u nás dnes tři plechy švestkových buchet....už nenávidím švestky - máme krásné velké ale nejraději bych ji vykácela.....
Linda: netuším jak to mohlo chutnata ale já vyznávám co se kachny týká také tradici....posolit a do břicha jablíčko a upéct .....
Linda: jsi šikulka hlavně ,že chutnaloooooo
Tak hlasim ,ze jsem kachnu namarinovala ve smesi sojovka-cesnek-zazvor-sul a pepr, do bricha jsem ji narvala zampiony, podarilo se mi toho ptaka premluvit, aby drzel na rostu a byla . A udelala jsem k ni cinsky nudlovy salat - nudle, zazvor, paprika, mrkev, jarni cibulka, chili a nalev sojovka se sladkou chili omackou. Netradicni ale dobre . Vsichni si smakli ,ale stejne priste ji pry mam delat tradicne .
A vcera ptacky s ryzi, nebo spis maxi ptaci, mela jsem 5 platku masa na 1,3kg . A jeste ovocny salat jako dezert. Zbytky si holky rozebraly s sebou domu na dnesek a ja musim znovu varit pro nas 2 , udelam vecer neco do kastrolu na dva dny, at aspon zitra nemusim do kuchyne
Vcera steaky k veceri a dneska tatarak k obedu. Na veceri jdeme k dceri slavit 5 narozeniny naseho Lukaska tak bude vsechno mozne.
Linda: a ještě mě napadly kroupy nebo noky
Linda: s bulgurem nebo bulgurovým salátem...
U nás byl pečený libový bůček s česnekem a špenát a knedlík, vepřové nudličky alá gyros do pita chleba, pečená krůtí játra s rýží a k tomu salát, k večeři budou knedlíky s vajíčkem a okurkový salát a na mls jsem udělala klasické tiramisu.
orinka: YXH: už jenom ze ke kachen nebude brambor a ta hnusna omáčka a navíc ze ji dělám v červenci Vikingovi pomalu nedalo spát, a vy byste mu k ni vrazili ještě chleba
Ivi: našla jsem taky recept s marinovanyma prsama tak jsem stejně namarinovala celou a odpoledne půjde na 3 -4 hodiny na gril. Našla jsem k tomu salát s čínskými nudlema, ale mrknu na ten tvůj s opekanymi -díky
Linda: Chleba.
Linda: Ty ke kachne potrebujes prilohu Kdyz se zeptam dcery, tak mi rekne, ze ji k tomu staci dve ruce a talir
Nesel by treba salat z testovin nebo z obilnin (uvarene kroupy, cocka, papriky, treba mala rajcatka, syr, okurka atd?)
Linda: Grilovaná kachna se dá podávat s čerstvou nebo grilovanou zeleninou, pečivem nebo s opékanými asijskými nudlemi. A samozřejmě s různě upravenými brambory nebo s rýží. Jen pro inspiraci - našla jsem recept na grilovanou kachnu se švestkovou omáčkou:
http://dadala.hyperlinx.cz/dru/drur0017.html
s česnekem, zázvorem a pomerančovou šťávou:
http://recepty.vareni.cz/grilovana-kachni-prsa/
a tady je asijská s opékanými nudlemi:
http://www.recepty.cz/recept/asijska-grilovana-kachni-prsa-s-opekanymi-nudlemi-14977
Třeba tě to inspiruje! Tak držím palce, aby se zadařilo a pochutnali jste si!
Linda: manžel si griluje kačení stehna normálně s chlebem. Někde jsem viděla nějaký "trhací chléb", tuším na mmb
Kucharinky moje potrebuji poradit
zitra budu grilovat kachnu (nevim jak a proc a cim atd, ale na to prijdu , kdyz si nekdo doma vymysli blbost beru to jako vyzvu, proc by se kachna nedala grilovat? Urcite da a ja na to prijdu ), ale potrebuji poradit co k ni. Tady se kachna ji jenom na vanoce s bramborem, karamelizovanym bramborem, cervenym zelim a s pomerne tezkou omackou. Potrebuji neco lehkeho, nejaky salat nebo neoc na ten zpusob . NIc me nenapada a internet jsem zatim pobrouzdala jenom danske stranky kde vsude uvadeji jenom brambory ....jdu hledat dal, ale kdyby vas nekoho neco napadlo dejte prosim vedet - diky
Renda68: Diky za radu, vyzkousim to. Pojedeme asi zitra zase.
Uspesny lov
YXH: já je mrazím obalené syrové. Prokládám potravinářskou fólií do harmoniky a pak odlupuju a smažím nerozmražené a jsou jak čerstvé Já takhle mrazím i květák - zamrazím na plechu, pak šoupnu do pytlíku a máme na zimu. Dneska jedem na chalupu, tak už se těším. Je tam úžasnej les a ještě mě nenechal na holičkách. Vždycky něco najdu i když je tam lidí jak na Václaváku.
Renda68: RIzku byla halda, nejake jsem usmazene dala zamrazit, zkusila jsem to uz jednou, sice nejsou jako cerstve, ale v zime clovek muze byt rad, ze ma aspon nejake. Neco jsem podusila na masle a taky zamrazila na gulasek nebo na omacku. Susime jich taky dost, tak bude do bramboracky.
Renda68: jé tak super, zítra vyrazíme směr Vysočna.
YXH:
YXH: nádhera. Úplně vidím ty řízky, omáčku, bramboračku, kulajdu, rizoto.... U nás na chalupě zatím nic moc, vždycky jen tak na oběd... Ale v neděli jsem našla první praváky a spoustu maličkých, kterým jsem slíbila, že pro ně ve středu přijdu
Docela byla uroda
V nedeli byla husa a kure (dcera mela svatek, tak jsme varili podle ni). Jinak taky houbove rizky
Ivi: taky mám dneska večer v plánu meruňkový. Malinový až o víkendu, až se vrátí nejmladší z dovolené
manka: taky dělám se zrníčkama, tak jak dělávala babička. Ale ještě to bude chvíli trvat. Včera jsem byla na malinách - opět - a máme už docela slušnou zásobu v mražáku. Ještě knedle a jednu dávku marmelády a přesedlám na jiný ovoce. Vlastně jsem včera uvařila ještě angreštovou - ze dvou dávek - asi po dvaceti letech. A je moc dobrá. A hned jsme tak skleničku snědli s makovníkem. Už jsem tu chuť skoro zapomněla. Já totiž ty syrový nejím
Jéééé rizky
Haninka: Alča: No jo, sešly jsme se - typický lehký letní oběd!
Alča: Ivi: my holandské řízky, bramborová kaše, okurkový salát
Ivi:asi jsme si hleděly do hrncůmy taky řízky, brambory a okurkový salát
U nás dnes řízky s novým bramborem a okurkovým salátem.
K večeři budou knedlíky s vajíčkem.
A na chuť jsou dnes česnekáče podle Talenky.
TULI: S mákem dělám, ale švestkové, ty miluju! Spoustu máku a spoustu másla!
TULI: i u nás frčí mák ...mám v mrazáku stále.....manža dělá super knedlíky
Ivi: presne ty by se mi hodily ... ale ja s tim makem
Tak mi kamoska dovezla ze Slovenska namlety mak .... DOBROTA ... mela jsem na neho silenou chut, a jelikoz neumim poradne sladke knedle s ovocem ...jsem si uvarila bramb. noky ..na to nakrajela broskev ... na to ten mak , cukr moucku a zalila maslem - BOMBAAAAA
vyborne .... jak mi chybelo neco dobreho Ceskeho ....
Ivi: JEZIS TY VYPADAJI ZRAVE
Ivi: já bych ti je skousla hned
Ivi:
Renda68: já taky miluju ostružinovou a dělám ji jen pro sebe, pěkně i se zrníčkama.
Tak bude ten steak, meli pekne maso a maliny zamrazim. Zitra veprove spejle a pak nevim.
U nás meruňkové blbouny se strouhaným tvarohem.
Ještě se chystám na malinové, ale musím pár dnů počkat. Tolik knedlíků by mi doma neskousli.
Linda: tak já to nakonec vylepšila kouskem balkánského sýra
Holky maliny mi letos nejak hodne rodi, tak budu mrazit, v zime se hodi. Dneska asi livance a maliny se slehackou, nebo steak na grilu. Je silene horko.
manka: já mám nejraděj ostružiny - jsou největší, takže se nejlíp sbíraj a nerostou v kopřivách . Uhájit kilo malin na trošku marmelády je u nás hroznej boj. Ale já je spíš mrazím. Máme rádi štrúdl s jablíčkama a malinama. To je nebe No a taky jich dost sníme... Ale vážně - miluju ostružinovou marmeládu a už se moc těším.
catcat: ja mam s sebou dneska housku se sunkovym syrem a paprikou, to je kulinárský zazitek jak prase
teda, vy tu vyvařujete a já si jdu v práci dát chleba se salámem a rajčata...
Renda68: fazolky jsme sklidili včera.
hm, tak to je blbý, já jsem chtěla jet na borůvky. ale maliny z lesa by taky nebyly k zahození, ty voní nejvíc.
manka: borůvky jsem našla tak do hrsti a nejsou ani bobulky na dozrátí. Ale maliny začínají a ostružiny budou zase na kýble
Fazolky už budu muset taky otrhat. Asi budou na sobotu a neděli. Dobrej nápad
Renda68: rostou u vás nahoře borůvky?
Renda68: my dnes fazolky na smetaně s knedlíkem a ještě i s klobásou.
polívku ještě nevím... jsem se tak zasnila nad těma palačinkama...
My jsme měli včera první pořádnou cuketu ze zahrádky v těstíčku, brambory a salát se zakysankou. Dneska budou palačinky s tvarohem a malinama a polívka ještě nevím
u nas vcera raznici s hranolkama a ruznyma studenyma mackama. A na dnesek jsem se snazila vcera premluvit vikinga aby udelal grilovany kvetak ,ale asi z toho nic nebude tak uvidim, co me napadne az prijdu domu .
Dneska kure a brambory. Na pozdejc ovoce. Je moc horko varit.
Linda: Jo a ja nesnasim sliz, ucintane deti a sopel, a tohel je jako vsechno dohromady
YXH: ja ti verim, konyistenci to ma odpornou
Linda: Holka ja ti verim, ale nic ve zlem. Ja to uz nekupuju. dela se mi zle jenom kdyz to vidim. Lidi to davaji i do Lasagne. Do karbosu davam housky namocene do mleka. Mozna, ze bych to nekdy mohla do nich zkusit, az budu mit odvahu ten polystyrenovy sliz koupit.
catcat: Je to opravdu dobré a hlavně zdravé, vždyť je to vlastně sám tvaroh pospojovaný vajíčky a trochou krupice. A nedrobí se to, takže je to vhodné i na cesty.
orinka: to bych mohla zkusit, tvarohové buchty mám moc ráda
ted jsem zkousela malinovou bábovku a byla výtečná. jediné, co jsem k tomu nedelala byly kandované kvety - http://www.babiccinavolba.cz/recepty/malinova-babovka/
Tento týden jsem oprášila stařičký totalitní recept ze 4 tvarohů. Je to moc dobré, kdyby někdo nevěděl, co s tolika tvarohem dělat. 4 tvarohy, 1/8 másla (12.5 dg) 3 vajíčka, 10 dg dětské krupičky, 20 dg cukru, 3 vanilkové cukry, 1 prášek do pečiva (mletý mák podle chuti, nepovinné), hodně hrozinek. S mákem je to ještě lepší, ale zas je docela pěkné, když je to jen čistě žluté, s hrozinkama na řezu.
Žloutky utřít s máslem a cukrem. Postupně tam dát všecko ostatní, ušlehaný sníh nakonec.
Péct zvolna, minimálně 40 minut na 180 stupních.
YXH: Linda: Njn, já mám dobrý tvaroh u nosu, kdykoliv si ho můžu koupit. Sice občas koupím moc nebo třeba nepeču plánovanou buchétku, ale nemám problém ho sežrat samotný nebo namíchaný s jogurtem.
YXH: ten polystyren ve slizu je dobry hodit do masove smesi na karbanatky / sekanou apod, jinak je nepozivatelny ,ale v mase udela zazraky, davam na 500g masa asi 150-200g cottage cheese a zbytek jak jsi zvykla delat
Ivi: obcas si koupim mekky tvaroh v cechach den pred odjezdem (spolecne s eidamem na obaleni) a doma pak jde do mrazaku, trosku zmeni konzistenci, ale ke knedlikum nebo na buchtu je dobry
Ivi: Jo u vas je cerstvy a dobry. Tady maji neco jako nas tvaroh a 350 g stoji asi $5.00 a nekdy i vic. Ricotta taky a suchy maji malokdy. Jinak se tu dostane cottage, a to je neco jako polystyren ve slizu, neda se to jist ani po proplachnuti.
YXH: Vidíš, člověk se pořád učí! Tvaroh by mě vůbec nenapadlo zamrazit!
Ivi: Yup mrazim. Rozmrazim kdyz potrebuju. Mistni nikomu nechutna, rozmazlila jsem je Dneska budou ovocne knedliky, tak se hodi, delam z nej testo a pak na posypani. Mrnouskum to moc chutna.
u nás dnes pečená žebírka, krkovice, bůčínek....nový brambor , okurkový salát s česnekem .....zbytek bude po studenu.....
Linda:
vcera se zastavili mladi na veceri a tak jsme hodili na grill co nam prislo pod ruku - parky, kotlety, kureci kridelka a k tomu testovinovy salat s tzatziki a cesnekovou veku
Dneska bud zbytky a nebo reckou sekanou
YXH: Co s takovým množstvím tvarohu děláš? Mrazíš?
Dneska nove brambory a cerstve mleko z farmy. Vcera jsem z 10 litru delala tvaroh
catcat:
YXH: to by se mi spíš povedlo přejmenovat ty skutečné žáby
catcat: Tak ji nech prejmenovat
YXH: žabí stehýnka mi moc chutnají, ale nesmím je. Sautská přezdívka mojí dcery je Žába
Bramborovy salat, rizky, zabi stehynka a makovec.
zdravím
sharon: Věruš válečky kupuji tu u nás taky OK
holky nebojte se toho , ty cibulové kroužky jsou fakt super ...pravá cibule.....po něděli beru zase kilo....
dnes nové brambory z trhu a smažený květák z trhu....a to chválím mého dědu - vařil ON ...a já si četla od Patrika Hartla pražský erotikon...
a zítra mám naklepané řízky z těch vepřových válečků z Globu - super maso - lepší jak celá panenka......+ nový brambor a rajský salát.....vařím já ...
sharon: já jsem nad něma stála, ale ještě jsem je neměla. Ty jejich mražené polotovary jsou velice lákavé já jsem tam brávala hodně zeleninu
sharon: mrknu se až budu v Globusu
sharon: No vidííííš, inspirace! Nové brambory s cibulkou a podmáslí.
sharon: zdravím ještě se neznáme , nemá to chybu co jste napsala a také nemám tušení že se dá koupit obalovaná cibule to tedy hledím
u nás dnes jednoduchý a rychlý oběd.....v Globu mají na váhu mrazené obalené cibulové kroužky , sama si lopatkou naberu kolik chci + jejich Korekt hranolky....doma ve friťáku oběd za 15 minut + tatarka + kečup...těžce nezdravé ale bašta ... umyté nádobí a pán domu již frčel na ryby.....
Ivi:
Tak jsem si dneska cvičně udělala 12 skleniček borůvkové marmelády.
Linda: šikovný kluk
Vcera viking delal vajecnou omeletu se zeleninou a palacinky coby moucnik (netusim kde se to v nem vzalo, ale rozhodne neprotestuji ), dneska bude grilovat veprova zebirka a nechci je "kazit" salatem takze k nim vytahnu z mrazaku jenom cesnekovou veku
Dneska mexicke, zitra houbovka, vcera objednana cina.
YXH: super
evropka: Ono jich u vas taky roste hodne.
YXH: nenekradu
Nasli jsme, tak budou rizky a houbovka.
Linda: Dekuju mockrat! Zni to vyborne. Budu k tomu muset upect chleba, ten bily toustovy se neda jist.
Linda: jééé, to jsem dávno nedělala, mňam.... já na to dávám ještě hořčici, je to mňamka
YXH: burty nebo tlusty parky nariznes podelne , ale nedoriznes. Do zarezu nacpes cibuli, papriku, chilli, cesnek - co mate radi. Das je vedle sebe do zapekaci misky, jeste muzes nahore posypat dalsi cibuli a zakapes kecupem a zalejes asi 200-250ml cerneho piva (chce to cerny aby to trochu zkaramelizovalo, ze svetlyho je to jedly, ale ridky). A vsechno zapeces asi 20-30 minut v troube, nakonec lze hodit pod gril. Jde to i delat v hlinikovych miskach na grillu. A ktomu bud chleba namacis do sosiku (chce to klasiku cesky co nasaje, nas celozrnny je k tomu nepouzitelny) a nebo ja to delam s ryzi.
Linda: Tak to mas dobre, ze ti to "spase" viking. Ja to sbiram a rodina uz zacina ohrnovat nos. Marmosku se mi delat nechce, casto mi taky neztuhne a tak je lepsi ji koupit (jsem lina )
Rybizu mam jeden ker, tak to bude akorat na zele na vanocni cukrovi a mozna na buchtu.
Jak delas ty burty na pive? Mame cerne ale nic moc. Taky nam nejvic chutnaji Krusovice, dokonce se tu daji koupit, sice vetsinou jenom svetle, ale lepsi nez mistni patoky.
YXH: letos poprve po asi 6-7 letech mam malo jahod a male, viking je zatim staci jist a zbytky mrazim a v zime z nich bude dobra marmelada.
Nakonec jsem v nedeli 2 hodiny obirala ten jeden ker rybizu a dalsi 3 hodiny u tv obirala kulicky , asi litr jsme zamrazial na michanou marmeladu, dalsi litr jsem zamrazila dceri na jeji smooties a ze zbytku udelala vcera zele, nakonec mi z toho vykapalo neco pres 3,5l stavy. Z 1l jsme udelala zele se Stevii a uvidim co mi na to rekne tchan, vloni mu zjistili cukrovku a on omezil prijem sladkosti, ale v obycejnem jidle se nekouka cim je slazeny . A ze zbylych 2,5l jsem udelala zele pro nas.
A k veceri jsem delala burty v cernem pive, koupila jsem tu Budejovice a bylo to jedly, ale horky pivco, priste si privezu Krusovice, ty nam chutnaji vic
Linda: mi povidej o jahodach. mam jich par radek a lezou mi uz krkem Letos se nejak urodily, rozdavam, a delala jsem kolac s tvarohem a jahodama. Dospod rozdrobene susenky speculaas, smichala s rozpustenym maslem a trochou cukru, da se to zapect na par minut aby to ztuhlo. Navrch tvaroh nebo cream cheese rozslehany s cukrem a pak jahody pokapane zelatinou. Je to dobre a malo prace.
Jehlička:
Jehlička: Moc pěkné! Nechceš se s tím zastavit i u nás v práci?
Jehlička:
-- Kompletní archiv diskuse --