Anahir: luxus.....
babkatapka: Dej si
Ještě jsem v podvečer udělala kynutý koláč s tvarohem. Měla jsem zbyteček rybízu...
Byl na celý plech.
Milda3: Samozřejmě, že JE to reklama. Asi jim kliká málo lidí.
orinka: a ještě olizuješ madla ???.....
já posiluju imunitu jízdou v MHD. Je to jako očkování.
Petraukulele: imunitu posiluju rakytníkem a sexem.....
Ivi: to není reklama,ale dobrá rada
Petraukulele: dík za tip
Petraukulele: Kup si pytel cibule, ať máte dost a udělejte si s manželem víno nebo něco jiného, ale neotravuj s tím tady.
Včera jsem dělala na posílení imunity mě a manželovi cibulové víno - 3 středně velké cibule nakrájíme nadrobno, zalijeme jedním litrem bílého vína a přidáme 5 lžic medu. Necháme 2 - 3 týdny odležet, přefiltrujeme a užíváme 3x denně lžíci.
PS: další recepty na bomby na posílení imunity - http://www.svet-zdravi.cz/clanky/potraviny-posilujici-imunitu
Včera jsem ochutnala husí paštiku.
Ty bláho ta byla dobrá
na jeden chleba jsem si mázla tu paštiku a na druhý to sádlo co bylo na povrchu.
Bylo to moc dobrý. sice jsem funěla, ale čert to vem
Holky, dávejte obrázky, ať se aspúoň pokochám, když moc nevařím
Anahir: Otravuje i na tvoreni, ale s gumickama na naramky.
No ty kráso - ona sem vloží i odkaz na wiki abysme věděli co je to hrnec.
ty seš teda obchodnice, že i zadarmo seš drahá.
isabela.krasna: Připojuju se. Gratuluju k objevu, rozhodně nemeškej a kup si, i do zásoby, nikdy nevíš, kdy se budou další hodit, až ty první propálíš
isabela.krasna: Kup si rovnou aspon 3 sady
isabela.krasna: tak si to kup....nebo je to reklama ????
Zdravím, mám dotaz ohledně hrnců (http://cs.wikipedia.org/wiki/Hrnec), ve kterých vaříte. Co třeba tyto nerezové: https://www.dommo.cz/Sady-hrncu/Alfa-sada-nerezovych-hrncu? Líbí se mi, že bych mohla koupit celou sadu a ne hrne po jednom. To se mi nechce.
andys: no šak píšu, že osmažit pěkně dozlatova, zalít vodou a uvařit a scedit. Nebo jak rýži, ale musela jsem podlévat, protože byla pořád taková tvrdší.
Milda3: díky zkusím.
andys: no co jsem si projel recepty s tarhoňou,tak v každým se nejdříve restuje a potom podleje trochou vody či vývaru a nechá se vysmahnout a potom se dává jako příloha,nebo se podusí
Alča: právě jednou jsem byla v lázních na Slovensku a tam nám ji dávali jak přílohu a měli to nějak pražené, bylo to děsně dobrý a na recept jsem nikde nenarazila.,
Alča: na sádle... všechno na sádle mám ráda - to vyzkoušim, včera jsem tarhoňu koupila, tak zkusim.
Anahir: já dělám tarhoňu i jako přílohu k roštěnkám na divoko. Ptala jsem se holky ze Slovenska a ta říkala, že ji vaří jako rýži 1:2. Já ji osmahnu na sádle a potom až vařím jako těstoviny
sharon: Tak vařit uměl...do kuchyně dobrej
V nedeli plnene papriky, vcera pirohy, dneska asi vdolky.
Anahir: stačil by ti Sváťa Kuřátko....?
Dneska jsem dumala co uvařím, protože mě se nikdy vařit nechce
V Krůťáku jsem koupila pár medailonků, smetana, česnek doma byl. v marazáku jsem měla bazalku, tak jsem to uklohnila k rejži.
Hrozně bych si přála vyhrát na 1 rok kuchaře. Samozřejmě by i nakupoval a neplatila bych to.
to by byla krása
manka: to máme podobný, ke kaši jsem nasmažila holanďany a otevřela kompot, ale třešňový. Zítra bude svíčková. doufám, že i na neděli. Kdyby ne, tak v neděli asi kuřecí prsa se špenátem a nokama.
Anahir: chodím sem, ale moc nepíšu, a fotit se mi nechce, protože to zmenšování fotek mě otravuje. Ale vařím, peču, smažím
manka: ahoj už jsem Tě tu dlouho neviděla...
Renda68: taky podobně vyrábim vývar
já dnes sekaná, bramborová kaše a hruškový kompot, mňam.
u nás je polívka ze zbytku čočky na kyselo která byla v mrazáku, přidala jsem mrkvičku a brambor a vejce povařila a vše se sní - nejsme u Kiňových.... a jinak mám kastrol plný szegedínu......
Anahir: Ivi: holky, ani nevíte, jak jsem ráda...
Je fakt, že u nás je i vývar "vydatný". Jsou to vlastně knedlíky, nudle/strouhání, zelenina a trošku vody.
orinka:
díky
Anahir: teď zas já...ano, v Lidlu
Anahir: tarhoňa se dá koupit v těstovinovém oddělení, je na ní i napsané Tarhoňa. Anebo si můžeš, pokud si chceš pochutnat víc, udělat tarhoňu doma. Není to nic jiného, než těstovinové strouhání, co se zavařuje do polévky. Ale kupovaná vypadá jinak, jsou to takové malé kuličky. Domácí je samozřejmě lepší.
Já ti sem dám odkaz na dobrý recept
http://bonvivani.sk/recepty/babickine-krupky
orinka: šmarjááápanno, to je tak když člověk nejdřív píše a pak čte.
jasně že níž píšeš o tarhoně
dá se teda koupit v Lidlu?
orinka: orinko, ty jsi se tu jednou zmiňovala, žes kupovala tarhoňu?
Bylo to v Lidlu?
chtěla jsem to zkusit, našla jsem nějaký recept a jako přílohabyla tarhoňa.
doufám, že to píšu dobře...
Milda3: YXH: ledvinky jsme měli na Silvestra k obědu a všichni se olizovali. Měla jsem je přes noc - už očištěné - naložené do mléka, druhý den jsem je 3x spařila a pak pokrájela na nudličky. Potom normální úprava na cibulce a tak...měli jsme to s tarhoňou. Fakt, dobrý. Jenom škoda, že je nemůžeme dělat častěji, nejsou moc zdravé.
sharon: já nakupuju těstoviny v Lidlu a tam se můžu spolehnout, že je mají dobré, z tvrdé pšenice. I v Kauflandu jsem onehdy koupila taky docela fajn. Dávám pozor, aby to bylo ze semolinové mouky.
Milda3: ledvinky mame radi, je s nimi prace ale stoji zato. Ja je nekolkrat za sebou sparuju varici vodou. Delam je na cibulce jako kureci srdicka, pridam trochu drceneho kminu, zahustime stavu moukou a k tomu ryze.
dnes jsem poslal syna do globu pro maso,chtěj abych udělal tlačenku,tak jsem mu to rozepsal na lístek čeho kolik a ta prodavačka mu místo 4 jazyků,dala 4 ledvinky,tak tam musel zpátky a ani to babě neřekl a to je 9 km tam a taky zpět,ledvinky sice do tláči taky dávaj ale já ne,doma jsme ledvinky nedělali,ale dříve jsem si je v hospodě nebo závodce dal,tak jsem si na netu našel co s nima a to čištění,to je tedy prácička,paní je párkrát propláchla a naložila do mléka a zítra je opláchne a vrzne do mražáku,až je bude délat tak je ještě povaří ve dvou vodách a snad budou dobrý
to co jsem vykrájel tak jsem dal po opláchnutí uvařit psovi a to je smrad jako za komárů na hajzlech na nádraží,když to nebude chtít tak se to spláchne
Dneska jsem dělala lečo.
sharon: A o tom to je. Každý podle chuti.
Ivi: jasně , já ti to neberu....nám vyhovují ....
sharon: Babiččiny těstoviny neznám. Vyhýbám se všemu, co má v názvu maminčino nebo babiččino. Příčí se mi se nechat manipulovat tímhle způsobem k nákupu. Znám jen babiččin čaj a ten kdysi v testech vyšel velmi špatně.
u nás dnes jako předkrm 2 chlebíčky se šunkou a jako hlavní jídlo starej hovězí guláš z lednice s čersrvým rohlíkem.....
Ivi: já koupím dobré těstoviny a jsou levné ...dnes v akci 25 - Babiččniny fleky....a jsou výborný když se dobře uvaří ať jako zapékané, nebo s mákem anebo jako příloha třeba k masu s omáčkou.......
Linda: 8:06..................to je jasný , dříve byla kvalita potravin úplně někde jinde( proto té chuti nikdy nedosáhnem).....já vařím přes 40 let a stále vzpomínám na maminčinu nebo stařenčinu kuchyni.....
Linda: Babicka do toho davala jeji zvlastni koreni... Lasku k tem pro ktere to varila. To se neda nicim nahradit. Takove halusky, jako delavala mamky sousedka druha "babicka" pro nase holky, neudela nikdo, kdyby se snazil sebevic.
andys: A nejen to. Dětské chutě jsou jiné než dospělácké, takže jídlo jako od babičky nikdy neuděláme, i kdybychom se rozkrájely. Resp. možná ano, ale nepoznáme to, protože i chuˇt se nám vyvíjí a mění, někdy dokonce i dost podstatně. Ale chuˇt dobrého jídla z kvalitních surovin poznat jde a ani nemusí to být jako od maminky. Jde o to jídlo neošidit ani na surovinách, ani na práci. Ani to nemusí být zrovna ty nejdražší věci na trhu nebo bio nebo kdovíco.
Linda: nikdy nemůže mít potravina stejnou chuť každá kuchařka má jiné chutové buňky a každá do toho dá ten svůj um. Vem si podle sebe,, , děláš několikrát stejné jídlo, stejným postupem a najednou se ti stane, že si říkáš tomu dneska něco chybí a nemůžeš dochutit.
Linda: s tím jídlem máš pravdu taky si pamatuji tu chuť od babičky ,když navařila napekla
prostě je to tam
Ale tak je to naprosto se vsim - ja treba i kdybych se zblaznila tak neudelam vyvar (at uz hovezi ci kureci) takovy jako delala mama ci babicka. V podstate cokoliv ceskyho i kdyz si dovezu cast surovin tak porad vysledek chutna jinak - svickova , zegetin, kure na paprice apod. Je to dobry, pochutnam si , ale neni to ono, neni to co si chutove bunky pamatuji .
Ivi: 18:02 mas naprostou pravdu! Nezalezi na vyrobci, zalezi na tom KDO si vyrobek objednal!!!!!
Jo a navic k tomu baleni - me muze vzit - vecne prohlasuji ze inflace je minimalni a ceny nestoupaji a podobny pitomosti .... samozrejme ze ceny nestoupaji, ale ty baleni potravin jsou jaksi rok od roku cim dal tim mensi!!!!!! A kdyz nahodou se nekde v akci objevi potravina v puvodni velikosti (obsahu) tak je u toho cedule jak krava ze je to XXL baleni / extra akce / rodinne baleni ci podobna prodejni hovadina ....to jsem si zas poranu zvedla tlak
máte pravdu kde ,jak z čeho odkud ???,aby se v tom vyznal kupuji osvědčené a basta
Milda3:
TULI: Haninka: Taky si vždycky z It přivezu spoustu těstovin.
TULI: V Polsku se dělá spousta potravin i pro Německo a ostatní země EU. Řekla bych, že až tolik nezáleží na tom, kde je to vyrobeno jako na tom, kdo zadává výrobu a co od výrobku čeká. Pokud někdo chce co nejlevnější sr***, tak ji dostane, ať už se to vyrábí kdekoliv. Dobré těstoviny jsou tu drahé a v běžných supermarketech balení 1 kg nekoupíš, máme 0,5 kg (někdy i méně).
TULI: já jsem natrefila v IT na akci, kdy stálo 500g asi 59 centů, asi, ale víc rozhodně ne. Ještě že mám kombíka ...
TULI: já je právě v ČR nekupuju, já si jednou za rok nasyslím v IT, tak to neposoudím
http://www.dobrejkauf.cz/potraviny/testoviny-ryze
kilo spaget ...58 kc - toz to je dost ....tady max...1, 20 eur .... a byvaji casto v nabidce za 90 centu kilo
tak guuglim ..a nasla jsem tohle ..
BARILLA SPAGHETTI n.5
Kvalitní italské těstoviny vyrobené z tvrdozrnné pšeničné mouky
Bezvaječné
Doba varu 8 minut
Obsah 1000 g
Dovoz Německo
TULI: určitě ...i kosmetika
lidicky , ale ta pasta BARILLA - stejne v Cesku chutna jinak nez v IT ....
Haninka: tobe se to nezda ??? kdyz si vozis ty italske ??
to je to same , kdyz moje mamka ji NUTELU tady a pak si ji koupime v Cesku ..a nebo zmrzlina napr. MAGNUM ....
prej hodne potravin JAKO ITALSKYCH se dela pro Cesko v Polsku !!
je to pravda ???
Ivi: Souhlasim. Stejne to je i s recepty na ruzna asijska jidla. Sefka je z ciny, a kdyz nam uvarila jidlo podle jeji babicky, byl to velikansky rozdil mezi tim, co tu vsude prodavaji jako "cinu". Rikala, ze babicka brbla, ze uz to neni uplne ono, protoze doma i zelenina mela jinou chut, ale stejne to byl veliky rozdil.
Milda3: Treba to navic jeste pomuze na vlka
Milda3: no fůůůůj..............knížku mám doma ale todle jsem tam nenašla.....
Ivi: ono asi stačí tiramisu z mascarpone a z pomazánkovýho....i když mi chutná obojí tak je tam velkej rozdíl.....to máš pravdu.....takže raději nic jinýho chutnat nebudu než to nač jsem zvyklá....
sharon: Já tě nechci poučovat, i když jsem taky stará bába. Pokud by tě to opravdu zajímalo, určitě jsi dost šikovná, aby sis to našla sama. Já ochutnala některé moučníky u nás a potom ve světě a opravdu tam rozdíl je. Tak jsem si některé věci, které mě zajímaly dohledávala. Ale to musí každý sám, podle toho, nač má naštelované chuˇtové pohárky.
Další recept od Ládi Hrušky
Potřebujete:
50 gramů cibule, 0,2 l octa,1 litr horké vody.
Postup:
Cibuli pokrájejte, přidejte ocet a horkou vodu.
Vše vylejte do lavoru a sedněte si do toho holou řití.....
Takto získáte dvě teplé šunky, dvě vejce natvrdo a utopence s cibulí a
octem....
...a když do toho nakadíte,máte i prdelačku!
Ivi: a čem jinak....? pouč starou bábu...
sharon: orinka: Máte svým způsobem pravdu! Vzhledem k tomu, že i muffiny jsou "po česku", kdy se do košíčků lije těsto na bábovku ap. to určitě zázrak není. Ale je taky pravda, že některé odrůdy zahraničních moučníků, pokud se nepočeští a dodrží se recept a postup, chutnají trochu jinak než naše.
sharon: přesně tak, jen se to za mého mládí jmenovalo BÁBOVIČKY
Linda: mě žádné muffiny nepřijdou jako zázrak...normální buchta jen v mističkách...
Linda: Tyhle nebyly čokoládové, byly čokoškou plněné. Ale dělám i čokoládové. Až se dostanu ke svému kompu, pošlu ti recept do vzkazíku, ať tu neplevelím.
Ivi: jak delas coko muffiny? Pekla jsem je ted v sobotu podle receptu z internetu, vsichni si v diskuzi pod nimi pochvalovali jak jsou vytecne... a podle me jo daji se jist, ale zadny zazrak to teda neni
U nas v sobotu kary rizoto, vcera chili con carne, dneska domaci hamburger (rano jsem si namocila zrni) a dal netusim, doufam ze omladina bude mit nejaka prani co varit
U nás byl guláš s chlebem, penne s tuňákem, jablíčkové crumble a dneska bude domácí sekaná s bramborem a okurkovým salátem, vaječná omeleta s hráškem a zítra na snídani muffiny s čokoládou.
dnes vyrobím pštrosí vejce a pár řízečků a brkaši.........
andys: přiznám se, že v obchodě ho vidím historicky poprvé. Ani v trhu nebývá.
orinka: díky vůbec jsem to neznala. Právě, že v Albertu tento týden je nabídka receptů.
Ivi: je taky výtečná, velice jemná. Používej máslo jako tuk, s ním je čený kořen vůbec nejlepší.
orinka: Vypadá škaredě! Zkoušelas polévku? Našla jsem recept na polévku z černého kořene a ráda bych věděla, jestli je dobrá.
tak na podzim když jsem zpracovával dýni ,mi kus zbylo a nechtěl jsem to vyhodit a polívka kterou jsme dělali prvně nám chutnala,tak jsem ten zbytek dal do sklenic a zavařil,jestli z toho nepůjde v zimě polévka a teď navečer jsem si v rámci diety na to vzpoměl a udělal jsem ji,v tý sklenici to trochu nakyslo,tak že je kyselejší,ale je dobrá,tak že jestli na podzim ještě budu,tak pár sklenic zavařím
andys: http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/cerny-koren-scorzonera-je-vytecna-zelenina/
on, když ho neznáš, je docela škaredý. Ale uvidíš, jak skvělou má chuť! Však si najdi na internetu recepty, z něj jde dělat studená i teplá kuchyně.
sharon: ne, my se tam nedostaneme, ale jednou mi ho odtamtud 5 l flašku přivezl syn.
Barilla jsou dobrý. Kupuju od nich hlavně špagety.
Milda3: u nás v domě ho má jeden ve sklepě a když si jde nabrat tak to cítí celej panelák...
ano, Bystročické zelí vyhrálo už několikrát.....jezdíme si přímo do výroby...
Haninka: Linda: Barilla je opravdu skoro bezkonkurenční, taky ji kupujeme nejčastěji. Ale zjistila jsem dobrou alternativu - Adriana Pasta. Česká výroba, ale z tvrdé pšenice a opravdu jsou dobrý - špagety i jiný verze těstovin.
sharon: orinka: Bystročické je moc dobré,chutnal jsem ho na zahradě čech,myslím že vyhrálo první cenu
sharon: mám ho doma,na vykvašení ho mám v koupelně,tam je stálý odvětrání a ani to není cítit,takhle to tam mám pod umývadlem,je to starší fotka a potom když už to nepotřebuje stálou teplotu tak to jde na balkon a taky do sklenic
Linda: ty si vozíš těstoviny z Čech a já právě Barrilla těstoviny z Itálie, ne že by v Čechách nebyly, ale v IT jsou za polovinu a větší výběr, právě těch drobných tvarů. Vloni jsem si jich dovezla asi 17 kg, hlavně špagety a drobné tvary, dávám je i do salátů.
manža včera uvařil hov.guláš , masa bylo kilo a půl tak máme na dva dny nejmíň a upekl přes kilo bůčku který dnes pomele na pomazánku....máme zase co jíííst........
Milda3: není nad domácí...a ty jsi přes zimu na chatě nebo to máš doma ?
orinka: my též Bystročické...bylas v té jejich "zelárně "?.......to je rachota...
Linda: Aha, díky za odpověď, je moc zajímavé vidět nebo si aspoň přečíst, jak to mají jinde!
Ivi: v beznem supermarketu jsou spagety, vrtule a penne (takovy to silny potrubi nasekany na asi 5cm kousky), obchodak ala Tesco ma k tomu jeste nejake znackovy, ktery 500g stoji mezi 10-15ddk (ty obycejny tri druhy co jsem psala vyse stoji okolo 5-7ddk 500g) a to uz je vyber treba z 10 druhu, ale jsou to opet vrtule obycejne, vrtule tribarevne, penny, placaty spagety, obycejny spagety,lasagne, obcas nejaky druh muslicek nebo tlusty spagety s dirou uprostred (jak se sakra jmenujou) a neco zavarkovyho typu pidi kolinka (vari se jenom 5 minut a jsou desne patlavy). Kdyz to shrnu maji testoviny ,ale vsechno na jedno brdo. Treba do polivek hvezdicky, pismenka, pidi muslicky - proste drobny testoviny - si vozim z Cech.
A ted pred vanoci jsem v jednom obchode cestou z prace objevila Barilla testoviny , ty jsem tu potkala poprve a mam pocit ze jsem je kupovala jako jedina takze az je doprodaji tak uz nove nedovezou
Danska mentalita nepotrebuje od kazdeho zbozi 20 druhu, coz je svym zpusobem sympaticke, ovsem na druhou stranu pro nasince v nekterych pripadech krapatko narocne. Ja vim ze je to skoro totez, ale v polivce maji byt nudle a ne nalamane spagety, do br salatu nebo svickovy patri obyc horcice a ne dijonska, zelnacka se dela z kysanyho zeli a ne jenom z bilyho atd
Milda3: super
taky kupuji
Jsem nakládala zelí s křenem.
orinka: co je to ten černý kořen?
Milda3: až se stydím, jak jsi pracovitý a já....zelí kupuju. Ale dobré, Bystročické!
tak jsem dnes naložil to zelí ze třech hlávek je ho 8 litrů,5 v zeláku a něco přes 3 v tý lahvi,ta lahev s vodou tam je jako zátěž a přesně na milimetr těsní
-- Kompletní archiv diskuse --