Ivi: pěkný
já jsem dělala včera, udělala jsem třípramenný cop a ten jsem stočila do ,,bochánku" . Byl takový sympatický malý a když jsem poka otevřela p nějaké době troubu, hleděla na mě obří koule, ale byl dobrej, ještě ten den se snědl. zítra ráno vyrábím další.
Tak jsem udělala i mazanec, ale trochu se mi rozjel. Bohužel. Ale jedlý je!
Milda3: Bramborovy salat vypada mnamozne, To file z panvicky taky. Z toho hrnce je to takove vycmrndle vid
Ivi: Vypada nadherne
Bochanky upecene, venecky skoro snezene, dneska bude sunka a br. kase, a spenat. Vcera veprova kolinka v kyselem zeli a knedliky (pfanni).
manka: Jo a vespod jsou drcené sušenky. Já tyhle korpusy nemám ráda. Je mi proti srsti ničit a péct něco, co už bylo jednou dané do tvaru a upečené, ale tentokrát jsem dodržela recept. Ovšem myslím, že pevnější nízký piškot by byl možná i chutnější.
manka: Najdeš to na netu pod názvem smetanový miskovník s kiwi náplni. Nevím, kde to na velkého vyskočilo, on na kuchařské weby nikdy nechodí. Krém je tvarohový. Já tedy použila napůl tvaroh a lidlácký palouček nebo jak se ta jejich lučina jmenuje. Želatinu jsem měla práškovou, plátky doma nemám. Navrchu je želé z kila kiwi.
Na smetanový krém:
400 g měkkého tvarohu (ideálně z vaničky)
150 g moučkového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
350 ml smetany ke šlehání
6 plátků želatiny
3 lžíce vody.
Ivi: dort vypadá báječně. napíšeš nám recept? z čeho máš krém:?
Ivi: vypadá dobře. ňam
Milda3: u nás se právě brsalát vyrábí panem šéfkuchařem...a smažené kuře k tomu..... pekla jsem jen mazanec a jidáše a na zákusek jedem zítra k dceři.....
u nás může být brsalát na kila ale pak je vážně problém jej nacpat do lednice i když máme velkou....
tak bych řekl že je chutnější filé udělaný klasickým způsobem na pánvi než v té halogenové troubě,,tam asi půjde o zdravější výživu,to tmavší je na pánvi a to světlejší v tý troubě
Ivi: moc hezkej a určitě i dobrej
já jsem dělal brsalát,paní to překládá do dózy aby se to vešlo do lednice a za chvíli frčím do nemocnice na vyndání stehů
Ivi:
Na přání jsem na svátky udělala Kiwi dort. Mazanec holt bude až zítra.
Na řezu vypadá takhle:
babkatapka: Mnam
babkatapka: špenát s těstovinama milujem.....dělám špenát na cibuli a anglické slanině + česnek a nudle do toho vmíchám....posypu sýrem ....nebe v hubě...
Milda3: to bych taky brala
Milda3: Aspoň vás nepokadí beránek, máte novou troubu! To byla prima šťastná náhoda! Tak si ji ve zdraví užijte!
Milda3: Parada, vidis darek od zajicka
je to sice na Potěšilo vás,ales vařením to něco má
tak syn šel včera vysypat koš a u popelnic stála krabice tak na to koukal a u baráku byl pán co bydlí o pár pater níž a povídá mu,že je to horkovzdušná trouba,nepoužitá ,že to dostali jako nevhodný dárek,tak jestli to chce ať si to vezme,syn mu řekl proč to tedy nedá do bazaru je to asi tak 200 metrů a on že si s tím nechce dělat starosti,tak ji vzal domů,funguje a ještě nebyla použitá,udělali jsme v ní filé a brambory a dobrý,taky je výhoda že je to vidět a bere při plném provozu 1400 watů,na zahradě máme sporák plynovej s troubou na plyn,tak se tam bude v létě hodit
Renda68: já jsem včera obrala ve skleníku lístečky špenátu co mi trošku vyrostly, něco medvědího česneku na zahradě a pár kopřiv, povařila a dnes si to uděláme k večeři.
janulka52: máš je krásné, budu je péct dnes.
choc_ivi: přesně tak. Vyválím "ocásky" a zatočím do spirál, udělám uzel... Podobně jako Janulka. Ono to má symbolizovat provaz, tak proto to má být stočené, prostrčené nebo překroucené... jsem se dočetla
Renda68: to je dobrý nápad.... mám výborné těsto na vánočku, to se mi budou dobře jídáš motat.... to si jen naděláš pásky a smotáš je do nějakého tvaru a pak ještě necháš vykynout na plechu?
janulka52: taky jsem včera pekla jidáše - jednu dávku s hrozinkama, druhou s čokoládou . Dělám je z vánočkovýho těsta. I mazanec. Vlastně ani nevím jestli je nějaký speciální přímo na ně. A dneska máme špenát s bramborama, výpečky a vajíčko. Jaký překvapení...
Jidáše na zítřejší snídani jsou hotové.
Anahir: Bodejť by nebyl. Mám troubu, která žere cca 2 000 W a remoska žere cca 570 W. Ale to víš, mám ji chvilku, tak se pořád učím a ještě dlouho budu.
Ivi: jsem ráda, že remoska je tvůj oblíbený spotřebič
babkatapka: Ivi: Pastva pro oci olizuju monitor Vcera u nas losos, salat a brambory. Na dneska a zitra mame zbytky. Ve ctvrtek asi spenat a pak se uvidi.
Linda: Stastnou cestu a hezky si to v domovine uzijte.
Na zítra k snídani makové buchty. Pekla jsem poprvé v remosce a měla jsem s tím docela starost, protože jsem to nandala do nízké mísy a mršky mi vyskočily až pod sklo. Měla jsem strach, že mi pod spirálou úplně zuhelnatí. Naštěstí to dobře dopadlo a příště budu vědět nejen kolik udělat kousků, aby dobře vypadaly, ale hlavně jak péct.
Ivi: diky
Linda: Já vím, ale mrzí mě, že právě ty věci s máslem, masem atd. často neseženeš, místo toho máš něco, co se jmenuje stejně, ale je to nacpané sr*** a stojí to stejně nebo leckdy i víc než to opravdové. A výrobce ti řekne, že lidi to chtějí. Ono když tyhle blivajzy jíš týden je něco jiného, než když to musíš jíst týden po týdnu a rok po roce. Pránou se zatím živit nedá. Tak si pobyt v domovině užíj, ať vám dovolená vyjde!
Ivi: jo to jo, to mas pravdu.... my jedeme zitra do Cech na tyden, taky obcas ziram co vsechno v jidle je a neni, ale rikam si ,ze kdyz se dcera bude tyden cpat tavenym apetitem a majkou a bilym pecivem tak to prezije, zbytek roku ji zdrave. Uprimne kdyby to mela jist cely rok tak budu protestovat taky. Problem v Cechach je ze neexistuje zdravejsi varianta. Ono je jedno co a za kolik clovek koupi, ve VSEM je nejaky svinstvo. To v Nemecku a i u nas existuje od vseho levna varianta s obsahem, ktery je lepsi nestudovat, a pak varianta zdravejsi (s masem, pravym maslem, s pravym tukem atd), sice drazsi, ale existuje, proste je tu ta moznost.
Linda: Ale já to neberu nijak tragicky a vím, že i Německu se lidičky musí otáčet a počítat. Jen jsem tím chtěla říct, že Němci si ze svého průměrného platu můžou nakoupit slušnou kvalitu potravin. Jednak na to mají a druhak jim takové potraviny obchody i nabízejí. U nás na kvalitní potraviny často nemají ani lidé s tím průměrným platem a to většina lidí na průměr nedosáhne. A navíc na hledání kvalitního zboží v cenově dostupné hladině by člověk potřeboval leckdy detektiva. Nikdy nemůžeš porovnávat náklady na život jen pouhým přepočtem.
Ivi: a uprimne ja vim ze sluzby jsou v cechach drahy, a jidlo zdrazuje porad a kvalita je v pedeli, ale uprimne ono platit z toho udajne prumernyho nemeckyho platu jejich sluzby bych nechtela. Jediny jidlo je pomerne levny a da se najit kvalita..... nevim soudim podle dcerinych zkusenostech a i podle mych z dk.... ja zas budu mit pristi tyden na taliri jak je sice v dk draho, ale my na to mame platy takze si nemam na co stezovat....ve skutecnosti bych chtela tyhle mudrce videt platit vsechno v dk z toho tak "fantastickyho" platu
Ivi: vis ja bych to zas tak vazne nebrala, ja jsem na prumerny plat na jeho spodni hranici dosahla teprve pred 3 lety.... a pul roku na to mi stahli hodiny, takze teoreticky si nemam na co stezovat, jelikoz dosahuji prumerneho platu, ale prakticky jsem nucena pracovat pouze na 20hodin (letos mi to zvysili na 30) tak mam stejne ve vysledku velky kulovy
Linda: Chleba po krajíčcích si tu můžeš koupit. Pět krajíčků stojí asi 14 Kč. Mimochodem, dneska psali o průměrném německém platu - pokud si pamatuju správně, tak to dělá něco přes 46 000 EUR, na naše peníze zhruba 1 300 000 Kč. U nás je průměrný plat nějakých 25 nebo 26 000 Kč, tedy kolem 300 000 Kč. Možná proto si spousta výrobců myslí, že mají práco nás vycpávat rostlinnými tuky a dalšími sajrajty. Němci by jim to do huby nevzali.
Ivi: YXH: o tom mi povidejte, vecne ve zpravach jak odbory vyjednavaji lepsi platy a postupy atd. a osobne neznam nikoho kdo by od krize dostal pridano. A stejne tak inflace skoro nulová udajne podle statistiky a zpravodajstvi - jo a pritom ceny jdou nahoru a baleni potravin je cim dal tim mensi. Za chvili zacnou prodavat chleba po krajickach
Ivi: Jo ja vim tady to je podobne. Ceny jdou nahhoru, ale platy jsou 10 let pozadu.
YXH: Tady to taky není žádná láce! Až přijedeš, uvidíš sama, jak ceny lezou pořád a pořád nahoru. Leckdy už máme německé ceny i s přirážkou a kvalitu abys hledala pomocí studnaře. A platy máme samozřejmě "rozvojové". Člověk by nad tím, jak to tu vypadá i slzu uronil.
Ivi: No urcite pruzkum ukaze, ze to kupujou, protoze zaprve nic moc jineho k dostani neni, a kdyz je, tak je to tak drahe, ze to nekupujou.
Vcera jsme o tom mluvily s kamoskou v praci. Mame tu stada krav a byku, maso je uzasne a snad nikde jinde takove neni to je pravda, mleko by taky nebylo spatne, ale co z toho delaji je na zabiti. I ty nejhorsi jogurty a syry (co vam uz nechutnaji), jsou porad lahudkou proti tomu, co tady vytvori. Jsou tu snad jen dva druhy jogurtu co se daji jist a syr spis dovozovy. Ten mistni je pozretelny na pizze a v lasagne, samotny moc ne. Jeste kdyz ho vyudime, tak je to k jidlu. Nehlede na ty ceny i za ten 'jakoby syr" das asi $13.00 za kilo casto i vic.
YXH: Určitě je to proto, že to zákazníci žádají a strašně mooooc jim to chutná! U nás tímhle sloganem obhajují každé svinstvo, kterým z nás dělají popelnici Evropy.
teď se nepolévá - teď se potahuje.....
Ivi: Jehlička: Holky mate to nadherne
Jo devcata jste rozmazlene to jste jeste neochutnaly vyrobek od znacky allan vypada to jako velikonocni zajicek, ale chutna to jako voskova figurina. Cokolada tady je vesmes pro normalni evropany dost hnusna. Skryvaji ty svoje padelky i pod znackou Cadbury a Nestle
Haninka: To já ani ne tak kvůli nouzi, spíš proto, že je to něco jiného. Kdysi jsem ji dělala, pak jsem kupovala čokoládu na vaření a zkoušela jsem i polevy (většinou vydrží dobré jen když jsou vedené jako novinka) a teď jsem se vrátila k obyčejnému. Ovšem moc polévaných věcí taky nedělám.
Na polevy kupuji čokoládu na vaření z Kaufu tu 200g. Nadstavuji ztuženým tukem, máslem a na lesk trochu oleje.
Tu nugátovou jsem koupila v Globu před Vánocema v akci a ještě jí tam habakuk mám
Ivi: když je nouze, tak ji taky dělám, ale je fakt, že moc toho polévaného nedělám
Haninka: Taky občas kupuju kaštany na polevu. Ale poslední dobou jsem si zvykla dělat polevu jako dělaly naše babičky a kupodivu má úspěch.
Linda:
Haninka: coko na vareni (a kupuji pouze obycejnou, vsechny vymysly s prichutema mi doma stejne nikdo neji) sekam na kousky a pridavam do mufin, susenek, babovky, mysli vymyslu, pod krem (do jednoho ovocneho moucniku) apod. Danska cokolada na vareni se mi uplne rozpusti, Orion udela hrudky a v susenkach krupe . Na nejake dortove polevy a jinak si za A)netroufam a za B) to radim do kategorie zbytecnost - vypada to hezky, pokud to nekdo udela rada ochutnam, ale v zivote se s tim nebudu sama patlat . A na dcerinu cokoladovou mousse kupuji kvalitni cokoladu, vsechny levne se v ni srazi a je jedno jestli se jmenuje Orion a nebo z danskeho Lidlu
Linda: já si na čokoládovou polevu kupuju ledové kaštany, když jsou v akci, tak se zásobím
Linda: zkoušela jsem předloni na vánoce Orion čokoládu na vaření nugátovou a tu teda už vůbec ne
sharon: figurky možná, ale čokoláda na vaření
Haninka: Ivi: Orion jsem kupovala naposledy zhruba pred rokem a byla , ale ja muzu leda tak srovnavat s danskym predrazenym hnusem (= 180g stoji mezi 22-25ddk = 66-75kc)
Haninka: já teď porovnávala figurky na velikonoce - to se nedá srovnat....
Ivi: to je pravda, Figaro i Orion nic moc, teď jsem koupila v Lidlu čokoládu na vaření s 51% kakaa, v Kauflandu mají tu samou, to je o něčem jiném
Jehlička:
Linda: já taky na Figaro a Orion nedám dopustit.....
Tak po čase zase jeden 2a půl kilový dortík
Pro mou malou praneteř Barborku.
Jednou jsem koupila od Figara kakao a bylo moc dobrý. A už jsem ho v obchodech nikdy neviděla...škoda
Dnes jsem pekařila. Máme čerstvé dalamánky.
Linda: Čokolády na vaření Orion i Figaro jsou teď hnusné, protože jsou vycpané rostlinným tukem. Už je to dost dlouho, co změnili recepturu, tak používám na vaření raději čokoládu z Lidlu nebo když je v akci čokoláda Schogetten, koupím extra tmavou (akce bývají celkem často). Vyjde to cenově líp než ty hnusy z Orionu a od Figara a líp se s tím pracuje.
Jake mate zkusenosti s cokoladou na vareni od Figaro?
Ja kupuju vzdycku Orion, ale koukala jsem ze mi ji dost podrazili, kdezto Figaro je pristi tyden v akci a ja budu kupovat mozna az 3kg, takze se akce vyplati (pokud je chutove dobra).
Diky
Linda: Holka tos mela vikend sefkuchare
Ja se castecne flakala (v sobotu varila restaurace), ale vcera husa, knedliky z krabicky (pfanni) a zeli.
Zkousela jsem novy recept na babovku, ale byla to skoda casu a surovin. http://varime-doma.cz/2015/03/01/babovka-s-tvarohovymi-koulemi/ vypadalo to lakave, ale nic moc. Hodne sladka napln a do testa zapomneli napsat mleko. Kdyz jsem to udelala presne podle navodu (sice se mi to zdalo divne, ale zkusila jsem to), bylo to huste jako linecke, musela jsem do toho nalit mleko, abych to vubec mohla napatlat do formy.
Nas v patek vecer necekane navstivila dcera takze planovane rizoto ceka na dnesek a v sobotu byly ptacci (teda spis ptaci, nejak jsem neodhadla mnozstvi) a vcera recka sekana. A jeste jsem v sobotu pekla vafle a vcera na dnesek pro chlapy do prace ovocny kolac s kremem.
TULI: To se ti bude panečku dobře spát!
ja chci vyzkouset to makove mleko podle Monce Brydove ..... uz se na to tesim ...
TULI: Ne, na pečení používám obyčejný cukr nebo občas třtinový a golden sirup (dostane se v Marks&Spencer). Uvažuju, že od nich zkusím i melasu. Javorový sirup používám na lívance, případně na pocákání pohárů, protože ti moji mužští jsou sladomilové.
Da se take pridavat do kremu na dorty, je moc dobry. Jinak tady se casto dava na pancakes (neco jako praskove livance ) a wafle.
Ivi: pouzivas to i pri peceni misto cukru ??
Haninka: TULI: JJ, tady se musí sledovat, co kupuješ, aby si člověk nekoupil jen nějakou patlaninu. Naposled jsem kupovala za 136 Kč 250 ml a psali na tom Original Kanadischer Ahornsirup Bio Grad A. Prodává to i Rossmann a DM drogerie.
TULI: Videla jsem ho tusim v Globusu a i Tescu, kde meli zahranicni veci.
8 euro je docela prijatelna cena pokud je pravy. Tady je pravy syrup taky dost drahy. Zalezi i na jakosti. Zhruba litr stredni kvality stoji asi $30.00 a to neni ve specialni znackove sklenene lahvi.
TULI: tady stojí 200 ml cca 150 Kč, ale záleží na obsahu javorového sirupu, teď jsem našla, že některé jsou třeba sirupy s příchutí javorového sirupu, podívej se na net.
Haninka: dik ...... ja se divala dneska tady - asi 250 ml za 8 eur - dost drahe ...a nebo ne ? kolik to stoji u vas ??
u nás dneska šťouchané brambory + steak z krkovice, upekla jsem kinder řezy podle Hrušky, docela dobré to bylo, k večeři byly párky nebo utopenci (jezdím si pro ně co výrobny, mám tříkilovku, včera se načala a už je jí půlka pryč ) a jako dezert si syn uvařil pudink zítra rozlítaní ptáčci a rýže
TULI: už jsem Ti to psala na café - mají ho hyper-super v regálech se zahraniční kuchyní, např.
prosim o radu - uz zase
prosim - kde se da koupit JAVOROVY SIRUP - jen zdrava vyziva a nebo i nekde jinde ? dekujiiii
u nás rajská , maso z polívky , knedlík a kus dortu od snachy a domácí indiánky.....
zítra kuřecí čína......
babkatapka: To tedy mas, pokazde kdyz vidim tvoje fotky, dostanu hlad. Mas to krasne nazdobene, jako v restauraci a pokazde takove ty prave maminci dobroty. Jednicka s hvezdickou. Mam jenom jednu poznamku, nez mi to dojde, kapku to vychladne, ale to neva, ja si to prihreju
No tady je dobrot
já takové dobroty nemám
U nás dnes rychlý oběd - pečený losos s bramborem. Ke kávě nic, místo toho se jdeme projet.
Milda3: Krasne klobasky. Jo tak na klobasky lakate kocky nebyly to nahodou 2 dvounohe a tu ctyrnohou jste si se svarou vymysleli kvuli klidu v domacnosti ?
Milda3: klobásky i oběd
Milda3: Klobásky máš krásný!
Milda3 - Klobásky - ty jsou
Nedivím se, že si kočka ochutnala,
když byla lákavá vůně.
sharon -
Milda3:
ctyrnoha kocka - jen aby !!
tak klobásky jsou vyuzené,pochutnala si na nich i nějaká kočka (čtyřnohá) dal jsem je v tý míse do tašky a ven na stolek,aby mi to švára donesl do auta,jednu tašku jsem měl plnou zavařenin to bych těch 90 metrů neodnes a ještě jsme si dali u něj kafe,chaty máme vedle sebe a v plotě branku a když asi za 20 minut to šel odnést ,tak koukám na stolku černá kočka a baští klobásu,normálně si ji ukousla a půl měla zbaštěno,no utekla tak jsem tu půlku nakrájel a dal na beton a večer v deset hodin tam už nic nebylo,ve středu jsem si k obědu udělal kuřecí stehno,chtěl jsem to s rýží,ale nakonec jsem oloupal a nakrájel brambory,ty jsem smíchal s cibulí na větší nudličky a mám tam zavařený kapie na kyselo s olejem,tak jsem je do toho zamíchal posypal grilovacím kořením,pepřem a trochu ještě solí,dal na to máslo a v mlíce rozpuštěný tři trojůhelníčky sýra a navrch to stehno a dal píct v remosce a byla to mňamka,brambor jsem udělal hodně tak si to vezmu ještě dnes k večeři,to spodní stehýnko jsem snědl včera a měl jsem dost a vo to vrchní se dnes rozdělím a Nelinkou
Linda: ty si udelej bramb. salt a rybu ....
Linda: Co treba sekanou a br salat.
u nás vysmažené řízky z krkovice + brkaše + okurkový salát - živý okurek.....nebeská mana....budou i zítra...
Linda: Jestli ti to dá nějakou inspiraci, tak u nás dnes k večeři domácí hamburgery.
Absolutne netusim co varit , a to jsme doma oficialne jenom sami dva takze b yto nemel byt problem. Mam chut na brsalat, ale netusim kdy mi vyjde cas se s nim delat a co k nemu . Vcera jsem delala kari polevku podle receptu z Lidlu reklamy - byla docela chutna
denda04: drchlancová.......
choc_ivi: Takze az priste budu delat kandovany zazvor, z vody muzeme udelat ten liker (pokud to nevypiju zase jenom tak)
sharon: jaká políffffka ?? nudle vím
Milda3: my se zázvorem děláme zázvorový likér, je to mňamka
používám tento recept, ale dáváme jabkovici
http://www.toprecepty.cz/recept/24542-zazvorovy-liker/
-- Kompletní archiv diskuse --