Milda3: tak pro jednou...vždycky, když mám velké vaření, lituju, že nemám nějakou pořádnou kuchyni s velkým sporákem, kam se hravě umístily všechny obří hrnce a mezi to ještě malé kastrolky se zásmažkou. To musela být paráda, zkusila jsem si to jednou o dovolené na malinkém sporáčku a i tak to bylo skvělé. Ne jen na 4 bodech, ale po celé ploše to vařilo. Jo, a víte, že Číňani od Mory chtějí sporáky se
3 hořáky?? Jenom?
sharon: jo od toho hrnce jsem nechal pokličku na zahradě a tý míse se nic nestane když není na přímým ohni,no máme tady obě holky a doma jsou už i oba mladší synové a starší bydlí vedle v baráku
sharon: já upeču až v úterý, aby byla na Štědrý den čerstvá a byla nám vzácná.
no, ale nevážím nic, dělám prostě jen tak od oka. A čím víc tam dáte mastné nádivky, tím to bude lepší. Ono to při pečení vytéká na papír, ale to neva. Upečené vyndáte z trouby a jednotlivé kousky obrátíte spodkem nahoru, takže jsou z obou stran pěkně promaštěné, všecko se vsákne a na papíru žádný rozpuštěný tuk nezůstane a nevyhodí se.
ehm...
Kategorie receptu Kategorie receptu: Moučníky - Kynuté
Suroviny:
400g polohrubé mouky, půl kostky droždí, 200 ml vlažného mléka, 70 g másla, 1 vejce, 2 lžičky mleté skořice, 40 g cukru, sůl.
Náplň: 100 g rozehřátého másla, 1 vrchovatá lžíce mleté skořice,
70 g moučkového cukru, vejce na potření.
Skořicové františky pro všechny
Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme trochu mléka a necháme vzejít.
Po chvíli přidejte ostatni přisady, cukr, sůl, skořici, vejce, rozehřáté máslo se zbytkem mléka a vypracujte.
Necháme vykynout. Poté je na válu vyválejte tak asi 70 x 30 cm.
Zvlášt v misce smíchejte rozpuštěné máslo s moučkovým cukrem a mletou skořicí a povrch plátu potřete.
Delší stranou jej pak stočte jako roládu. Necháme dokynout a ostrým nožem ji rozdělte vždy po 5 cm na pravidelné špalíky.
Kousky nechte dokynout a jednotlivě každý uprostřed shora zaškrťte, nejlépe tupou stranou nože. Pozor, abyste nepřekrojili!
Hotové přeložte na plech s pečícím papírem, většími rozestupy, potřete jejich povrch rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečeme při 220°asi tak 15 minut.
sharon: datle nee, jsou děsuplně sladké, fíky mám radši.
TULI: za dvacku..... nakoupila jsem i dětem do vánočních balíků......
TULI: u nás v Globusu prodávají v sáčku ....datle ve skořici.....to je lahůdka....
TULI: povedla ...protože je jen tak na sežrání....škoda že nebydlíš vedle.....
sharon: posles mi dva platecky ^^
?????? dekujiiiiii - bych si mazla maslem a merunk. marmeladou ...
orinka: 10. 23 - co ze jsi to pekla ??? kde je skorice, to miluju .. posles recept ?? a jak to vubev vypada ?? diky ...
nasla jsem tu jedenu cukrarnu - kde delaji VYBORNOU SKORICOVOU ZMRZLINU ... hmmmmmmmm
orinka: ......vánočka mi už růžoví....
Vcera cesnecka a toast se syrem, dneska asi kureci prsicka a zitra nemam zdani.
sharon: nebo velikánskou obrácenou pánví?? Lavor bych taky nedávala, měla bych obavy o zachování jeho kulatého obvodu Aby nevypadal jak po trvalé.
UŽ SE VRTÍ PEKÁRNA NA PRVNÍ VÁNOČKU KTEROU HNED SNÍME....
denda04: já teprve budu míít.............tak v 1 hod.............
Milda3: tak to máš dost
sharon: mohla si se stavit u nás dnes byl s br.knedlikem a vol.oko
orinka: ................já znám jenom ...děda mráz není náš je to ruskej šmelinář....
Milda3: pro kolik lidí to vyrábíš ??......................to máš přikryté plastovým lavorkem ?.....to bych asi raději přetáhla alobalem....
zdravím - tak na tlačenky jsem dal vařit dneska asi v 10 hodin,paní nejdřív uvařila oběd protože by se pak už na sporák nedostala,byly šťouchané brambory,kyselé zelí a prejt,bylo to výborný,já na tlačenky vařím ve třech hrncích,v jednom kolena a nožičky,ve druhém s tou mísou plecko,srdce a jazyky a v papiňáku játra a ještě maj být ledvinky,ale ty já nedávám
sharon: jolka? Nedělej se... Máleňkoj jóločke cholodno zimoj. I étu jóločku vzjali my damoj
orinka: bude cobydup....a budem asi u švagrů......
sharon: však počkej, do Silvestra je daleko
já mám dnes chuť na špenát s vejcem....
orinka: tak to už mě ani nenapadne abych dělala další....raději si dám globus šunku...
co je to "jolka"......
škoda, že nemám foťák. Napekla jsem 3 plechy skořicových Františků (někdo tomu říká kaiserky). S ořechama! Máme totiž v podvečer jolku a mecheche, to se sežere jen to fikne. Tohle se moc dobře jí, není to přeslazené. Stejně tak je oblíbený skládaný perník, ten vyvalovaný a překládaný přes sebe jak obálka - ale to znají, tak ať mají novinku. Mám ty Františky na mísách, pocukrované a vypadají velmi hezky. Škoda, že nemůžu sladké Ale jeden jsem povinně ochutnala.
sharon: hele, kdyby ti tlačenka tekla jako mně minule, ještě by sis libovala. Však můžeš na Silvestra udělat další a dát tam játra a tak, aby to bylo tmavé.
orinka: vůbec bych s tím nebojovala, když rybu nechceš, nedělalay bych ani filé a dala si řízek.
Taky to tak dělám, ryba neryba.
U nás doma dělám jen jednu věc, že manžel rád velikánské řízky a já malé řízečky. tak tomu se přizpůsobuju, to je pravda. Maso je stejný, ale pár řízků je přes půl talíře a pár je malých.
orinka: flíčky se zelím má dnes manžel v práci - plnou misku.... tak udělej kuřecí řízek....neboli ..kužížek.....z reklamy... u nás bude kapr domácí a řízky vepřové z globusu... a posléze vypasená chlazená kachnička....
orinka: ale ano ztuhla ale je nějaká světlá nebo co.... spíš mi přijde jako sulc..... chuť dobrá ....voní česnekem a domácí majoránkou ....manžel říká že vymýšlím...
Milda3: oboje je dobrý, přece.... já bojuju s představou štědrovečerní večeře pro nás dva seniory a se svým stále narůstajícím odporem k rybám. Takže asi koupím filé a udělám z něj falešnou kapří, bramborový salát jo, ale co k němu...asi nějaký řízek, ale z kapra teda nebude. Ještě mi napadá vinná klobása z Globusu, ale k ní tak leda bramborovou kaši, sic by to bylo mastné jak hrom. Něco udělám každopádně, ale už se vidím, jak mám největší chuť na flíčky se zelím
orinka: asi že řízek je řízek
sharon: jak-není ono - neztuhla nebo co?
Milda3: tlačenky jsem vařili dvě včera..............jedna už je rozdaná a druhou máme na balkoně......ale jaksi to není ono...
Milda3: mas o zabavu postarano vid? Na tlacenku "prijdu" az bude hotova.
Milda3: obdivuhodné, když se to dobře umí, není nad domácí věci! Já jsem teda upekla aspoň chleba. Teď jsem ho byla schválně změřit, bez 4 cm má půl metru
tak jsem se zbláznil a nakoupil masa na tlačenky a klobásy,prosolím na Spišské klobásy,koření dám část ostřejší chilli a hned začnu čistit a dám vařit na tlačenky
dneska jsem uvařila vývar z toho, co jsem našla v mrazáku - s krupkama. Používám nejmenší kroupy a je to prima zavářka. Zas něco jiného. Další byly slané zeleninové omeletky - těsto trochu jak na palačinky, ale se sněhem a kypřícím práškem, krom vajec jsem dala strouhaný sýr a jeden sáček předvařené karotky s hráškem. Okořenila jsem a bylo to dobré. K tomu špenát. Teď vařím na dva dny, tak jsem si u smažení zeleninových placek postála.
Dnes jsem uvařila játrovou omáčku s rýží, bude na 2 dny. a pak si muž u me objednal ,, tu žlutou omáčku"
Měl na mysli kuřeci s kari a smetanou
orinka: kulajdu udělám zítra. jak jsem si to přečetla, dostala jsem na ni děsnou chuť. U nás dneska bude křenová s knedlíkem a uzeným. A zítra ke kulajdě asi palačinky nebo žemlovku
a u nás dnes jen rajská a potrubí...a bez masa....a z hlubokýho talíře...
Tak dnes máme hříbkovou kulajdu s posledním koprem z mražáku, jako další je čočka, sázené vajíčko, frankfurtský párek, smažená cibulka, kysané zelí nebo okurek a domácí chleba.
Haninka: Sikulka
orinka: tak to mě nikdy ani nenapadlo..........
evropka: u pečení cukroví máš mít na talířku kyselé zelí nebo něco takového. Jsi moc naslazená, bodejť by to pak chutnalo.
evropka: Haninka:
BINGOOOOOOOO
evropka: protože těm druhejm taky chutná od druhejch, ne?
děvčata já vůbec nevím proč cukroví peču když mně chutná od druhejch
děvčata já vůbec nevím proč cukroví peču když mně chutná od druhejch
Sedm druhů hotové v dózách, dva čekají na slepení a dva nepečené udělá Kačka s Matějem před Štědrým dnem. Ještě bych chtěla zkusit rohlíčky s pařížským krémem, ale uvidíme Tímto končím s pečením.
Sedm druhů hotové v dózách, dva čekají na slepení a dva nepečené udělá Kačka s Matějem před Štědrým dnem. Ještě bych chtěla zkusit rohlíčky s pařížským krémem, ale uvidíme Tímto končím s pečením.
babkatapka:???????? aspon par kousku si upec .a co tvuj soused ?? ten na to urcite taky ceka .. par kousku ke kave
mam chut taky na br. kasi a karbose a na ty knedle s makem
babkatapka: no pro sebe Blani, ty nemáš ráda cukroví ?......to já přijdu z vycházky a kafíčko a cukroví být o vánocích musí......
babkatapka: juuuuuu dekuju za inspiraci, dneska budou karbanatky a br. kase.
babkatapka: neboj, já taky nepeču nic vánočního. Včera jsem napekla 3 plechy zelňáků a jak mizely! Takže peču kynuté normální, všední, na svátky udělám vánočku, možná, MOŽNÁ i štrúdl.
Taky se peče, jen já jenom vařím. Letos po prvé nepeču. Taky není pro koho
DEKUJI VSEM ZA KRASNE PRANICKA
orinka: my dojídáme sekanou a na zítra mám z Globu ty vepřový válečky tak je naložím a udělám se žampíkama a asi s rýží...a máme ledový salát i okurek a zakysanku.....
kuřeci vývar mám ještě pytel v mrazáku i s těstovinou takže hotová polívka asi ji vytáhnu a sníme aby bylo v mrazáku místo.....
no, a já udělám zítra kuřecí vývar ze 4 kýt a ještě kuřecí směsi, drobné maso nechám v polévce a jinak ho pěkně oberu, pokrájím a udělám kuřecí těstovinový salát. Všecko na něj mám doma a dlouho nebyl. Dá se jíst klidně dva dny i postudenu.
evropka: tak to rozemel a nadělej z toho rumové kuličky Určitě nic nevyhazuj!!
mám upečeno z jedné dávky vanilkové a z polov.linecké a mám ho křehoučké....dávám půl olma másla a půl hera......ještě zítra dvoje a víc nic, patero mám objednáno , takové to plněné a polévané to nerada peču.....raději 5 vánoček....
děvčata,je za oknem už čtrnáct dní a nic...nadávám tomu šanci,orionko nenatáhne to jablkem?
evropka: promaz ho marmeladama a zabal do krabice, do svatku zmekne, pokud mozno dej nekam do chladu.
Ja pekla minuly vikend a je to sezrany a co neni si odvezla dcera , v lednicce mam testo na dansky hnedy kolacky, vzdycky kdyz chot dostane chut nakrajim jeden plech a soupnu po veceri do trouby. Dneska jsem udelala kokosky od kominice, aby jsme meli neco na mls a kaslu na to. Pokud nekdo dostane chut muzeme vzdycky upect varku lineckyho treba i mezi svatky a hlavne vanocky a nepeceny
Momentalne sestavuji priblizny plan co se bude jist o svatcich a vyrazim pristi tyden jeden den na giganticky nakup, 23 a nebo mezi svatky me nikdo do obchodu nedostane .
sharon: my letos na pečení taky ještě nesáhli, máme to v plánu dneska, manžel uhněte těsta, já budu mačkat do formiček, dcera vyvalovat, vykrajovat a péct, manžel to pak slepí a já se synem dozdobím. Co se dnes nestihne, nebude. Jen nepečené udělají den dva před ŠD, jsou doma, tak ať se nenudí
orinka: ony nestojí v podstatě na ničem....každý jak je zvyklý a každý si myslí že ty jeho jsou ty nej , tak jak mají být a není to pravda.....
sharon: na cukroví Vánoce nestojí, mama si ale pečení vzít nedá, tak mám slíbeno na talířek. Tak jsme to udělali o loňských svátcích, a ještě zbylo. Co ale určitě udělám, tak kokosky ze zbylých bílků.
orinka: 19:27....ale tak když se nestane nic horšího....zavolala bych snaše a dceři a určitě by nám každá trochu dovezla....
Mam dopeceno uz jenom vanocky a je to.
sharon: jen ty zloděje nepodceňuj! Vezmou si horolezeckou výzbroj, a máš po žížalkách. Teda po cukroví.
orinka: ať to zkusí k nám do 6.....
evropka: dej ho do pytlíku s rozkrojenýma jabkama, jinak neboj, na Vánoce bude akorát.
sharon: právě jsem si přečetla, že u nás nějací zloději ukradli z balkonu krabice s cukrovím. Klasika
evropka: na balkon do krabice a ono zvlhne........ z loňska , letos nemám stále nic....
Z domácího masla
Hlásím ze mám linecké tak tvrdé,ze kdybych ho po vas hodila mate uraz
TULI: všechno nejlepší k svátku Simi
TULI: Všechno nejlepší k svátku Simčo!
TULI: Taky se přidám s přáním hezky prožitého svátku
Tuli a vsem ostatnim Simonam, vsechno nejlepsi k svatku
LenkaT: Ivi: Dekuju, jo ja sama. Zrave to bylo, ale vaha nebyla nadsena
YXH: oba dva jsou moc krásné a určitě i dobré , to ty sama?
YXH: To by se to žralo!
Linda: neznám rychlejší jídlo. Proč ho kazit mikrovlnama?
zetakuv slany dort a medovnikovy k 30 narozkam.
Linda: Tak mne napadlo proc ta nase mouka nevadi hladka, ona je hodne sucha v porovnani s tou co miva mamka. Je hodne lehci (kdyz se vezme hrst mouky). Ja uz si na ni tak zvykla, ze mi to ani neprijde proto asi taky kynute testo muze byt z hladke a vyjde dobre.
Ivi: Krasna, ty spejle mi vzdycky pripomenou, jak jsme jednou s tatinkem mamce nastrkali spejle do vanocky podelne, kdyz odesla z kuchyne. Kdyz jsme to pak krajeli, nevedela co to v tom tak krupe tenkrat nas hnedle prerazila oba ale zase aspon ma na co vzpominat.
ano, tu formu také znám... máme ji snad ještě někde na půdě s tou to muselo jít jedna dvě.
Ivi: ja vim, ze to snad mivala moje babicka .... takova hneda forma .....tezka jak prase a to bylo asii nejlepsi - pro ty sikovne hospodynky - jako jsu ja
TULI: Jasně, že to jde. Mám jednu takovou po prabábě a viděla jsem, že se tu znova podobné prodávají. Mrkni napřílkad:
http://www.fortel-katalog.cz/vanocka-forma-na-vanocku.htm
tady musíš srolovat trochu níž:
http://www.domov-kuchyne.cz/kuchynske-potreby/peceni/formy-na-peceni/babovka-vanocka
ani moukou, ani kvasnicema, ani tukem - to bude rukama taky se mi nedari a nedari ....
a neslo by to testo dat jen do nejake formy ???? napr BABOVKA ALA VANOCKA ??
hloupy dotaz - da se v mikrovlnce opect slanina a udelat michana vajicka? Ja vim na internetu je urcite spousta receptu, ale mate to nekdo vyzkouseny? Co a jak a na kolik Wattu a jak dlouho a je to potom jedly????
Anahir: Méně se rozjede, když se uplete ze šesti najednou (to je taky jen dvoupatrová). Ale i ta se dokáže rozjet. Nevím, čím to je, ale tipla bych si, že nejen moukou, ale i máslem (tukem) a vajíčky a může zlobit i množství cukru. Nebo je to jen infekce ve vzduchu.
S tím rozjížděním - někde na netu jsem viděla tip, zatím jsem ho vyzkoušela jen na dvoupatrové vánočce a nerozjela se.
spočívalo to v tom, že když je vánočka zkompletovaná na plechu a připravená ještě k nakynutí, tak se vstrčí prst mezi dva prameny nejhornějšího dílu a promáčkne se to až dolů. Takhle se to udělá na obou koncích a 1 nebo 2x uprostřed - dle délky vánočky. Ono se to kynutím pak ještě srovná. A pak + ještě pár špejlí.
ale nezabíjejte mě, když si tu vánočku rozmáčknete
Moc hezká vánočka, krásně symetrická. Vypadá i hodně chutně připomíná mi hodně takovou, co dělala vždycky moje babička... ta byla nejlepší, jakou jsem kdy jedla. S mamčou jsme se jí vždycky snažili napodobit podle stejného receptu, ale nikdy se nám tolik nepovedla... nevím, čím to mohlo být. Asi mají babičky nějaké osobité kouzlo, které přidávají. Nevím, čím se ti mohla rozjet, mně se také vždy dosti roztáhne ale souhlasím, že na chuti jí to rozhodně neubývá. Stejně když se rozkrájí na plátky, tak to na ní vidět není
Linda: Mě se rozjela jen málo, protože jsem poctivě a hodně "vyztužovala"!
Linda: mě se rozjedou vždycky, i když je dělám z polohrubé mouky, ale dobrý jsou i tak, bez ohledu na tvar
YXH: no nevim - pokud delam z polohruby tak drzi lip pohromade, z hladky se rozjede vzdycky, nebo spis zkaci na stranu. Ja nemam rada moc huste / hutne testo - pak desne rychle vanocky schnou, jime je jenom ja s jednou dcerou.... je to vlastne sumak, nemam nikoho kdo by mi lezl na nervy jejich kritikou, stejne nikdo tady nevi jak maji spravne vypadat , a chutove jsou letos lepsi, to bude tim pravym maslem...jo a zapomela jsem je maznout takze jsou mat, opet kaslu na to.
Linda: Rozjete nebo ne, ony se sni, a kdyz se nakraji, tak to neni videt
Moukou to asi neni, delam jenom z hladke, polohrubou tu nemame, spis to vypada na ridsi testo.
Tak jsem upekla dve vanocky v zivote jsme nevidela neco tak silene rozjetyho, ale jsou symetricky a rozjety stejnym smerem ...to bude hladkou moukou, polohrubou mam uz jenom kilo a setrim si ji tam, kam hladka nejde dat.... a dala jsem do nich pravy maslo a jsou
-- Kompletní archiv diskuse --