catcat: vyjadruj se presne - kureci kousky - co a jak mam s tim kurem provest????
Linda: kuřecí kousky, přeci
Mam silenou chut na tzatziki a do rana si tu lamu hlavu, co bych k nemu mohla vecer udelat
TULI:
orinka: naleješ doprostřed formy trochu světlého těsta, pak do prostřed toho světlého naleješ trochu tmavého, pak zase trochu světlého a zase trochu tmavého.....
Jak se to rozlévá tak to takhle dělá takové kroužky.
Pak vezmeš špejli nebo párátko a uděláš od středu ke kraji čáry a tím se ti udělají ty hvězdicové cípky.
Veronaska: ciste thajske suroviny asi tezko splasis, ale pokud jsi ochotna experimentovat tak nejaky vietnamec ve vetsim meste by mohl mit ve svem kramku asijske ingredience (myslim vietnamce so prodavaji potraviny) - ja osobne nepoznam rozdil napriklad mezi cinskou sojovkou a japonskou .... a v nejhorsim maji v tescu, opet neni to original thajske, ale lze tam vybrat z ruznych asijskych "zahadnosti"
TULI: no to je paráda!!! jak jsi docílila té barevnosti??
Děvčata nevaří - nepeče - zkušenosti - někdo z vás ....z Amarantové mouky
Pohodové dny plné dobrot přeji všem
Já dělám rybí salát z vařeného kapra -- oberu maso, přidám Moravanku,zamíchám a zpět do skleničky zavřu a šup do lednice.......kdykoliv mám chuť,dám do misky a přidám majolku......je to rychle a dobré
TULI: vypadá to moc dobře
jelikoz se mi zda - ze varim furt dokola- tak aspon to - co pecu - je neco noveho ....
Ivi: Milda3: DEKUJIIIIII
TULI: ryb tam máte dost,tak si je můžeš naložit sama,není to žádná věda,na netu je návodů,receptů dost,třeba tady
https://www.google.cz/search?q=dom%C3%A1c%C3%AD+zavin%C3%A1%C4%8De&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a&channel=fflb&gfe_rd=cr&ei=t_1oVMLeGcSF8QedyYHYBQ
jdou udělat z různých ryb,ale určitě máte na trhu sledě
TULI: Zavináče možná u vás nemáte (i když myslím, že nějakou tu kyselou rybu taky budete mít), ale můžeš si je udělat. A vlastně v půlce receptu můžeš plynule přejít na ten rybí salát.
http://www.chutastyl.cz/recepty/maso/ryby-plody-more/sladkovodni/domaci-zavinace-1684/#.VGj1MfN0yHs
Milda3: a kde koupim v IT zavinace ??
TULI: Dekuju
Milda3: Vypada to nadherne Ja ryby moc nemusim, ale na tenhle salat mam uplne chut.
TULI: Mnam delam podobne kolac, davam trocu min cukru ale pridavam jeste okapany ananasovy kompot (ze strouhaneho ananasu).
Milda3: díky, to vyzkouším, vypadá to dobře, jednoduše a žádné komplikované přísady.
Zkusím půlku smíchat s jogurtem a půlku s tatarkou.
Milda3:
Milda3: ty jsi rychlovka !!!!!!
Ivi: tak jsem konečně udělal tu marmeládu z 1 kg,je toho 6 skleniček od přesnídávek a 3 skleničky na měsíčky,ochutnal jsem ztuhlou z ledničky (zkouška tuhosti na talířku) a je dobrá,budou to mít holky asi hlavně na palačinky
trosku je to pod obrazkem popletene .. proste jsou to mafiny s mrkvou a mandlema .... dobre, rychle a DIETNI bez oleje ci masla .... a mekoucke - to bude tou mrkvou
obrázek - MRKEV_M.jpg recept ...
500 g Mrkve - nastrouhat a nebo nejakym pomocnikem nasekat ...smajlik - 68
100 g mandle . . .taky jsem v mixeru nasekala
3 vejce
200 g cukru
180 mouky hladke
1 sacek prasku do pec.
podle chuti skorice - - ja dala asi lzicku
vyslehat vajicka s cukrem . pridame , mrkev , mandle , mouku, prdopec ...a skorici ....
dat do kosicku a upect -pri 180 st .. -
Milda3:
Anahir: překopíruju to co jsem dával na zahrádkářích
Milda3 - 13.10.2014 11:18 (odpovědět, poslat vzkaz)
zdravím, patřilo by to spíš na vaření,ale přišel jsem na to na zahradě tak to pro inspiraci dám sem
já měl už od mala rád rybí salát,ovšem co zprivatizovali Rybenu v Žalhosticích a dělali dál dobrý rybí salát,tak pak postavili před roky novou v Mlékojedech kam přestěhovali výrobu,jim chtěl někdo papírově tu novou výrobnu ukrást,výroba zanikla a roky se to táhne soudama,tak je k dostání rybí salát od Varmuži a ten stojí za .......... když ho paní koupila tak jsem ochutnal tak lžičku nebo dvě a měl jsem toho dost a někdy v červenci na zahradě mi přivezla z Tesca zavináče,byli pěkně kyselý a tak mě napadlo si z nich udělat salát,dělám si sám nakládanou zeleninu na způsob Moravanky a majolku jsem tam měl tak nebylo nic lehčího než se do něj pustit,nakrájel jsem na menší kousky tu cibuli ze zavináče a jelikož oproti mládí mi už nechutná kůže tak jsem ji sloupnul a obě půlky jsem ještě přeříznul po délce na půl a nakrájel na kostičky,z nakládané zeleniny jsem odstranil květák a nařezal na menší kousky papriky a kolečka okurek na kostičky a vše smíchal a dal majolku a jeden malej pytlíček tatarky a salát byl hotov a pochutnal jsem si na něm jako za mlada a už jsem ho dělal víckrát a chutnal všem kdo ho ochutnali,levněji než v obchodě nevyjde 10 dkg zavináče stojí 13.90,ale ta chuť a hlavně že v tom jsou oproti tomu ne moc dobrému salátu v kelímku ryby,tak to stojí za to
tady už je jeden zavináč rozkrájenej
stažená kůže,nakrájená cibule a na kousky nakrájený filet
moje vlastnoručně nakládaná zelenina jako Moravanka,jde tam celá sklenička,mám ji mnohem měkčí nežli kupovanou
takhle to vypadá promíchané
a takhle už hotové i s majolkou
paní si část odebrala a místo majolky si tam dala selský jogurt a bylo to taky lepší nežli
Milda3: můžu požádat o recept na rybí salát?
tak rybí salát je hotovej,na přání vnuček jsem tam dal trochu víc majolky a a dvě kila mandarinek připraveno na očištění od těch žilek,to snad budu dělat do půlnoci,z kila udělám marmeládu a z druhýho kila zkusím kompot,jo a přes dvě kila jsem jim nechal k snědku
Jehlička: ty klasicke miluju - nadheraaaaaaa
YXH: slbe - vyvalime to valeckem .....
YXH: Kruci, kde se mi tam vzal ten blby smajlik
Jehlička: Ten je krasnej Stepankovi vsechno nejlepsi k narozeninam.
TULI: Dekuju, vyzkousim. Jine nez susene drozdi nekupuju, po pravde receno nevim, jestli by mi ho v obchode kde maji pekarnu prodali. Ale ja ho rozpoustim do vlazne vody s trochou cukru a pak teprve davam do mouky. Delas slabe testo, nebo silnejsi?
YXH: testo dela manza ..... zkousime jeste porad ruzne druhy mouky ....MANITOBA je fajn , posledne hladka 0 .. minule semola ....
da kilo mouky ..kosticku drozdi 42g a nebo jedene sacek suseneho ....( zajimave, ze ja zkousela i susene a neslo mi to vykynout a mu to jde ...ze by to bylo rukama ??)
pak da vlaznou vodu, sul, lzicku cukru ..a tak 2 lzice oleje ...ne olivac ....
Tak u nás byl smažený sýr,manžel chtěl kněmu opečené brambory a synátor krokety.
všem děkuji
Milda3: že my dva jsme se nepotkali v mládí, to by se nám to vařilo
orinka: my kulajdu z hub v mražáku (kopr nedáváme),karbenátek a brkaši s kys.okurkou,já se nacpal jen kulajdy,dle švagra jsme si tomu zvykli říkat žablabuňk,ani on neví kde k tomu názvu přišli,ale už před snad dvaceti roky se to u nás taky uchytilo,jsou tu holky a přišel taky druhý syn,tak jestli něco zbyde tak si dám kaši s karbošem až večer a když ne,řekl jsem že nechci,tak se nic neděje,poslal jsem syna s vnučkou do Tesca pro kilo zavináčů na rybí salát,tak si dám to
Ivi: tak jsem řekl synovi ať koupí 5 kg mandarinek,maj je asi za 17 kč a 2 kila pomerančů,tak udělám tu marmeládu asi na zkoušku jen tak ze dvou a půl kila,snad budou mít ten gelfix nebo něco podobného
dnešní menu: květáková polévka (z mrazáku), smažený celer, šmyklavý bramborový šalát dle Táni, jako dezert moučník Šalamoun s kokosem, neb je bleskový. Maso bude zítra.
Jehlička:
Jehlička:
Jehlička - to je škoda rozkrájetten je krásný
Jehlička: Tygřík je boží!
Jehlička: je krásnej,to z něj bude mít ten Štěpánek radost,hlavně z toho hezkýho tygra
tak zase jeden....krémový vanilkový dort,ozdoby z marcipánu
Zdravím, v létě jsme byli s přítelem v Thajsku a chtěla bych zkusit uvařit něco z tamnější kuchyně. Ale mám problém se surovinami, nikde je nemůžu sehnat :(
orinka: taky jsme dávali jablíčka oloupaná,byla moc dobrá
Milda3: jo, a my jsme u babičky spolu se zelím dávali i jablíčka, mělo to potom lepší chuť
Milda3: však jo! My jsme ho nedávali do zelí nikdy, co se u babičky pamatuju. Ale moje kolegyně se odstěhovala do Čech, tam ho nedostane koupit, a každý rok jí ho u nás v Olomouci v jedné drogerii kupuju a posílám. Prý by se jí bez něj zelí kazilo. Já vím, že se dává kvůli pěkné barvě (asi), ale určitě bych ho do zelí JÁ nedávala, nemám ráda chemii, když to není bezpodmínečně nutné. Ovšem, to jí neřeknu, co si o tom myslím, snad to není tak škodlivé.
Ivi: Nejen dobre ale bez prace jsem lina
TULI: Mnam dekuju za napad, tu bych mohla udelat zitra. Mam ruzne salamy, syr taky, rajcata svoje uz nemam jenom mrazena, ale kdyz se rozpecou, tak to tolik nevadi, kdyz jsou z kramu.
Mas nejaky osvedceny receptik? Muzu o nej poprosit Prosim prosim
YXH: Jé, to je dobrý nápad ty borůvky. Až zase budou, tak to zkusím, mohlo by to být moc dobré!
Ivi: Ikea je bezva
Ja tak delala i boruvky a byly bezva hlavne na zmrzlinu svestky jsme delavali bez cukru, ale byly to hodne zrale od strejdy ze zahrady ani cukr nepotrebovaly, krasne se v nich udelalo jakoby zele. Tech jsem byla schopna na posezeni zbodnout celou zavarovacku.
orinka: ne nedávám,jen nakrájenou cibuli a sůl,na těch 7 kilo zelí jsem dal 8 dkg soli,myslím si že by ten pyrosiřičitan draselný ani nebyl vhodný,ani nevím že by ho tam někdo dával,s tím tak sířit sudy na víno a nevím jak by to reagovalo s kyselinou mléčnou s kyselinama se to prej nemá rádo
Ivi: u nas taky domaci pizza
Milda3: a dáváš do toho i pyrosiřičitan draselný? Do toho kysaného zelí.
YXH: Ikea má marmelády dobré. Když mi dojde moje domácí borůvková (která je samozřejmě lepší) a ještě nejsou borůvky, chodím taky kupovat do Ikea.
K večeři u nás domácí pizza.
YXH: Tak jak děláš višně jdou udělat i švestky a je to prima vlastně na všechno.
TULI: Tu kůru dávat nemusíš, to jen komu to chutná.
Milda3: prave - NIKDY nerikej NIKDY - ze jo
sharon: noooooooooooooooooo - tak skoro kazda
TULI: já myslím že by se mnou brzy vyběhli,čím jsem starší tak se víc blížím tomu, co jsem si jako mladej říkal že takovej bych být nechtěl
TULI: každá ne....
Milda3: ty jsi sikovny ...tebe by kazda zena chtela za manzela
Ivi: dik ....pomerancu a mandarinek mame opravdu dost na kazdem rohu ....ale ja nesnasim tu kuru ..ane ve van. buchtach ...je mi po ni tezko .....citim ji jeste na druhy den
Milda3: Vsak ona si pochutna uvidis
Ivi: Ja vim ze doma delane je lepsi a casto lacinejsi, proto si delam ten tvaroh a mascarpone, to mi tady moc nechutna a ceny jsou nehorazne. S marmeladou to neni tak zle, jsou hodne sladke, ale da se to snist. Casto kupuju v Ikea. Taky dcera a zetaka maminka delaly marmelady, tak mam zasoby na dlouho. a bez prace Mame visne a hroznove vino, tak to taky zpracovavaly. Visne zavaruju jenom vypeckovane trochu posypu cukrem a zavarim. Ono to pak zhoustne a je to dobre do palacinek a strudlu. Matejovo maminka delala marmeladu z jablek ale ochutila je skorici, je to moc dobre.
u nás dnes zbytky od včera - včera byl bazén a posléze oběd v restauraci....
pro Orinku . U Facků.....
Ivi: tak už paní přišla od doktora a první se ptá kolik tý marmelády chci dělat a na špízy v troubě nic,to už si zvykla,že když je pryč tak něco udělám
Milda3: No jo, v našich krajích jsou pořád citrusové marmelády trochu neobvyklé. Asi nejvíc lidí dělá jahodovou a tu já právě skoro nemusím, přijde mi mdlá. Mám raději třeba merunkovou, borůvkovou nebo rynglovou, tak mi pomerančová nebo mandarinková marmeláda vyloženě vyhovuje. Tak si dáte čerstvé mandarinky a taky si pochutnáte!
Ivi: tak asi tu mandarinkovou dělat nebudu,koupil bych je sám,ale paní prohlásila že jamů a marmelád máme dost a jestli je koupím tak je se synem a vnučkama radši sežere,myslím že v pondělí nebo v úterý jsem jich koupil 5 kilo a zmizeli ještě ten den a to už včera paní koupila 2 kila taky,synivi je36 ale žere to jak mlejn
tak jsem se ráno pustil do zelí,jelikož loni jsem ho měl 40 litrů,tak ještě je dost ve sklenicích,tak dělám do malýho zeláku jen ze 7 kilo
a jelikož je paní po doktorech od rána a přijde asi až odpoledne tak jsem se pustil do špízů a uvařil jsem brambory ve slupce,ty oloupu a nakrájím na kolečka a opeču na másle,ty má ráda a už ji slyším jak říká ,no to je dost že tě napadlo něco udělat
TULI: Zkus mrknout na tohle, to by myslím bylo pro tebe, protože u vás je to všechno čerstvé.
http://conovehonakopci.cz/?p=6680
Já většinou ubírám cukr a přidávám gelfix, i když vím, že je to chemie. Ovšem proti průmyslovým marmeládám je to jako prdeček.
Včera jsem měla asi 4,2 kd mandarinek, z toho bylo 3,4 kg očištěných nakrájených (nechala jsem je cca 15 min. dusit), rozmixovala jsem je ponorným mixerem (nechtělo se mi to cedit - navíc mi kousky neva) a přidala štávu ze dvou citronů, pak jsem do toho šoupla 1,5 kg cukru rozmíchaného s želírfixem 2:1 z Labety (tedy celkem 3 pytlíčky), povařila cca 10 minut a plnila do flašek. Já takhle dělám všechno ovoce, protože nemám ráda gumově tuhou marmeládu, ze které je cítit nejvíc ze všeho cukr. Dělám všechno jako takovou hodně hustou rozvárku - marmeláda je pevná, ale neteče a je měkká a nadýchaná. U pomerančové nastrouhám kůru z jednoho nebo víc pomerančů (jen to oranžové, podle toho z kolika kilo ovoce dělám) a přidávám to před dovařením do výrobku.
Ivi: a muzes prosim tenapsat presne kolik ceho ?? na kilo mandarinek pul kila cukru ??? a presny postup ?? dekuji .... ja jsem na marmosky MIMON
Milda3: já mám docela ráda pomerančovou, právě kvůli nahořklé chuti. Dělávám i pomerančový dort, do kterého krom jiného patří rozmixovaný pomeranč i s tou kůrou. V kombinaci s mletými ořechy a dalšími dortovými ingrediencemi (dětská krupička, cukr, vejce - žloutky, sníh) je to velká lahoda. Rafinovanost.
Ivi: já to dělám taky různé po domácku a kam se hrabou ty kupované.tedy z mandarinek jsem je nedělal,koupím a zkusím udělat
YXH: Njn, já bych taky raději ležela, ale to, co je tady běžně ke koupení nejde srovnat s tím, co si doma vyrobíš - ani chuťově, ani cenově. Možná máte větší a kvalitnější nabídku. Tady je to hodně nastavované jablkama (nic proti jablíčkům, ale v borůvkové marmeládě je fakt nemusím). Já navíc zkrátila výrobní postup co to šlo, takže raději tu chvíli obětuju. Ale borůvkovou mám jako rozvařené borůvky, meruňková je plná meruněk atd. Zase tak moc toho nedělám a i moji mužští, kteří marmelády moc nemusí, si rádi vezmou.
Ivi: Vypada nadherne, jsi sikulka Mamka mi rikala ze delala nejakou z dyne a pridala do toho pomerancovou stavu a kuru. Rikala ze je to moc dobre. Ja ji tady kupuju, je to lacinejsi a hlavne min prace
Ivi: děkuji
Ivi: šikula
Linda: Tak jestli udržím myšlenku až domů, tak ti pošlu rodinný recept na pracny.
A vubec vsechny kucharky myslí na me kudy chodí a pokud najdete nejaký super recept a predeláte ho k obrazu svému ci dokonce vymyslite nejakou dobrotu tak mi to supem poslete, abychom si mohli vsichni spolecne pochutnat (prece jenom vajícková pomazánka tu strasí uz druhý týden )
Ivi: nám taky kousky nevadí. Děkuju, určitě zkusím hned o víkendu
orinka: JJ, loupaly se krásně a byly nádherně zralé a chutné. Koukala jsem, že budou mít i ostatní markety - Billa, Tesco. Asi je přebytek, když Putin zakázal dovoz.
Renda68: Oloupu kůru a oberu všechny ty bílé třásničky, které jdou obrat. Pak to nakrájím na plátky a dám dusit. Když se to trochu rozvaří, vezmu to ponorným mixerem. A dokonce ani necedím, protože mě kousky nevadí. Ale pokud bys chtěla mít čirou jako želé, můžeš přepasírovat přes síto nebo tkaninu.
Ivi: prosím, ty mandarinky loupeš úplně ze všech šlupek? Myslím takový ty co jsou na jednotlivých měsíčkách. Nebo mixuješ i s tím? A mixuješ vůbec? Nebo se rozvaří? Mandarinky máme rádi, tak bych vyzkoušela
Ivi: tomu rikas par sklenicek?
Anahir: my mame radi pomerancovou, kupuju ji - to se nevyplati delat doma, ale musi se davat bacha jakou clovek kupuje, protoze pokud tam daji celou kuru (i to bily pod kurou) tak je nahorkla
orinka: já je teda nevařím den předem, ale normálně oloupu brambory dám vařit do slané vody a ještě teplé nastrouhám a dál jako ty.
Ivi: byla jsem na ně už dvakrát, mají výborné. Bez pecek, dobře se loupou.
Anahir: JJ, jen ty citrusy líp houstnou, protože mají dost pektinu. Já tedy nedělám moc tuhou, nemám to ráda.
Ivi: čeče, já jsem snad nikdy neochutnala marmeládu z citrusů. budu to muset vyzkoušet.
Postup je asi stejný jako u jakýkoliv jiný marmelády, žejo.....
Došla mi domácí pomerančová marmeláda a v Kaufu měli levné mandarinky, tak jsem dneska ušmrdlala pár skleniček mandarinkové.
IVUSKA 56: Jo jsou to halb und halb. Z tech varenych udelat knedne neni tolik prace, jenom musim najit bramborovy skrob. Tady je prevazne jenom kukuricny a nevim co by to udelalo.
orinka: ááááá dobrej tip....hodolandu udělám po neděli..................mňam..........
sharon: taky jsme měli luštěninovou polévku - cizrnovou. A jako další hodolanskou máčku s domácím chlebem. Moučník jsem nedělala, moc by si zvykli
u nás dnes čočková polévka, listový špenát s vejcem a bramborem a dvě velké nohavice kynutého jablkového závinu....a pod jablka jsem natřela moji dýňovou marmeládu......
uf ...a to mám myčku nádobí v práci....
IVUSKA 56: přišla jsem na to, že je to vlastně hodně rychlé a snadné. Brambory se uvaří den dopředu, pak jen oloupou - v receptech píšou, že se jen rozmačkají - já teda strouhám ale určitě to jde pomačkat taky. Přidá se škrob, vajíčko, mezitím vaří voda....uvařené je to za pár minut. Škoda si kazit dobré jídlo kupovanými polotovary.
sharon: pytlíkové jsem kupovala jedině pod stan, ale tam už vzhledem k věku nejezdíme, takže už ne.
YXH: no v krabičkách si je taky kupuju jako rychlovku. Je na nich napsáno Halb und Halb. Já ale myslela polotovar jako těsto, z toho uděláš jen ty kuličky, ale má to omezenou trvanlivost. Jsou ale lepší, ale nejlepší jsou ty domácí, ale nejsou tak rychlé. Asi je v neděli udělám a možná bude i husa i když Martina je už dneska, ale v týdnu je to blbost, tak si počkáme na víkend.
helena123: to je jako reklama na Knorr............... u nás pytlíkové nefrčí...ani když jsem pracovala , to jsem raději na tři dny uvařila jednu a tu stejnou ale nevadilo.....
sharon: chápu, svíčková to není to se asi ani nedá srovnávat, jsou to jídla z rozdílných oblastí... ale byla jsem právě mile překvapená, když jsem ochutnala polívky od Knorru. Musím přiznat, že mi zatím chutnaly všechny, co jsem měla... a co jsem koukala, tak mají i sympatické složení. Líbí se mi, že tam není zbytečně moc soli jako v jiných podobných výrobcích. Proto, když je fofr, tak po nich neváhám sáhnout
YXH: ano, pórková je také supr určitě ochutnej s liškami, stojí za to.
sharon: a určitě je na tebe hezčí pohled než na holohlavého halamu
IVUSKA 56: ty důlky tam být samozřejmě nemusejí. Ale je to s nimi lepší, protože se v nich drží omáčka nebo šťáva nebo rozpuštěné máslo a tak...pro mlsouny.
orinka: Dekuju
IVUSKA 56: Taky jsem koupila v krabicce nemecke a byly dobre, ale meli dva druhy. Jeden to se prida voda a uplaca se 12 kulicek (ty nam chutnaly) ale pak byly dalsi, primo ve varnem sacku a ty nejely nikomu, takze musim priste dat pozor co kupuju.
helena123: S liskama bych si dala, ale tu jsem tady nikde nevidela, ale maji bezva porkovou, tu jsme zkusili.
helena123: tak po tom by se mi asi špatně spalo....
Jéé svíčkovou mám hrozně ráda! Hlavně ve spojení s brusinkami.. vždycky si je tam v průběhu jídla ještě přidávám teď jsem na ní dostala chuť! Nicméně čas na to, abych si ji uvařila, budu mít až o víkendu..škoda. Na dnešek mám k večeři přichystanou polévku od Knorru s liškami neztratím čas ani energii s přípravou, což se často hodí.. a taky chuťově je fajn
uf...talíř ( ten největší co doma mám) plný svíčkové 4 knedlíky a dva kusy masa.....uf...jen funím.........včera manžel prý že Pohlerich může jít do zadele.....
-- Kompletní archiv diskuse --