Udělala jsem dnes nakonec halušky s kysaným zelím.
Já jsem si odebrala a udělala si jen s anglickou, na zelí jsem nějak vůbec neměla chuť.
Ivi: sharon:
YXH: holky, vy mě dojímáte, moc děkuju
V Albertu mají černý kořen za akční cenu!! Koupila jsem dva sáčky a už se moc těším, v sobotu ho udělám.
Linda: Tady ho prodavaji a je moc dobre chutove. Delala jsem z nej zavitky (rozebrala hlavicku na listy, naplnila masem a zabalila, upekla v zapekaci misce s trochou kecupu (muzou se dat rajcata) do kecupu jsem namichala trosku cukru aby to nebylo tak ostre. taky jsme hlavku vydlabali vic a naplnili smesi masa a nakrouhaneho zeli. Upekli v alobalu vcelku a pak krajeli na mesicky.
Orinka: vsechno nejlepsi k narozeninam
Linda: Já tě chápu, my všechny taky hledáme co kde nakoupit nejlíp. Moje babička měla na zeleninu tuším 2x týdně trh (od dětství jsem tady takový neviděla - kam se hrabou farmářské) a pak měla "Jugoslávce". Netuším, co to bylo za národnost, ale zeleninu měl přepychovou. Se sojovkou je to tady podobné, ale naštěstí se dá nakupovat u Thajců a u některých Vietnamců - rýže, sojovka a ostatní omáčky a podobné věci, které v normálním obchodě nedostaneš. Btw v dánském obchodě nemáte těstoviny vůbec nebo máte jen třeba špagety?
sharon:to neznám - teď už jo
orinka: Přidávám se ke gratulantům a přeju ti všechno nejlepší a ze všeho nejvíc hodně zdraví!
orinka:
Anahir: a ještě jsou ...rašle....jeden ko@ot a dvě mašle....
Anahir: 17:46......přesně !
Ivi: ja mu jenom rikam Turek, jestli je opravdu z Turecka a nebo odnekud jinde z toho kraje netusim, ale kazdopadne vypada tak a 90% zbozi je Turecko, Recko, ALbanie a blizky vychod . V podstate je mi sumak odkud je, ma velice sympaticke ceny za ovoce a zeleninu v prvotridni kvalite a da se u neho koupit spousta specialit ktere v danskych obchodech neexistuji a ja z nich jsem schopna vytvorit neco ala ceska kychyne (treba kysany zeli, kureci kridla apod) , ma spoustu druhu testovin (ja vim kravina, ale v danskem supermarketu nepotkas kolinka, fleky, nudle apod) a taky ma spoustu asijskych specialit za prijatelne ceny, kdyz clovek experimentuje v kuchyni (treba ma 4 druhy sojovky, dansky supermarket ma jeden nejobycenejsi od tri ruznych vyrobcu). Tohle zeli me zaujalo, to jsem nikdy nikde nevidela - mel ho mezi cesnekem a cibuli, zadelany v igelitu bez vzduchu, jenom tekutina, napsany na nem mel v nekolika jazycich kysany zeli, cena 40-45ddk
Linda: Kysané zelí vcelku jsem taky nikdy neviděla. Ani v Turecku. Tam jsem vlastně ani neviděla na tržnici zelí (pokud tam bylo, tak v nenápadném počtu). Zato na Krétě bylo zelí kam se člověk podíval a tam jsem zase neobjevila žádné jídlo se zelím a ani v kuchařce "Krétská kuchyně" jsem žádný zelný recept nenašla. Tak vůbec nevím, nač tam všude měli tolik zelí.
TULI - 13.1.2015 21:48 tak jsem dneska čirou náhodou narazil na tohle v receptech na kysané zelí
Kysané zelí lze i zmrazit, ale pak se dá využít jedině k tepelné úpravě. Na chutný zelný salát z mrazeného zelí zapomeňte, neboť po rozmražení je velmi měkké a ztrácí svoji typickou vůni.
Jsem byla dneska nakupovat zeleninu u Turka (ma ji za polovicku nez normalni kramy), a objevila jsme tam kysany zeli vcelku, celou hlavku, to jsem v zivote nevidela. Teda uprimne hnusne drahou - hlavka zeli stoji dneska mezi 10-15ddk a on chtel za tu zkysanou pres 40 (asi podle vahy), ale stejne co s tim??? Takhle zkysany se to musi desne blbe krajet a vcelku co s nim????
Nekoupila jsem ho, ale jsem zvedava ...to asi na nejakou jejich krajovou specialitu
Ivi: No vždyť já vařím podobně.
už kvůli tomu srandovnímu nadpisu co by se skvěl na hlavní stránce ,,Rychlé prase" to prosím napiš....
Dopiš tam že je to všechno do oka a každej si přidá a ubere co jemu libo.
Ivi: to neznááááááš???
drixle - sušené ho... v pixle
sharon: Co jsou drixle? To neznám! Znám jen trifle.
Anahir: Když na to není recept. Já to dělám podle fantazie a chuti strávníků. Nikdy to není stejné - jediné co se o tom dá říct je, že je to maso narychlo. Ale takové rychlovky v nějaké podobě zná určitě každá kuchařka. U nás jsme masoví, ale někde zase jsou třeba salátoví. Fantazii se meze nekladou.
Milda3: Budete zdraví! Samý vitamín!
tak jsme dojeli ten malej zelák,tak jsem nechal koupit tři hlávkové zelí a nakrouhal,nasolil a pokmínoval a paní to promíchá a já to zítra nacpu do zeláku,ještě máme asi 12 sklenic tak že než bude za 6 týdnů hotové,tak ještě zbyde na další turnus ve skle
Ivi: aha, tak dej Lindě recept, ať ho zveřejní a bude mít krásný a poutavý nadpis Rychlé prase.
Napiš jí ho ke zveřejnění, to bude supr
Anahir: Libové vepřové na nudličky/kostičky, okořeněné a rychle opečené, případně s přidanou nějakou tou zeleninou.
buďme rády že nejíme ...drixle.....
tak já znám "rozstřílený ptáčky".....ale to asi znáte....
Ivi: co je rychlý prase?
To je ten co všechno rychle spase?
Milda3: TULI: YXH: Linda: Rychlej pták je jen domácí označení. Domácí čína je se sojovkou atd. A ještě máme rychlý prase.
TULI: taky reseni
Vcera varila dcera cosi zahadneho, ale chutneho, popsala bych to jako kure na spejli se spoustou koreni a zapecenou brkasi s mrkvi a SPOUSTOU cesneku
Dneska asi raznice s ryzi a dal se uvidi
Rychlyho ptaka slysim teda poprve, podle popisu bych to doma nazvala rychlo cinou - to bude urcite zravy
TULI: taky delame spis takoveho rychleho ptaka, kdyz je v krame hezky vonavy.
Linda:
vsem oznamuji - ze zeli letelo do zachodu jsem to radsi vyhodila ...
Ivi: neco jak rychla CINA .... ja spis myslela rychly ptak - koupene grilov. kure
Ivi: tak tohle dělá paní taky a je to moc dobrý,jak dříve říkala sharon,nebe v hubě, až to bude dělat tak ji řeknu že to je rychlej pták a to bude čučet,dělá k tomu občas hranolky a vnučky se můžou uplácat i když jindy moc nejedí
Milda3: Rychlej pták jsou kuřecí prsa nakrájená na kostičky, okořeněná a rychle opečená. Koření dávám podle nálady, přidávám i zeleninu, mám-li jakou - např. papriku, pórek apod. nebo sojovku. Je to takový skoro babicovský recept, ale máme to rádi z kuřecího i vepřového.
Ivi: tak ani na netu jsem nenašel co je to rychlý pták,nepředpokládám že by jste jedli Rorejse,není to nějaká varianta Dívčího snu ? (Španělský ptáček)
Dneska k večeři rychlej pták s pečivem a tatarkou a zítra nevím.
sharon: kdo vám ty okurky zabíjí?
vím že to jsou kyselý
před chvílí jsem dopekla 45 kousků ....sádlové vánoční koláčky... na pátek , naše holky je mají rády na vánoce jsem je nedělala tak ať si dají...... dojím čočku s vejcem a polévku s kapáním....zítra asi prejt s bramborem a mrtvej okurek....
SÁDLÁČKY
18dkg hl.mouky
18dkg mouč.cukr
15dkg změklé sádlo
5 dkg mleté vlašské ořechy
2 lžíce kakaa - i víc tak aby bylo těsto tmavé
zpracovat - ušoulat váleček a nakrájet na kousky a každý pak v ruce do kuličky a tu prstem trošku zmáčknout....péct ve vlahé troube......
TULI: jak dlouho ho chces uchovavat? Ja nedelam domaci zeli, u nas kupujeme vyborne cervene ve skle, uz se s nim nemusi nic delat jenom ohrat a kdyz zbyde tak ho nacpu zpatky do sklenice, zasroubuji a do lednice s nim a vydrzi nekolik tydnu (teda vydrzelo by ,ale ne u nas )
Dnes jsem udělala řízek s kaší, na zítra jsem koupila krůtí játra k rýži, k večeři si muž vzal krůtí párky s nivou (ta je v těch párcích) a já jogurt, jabko a mandarinku.
Vcera ptacky a ryze, dneska zbytky. Zitra nemam zdani.
A já si vařím na zítřek ve slupce brambory. Zítra z nich udělám bramborové knedlíky k zelí. Nevím nevím, jestli se neotrávíme, jsme holt čuňata, živící se starým jídlem
denda04: by to vyhodila...
u nás taky dojídáme zítra bram guláš
nevím co by řekla maminka od 5terčat
u nás zbytek masa od včera a na zítra uvařím čočku s vejcem....
TULI: Simi krom brambor se dá zamrazit vše.....když třeba zamrazím rajdu tak ji pak projedu tyčákem a nepoznáš že je z mrazáku....
andys: jo? to jsem ráda
dekuji .....
TULI: když je potřeba mrazím vše i cibuli.
TULI: Dá.
babkatapka:
TULI: Nevim ale myslim si ze to asi bude uz hodne mekke. Zmrazovali jsme cerstve a to slo, ale i tak uz nekrupalo jako ze sklenice.
babkatapka: Díky a máš to moc hezké
babkatapka: opet na jednicku
prosim ...mam dotaz !!!
da se zmrazit uz uvarene zeli ??? - teda spis bych se mela zeptat ..da se po zmrazeni jeste jist ??
včera a ještě na pondělí
a dneska
Milda3: držím palečky , ať se ti to zlepší
U nás dnes kuře na čtvrtek chutnalo.
U nás včera vepřové plátky a k tomu bramboráčky, večer fazolová polévka nebo omelety s nutelou a šlehačkou (jak kdo chtěl) a dnes špagety carbonara.
Milda3: přeji,aby se vše zlepšilo
Bellana: dala mi prášek Trajenta 5mg v lékárně ho museli objednat tak jsem si ho bral až po 11 hodině,měřil jsem se v 18.30 a měl jsem 29 a ve 21 hod. to bylo 18.6 a dnes ráno na lačno v 8 hod. 16.4,mám se měřit v různou dobu jednou denně a 19.1.15 jdu na kontrolu a když to nebude dobrý tak mi nasadí inzulin,u mě má prý omezený těžký výběr léků kvůli nemocem a teď dle testů krve i slabší funkce ledvin
Milda3: To si děláš legraci, že ti při tak vysoké glykemii nenasadí inzulin . Když má moje tchyně takové hodnoty, tak ji někdy i hospitalizují, protože je blízká kómatu. Vždyť je to víc než čtyřnásobek normy. Teta má inzulin už léta a nepřesahuje 15.
Ivi: uz letim
Linda: manželce když zkysne šlehačka,což je málokdy a není nahořklá,tak ji i přes její protesty zbodnu
Milda3: mám ten stejnej glukometr...... a poctivě zapisuju........kamarád taky mívá vysokej cukr i po lécích.....
Milda3: Tak snad to srovnáš. A s tou dietou se ti to pořešilo nejlíp jak mohlo, budeš pod dohledem a aspoň si neuškodíš!
YXH: Tak doraz, pro jednoho navíc se u nás vždycky najde!
Ivi: Cintam na klabosnici, smazenak bych si dala
Linda: Da se pouzit do tech americkych livancu, nemusis davat ocet a olej.
Linda: zadelej tím lívance, sladké omelety, tam to nevadí. Však se to dělává i z jogurtu.
Milda3: to máš úplně to nejlepší, co můžeš mít. Budeš mít dietu na míru a můžeš klidně spát, že si neškodíš. V tomhle se hokusy pokusy nevyplácejí.
andys - 4.1.2015 15:44
tak na tý dia mě měla v parádě doktorka a doktor nějakej cizinec,ale už je tu dlouho česky mluví pěkně a ti mi oba zakázali důrazně na ten 28 denní detox najet,že zdraví lidi to většinou ustojí ale s nemocema to většinou uškodí,že je to jednostranný a je hlavně úbytek svalové hmoty a to je špatně a pro mě by úbytek svalové hmoty měl nevratný následek
objednali mě v nemocnici na obezitologii tak že stravu mi upraví tam
sharon - 6.1.2015 10:22
tak jsem dnes byl na diabetologii naměřili mi 22.6,ještě mi nechce dávat inzulin a u prášků nemá moc velkej výběr ,že hůž pracujou ledviny a srdce i plíce ,tak mi napsala prášek Trajenta 5 mg a když se to nesrovná tak pak inzulin,no radost z toho nemám,ale co se dá dělat,tak mi dala glukometr a musím se měřit
Linda: můžeš jí dát do buchty, za tuk i za mlíko v jednom
Linda: ne, ne neboj běžně dělám a píší i v receptech.
Linda: No, měla bys detox jen tak mimochodem bez extra doporučení.
U nás dneska smažený sýr s vařeným bramborem a tatarkou.
andys: diky vyzkousim, i kdyzmam trosku obavy - kombinace kysane zeli s kyselou slehajdou aby z toho nebyla ocistna kura
Veverka+2: i tobě, poměnková kuchařko
my dnes těstovinový salát s tuňákem, zeleninou, nastudeno, mňam
mám uvařeno na zítra...mexické fazole s klobáskou a přidala jsem tam plechovku Bonduel cizrna.....+ chlebík......to budou noční střelby...
Linda: a ještě mě napadl segedinský guláš
Anahir: husa i kachna presne jak ty - ja to proste nemam rada .. mamka todoma delavala, ale ja nemam rada to TMAVE maso .... ani kytku z kurete nemusim ....
jasne, ze kdybych k nekomu dosla a bylo by to na obed - snim to ..ale ze bych si to sama pekla ...ne
Linda: uz jsem ti psala jinde
do kyselice .... to bude to same jak pise andys ...
Linda: dá se použít třeba do zelňačky.
Da se na neco delat se zkyslou slehajdou (teda smetana na slehani, 38%)????
Jednu jsem otevrela a zdala se mi divna,ale dva dny pred koncem pouzitelnosti jsem si rekla ze je to mym nosem a zkusila ji uslehat - slo to, ale byla kysela, takze tu jsem vylila do zachoda a zbyle jsem soupla do mrazaku - daji se na neco pouzit a nebo je mam vyhodit????
Linda:Fazolova polevka s noky.
peču a peču a ta hora nádobí...to si máknu když mám myčku v práci....Milda3: taky máme ještě jednoho kluka v mrazáku ale neobalenýho.....
sharon: já o 7 víc
tak teď mě paní mile překvapila,volá jestli chci kapra,já jakýho,ona obalenýho a přinesla mi ho do pokoje,pár jich o vánocích dala obalených do mražáku,to jsem nevěděl a byl dobrej,jako čerstvej,bodlo to i když k obědu je kuře zalitý šlehačkou a sýrovou omáčkou a zapečený s bramborem,já si nejvíc pochutnám když seškrábu to napečený z boků pekáče,divím se že vůbec vařila když má syn rozmalovanou kuchyň,to je focený ode mě z pokoje
Milda3: a já za 18 dní......můj má 61..
sharon: tak to já 6 dní po něm,ale o nějakej rok dřív
Milda3:
dala jsem se do pečení.....vrtím těsto na vánočkové suky a upeču manžovi do práce dva biskupáky když má zítra ty narozky.....
tam nehrozí že by pohrdli že je po vánocích tam se sní všechno a kdykoli....
sharon: říkala mi mudra že mám jíst 5x za den malý porce a já na to tak to budu muset udělat 4 přestávky
Veverka+2: i tobě.....
Milda3: mě obvodní z krve hned poslala na dia......hned jsem vyfásla glulometr a jednou týdně před a po snídani a jednou za měsíc celý den měřím a zapisuju do knížečky........a mám léky a mám tak 6.4.....................na léky občas zapomenu..
Krásný nový rok všem!
sharon: asi ano,ta doktorka by si ani nevšimla že mám ten cukr tak vysokej,jako už po několikáté mi říkala abych pil jen maximálně 1 1/2 litru denně ,já na to jestli nemám náhodou cukrovku když mám pořád takovou žízeň,tak se podívala na výsledky a říká asi máte pravdu,cukr je 18.16,dnes ráno jsem byl u svoji lékařky,tak zítra jdu na diabetologii do nemocnice a i mi udělala prohlídku na řidičák
Linda: já mám od včera rajskou s hovězím a hrnec vývaru kam uvařím jen nudle.....zítra nevím - mrkvičku s hráškem . nudle s mákem....ještě nevím...
Ivi: roky čtu že káva odvodňuje....po kávě se má vypít sklenice vody.....
Milda3: ta žízeň je určitě díky výšce cukru......to máš strašně vysoký cukr....i když když se změříš co hodinu tak je pokaždý jiný stejně jako krevní tlak.....
Linda: Včera byl guláš s chlebem, dneska budou vepřové medailonky s bramborem a zítra bramborové placky.
DObry rano .... lidi co varite?
U nas vcera rizky z kotlet a testovinovy salat, dneska karbose se zadelavanym zelim (potomstvu je predlozim s bramborama z trouby) a od zitrka netusim a pritom mrazak narvany
Anahir: Njn, to víš, inovace musí být. Ale z vlastní zkušenosti - čaj, káva nebo pivo - všechno to působí stejně nebo podobně, tak bych to, co je a není močopudné nijak nehrotila. A kávu do tekutin započítává i Stob.
Ivi: jo táááák, ono je to v nějaké časové ose, asi podle toho, kdy se udělá nějaký vhodný výzkum, podle toho jak to trh potřebuje
Tak jo, tak teď zas nebude nějakou dobu močopudný, opravuji si
Anahir: No, jaksi se zjistilo, že to není tak úplně pravda, tak se zase počítá.
Milda3: Ta velká žízeň je možná i příznak cukrovky nebo prostě jsi jen moc rozpitý. Ale určitě ty tekutiny jdou omezit, dr by ti s tím měla poradit a pomoci. Tak hodně štěstí!
Milda3: kafe je močopudný, takže se do pití nepočítá
-- Kompletní archiv diskuse --