U nás na Nový rok pravidelně čočka na kyselo,uzené maso a volské oko.
Haninka: Jednou, ještě za bolševika jsem si v Turnově na náměstí dala v nějaké hospodě jelení svíčkovou. To byla taková dobrota!
manka: Taky mám falešnou.
Haninka: já jsem kdysi v 74 roce pomáhal kamarádovi nimrodovi vykopat v baráku sklep,dal mi kančí kýtu z tý byl guláš a ještě něco a pak nějaký maso ze srny a z toho říkal ať paní udělá bifteky a fakt jsem snad lepší nejedl
Ivi: u nás taky bude na Nový rok svíčková, už tradičně, taky hovězí, tentokrát bude z falešné, koupila jsem moc pěkný kousek.
Ivi: kolega začátkem prosince skolil daňka a tak se se mnou podělil zvěřinu nekupuju, dělám ji jen když ji dostanu nebo vyhraju v tombole na mysliveckém plese, a pak většinou nevím, co s ní, tak je buď svíčková nebo roštěná Ta z plesu je zajímavá v tom, že vyhraješ cca 1,5 kilový balíček mraženého masa, takže až po rozmrazení zjišťuju, co mám a co s tím . Vyhrála jsem ji 2x - jednou kančí, jednou jelení - a pokaždé to bylo moc pěkné maso
Ivi - 28.12.2014 17:33 my na Nový rok vstáváme dlouho, takže většinou nesnídáme a k je jen obědu česnečka z vývaru, co zbyde ze silvestrovského ovaru, pak se jedeme projít po Praze, počkáme na ohňostroj a k večeři uvidíme
orinka - 28.12.2014 15:17 my jsme to o svátcích s jídlem moc nepřeháněli, na ŠD a na Boží hod byl losos, pak čína z vepřových jater a teď ta svíčková - čím mám nakrmit masožravého muže a 14tiletého puberťáka Jasně, že vařím i bez masa, ale tak nějak to vyplynulo... K večeři třeba byly topinky, jen posolit a česnek
Ivi: jo, takhle vznikají vynálezy lidstva!Člověk něco náhodou zkusí - a ono to funguje!! Pokus-omyl. Fakt se to někdy vyplatí
Haninka: Svíčkovou se chystám dělat na Nový rok. Ale jen hovězí.
orinka: Tak to někdy vyzkouším. Já většinou zpracuju všechno a pak zamrazím hotové knedle. Ale je dobré vědět, že to jde, člověk neví, kdy se to hodí.
orinka: Ty knedliky bych si docela dala taky. Zkusim to s tim testem. Dekuju za inspiraci. Jinak vcera kure a kyta, jeste dost zbylo, takze dneska nevarim.
Haninka: teda, vy jste masožravci....já po svátkách nemůžu maso vidět. Zítra udělám rajskou polévku s kapáním a pohanku s cibulkou a volským okem. S kysaným zelím. Však jsem prorokovala, že na to chuť dostanu...a na Nový rok bude vinná klobása s bramborovou kaší. Kačenu upeču, až jindy, aby nám neuletělo rodinné štěstí
Ivi: Čína byla včera s basmati rýží, dnes svíčková z daňčí kýty, doufám, že vydrží alespoň na dva dny, to moje nejmladší nejí, ale žere
Ivi: a jo, mrazím vykynuté, hotové těsto - abych odpověděla přesně. Když zbude. Vždycky se pak časem hodí, třeba jako dnes. Oběd je raz dva.
Ivi: přišla jsem na to kdysi náhodou. Prostě jsem udělala víc těsta, než jsem měla švestek a vyhodit ho bylo škoda. Dala jsem ho do mrazáku. Kupodivu - když rozmrzne, funguje jako čerstvé. Jen musíš podsypat vál víc moukou, trochu zřidne.
orinka: Ty ho mrazíš vykynuté? Jak se s tím dělá? Já mám návod ze kdysi na mražení, ale před kynutím, nechá se to kynout po rozmrazení.
úžasné období. Vůbec nemusím nakupovat. Včera jsem si z mrazáku vytáhla vykynuté tvarohové těsto, před chvilkou z něj uvařila hrnec třešňových knedlíků a budou s mákem a máslem. Polévka ze včerejška.
Ivi: 28.12.2014 10:34 děkuji za inspiraci na čínu.Večer naložím maso a zítra udělám.
A u nás se dnes nevaří-jdeme na Vinohrádek na oběd.
sharon: 27.12.2014 14:51 také sprejovou nekupuji.
Včera se u nás dojedlo, tedy kromě cukroví. Říkám si, jestli příští Vánoce neinovuju a nevykašlu se na cukroví. Stačila by roláda nebo dort nebo možná nějaké poháry. Musím to zvážit. A to jsem cukroví dělala fakt málo a ještě jsem se podělila s dvěma babičkama. Dneska chystám domácí čínu s jasmínovou rýží a k večeři asi vyhlásím akci "ulov si".
Ivi: Jedna orechova se uz snedla a dalsi budu delat asi na Silvestra.
janulka51:
janulka51: to máš pravdu....naše vnučka když přijde tak miluje ušlehanou šlehajdu...minule jsem dělala ten obrácený jablíčkový koláč a ona sama zvládla skoro celou šlehajdu na něj.....
já sprejovou vůbec nekupuju.....
tak nám to vyšlo akorát, žádné zbytky. Dnes jsem vařila z nových surovin. Vařená vepřová žebírka = polévka s krupicovými noky a to maso jsem dala do rizota. V Kauflandu jsem nedávno koupila rýži na rizoto a uznávám, že je výborná a lepší, než normální přílohová - na to rizoto, měkká je rychleji a jí se to moc dobře. Dojídáme drobné cukroví, ale mně teda nejvíc chutnají kokosky. A po svátkách budu mít s cukrem opět utrum, moc jsem si povolila.
sharon: 27.12.2014 11:58 člověk má strach,aby nebylo málo a pak je všeho hodně.Ale ta šlehačková roláda dobrý nápad-mám hotovo návštěva už může dojít.
janulka51: no právě , i mě donutily ty šlehačky.......dnes dám jednu do svíčkové a zbude ještě smetana a zakysanka.....
Ivi: 26.12.2014 19:22 také budu mít zítra pohodu a klid.Děti jedou ráno společně do Alp.My doma dojíme zbytky.Odpol.dojde přítelova sestra s manželem na kávu a to mě inspirovala sharon s tou roládou,alespoň zpracuji šlehačky.A večer jdeme se známýma na Vinohrádek na svařák.
YXH: 26.12.2014 16:54
sharon: 26.12.2014 13:12 já jí chci udělat zítra-je rychlá a výborná
Anahir: 26.12.2014 12:22 brambory s tvarohem to mám také ráda
sharon: 26.12.2014 11:33
U nás zbylo kus husy, tak mám zítra leháro, nemusím vařit. A možná zbydou knedle pro kluky na večer s vajíčkem a okurkou.
YXH: Tady taky začaly výprodeje. Ale nechystám se, nic aktuálně nepotřebuju a ani nechci. Každopádně v obchodech bude masakr.
sharon: Čerstvou roládu bych si dala. Ale jsem líná a ještě je na mlsání cukroví, tak roláda počká až na příští rok!
Vcera se snidane vydarila, zbytky jsme nechali u deti, at nemusi varit. Doma jeste trochu salatu. Lososi rizky vcera manzel dojedl, ale je tam jeste kousek cerstveho, tak asi narychlo v udirne a k nemu omacka a brambor. V sobotu asi uzena kyta, br kase a zelenina. Dneska tu je Boxing Day, vyprodeje, den kdy lidi jsou vetsinou v obchodech a nakupujou veci co jsou na sleve co byly pred vanoci moc predrazene. Toho silenstvi se uz davno nezucastnujeme Radsi v klidu posedime s kamarady. Obchody doprodavaji hodne zbozi aby nemuseli zase skladat do krabic a skladovat to do pristiho roku.
právě jsem smotala šlehačkovou roládu - když už jsem měla 3 šlehačky koupený
U nás se taky včera dojídal salát, k snídani byla vánočka, večer jsem obložila chleby zeleninou a sýrem.
Dneska udělám přírodní kuřecí prso a pečené brambory v troubě a ještě kyne těsto na další vánočku. To stačí.
Zítra udělám hustou polívku s domácíma nudlema, knedlíčky a oberu do ní všechno maso, mě to bude stačit a manžel si určitě dá s chutí brambory s tvarohem
janulka51: ....naše kachna odpočívá stále v mrazáku....bude až bude mít manža volno....
U nás se včera dojídaly zbytky od Štědrého dne a dnes kmitáme v kuchyni.Od 6.hod.se pomalu pečou dvě kachny.Kuřecí vývar s játr.knedlíčky a dom.nudlemi,bílé a červené zelí,bramborový a houskový knedlík.Bude nás na oběd 8.
Pěkný sváteční den přeji všem.
Já mám pořád ještě krůtí řízky od štědrého dne, dcera jde s přítelem k babičce, tak si vařím brambor a koukám na Wericha v telce, přeju všem hezkého a klidného Štěpána !!!
sharon: u nás tak samo jídla hafoooo a včera jsem od dcery přinesla ,pečené ,uzené maso( dala mi to tajně do tašky,nebo jsem nechtěla ,že máme doma jídla dost )
a já dnes uvařím brambory a opeču krabí tyčinky, k tomu špendlíkový kompot. Bramborového salátu je ještě malá miska, polévka taky ještě je...pořád se můžu válet
i u nás plný balkon zbytků a manža v práci.....takže já mám dnes dovolenou.....krásného Štěpánka přeji...
orinka: Njn, já nemám všeho mnoho jako ty, vařím akorát a na návštěvě se sice najím, ale zbytky domů nevozím. Kdybych neuvařila, tak dnes bude u nás suchý chleba. Já mám sice Vánoce moc ráda, ale vánočnímu šílenství moc nepodléhám. Jsem jen infantil, užívám si to ve městě na světýlkové výzdobě.
Ivi: lidi, jak to do sebe všichni dostanete, já už bych potřebovala jenom suché brambory, abych se dostala do kondice Dneska opět nevařím, pořád máme všeho mnoho.
Krásný božíhodový večer! U nás dneska návštěvní den u maminek a zítra bude pečená husa.
Krasny Bozi Hod vsem.
V troube se mi opeka slanina, jeste udelat wafle a snidanove klobasky, pak jdeme k dceri na "brunch" snidane spojena s obedem. Krutu mozna budeme delat bud v nedeli nebo v pondeli.
Ivi: Je to dobre a ty kyselejsi brusinky do toho jsou dobre ale muzes pouzit i merunky.
YXH: Jsi hodná, žes to vyfotila, takhle to je pěkně názorné. To bych si dala, bílou čokoládu mám ráda.
Ivy: Takhle vypada ta brusinkova kura kdyz se dela s graham placickami a ne na susenkach. Smicha se ovoce, graham lupinky, rozpusti se cokolada, vse se promicha. Pak se to nanda na pecici papir, pokropi tmavou cokoladou a da se to vychladit. Ztuhle se snadno lame na kousky.
Slibila jsem postup a fotky na cokoladovo, brusinkove kousky.
Kuba hotovy, ryba bude za chvilku.
orinka: mi chutnají i celerové hranolky (nebo plátky)usmažené ve friťáku.
Krásné a pohodové svátky všem.
Milda3: No tak někdy přísnost musí být, ale určitě ví co má doma.
Lidi, ale Ježíšek je až zítra a vy už nadělujete dnes My máme vánoční pohodu, všecko mám pouklízené, nepekla jsem žádné drobné cukroví, akorát perníčky a ty kokosky od Kominice (skvělé a zařazuju do zlatého fondu). Jinak jsem dnes dělala velký chleba a velkou vánočku, zbyla polovička...brambory jsem na zítřejší salát uvařila dopředu. Jo, a vyzkoušela jsem celerové hranolky v troubě a jsou překvapivě dobré (pro člověka, který má rád celer). Ty budu taky dělávat místo chipsů.
krásné svátky všem....u nás taky trocha salátu ( tak pro dva) něco smaženého, pečeného a kapří kluci z mrazáku a máčíme je do mléka - všechno vaří můj muž , když chce - bránit mu nebudu
a Mildovi ať se příští rok zase vydaří taková zabíjačka, takovýho chlapa pozlatit
krasne vanoce a vsechno nejlepsi do noveho roku vam vsem.
Přeji Vám všem krásné Vánoce a v novém roce nejvíc zdraví.
andys: ale kdepak,už dědkovatím a morousovatím,paní říká že už mě má někdy dost
Milda3: to bych se do nich i zamotala , jste šikulka, chlap k nezaplacení.
Milda3: díky za recept, klobásy máš krásné a určitě i moc chutné.
orinka: asi máš pravdu,nacpaný ty goji byly dost
tak salát je hotovej,říkala paní že ho moc dělat nebudem a je ho 8 kilo,ale jiný roky tak 11 - 12 kilo,ještě odpoledne zabít toho živýho kapra a oba stáhnout z kůže a naporovat a přes svátky mám klid,chlebíčky dělá až zítra paní s vnučkama a ostatní taky
Milda3:
jsi šikovnej chlap umíš a pomáháš manželce
Milda3: já si všimla připomínky, že se klobásy nesmějí naplnit docela, protože se uvnitř ještě navaří - podle mě je to ono, co způsobilo popraskání, moc jsi to tam narval.
tak ráno jsem se probudil před čtvrtou a šel jsem kaprům pustit vodu aby se jim okysličila a jeden byl v posledním tažení,tak jsem ho musel picnout,paní šla na WC a viděla jak ho vyvrhuju,tak mi řekla že jsem cvok,ve 4 ráno zabíjet kapra,říkám že by do rána nedožil a byl by tak vyhodit do kontejneru a ona no a co,tak bys koupil novýho,já kapry dělám až odpoledne,stáhnu z kůže,naporcuji a naložím do prolisovanýho česneku s citronovou šťávou,teď se jdu pustit do salátu,aby do zítřka uležel,brambory mám oloupaný a tak jen oškrábat mrkev a celer a dát vařit a uvařit vajíčka
Milda3: takové "zaplevelení" si nechám ráda líbit. Děkuju za pozvání na klobásky, jako bych tam byla a tu vůni cítila. Dýchá z toho domácí atmosféra, včetně ňuchajícího pejska.
tak to tady trochu zaplevelím foto seriálem
zdravím,tak dnes celkem v pohodě,trochu foto seriál
tak kapříci koupený
asi v jednu jsme jeli udit,nejdřív jsem to musel navázat a syn zatím vyčistil udírnu od hraček který tam nacpala paní a od pavučin a velkých pavouků,ty nechal utéci a zatopil v ní
klobásky zatím vyseli venku než se udírna vytopila
tady se udí,je to na celý prase
tady se topí
tady už jsou klobásy vyuzené 45 kousků
a tady už naše Nelinka somruje,dostala ochutnat
v chatě bylo teplíčko a Neli se vyhřívala ,je to už taky stará babka v únoru jí bude 15 ,ale je stále čilá
a venku jsem si topil v krbu
den pohoda,řídil synátor,tak jsem si dal pivečko ne jedno a soused mi přinesl litr domácí pálenky tak štamprdlíčko a udělal jsem si z toho čajovej grog,čaj aby to mělo barvu a po sedmý jsme odjeli domů,jo i mladší vnučce klobásy chutnají
Ještě bych Vám všem popřál krásné a v pohodě prožité vánoce,hlavně ať jste zdraví a pod stromečkem alespoň něco z toho co si přejete
chrpa: pokračování
Chceme-li, aby měly klobásy tmavou hnědočervenou barvu, udíme je hned zpočátku hustým teplým kouřem, popřípadě přidáme do ohně několik špalíčků měkkého dřeva. Někde přidávají do ohně také jalovec nebo smrkové jehličí. Tento způsob uzení trvá déle než předchozí. Klobásy jsou však výraznější uzené chuti a jejich trvanlivost je podstatně vyšší.
Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality
Ingredience
• Poměr surovin:
• 30 % libového vepřového masa
• 30 % skopového masa
• 40 % tučného vepřového masa.
suroviny na 5 kilo klobás
1.5 kg libové vepřové
1.5 kila skopové nebo hovězí
2 kila bůčku tučnějšího
• Kořeni na 5 kg spišských klobás:
• 25g mletého černého pepře
• 15g sladké papriky
• 25g utřeného česneku
• 100g soli
• 10g cukru
• 5g dusičnanu draselného nebo sodného.
já jsem sůl,cukr a dusičňan nedával,mám koupenou Pragandu tak to nakládám do ní
chrpa: Spišská klobása
Postup
Obdobně jako spišské párky je spišská klobása oblíbená při domácích porážkách v některých slovenských krajích. Je proto oblíbená, že je velmi chutná nejen hned po vyuzeni (čerstvá), ale zejména po vysušeni jako trvanlivý masný výrobek.
K přípravě spišské klobásy se používá libové vepřové maso z kýty, tučné vepřové maso z boku. Je však dobře přidat část hovězího nebo skopového masa. Nemáme-li k přípravě klobásy hovězí nebo skopové maso, nahradíme je libovým vepřovým masem.
Všechna použitá masa nakrájíme odděleně na 5cm kostky. Jedlou sůl promícháme s cukrem a dusičnanem draselným nebo sodným a po promícháni ji rozdělíme pro všechny druhy masa. Odděleně sůl promícháme s jednotlivými druhy masa a osolená masa odděleně uložíme ve smaltovaných nebo dřevěných nádobách (2 až 4 dny); 2 dny necháváme maso, je-li uloženo při teplotě 8 až 10 °C, 4 dny, je-li uloženo při teplotě 0 až +5C. Osolené maso však nenecháme zmrznout!
Po prosoleni umeleme hovězí (skopové) maso na strojku na maso s destičkou s otvory profilu 3 mm. Umleté maso dáme do větši nádoby, přidáme kořeni a trochu pitné vody a dobře rozpracujeme.
Po rozpracováni přidáme nejprve kostky soleného libového vepřového masa, řádně je zapracujeme, promneme a nakonec přidáme kostky tučného vepřového masa a lehce promícháme.
Po promícháni směs umeleme na strojku na maso přes destičku s průměrem otvorů 5 až 8 mm. Po umleti jen lehce zamícháme, aby se zrna libového a tučného vepřového masa ve směsi rovnoměrně rozdělila. Nesmíme je však promačkat.
Připravenou směs plníme do očištěných, propláchnutých vepřových střívek Takto zhotovené klobásy složíme na mísu a necháme je do příštího dne dozrát. Příští den je vkládáme do dobře vyhřáté udírny a udíme asi 1/2 hodiny jasným plamenem. Pak oheň zasypeme a klobásy douzujeme hustým teplým kouřem. Zpravidla po dvou hodinách mají tmavě zlatou barvu a jsou vyuzené.
Chceme-li, aby měly klobásy tmavou hnědočervenou barvu, udíme je hned zpočátku hustým teplým kouřem, popřípadě přidáme do ohně několik špalíčků měkkého dřeva. Někde přidávají do ohně také jalovec nebo smrkové jehličí. Tento způsob uzení trvá déle než p"
orinka: ono těch receptů na tu goju je hodně a rozdílnejch,já to vařil asi moc prudce a proto to popraskalo
andys: snad každej řezník když je nemá tak ti je objedná,jsou po 25 metrech a stály mě 113 korun
orinka: to nevypadá špatně. Ale kde vzít ty střeva.
jinak lidicky - KUCHARINKY A KUCHTICI - jelikoz opravdu neni moc casu na pc .. tak uz popreju pekne svatecky radej ted ..
Šťastné a veselé vánoční svátky,
začíná se čas jako z pohádky,
mysleme proto jen na vše krásné
a užívejme pospolu ty chvíle vzácné.
sharon: vypadaji dobre - ty datle ve skorici - mame LIDL a nevidela jsem je tam .. ja zase koupila datle , vyloupala ty pecky , dovnitr misto pecky jsem dala mandlicku a vse ponorila do cokolady ... a mam dalsi druh van. cukr.
Milda3: Mildo, docela jsi mě inspiroval a až bude po svátkách, ráda bych to vyzkoušela. Je v tom totiž všecko, co mám ráda! A našla jsem recept i s obrázkama, nevím, jaký jsi měl ty, ale třeba to není ten sám
http://varecha.pravda.sk/recepty/goja-fotorecept/8273-recept.html
Ivi: Neboj je to pro celou rodinu a neco se rozda
Ahoj kuchařky a kuchaři , dostala jsem jelení kýtu, poraďte (polopatě) nějaký snadný recept, co s ní
Ahojte, využívám k vaření hodně těchto stránek http://www.svet-zdravi.cz/recepty
Zítra budu zkoušet péct špadlovou vánočku
Milda3: možná by to chtělo origoš recept od pravých cikánů, ne jakýsi na internetu přeposílaný. Možná je tam postup a ingredience tak blbě naschvál Já tohle viděla kdysi strašně dávno v televizi, a té paní se to povedlo.
Milda3: můžeš přidat recept na ty normální klobásy?
zbyly mě tak dva metry střívek a nechtělo se mi spát ,tak jsem se pustil do výroby cikánské bramborové klobásy Goja,jen jsem o tom slyšel,nikdy jsem to neviděl ani nechutnal,našel jsem si na netu recept a pustil se do toho,za půl hodiny jsem měl hotovo,je to stejné jako na bramborák ale bez vajíčka,kilo brambor,česnek 3 stroužky,hladká mouka 2 lžíce,sádlo 1 lžíce,majoránka,pepř,sůl a těsto řidší,nacpal jsem to do střívka a dal vařit,píšou tam minimálně 20 minut vařit,po varu jsem snížil plamen a po 10 minutách se na to šel podívat,bylo to rozvařené a tak jsem to vylil do mísy a spláchl,tak jsem se opět přesvědčil že co zavání cikánštinou,tak ruce pryč od toho,tedy mimo cikánský pečeně v hospodě
sharon: milá zlatá, taky jsem důvěřovala reklamě, koupila si Colafit, posléze i Priessnitz s čímsi navíc, naše kočka pajdá na přední packu (taky už babka), tož jsem i jí zakoupila Colafit pro zvířata a.....pendrek. Krom blahého pocitu, že pečuju o zdraví, se to na kloubech neprojevilo. Možná, kdyby se srovnalo před a po nějak na krevních odběrech, nevím. Na tlačence si člověk aspoň pochutná
YXH: Milda3: Pánbůh vám to požehnej! Vy jste tedy stateční jedlíci!
Vanocky hotove 4 velke a 4 mensi, nektere se kapku svezly ale to neva, po nakrajeni to nebude videt. Jeste dosusuju zbytek penoveho a rolady jsou taky pripravene k naplneni (to az 24 az prijdu z prace). Jeste musime do kramu ulovit lososa
babkatapka: Milda3: Mnam
tak klobásky jsou připravený na uzení,akorát nemám doma provázek,paní mi ho odvezla na zahradu tak je povážu zítra tam,je toho přes 6 kilo
orinka: taky jsem to četla o tom kolagenu.....zrovna tak i o gumových medvídcích - těch prý by musel člověk sníst denně kbelík....Colafit beru třetí měsíc a že bych něco pozorovala nemůžu říct.... ještě mám na 1 měsíc a pak se na to vyprdnu, dala jsem za to přes 600 kč a myslím že zbytečně....
Milda3: no jo, ten kolagen je pak vykoupen vyšší hmotností - to už je lepší koupit si Colafit, tam je kolagenu....jéje!
Milda3: fakt tolik? na klouby je to opravdu balzám...
já jsem celou noc konfitovala bůček,nebe v hubě ale bez kolagenu
orinka: Tak to je podobne jako se delaji tady, (cinnamon buns, skoricove housky) jenom jeste davam rozinky a orechy, a nepotiram vejcem. Tady se po upeceni natiraji s cream cheese (lucina) rozmichany s cukrem. Ja si to usnadnuju, rozmicham trochu kysanky s mouckovym cukrem a poliju to s tim.
Milda3: Nadhera
evropka: já si dělám sulc snad celej život ,nikdo to u nás nejedl a asi před třemi roky začaly paní pobolívat kolena a někde slyšela že ten kolagen v tom je dobrej na klouby,tak ho začala jíst taky a má s kloubama zatím klid,tak snad na tom něco je,já jsem s tím taky neměl problém i když poslední 4 roky nosím 35 kilo navíc
Milda3: kristapána to se klouby pomějou
Milda3: máš to super myslím ty tlačenky joooooo
odpoledne namelu na klobásy ,nacpu do střívek a v pondělí to zajedem na zahradu vyudit
tak tlačenky jsou hotový,jsou v 16kách obalech a délka je přispůsobena hrnci
prostřední největší dvě krajní menší a ta nejmenší se vařila zvlášť,už se k nim nevešla
Milda3: .15:43........tak to je mi jasný že to porozdáváš.....
orinka: tobě se holt ničím nezavděčí......datle jsou v hořké čokoládě a obalené skořicí....a jsou mňam....
-- Kompletní archiv diskuse --