Haninka:
u nás to samé na oběd co máš Ty i ten závin
U nás dneska k obědu byly zbytky - rajská s knedlíkem, jahodové knedlíky, šetřili jsme se na večer, mamka měla 70, táta 72 a pozvali nás na večeři, byli jsme ve steak housu, jejich telecí steak nemá chybu. Možná jen tu, že steaky nemají jednotnou gramáž, ale jsou na váhu, takže jednou jsme dostali i 600g. Prozíravě si ho dávám jen s chlebem a to víceméně na vytření sosu, ale břicho budu mít plné ještě zítra ráno. Zítra pro odlehčení bude knedlo, zelo, vepř a listový závin s jablky
Ivi: Mnam
Ivi: máš pravdu řizek je řizek
U nás dnes klasika, která nikdy nezklame!
Bramborový salát
Mísa řízků
Výsledný produkt, který jde na stůl
Ke kávičce nic, protože jsme s mladým sami doma. Péct se bude zítra.
sharon: Díky, to jsem vážně netušila, že moje někdejší nicotná rada způsobí tolik radosti!
Ivi: Jee u nas budou rizky v nedeli
Dneska steak, opecene houbicky a salat. Zitra nemam zdani
u nás ve středu kuřecí maso na čínu a rýže, včera rajská polévka s rýží co zbyla a k tomu lívance s ovesnýma vločkama a k nic kysaná smetana s mraženým jahodovým pyré.
dnes vepřová panenka zapečená s bramborovou kaší ochucenou strouhaným sýrem, rozmarýnem a sušenýma rajčatama. K tomu ledový salát s ananasovýma kouskama. dobrý to bylo.
U nas dneska zbytky, jenom udelam k nim ryzi nebo testoviny - podle chuti. Zitra mame navstevu a budeme spolecne zkouset delat domaci sushi, na nedeli si manzel objednal veprovovou peceni s bramborem a zelim, mam v mrazaku velky kus tak ze zbytku masa bude v pondeli sendvic (pecu si sama housky na nej)....kdyz to shrnu svete div se ja vim co budeme jist nasledujici 4 dny
u nás včera i dnes polévka z míchaných luštěnin Lagris - koupeno v sáčku a je moc dobrá - krupky, čočka, hrách půlený a nevím co všechno.....a dále jsem na cibulce podusila kostičky vepřového s kořením, kolečka mrkve , žampiony a řapíkatý celer - vše do měkka ....a vmíchala připravený bulgur ( způsob rizota) ....nepřestávám být vděčná Orince že mi ho poradila místo kuskusu který nám nechutnal......díky Ori ...
a na zítra a neděli vaří manža ...rozstřílené ptáčky s rýží.............
Včera u nás vepřové výpečky s brknedlíkem a špenátem, zbytek bude dneska a odpoledne udělám ještě knedlíčkovou polévku (pro sebe). Zítra se chystám dělat brsalát a řízečky s vepřového ocásku. V neděli ještě nevím.
Renda68: jo a při šlehání bílků přidávám vždy a všude na 1 bílek 1 lžíci studené vody. to mi poradila babička a od té doby to dělám.
Renda68: já ještě jednodušší, našlehám 4 bílky, to nich vešlehám 4 lžíce cukru, pěkně vyšlehat, potom zašlehávám po jednom žloutek a nakonec lehce 4 lžíce mouky. je to skoro jako tvoje, jen o misku míň
Ivi: Ja vim, potraviny uz nejsou co byvaly a babicky vareni bylo vzdycky nejlepsi. Kdyz si vzpomenu, ze nemela mixery a dalsi pomucky a mak na kolace se mlel na mlynku rucne, a babovka se opravdu trela a nesoupla do mixeru.....
Haninka: Zkus to nekolikrat, a uvidis ze to pujde.
Delam tenhle 6 vajec, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mouky (muze byt polohruba, ja ji nemam pouzivam hladkou a jde to taky), spetka soli. Vejce se soli a cukrem usleham do peny, pak lehce rucne zamicham mouku. Snadno se to roztira, davam na pergamen. Kdyz jsou okraje a spodek upecene doruzova vyndam, a pomalu uvolnim z papiru, pak s papirem zaroluju a prikryju suchou uterkou, necham pod ni vystydnout.
Haninka: já dávám na 4 vajíčka 4 lžíce cukru a 4 lžíce mouky. Žloutky s cukrem, potom sníh + mouku. Když dávám kakao, uberu lžíci mouky a nahradím kakaem. Roztírám taky gumovou stěrkou. Neboj a vyzkoušej, je to jednoduchý a rychlý. Třeba jsi jenom tenkrát neměla svůj den, to mívám taky.
sharon: Jo takhle. Já bych asi dala světlou, krém, tmavou, krém a banán, smotala a zuřila, že klouže a na konci přebývá. Vypadá moc hezky. Původně jsem ji chtěla zkusit až v sobotu, ale asi nevydržím
Haninka: Zkusíš jen jednou, ale pro každého člena rodiny jednu vlastní, takže to máš vlastně skoro dobře!
Jé, co to je, zkusím ji jen jednou!
Tak já jí teda ještě někdy zkusím
Tak já jí teda ještě někdy zkusím
Tak já jí teda ještě někdy zkusím
Tak já jí teda ještě někdy zkusím
Haninka: stěrkou na těsto - gumovou.........jde to , neboj se toho , ono to chce cvik tak jako všechno....
Haninka: Roztírám stěrkou a nemám s tím problém - možná mám lepší recept. Ale existují roztírače těsta (vypadá to trochu jak stěrka na okna) a nebo to hodně ženských dělá tvrdším plastovým obdélníčkem z něčeho jako jsou např. plastová prostírání (ono se to dá i koupit v domácích potřebách).
já jsem tedy roládu dělala jen jednou , chuťově dobrá, ale jsem asi levá na to těsto , čím to tak krásně rovnoměrně rozetřete?
YXH: Jasně, to já mám taky, ale ta chuť je myslím z jiných důvodů (jednak babička a druhak bylo míň chemie). Já myslím nejen chuťovou, ale i estetickou stránku věci - a to bez speciálních pomocníků.
Renda68: a prostředkem byl banán
Ivi: Ja vim, mam recepty po babicce, ale stejne hnetynky chutnaji uplne jinak nez ty od ni
YXH: JJ, dřív nebylo tolik ulehčujících vymožeností jako dneska! Ale takové pečivo, jaké pekly v šerém dávnověku moje babičky už dneska udělá málokdo.
catcat:
Ivi: Ja taky kdyz nekdy ctu ty stare postupy, tak bych se pomalu bala neco udelat
Jinak roladu zatepla svinu i s papirem a zabalim do suche uterky. Papir napred odloupnu, ale pak to s nim stocim, necham vychladnout a potom plnim.
Renda68: jenže to dělávala maminka ...vím že jednu světlou a druhou tmavou prostředkem banány a stočené vše dohromady........je to už dlouho ale bylo to výborné ...a krém byl s rumem.....
sharon: ...2 pláty na roládu promázlé krémem a stočené... Napsala jsem to jak tatar
sharon: dvojitá proložená banánem? To mě zajímá . Prosím postup. Představuju si to jako 2 rolády promázlé krémem a banán. Možná je to blbě. Ale vypadat to může moc pěkně. A jestli to tak je, musí být jedna z rolád kratší?
vlhkou utěrkou se horká roláda srolovala, ale nenechávala se v ní zabalená - zapařit .........si myslím.......
Cinderella: Asi to byl recept z doby našich babiček, to pečící papír běžně dnes nebyl (občas byl tzv. polopergamen), tak hospodyně používaly utěrku. Roláda bývala umění, hodně ženských se do ní vůbec raději nepouštělo. A když čtu starý návod, možná bych se do ní taky nepouštěla.
Maryna Klimentová: Co máme vědět o přípravě pokrmů (nakl. Práce, Praha 1956)
"Vyrábíme-li piškotovou balenku, těsto roztíráme na dobře pomaštěný papír (polopergamen) a zapečenou placku přesuneme na slabě pomoučený vál, obrátíme ji a papír lehce stáhneme. Opečenou stranou, na které byl papír, klademe omeletu zase na vál nebo na pomoučenou utěrku, na vrchu potřeme zavařeninou a pevně stočíme. Stáčíme ještě za tepla, jinak piškot popraská. Proto chceme-li omeletu natírat tukovým krémem, který by se v teplém piškotu rozpustil, zavineme ji do mastného papíru nebo vlhké utěrky , kde vychladne a zároveň zvláční a teprve po prochladnutí ji rozvineme, natřeme krémem a znovu svineme."
Cinderella: já to zabalím jen s pečícím papírem a ok..
my dnes a na zítra řízky , brkaše a zelený salát.........
Alča: ani já nebalím ...a maminka taky nikdy nebalila a co se jich napekla.....i dvojité proložené banány...mňam..... smitám a vychladlou rozvinu a potřu.......
v sobotu u mě obědvali naši mladý, udělala jsem pečená játra s bramborovou kaší a dceřin mužskej prohládil, že tak dobrá játra ještě nejedl. Udělal si, kluk jeden, u mě oko
Cinderella: nebalím ani sladké rolády doničehoupeču plát a klidně i den dopředu, nechám na papíře. Pak potřu krémem a sroluju a zatím mi nikdy nepraskla.
sharon: sladké rolády jsem vždycky balila do papíru, ale v receptu byla vyloženě utěrka napsaná, tak jsem to chtěla zkusit se vrátím k papíru
Ivi: tos ani nemohla, my ho měli s fazolkama, teď se děti dohadovaly, kdo si vezme zbytek nakonec se svorně podělily a měly dost oba
U nás dnes losos pečený s rozmarýnem, vařené brambory a broskvový kompot (a od Haninky jsem fakt neopisovala)! Na zítřejší snídani jsem udělala pár kapes z listového těsta s pudingem a broskví.
Cinderella: já bych řekla že se ti v té utěrce rozpařila.......já bych ji v ní vůbec nenechávala......
Upečené špenátové těsto necháme chvíli odpočinout, pak ho ještě teplé i s papírem svineme do rolády. necháme vychladnout. Rozvineme, papír stáhneme a těsto natřeme náplní. Opět opatrně zavineme necháme v chladu ztuhnout.
u nás dnes pečená kačice, cuketové zelí a pohanka, manža knedlík, jako dezert banánová buchta s Nutelou a již zmíněná špenátová roláda
prosím zdatné cukrářky o radu, kde soudruzi z NDR udělali chybu:
pekla jsem špenátovou roládu, těsto po upečení poslušně zabalila do navlhčené utěrky, až bylo vlažné, rozbalila, jenže při rozbalování se mi zevnitř začala trhat, až se rozflákla úplně, co jsem udělala špatně? rozbalovat ještě teplé nebo až úplně studené nebo je chyba úplně někde jinde?
Dneska kure, bramborova kase a salat. Jako desert ambrosia salat.
Haninka: ber to jako nášup
jednou stačilo...
My dneska kuřecí nudličky a americké brambory, jako sváču jsem uvařila Matějovi pudink, mě stačí kafe, zítra bude losos s fazolkami na slanině a asi něco upeču. K večeři Matěj zapomněl, že si koupil oblíbený krabí salát, tak právě dojídá zbytek od oběda.
My dneska kuřecí nudličky a americké brambory, jako sváču jsem uvařila Matějovi pudink, mě stačí kafe, zítra bude losos s fazolkami na slanině a asi něco upeču. K večeři Matěj zapomněl, že si koupil oblíbený krabí salát, tak právě dojídá zbytek od oběda.
U nás dnes pizzový závin a jako moučník makové řezy.
Já jsem dneska dělala toto, někdo sem dával odkaz na ty stránky...
Akorát jsem kuřecí maso nahradila tofu a snědli jsme to se špagetama
Bylo to dobrý.
http://www.pradobroty.cz/2014/12/kureci-dusene-s-rajcaty-cervenou-cockou.html
Máme škvarkové prsty se špenátem. Jako moučník ke kafi na odpoledne jsem udělala štafetky. Prvně v životě. Krásné nejsou, ale jsou moc dobré.
Dnes bude guláš a těstoviny.
Anahir: Hrachovou polévku jsem si dělala v úterý.
U nás dnes vepřové nudličky se sladkou sojovkou, paprikou a červeným kari a k tomu brambory opečené v troubě. Zítra zatím nevím.
Anahir: Kdo by si neposmaknul na dobre hrachovce
Milda3: Jsem rada ze aspon ta horecka polevila. Ja uz chrchlam skoro tyden. Obcas mne boli v zadech a trochu pali prudusky, ale teplotu jenom asi 37.6. Uvazovala jsem nad tim, ze pujdu k doktorovi, ale tam clovek chyti jeste to co nema, tak pockam jestli to prejde. Stejne by mi rekli ze to je viroza a nic s tim nemuzou delat.
YXH: tak do tý kachny jsem se už ani k večeří nepustil,začla mi horečka a pustila mě až včera,tak ji dojel syn
YXH: taky jsem nedávno dělala hrachovou polívku, osmažila jsem na másle hodně houskových kostiček a docela jsme si pošmákli
Ivi: Skoda, ze jsou sezrany, poslala bych aspon virtualni, ten zbytek se fotit neda
Dneska cesnecka
YXH: Škubánky se u nás doma nedělaly, jedla jsem je prvně jako hodně dospělá, ale chutnaly mi. Škoda, že jsi tak daleko, ochutnala bych!
Vcera skubanky s makem, predevcirem polevka z hrasku, slaniny a zasmazkou, dneska nemam sajn
babkatapka: Na jednicku, mnam.
Milda3:
tak dnes k obědu kachna,knedlík a zelí a ještě tam mám na večer s pivkem
babkatapka: Milda3: Mate to tu nadherne
janamilan: mám to od Elí ze Zahrádkářská všehochuť,snad se nebude zlobit že to sem dám,já jsem do tý náplně ještě nastrouhal česnekovej kabanos
Elí - 9.2.2016
dám ti sem recept - slaný kynutý česnekový závin
750g hladké mouky
1 droždí,
1vejce
400-500ml mléka
50ml oleje
lžička soli
Pomazánka do těsta
150 g změklého másla
12 stroužků česneku
libovolné koření,geta ,paprika,gyros
zaděláme těsto,necháme vykynout.Pak ho rozdělíme na 3 bochánky,vyválíme na tenký plát a potřeme pomazánkou.Zavineme a potřeme vejcem.necháme ještě kynout na plechu.Pak ho pokrájíme stěrkou
na těsto ,takovou kartou a naděláme trojúhelníčky.Nerozděláváme,Po upečení se to bude samo oddělovat
pečeme na 180 stup.30 minut
my dnes restaurant Caruso....dokonce jsem krom jídla lupla i 2 becherovky.....................
Milda3: prosím nebyl by recept na těsto na kynutý závin? A ještě jakou náplň? U nás klasický listový se sýrem a salámem + kečup a česnek. Tak bych chtěla zkusit i něco jiného. Díky
Milda3: je to hrozné, když je člověk sám, aspoň kdyby to šlo přes net trošku poslat, kousíček by stačil.
Milda3: tebe bych potřebovala doma, já marodím, tak včera celý den krupicovou kaši a dneska jsem se konečně dostala k vaření
já když něco dělám tak to dělám u sebe v pokoji ,abych u toho mohl sedět na válendě
u nás dnes svíčková od včerejška a já jsem pekl slaný závin,minule jsem ho dělal z kynutého těsta a dnes jsem to zkusil z listového těsta a s touto náplní je lepší to těsto kynuté,ještě že jsem stačil vyfotit jeden závin upečený
Dneska testoviny se syrovou omackou a krevetami. Vcera kureci srdicka a ryze. Zitra nemam zdani a v nedeli zebra na grilu, brambory a salaty. (Dcera ma narozeniny)
sharon: děláš mi chutě! My jsme pojedli skromně: kuřecí na ananasu s rýží. Vím, že dost lidí odmítá kombinaci ovoce a masa, ale tady je to vysloveně lahodné.
Linda: vidíš jak jsi šikovná....můj chlap papriky miluje...ale já vařím rajskou zvlášť a papriky peču zvlášť............celá léta máme to tak rádi , můj miluje rajskou a knedlík a mě třeba stačí paprika s bramborem a okurkovým salátem..................
Linda: to je legrační, když mluvíš o půlce papriky na oběd
Linda: tak vidíš, a tolik ses bála, že se nepovedou, jsi šikovná.
orinka: jo byly dobry , delala jsem 2, ale nejak jsem precenila nase sily a nakonec jsme kazdy zvladli jenom pulku papriky s naplni, takze mi zbyla jedna cela...byly to ty spanelske silnostenne, klasicky papriky bily /zeleny nebo kapie jsou u nas k mani zcela vyjimecne a jenom v Lidlu. Takze planuji ze si dam jednu zbylou pulku dneska v veceri a druhou pulku vrazim v krabicce do mrazaku, vsak ona se hodi nekdy pokud budu doma sama a nebo k obedu s sebou do prace.
U nás v posledních dnech: řízky naruby s bramborovou kaší, focaccia se sýrem a olivami, kuřecí vývar, karbenátky z červené čočky, mrkvový dort, pórková polévka...
u nás kapustové karboše , a vařím na neděli vepřo knedlo zelo....zítra hospůdka s přáteli .............a furt a stále dokola..............
Linda: tak přece ty papriky? určitě se povedly, že jo?
U nas vcera testovinovy salat s tunakem a dneska ja budu mit zbytek plnenych paprik od stredy a manzel marinovana jatra s ryzi (ty ja nemusim). Na vikend zatim netusim, mela bych docela chut na lasagne
Milda3: budeš mile překvapen. Těsto se trochu piple a lepí, takže musíš hodně podsypávat. I ruce jsem strkala do mouky. Dělá se to po jednom postupně, ten kousek se rukama rozplácne, na to se dá náplň, těsto se přes to přetáhne ze všech stran a uzavře - jako bys dělal plněné buchty. Pak to obrať, dlaněmi něžně poplácej, to stejné s druhou stranou a TEPRVE PAK VÁLEČKEM. Jen kosmeticky. Je z toho velká plněná placka, smažila jsem na velké pánvi.
orinka: tak kefír mám doma,ale pustím se do toho jindy,dík
u nás dnes přírodní kotleta s kaší a na zítra dělá manža kapustové karboše..................
Milda3: napoprvé se drž receptu, já měla taky cukání zkusit to třebas i s jogurtem...mně z toho vyšlo, že bych měla příště místo sody vyzkoušet sušené droždí, aby byly placky déle měkké.
Anahir: já dělám palačinky zapečené i s podušenýma houbama na cibulce (žampionama klidně) a s kořením a zastrouhnuté sýrem, máme to rádi, i když to vychladne, jen tak se salátem.
Anahir: dělala jsem palacinky na slano tak, že jsem je upekla z jedné strany na panvicce, otočila a na upecenou stranu jsem položila sunku a eidam nebo sunku a nastrouhanou nivu. Než se upekla z druhé strany, sýr se lehce roztekl a byly výborné. Je to naše oblíbené rychlé jídlo.
Ivi: děkuju, šunka sýr je pro mne
Anahir: Dělala jsem zapečené se šunkou a sýrem a bylo to velmi dobré. Na netu najdeš hafo receptů na zapečené palačinky, tak se pro inspiraci mrkni. Já jedla ještě se špenátem a sýrem a byly vynikající, ale ty jsem jedla na návštěvě.
Už jste někdy někdo plnil palačinky nějakým sýrem a zapekl?
Mě to tak napadlo ale bojim se to vyzkoušet
orinka: kefír doma nemám,ale mám kysané podmáslí a z toho by to asi nebylo ono co ? radši ho koupím stejně nemám sýr v kuse aby se líp nastrouhal ,mám doma jen plátkové a ty strouhat je škoda
Milda3: já ani do lívanců nebo palačinek cukr nedávám. Však se natřou marmeládou. A dají se pak využít i naslano, třeba jako fritátové nudle do polévky, plnit a udělat rizolety, prostě mám ráda univerzální těsto na obě strany
sakra práce , minule jsem delala fantasticky papriky - naplnit masovou smesi, vrazit do pekacku, zalit rajskou omackou a vsechno dohromady upect v troube - a ted samozrejme nemuzu najit recept ...a ze bych si ho pamatovala fakt nehrozi
A ja mam dneska chut na plnene papriky s rajskou a ryzi
orinka: tak tyhle jsou lepší než co jsem koukal já,nebudou sladké,tam v těch je 30 deka cukru
Je toho hromada, asi to chce jíst hned čerstvé, dokud jsou kypré. Ale i další den je to docela fajn, řekla bych, že jsou to takové plněné langoše. Dá se to i všelijak přichutit - kečup, česnek a tak....příště bych možná místo sody zkusila dát sušené kvasnice.
-- Kompletní archiv diskuse --