babkatapka: Ivi: dostavate ZLATOU VARESKU !!!
Ivi: muzes pisnout jak jsi delala ty rezy s tvarohem a makem ?? dekuji
U nás dnes k obědu poněkud fádní řízek s novým bramborem a ředkvičkový salát. Občas mám pocit, že ti moji chlapi neznají jiné jídlo než řízek.
Pekla jsem pro sebe brusinkové obdélníčky:
Chlapům na zakousnutí listové čtverečky se šunkou a sýrem:
Na zítra na snídani řezy s tvarohovo-makovou náplní a sekanými mandlemi. Byla jsem líná dělat rohlíčky nebo bochánky a takhle to bylo hned hotové.
orinka: Přesně tak, máš naprostou pravdu! Maminka dělala sekanou svíčkovou když jsem byla malá a celá rodina ji milovala.
orinka: svíčkovou Z pytlíku, přece
Ivi: a přitom jsou ty pytlíky tak drahé, že se to vlastně finančně nevyplatí. Já jsem onehdy studovala polévky v sáčku, všecko přes 20 korun, a bylo to ani ne na litr polívky!!! To se pak nedivím, že kdo neumí vařit a všecko takhle "pytlíkuje" nevyjde s výplatou. Navíc se ani nenají, protože tohle není žádná výživa. Svíčkovou s pytlíku, tak to už si opravdu představit nedovedu - svíčková vlastně ani nemusí být z nejdražšího masa, ono stačí udělat sekanou svíčkovou na smetaně z mletého hovězího, a je to taky dobré. Člověk nesmí uvěřit reklamám.
orinka: A víš co, chápu, že lidi koupí pečivo, ale nechápu, že někdo kupuje např. svíčkovou nebo rajskou v pytlíku. To mi prostě hlava nebere.
Ivi: máš stopro pravdu. Teď mám čas si hrát s vařením, ale když jsem jezdila do práce, tak jsem si radši něco odpustila, než abych jedla to, co mi neleze
orinka: Jasně, že to lidi koupí. Ne každý chce a hlavně ne každý má čas vyvářet a vypékat. To kupované docela hodně šetří čas. A pokud dělám dvakrát třikrát do roka plněné tortily a koupím je, tak mě to určitě neotráví. Spoustu věcí si dělám doma, ale všechno nestíhám. Když denně dojíždíš do práce dvě hodiny a někdy i víc, tak se ti nechce skákat po nocích kolem plotny.
Ivi: já se vždycky divím, že tyhle věci vůbec někdo kupuje. Myslím si, že prodejci zkrátka počítají s tím, že lidi vlastně nevědí, jak to má správně chutnat. A z nedostatku času vyhodí peníze za hnusný blaf, který by nežral ani hladový vlčák. To si radši namažu svůj chleba svou lučinou.
u nás dnes aljašská treska na másle a na cibuli + brambor + zelený salát anebo koprovka z čerstvýho + knedlík + vejce.........co kdo chce ...a čerstvé jahody se šlehačkou na odpoledne.......
Ivi: evropka: jednou jsem je koupila, udělala k večeři jen tři a zbytek nechala v lednici. vydrželo to tam bez újmy snad měsíc
manka: manka: Ivi: děvčata z této dávky jen 4,pro dva stačí...jak říká Maru kupované nelze a hlavně drahé jako čert
manka: My je zase tak často nemíváme, ale je pravda, že některé chutnají jako polystyren.
evropka: taky jsem si dělala svoje, našla jsem recept na netu. Mně už ty kupované vůbec nechutnaly.
YXH: ty letíš k nám k zubaři???? jejda
evropka: hmm, tortilly milujeme, to zkusím určitě.... kolik jich tak asi máš z této dávky?
evropka: Díky! Někdy zkusím.
Ivi: mám ....250g hl.mouky,velká lžice sádla(někdo dává máslo,špetka soli a studená voda dle potřeby,uděláme nelepivé těsto a na 30 min dáme odpočinout,pak vyválíme tenké placky pokud možno nepodsypáváme,na suché pánvičce opečeme dle libosti a dáme pod utěrku aby netvrdly...
Ivo já veškerou mouku a to i tady kombinuji s celozrnou
evropka: Máš nějaký dobrý recept?
myslím těsto...než ty předražené kupované
domácí tortilla za 5 minut
Ivi: TULI: manka: Linda: Holky dekuju poletim opatrne
slunicko si asi povezeme nejake sebou taky aspon tady zaprsi.
manka: Zamavam urcite. 15 cervna se budu i tlemit na pani zubarku tusim ze v Susici.
YXH: stastnou cestu
YXH: hezky si užij dovolenou. budu se dívat dobře kolem sebe, jestli mi někde nemáváš.
YXH: UZIJTE SI MAMINKU ATD ....
YXH: Předpověď na červen je pěkná, má být sluníčko a pěkně. Ale jestli jim to vyjde ví jen bůh a svatý Václav.
Ivi: Jo pozitri do cz, vracime se 26 cervna. Doufam, ze tam bude aspon trochu hezke pocasi.
YXH: Jedete na dovču?
Ivi: Az se vratime tak vyzkousim
Linda: Delam rebarborovy kolac s drobenkou. Testo jako na bublaninu, rebarboru na kousicky, naskladam hodne huste na testo a posypu drobenkou. Rebarboru nekdy posypu trochou hnedeho cukru.
Taky tu delaji neco jako marmeladu z jahod a rebarbory a je to docela dobre.
sharon: jsou moc dobré, sváteční, ale je s tím dost práce i nádobí.
orinka: máš pravdu
orinka: no, samá chvála v reakcích, asi dám knedlíkům ještě šanci
denda04: no, pod tekoucí vodou...to zní divoce. Stačí potřít a uhladit mokrýma rukama, řídké těsto zhoustne těma rohlíkama, každopádně se nemůže rozjet naplacato, ale musí držet jakýs takýs tvar. Ve vroucí vodě se to pak okamžitě nafoukne a zpevní.
Ivi: dík
denda04: Dělá to proto, že mu při vaření nepraskají.
orinka: dělávám hrnkové a povedou se vždycky......
Linda: máš ho ve vzkaziku
orinka: dívala jsem se na recept a chlápek tam píše ,že je tvaruje pod tekoucí vodou
má nějaké řídké těsto
nemá se přidat mouka ???
denda04: tak hod recept .... z HLADKY!!!
Linda: rebarborový koláč je
Ivi: já jsem si troufala jen na ty mikrovlnkové, ale co jsem si dodala odvahy na klasiku, už je nevlním. Navařím těch knedlí víc, půlku zamrazím a je to na příště. Nemám moc velký kastrol, tak dělám knedle menší, to už je fuk, jaký tvar, jen to má vliv na délku vaření. Na to se přijde, jak dlouho, chce to praxi.
YXH: Tenhle z odkazu od orinky se ti určitě povede. Už jsem ho dělala a vyšel krásně. Jen bych tedy kynuté knedlíky nikdy nedělala v mikrovlnce, nějak k tomu nemám důvěru a když to není nezbytně nutné, raději volím klasický postup. V případě knedlíku obyčejné vaření.
TULI: 17:09 tak to jsme na tom naprosto stejne ...jenze vloni se kamoska stehovala z domku a nechtela novym majitelum nechat vsechno na zahrade, takze co mohla to vykopala a na co nemela misto mi zasadila na zahradu. Ted bydli v byte a nic nechce zpatky a me na zahrade poprve v zivote rostou dve rebarbory a nemam paru co s nima . Viking mi rekl, ze v DK se z rebarbory dela ovocna kase a ji se k snidani s ovesnou, kdyz jsem se ho zeptala jestli to chce udelat tak pry jsem se zblaznila
orinka: Dekuju vyzkousim a dam vedet
vetsinou delam nuklik ( v mikrovlnce ), ke koprovce a rajske
Linda: Udelala jsem piskot, rozdelila na 4 dily, 2 normalni, 1 obarvila naruzovo a jeden kakaem.
Normalni nechavam vcelku, obarvene nakrajim na prouzky.
Jednu placku dam do hlubokeho pekacku vylozeneho pergamenem.
Rozvari se syrup, (cukr a trochu vody) na nitku az zacne houstnout prida se rybizova marmelada a rum. Do toho se namaci jednotlive prouzky a stridaji na spodni placku tesne jednu vedle druhe. Jeste se to trochu polije syrupem. navrch se da druha neobarvena placka a trochu se potre syrupem. Polozila jsem na to pergamen, prkynko a zatizila. Nechala v chladu odlezet asi 2 dny. Poleva je jenom mouckovy cukr a rum.
Pro ty, co se jim nedaří kynuté knedlíky - snad se svět nezboří, když sem dám návod odjinud, protože podle něj se povedly i mně.
http://www.labuznik.cz/recept/houskove-knedliky-co-se-zarucene-povedou/
Dnes k obědu rajská polévka s kapáním, koprová omáčka, kynutý houskový knedlík (domácí, už ho umím i vařený), vajíčka natvrdo a k večeři jsem udělala topinky se sýrem a se salátem. Dostali jsme včera křehoučký salát ze zahrádky, to je teda něco..
a ja ji nikdy nevidela, nikdy nejedla, doma ji asi nasi nemaji ....
manka: My ji na zahradě nikdy neměli, ale občas jsme ji dostali a tak se taky u nás dělal koláč a občas marmoška.
Ivi: jasně, že šla. já jsem jen napsala jak ji používám já. Mám rebarboru fakt moc ráda a hodně ji mám spojenou s dětstvím, mamkou, babičkou.
manka: Já už viděla rebarboru i s kuřecím masem. V tom druhém odkazu na recepty je recept s kozím sýrem, s kachnou a taky na samotnou pečenou. Drůbež jde i s pomerančem, tak proč by nešla s rebarborou!? Ona by se asi dala použít i na vepřové.
Linda: rebarbora je u nás moc oblíbená. vždycky se těším, až ji budu moct zpracovávat. Dělám z ní rebarborovou marmeládu s jablíčkama, někdy přidám banán, někdy meduňku, postup jak normálně u marmošky.
rebarbora se vylamuje, list se odřízne a vyhodí, řapíky se oloupou, normálně zařízneš a sloupneš co jde. pak nakrájíš a prosladíš, dáš na koláč nebo podusíš s cukrem a zas dáš třeba do koláče. nemá se konzumovat po svatém Janu, potom už obsahuje moc kyseliny šťavelové.
Jo a Helena Růžičková si jí vyléčila parodontózu, žvýkala řapíky a ono jí to zpevnilo dásně.
jinak ji normálně nakrájej, povař s cukrem a rozmixuj a můžeš mít dřeň v mrazáku místo nanuku nebo ji naskládej do sklenice, prosyp cukrem a zavař a máš kompot na koláče na zimu (ale to asi dělat nebudeš)
já s ní dělám Hraběnčin koláč, jen místo jablek dávám nakrájenou syrovou rebarboru hodně prosypanou cukrem (těsně před použitím, protože pak pustí moc šťávy) a pod rebarboru dám tvarohovou náplň. MŃam , právě jsem jeden kousek dojedla ke kafi.
Linda: Na recepty mrkni třeba tady, jsou jich všude mraky!
http://www.labuznik.cz/ingredience/rebarbora/
http://fresh.iprima.cz/clanky/nejlepsi-recepty-z-rebarbory
Linda: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/reven-rebarbora-nepropasnete-dobu-sklizne-je-tu
Konzumují se mladé listové řapíky, jež mohou být zelené či zbarvené do červena. Pozor ale, reveň umí klamat tělem! Odrůda, která má červené řapíky, nemusí totiž vždy mít červený vnitřek.
Při pěstování reveně byste měli dodržovat dvě zásady:
- po celou dobu vegetace jí poskytujte dostatek vláhy
- pravidelně odstraňujte tvořící se květenství, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly
Sklízejí se jednotlivé řapíky. Neřežte je, nestříhejte, ale jen a pouze vytrhávejte. Vylomte je až u báze, protože nevylomené zbytky by mohly zahnívat. Pracujte s citem, jsou křehké! Listovou čepel pak odřízněte, řapíky můžete skladovat v chladničce tři až pět dní.
Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna do poloviny až konce června, pak budete příští rok sklízet mohutné řapíky. Později se v nich zvyšuje množství kyseliny šťavelové. Z rostliny lze sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila.
Kucharky POMOC.... v ramci podivnych zivotnich presunu mi na zahrade letos vyrostla rebarbora a potrebuji blbuvzdorny navod co s ni. Takze - kdy se sklizi, jak se sklizi, co z ni se sklizi, jak to nasledne upravit...vim ze se z ni dela kolac a marmelada , netusim jak a nevim ani jestli se da pouzit na neco jineho .
YXH: jak jsi delala ten puncak? mohla bych zkusit jestli by v praci nezaujal
TULI: moje kuchařinka na elektriku pracuje na jedničku.....
tak to se přidávám.... pekárna mě naučila dělat s kynutým těstem, koláče i pizzu už umím na jedničku, ale knedlík se mi povedl jen jednou jedinkrát vařím v páře a stejně se mi vždycky zdrcne
Ivi: Delam ho v mixeru a pak vrazim misu do teple vody a prikryju uterkou. Nema to chybu, jenom ten nestastnej kneeeeeeeeeeeeeeedlik
TULI: YXH: Já kynuté dělávala nerada a taky jsem ho moc buď neuměla nebo se mi prostě jen nedařilo. Pak jsem si koupila pekárnu a mám kynuté těsto skvělé. Pekárna je pro mě dar z nebes.
TULI: Kolace a ovocne knedliky kynute bez problemu. Velky knedlik k omacce ani zaboha neudelam, bud neplave, nebo oslizne nebo se zdrcne
TULI: Prave nase, jak se delavaji na svatbu. Tyhle malinko vetsi, ale tvaroh, mak, povidla a na povidla drobenka (mandle mi dosly)
http://www.srecepty.cz/clanky/jak-na-kynute-testo
jestli je tady nejaka PODOBNA KUCHARINKA jako ja - ktere se nedari vypracovat dobre kynute testo ... tak si prectete - dobre rady ...
Tady jsou dobroty MŇAM!!!
YXH: to jsou ceske kolacky ??
ja pekla vcera moravske - plnene tvarohem, pak na kolacek povidla a posypatko - ale z list.- testa - nejsu sikovna na kynute - proste furt delam nekde chybu ....ale to jsem odbocila...
jak jsou ty tvoje ? plnene cim ?? ja vidim nekde i makovou nadivku, ze jo ??
babkatapka: BLANI - zase jak od maminky - kdykoliv vidim tvoje jidla - v hlave jsem u rodicu !!
YXH: vse super - DORT je zajimavy - proste prdel OZRALY SMOULOVE
Renda68: Tak to jste to paradne rozjeli. Nas bylo 20, ale jenom v sobotu. Byli tu asi do pul jedne, jelikoz tady s klukama byly manzelky, tak jeli domu drvi. Uz se mi taky stalo, ze jsem sla spat ve 4, do prace sla v 8 a navsteva asi hodinku predtim odesla Jak se dostal domu na kole dodnes nevime ani my ani on
U nas slavil manzel a vnucka. Budeme pryc na jeji narozky, tak to oslavili najednou.
Jesenicke zampiony nebo jine houby - smicha se mouka, sul, paprika, tymian a kmin. Vse podle chuti, mouky dost na pokryti hub nebo ryb. Nakrajene houby se tim obali, nebo ryby posypou, a pak se osmazi na masle nebo oleji, vetsinou davam pul napul. Houby jsou dobre jako priloha k masu, nebo do housky ke karbanatku. (delavali jsme tuhle smes na ryby, rikalo se tomu po Jesenicku, nevim ani kdo s tim prisel)
Ivi: to bude asi šmoulí prdelka
sharon: bůček jsem taky pekla v sobotu. Byl úplně libovej a voněl... A nestihla jsem ani ochutnat jak rychle zmizel... dala jsem ho na stůl než se rozpálil gril a bylo po něm
YXH: babkatapka: máte to krásný. Jak jsou, prosím, jesenický žampióny?
YXH: slavil narozky spolu s jedním synkem a druhej měl svátek. V pátek nás bylo asi 20 a skončili jsme v sobotu o půl čtvrtý, v 8 jsem už vstávala zadělávala těsto na další koláče a dodělávala dort, nakládala masko a chystala saláty. V poledne se vykulili ti moji hoši a ve dvě jsme jeli nanovo. Tentokrát rodina a to nás bylo asi 15. Ale povedly se obě oslavy dokonale
YXH: Aháááááá!
Smouli cepicka, spadla mu kdyz strkal hlavu do dveri Tu delala vnucka
YXH: Dort ožralých šmoulů je boží název! Jen mi, prosím, prozraď, co je ta bílá placička se zahnutým držátkem v pravém dolním rohu. A koláčky bych si dala od každého druhu!
babkatapka: Mnam
Dort ozralych smoulu
zampiony po jesenicku
zbytek kolacku co jsme pekli pro vnucku do skolky
pred prichodem navstevy
jdou rovnou do mrazáku
na snídaně, střídavě s ovesnou kaší
TULI: to máš pravdu......................
já pekla ten koláč ZEBRA...je dobrý , nadýchaný..... a ani ne moc pracný......
TULI: Jojo, jestli jim to vysvetlis tak to i pochopi Nahodou dneska spali v nohach, bylo jim v noci asi moc teplo
Ivi: Dietni a navic romanticke
sharon: to vubec neva - ze je maly byt - dobrych lidi se vejde ...
nekdo ma vily a ani nepozve
Ivi: to je prej svickova pro duchodce - tak vy to jeste nemuzete IVI ...
YXH: dik za pozvani ..... pejsani mi nevadi ..ale jen v nohach
U nás dnes k obědu
a k večeři rybí salát podle Mildy s bagetkama.
u nás dnes velký pekáč masa na pečení - plecko, krkovice a kus bůčínku.....zelí a knedlík a celý den budu tááhnout vývar z žebra a kostí........
Renda68: , my včera jen u synovce měl 30....dort a chlebíčky , mají malou prdelku a malý byt tak jen tak poskrovnu....... ale bylo fajn , hlavně že se lidi sejdou......
Ivi: Dekujeme Chutnat snad bude, jeste jsme pekly s dcerou a vnuckou kolacky do skolky tak nam nejake zbyly, take jsem mela zbytek testa z buchticek (chteli s pudinkem), tak jsou z toho 2 male bochanky.
TULI: Prijed, puncak vypada slibne a schovam ti i kolacky Na plaz to je daleko, tak te ulozime v dcery pokojiku, postel je celkem pohodlna. Slibuju, ze psi budou spat s nami
ja chci taky slavit ........
ale neco dobreho sladkeho ...kdo by napekl hmmmmmm
Renda68: YXH: Panečku, to budou oslavy! Tak si to, děvčata, krásně užijte! Snad vám vyjde i počasí!
Renda68: Hezky si to uzijte, at mate pekne pocasi. Kdo slavi?
V sobotu mame narozeninove party (manzelovo a vnucky najednou), tak bude veselo Zebra nalozim dneska do marinady, karbanatky jsou uz pripravene, staci soupnout na gril. Jeste dokoupit housky a par malickosti. Jenom doufam, ze se mi povede puncak. Jestli ne, tak to bude muset zachranit vnucky kupovany dort (objednala si kokosovy) Jen ho prizdobim
sharon: u nás zapečená kuřecí prsa plněná debrecínkou, sýrem a sušenýma rajčatama, brambory a večer první oslava s kamarádama a grilovačkou, míša řezy a koláč /jeden jedinej na celej plech/ tvaroh,povidla,drobenka. Zítra oslava s rodinou - zase gril. masko, ražniči, saláty, dort, trubičky a další koláč. A v neděli odpočinéék
dnes šunkafleky a salát dubáček...............
orinka:
Ivi: on i oříšek ve studentské pečeti je pěkná mrcha...
-- Kompletní archiv diskuse --