Milda3: tady je recept i s obrázkama
http://www.napadynavody.sk/kefirove-placky-plnene-lahodnym-syrom-p1224
orinka: nojo, ale na ty jsi mi recept neposlala
Milda3: Nadhera
orinka: a když jsem četl kefír,tak jsem s myslel že to bude kyselé
orinka: tak kefírová placka čtu poprvé ,ještě jsem to neslyšel,našel jsem si to na netu a může to být dobré,já sladké moc nemusím,ale zkusím to někdy udělat,paní syn a vnučky sladké mají rádi
babkatapka - Blani, jako vždy
Milda3 - Není co dodat.
Jsi prostě jednička.
babkatapka: Milda3:
Milda3: no já padnu...kam se hrabou mé plněné kefírové placky.
Milda3: Máš to pěkné!
já dneska zkusil udělat Slané polštářky podle Batrča Z a povedli se,jsou moc dobré
kynutý slaný závin dle receptu od Elí a povedl se taky
a v pátek opět domácí vepřovky
babkatapka: Juu Blani cintam na klavesnici
Jestli tu je nejaka Jirinka tak vsechno nejlepsi
my dnes oběd jako lázeň na žlučník.....okořeněnou kuřecí čínu , hranolky , tatarku a ledový salát.....zítra bude koprovka z našeho kopru s bramborem........................
Linda:
Dnes k obědu opečené a podušené vepřové plátky, k tomu bramboráčky a okurkový salát. K večeři budou těstoviny fusilli bucati s kousky kuřecího masa a česnekovou omáčkou.
YXH: ja mam vyhodu, ze jednou za rok, nekdy za dva, nalozim auto a nemusim pocitat kila jako ty do letadla a proste privezu vsechno cesky a co lze narvu do mrazaku
sharon:
sharon: Věru řizek
stačí
Milda3: 19.10
Milda3:
denda04: sharon: tedy vy mě přesvědčujete že jsem snad masovej,tedy okurkovej vrahoun,to je sklenic co jich tedy vždycky umrtvím,tak okolo 75
orinka: i to je možný...................ale když je hlad.........
sharon: jenom aby to nebyla obalená hadra na zem
není nad ŘÍZEK.........................................................
Ivi: Haninka: jo mnamka
Linda: kdyz ja to mam zruky
u nás ...můj pracuje a já dojím játra na cibulce s knedlíkem a zeleninové polévky je na verandě hrnec - vařila jsem včera odpoledne......a kyne mi těsto z kila mouky na tvarohové buchty........zítra kuřecá řízek - kužížek- s brkaší a mrtvým okurkem a na pondělí a úterý pečená krkovice + kapusta......
orinka: nechám si jednou měsíčně dovézt tu bedýnku od zahradnictví Špunar a byla tam krásná kapusta.....
orinka: 10:51.....
YXH: danska coko na vareni je tak hnusna, ze ja se zasobuji Orionkou ve velkym a vsichni jsou nadseni, co to pouzivam za skvelou cokosku do moucniku a susenek
orinka: Haninka:
u nás peč. kuře ,rýže a mrtvej okurek
ke kakaovojablečnoořechový koláč
Haninka: tos vymyslila skvěle - taková "obyčejná" jídla totiž v žádné restauraci nenajdeš.
Dnes máme zeleninovou polévku s vaječnými noky, listový špenát, domácí knedlík a krkovičku z papiňáku - na šťávě. Upekla jsem kynutý švestkový koláč na plech a dopékám chleba v troubě. Doufám, že odpoledne se budu moct válet a jenom se krmit
Dneska bramboračka a livance se skořicí, přiletěl synek z Anglie a tak jsem ho pozvala s přítelkyní na oběd. A protože nejedí maso a já je zvala večer, nic méně jednoduchého bezmaseho mě nenapadlo A on je milovník sladkého, tak se ještě v troubě peče tvarohovy koláč s povidly.
YXH: Ivi: holky, co vy jste všechno neochutnaly ....
Dneska nevařím, jedu k mamince.
Já čtu všechno. I u osvědčených věcí občas čtu, abych se přesvědčila, jestli nevylepšili složení. A spoustu věcí, které jsem mívala ráda už léta vůbec nekupuju (a nepotřebovala jsem na to ani číst složení), protože jsou nechutné. Nemám z toho čtení radost, ale stojí mi to za to. Dokonce sebou nosím takovou jednoduchou lupu. Ale to každý musí podle své chuti, jsou lidi, kterým to nevadí.
YXH: Tady spousta čokolád chutná jako mýdlo namíchané s naftalínem.
Nekere cokolady co tu vyrabi chutnaji jako parafin s kapkou kakaa, proti tem je opavia i orion jeste lahudka
sharon: Piafka: máte pravdu
sharon: jo, taky mě na tom štve, že pořád čtu složení všeho, navíc spousta výrobců to složení mění, takže co platilo včera, to nemusí platit při dalším nákupů...je to jako u blbejch, měla by to být priorita, vyrábět kvalitní potraviny...
Milda3: jenže zkoumat každou věc z vozíku to bych tam v tom Globu byla dva dny a navíc s brejlema...... prostě to koupím a je .....jedině se přestěhovat do Němec....ale to zase už nestojí za to !
sharon: nenaděláme s tím nic pokud to budem kupovat,v německu i jinde to kdysi zkoušeli také šidit a přestalo se to ve větší míře kupovat,tak to hned vrátili na původní kvalitu,není to tak dlouho co někdo žádal po výrobci myslím Ramy,ale nejsem si už jist,proč je v německu chutnější a jiné složení než u nás a veřejně odpověděli že to našim zákazníkům nevadí protože to stále kupují
sharon: jenže ta navrtaná palma roste stále dál na svým místě a kůli těmhle se vypaluje a kácí původní porost,fauna a flora jsou v kelu a nový nahradí škody způsobené skleníkovými plyny až za 75 let a bojkotem potravin kde je palmový olej se toho asi moc nevyřeší protože jak se u nás používá řepka na výrobu biopaliva,tak z většiny produkce palmového oleje se vyrábí též biopaliva,tak že to co by neodebralo potravinářství rádi vezmou chemici na bionaftu
Piafka: to je pradva ale s tím bohužel nic nenaděláme.....třeba Margotka měla silný okraj hořké čokolády a fidor kolečko bylo také mnohem lepší.......já teď mlsám belgické pralinky z Lidlu ...jsou z německa a ty mi chutnají moc ....
sharon: Bohužel vidím problém navíc i v tom, že ten tuk v cukrovinkách (jak Orion, tak třeba Opavia, Nestlé i dalších) nahrazuje i úplně jiné suroviny, nejen tuk samotný. Všechno chutná čím dál hůř, ze všeho je cítít hlavně tuk a cukr, podíl kakaového másla v čokoládových výrobcích je minimální. Minimální množství kakaa, oříšků (jakýchkoliv), prostě těch surovin, podle nichž člověk dřív poznal i se zavřenýma očima, že jí čokoládového zajíčka, oříškovou tatranku nebo arašidovou horalku atd. Je to ostuda.
sharon: clovek se kazdy den dovi neco noveho
orinka:
mám na ni chut dík
Linda: ono je to prý hlavně o ničení přírody......ale zase když jsme viděla dokument kdy sami domorodci si palmy ničí tím že je navrtávájí a vypouští šťávu ze které pak pálí kořalku.......tak nevím ....
sharon: hmm zajimavy ... a to je spatne nebo dobre? Nejak se v tom nejsem shopna vyznat
že se k tomu vracím................
ORION Čokoláda
ORION Čokoláda Martina Spáčilová: Dobrý den Martino, palmový olej se používá jako součást receptury čokolád už od dob předrevolučních. Dříve se v mnoha výrobcích používaly ztužené rostlinné tuky, které obsahovaly trans-nenasycené mastné kyseliny, z výživového hlediska nevhodné. V posledních letech byly tyto ztužené rostlinné tuky nahrazeny především tím palmovým, který obsahuje sice vyšší obsah nasycených mastných kyselin než některé jiné rostlinné oleje, avšak z výživového hlediska mají nasycené mastné kyseliny výrazně menší negativní zdravotní účinky než trans-nenasycené mastné kyseliny.
Dostala jsem chuť na žemlovku s jabkama, už jsem si i přidala
Ivi: Dekuju holkam to vyridim.
orinka: seminka se take daji proplachnout a oprazit. Jsou moc dobra
Milda3: a semínka nevyhazuj, když je to tak úrodná a trvanlivá odrůda. Zasadíš a budeš mít na rok zásobu.
YXH: To je moc pěkný nápad na dort! Viděla jsem už duhový lentilkový a pralinkový, ale tohle je zase něco jiného. Moc pěkné!
tak tu dýni co jsem měl doma jsem dnes zpracoval a zítra bude polévka byla utržena bez šťopky a v tom místě začala měknout a tím by začala hnít i tak ale vydržela dlouho
orinka: dekuju, holkam to vyridim
Milda3: tak to je silaaaaaaaa
Milda3: Jen pohled na prostřený stůl před počítačem mě hodnotně zasytil
YXH: to je paráda - tohle jsem ještě nikde neviděla Většinou tady jde o dorty potažené marcipánovou hmotou a v divokých barvách.
Ivi: máš to vše
jitka2203: dostala jsem od holek podobny vcera cokoladovy dort s maslovo malinovou naplni, zdobeny cokoladovymi bonbony, vypadalo to jako bonboniera. Byl moc dobry.
Haninka: Už jsem se lekla, že to bude šestkrát denně!
No jednou to stačilo...
Ivi: Jak "zastav"??? Třikrát denně, alespoň!
Ivi: Jak "zastav"??? Třikrát denně, alespoň!
Haninka: Klidně se zastav!
jitka2203: Mám tam šunku, kolečko paprikáše, které není vidět, sýr, papriku a někdy dám i anglickou slaninu a cibuli. Tady jsem dovnitř cibulku nedala, ale dala jsem kolečka navrch a na ně plátky másla. Stisknu to a zabalím do alobalu. Peču to asi 50 minut, někdy hodinu - podle toho, jaké mám maso. Když usoudím, že to je hotové, rozdělám alobal a ještě cca 10 minut dopékám otevřené. Krájím to napříč, takže to je na řezu hezky barevné.
jdu na radu - budu slavit půlkulatiny a chtěla bych se něčím "blýsknout" poraďte prosím co rády pečete - sladké i slané popř. co děláte k večeři díky moc za inspiraci
Ivi: mohu trochu podrobnější popis - to je maso prokládané paprikou,slaninou a sýrem ? pak se to zabalí do alobalu a peče - jak asi dlouho díky
Milda3: na co ty děláš tlačenky a vepřovky když máš vagón jinýho krmení....
no a tohle mám na týden bez vaření a to jsem si tak do padesáti musel prášek obalit chlebem abych ho vůbec vzal do huby
Ivi:nemohla bych k vám chodit na jídlo? Prosíííím...
Milda3: orinka: to je sice všechno pěkný, ta chvála co pějete, ale stále to nic nemění na tom, že jí ráda nemám
A propos tohle všechno já dávno vím, i když mě vařit nebaví
Ivi: to bude večer mňamka s op.brambory i chlebem a pivečko k tomu
u nás dnes koprová omajda s vejcem,knedlíky a brambory,jak kdo má chuť a ta dýňovka,brambory hodně zůstali tak jsem si jich pár na plátky teď opekl na sádle se solí pepřem a chilli
Piafka: Neni zac je to jednoduche.
Ivi: Mnam
U nás dnes vepřové řízky s vařeným bramborem a okurkovým salátem. Polévka nebyla. Jako zákusek zmrzlinový pohár s čokoládovou polevou a šlehačkou.
V troubě mám prokládanou vepřovou pečeni - bude na večeři buď s chlebem anebo s opečenými brambory.
Na snídani jsem upekla makové mašle. Mají trochu divný tvar, dělala jsem je prvně a postupovala přesně podle nákresu, jenže ten nákres je poněkud nepřesný. Příště už budu vědět (kdybych se nad tím zamyslela, mohla jsem je mít o dost hezčí - jenže po nastřižení už bylo pozdě).
orinka: ještě jednu udělám a tu druhou mám na chatě ve sklepě a tu nechám abych viděl jestli vydrží do jara nebo i dýl,s tím že vydží tak dlouho jsem vůbec nepočítal
YXH: děkuju, asi vyzkouším!
Milda3: to je bezva, že tak dlouho vydrží. A je to z vlastní sklizně, o to lepší.
dnes bude opět polévka z dýně Hokaido z naší sklizně,ještě mám dvě
YXH:
Ivi: Kdybych 2 neschovala do mrazaku na pristi tyden, tak jsou fuc taky
Piafka: tazene, ale asi ne to prave. Mam ho od mamky 1 hrnek tuku, 2 hrnky mouky, 1 vejce, trochu soli, 1 polevkova lzice octa a podle potreby trochu vody. Zpracuje se to v testo, je docela vlacne. Necha se pod nahratym hrncem odpocinout. Pak se hezky rozvaluje. Pouzivam maslo, ale jde i sadlo nebo 100% tuk.
YXH: Nádhera! To je tažené těsto?
YXH: Pěkné štrůdlíky! Ale to množství nohavic! To bychom u nás měli na půl roku!
sharon: brojlerové jsou SKORO jak domácí, masiska je na nich...
strudle delane v utery
Milda3: orinka: nojono..ale když není domácí tak je mi to prd platný.....
Milda3: moje řeč. Slepičí polévka je natolik slavná, že přeneseně vešla do literatury. Slepičí polévka pro mou duši. No, a ta pravá slepičí je posilující pro rekonvalescenty - obsahuje cenné látky - a rodičkám po porodu se zásadně nosívala slepice v nudlích "do kouta". Kuřecí je dobrá taky, ale tu sílu opravdu nemá.
Anahir: ale v kuřecí není tolik tý ozdravný síly jako v domácí slepici,u těch z velkochovů to bude jiné,to jsou chudinky
sharon: já taky slepice ne-ee
kuře je lepší
sharon: takové máme taky rádi
U nás dnes a zítra vepřové hody - pašík vyběhl z chlívku a má to za sebou... To bude v týdnu dietka. Ale kdo by odolal, samé dobrůtky - ovarová polívečka, masíčko, jelítka a jitrničky, tlačenka, zítra ještě škvarky a paštika. Jen kdyby u toho nebylo tolik nádobí.
Renda68: ale ano , proč ne .....já raději kurča................
já dnes i na zítra jasmínovou rýži s masem .....a před chvílí jsem skončila s buchetkama...vymíchané ručně , přes kilo mouky , s povidlím a maštěné sádlem.......
ale foto není moje byť je mám stejné a jsou jako nadýchané......můj už je po mě dlouho pochtíval....tak má překvápko jak přijde z práce večer....
sharon: no vidíš a já ji dnes koupila a jsem odhodlaná vnutit ji svýmu nachlazenýmu okolí pod pohrůžkou násilí. Na usmířenou pak dostanou vdolky s tvarohem a povidlím A zítra bude bramborová kaše a losos nebo smažený květák a brokolice. A v neděli netuším.
orinka: já ne...z mládí od stařenky....tu žlutou polívku jsem musela...brrr........
sharon: já slepici ráda mám, ale takovou tu těžkou, brojlerovou, nesmí být jen kost a kůže. Ty pěkné těžké mají naproti orloje, u Popelků.
orinka: slepici nemám ráda...ale do smrti ti budu vděčná za bulgur.....ten je super !!!...............dělám te´d často podušené žampiony na cibulce s řapíkatým celerem a smíchám s hotovým bulgurem , dochutím.....a super.....a jindy naložím kuřecí jako na čínu , orestuju apřidám k tomu všemu a máme to i s masem.......kam se hrabe kus-kus......a k tomu zelený salát Little game...............bomba....
na pokažený žaludek je nejlepší silná česnečka nebo vývar z celé slepice. To není ani moc práce, slepice se vaří sama, pak se to jen obere.
Milda3: Clovek se porad uci vid
na divný žaludek mám ráda bramborovou kaši a třeba se zeleninou nebo kouskem kuřecího masa nebo jen tak s nějakou bylinkou na lepší chuť
Linda: udelej ryzi a do ni treba kur.prsa dusene na kosticky a dusenou mrkev .taky na kosticky
Linda: udělej si něco bez masa, maso se dlouho tráví...já to dělám tak, že prostě maso nahradím tofu. Otázka je, zda u vás seženeš tofu.
Nebo prostě jen orestuju zeleninu, přidám fazole....s rýží nebo domácíma těstovinama...
Jestli fazole nemůžeš, tak bez nich.
Nebo do směsi přidám trochu povařené červené čočky, ale to zas nevim, jestli máte červenou čočku...
Většinou lehce sypu parmazánem, nebo přidám trochu nějaké omáčky (vím, že tam kde bydlíš se se to netýká, ale zrovna u nás měl Lidl minulý týden v nabídce různé druhy omáček, tak je používám na dochucení a jsou fajn), pokaždé to chutná jinak...
Někdy nedám mrkev, ale cuketu a zase opačně...někdy celé posypu rukolou...
Nemám ráda brambory, to už musí bejt, aby mi nějaký chutnaly, tak si kupuju domácí těstoviny, jen mouka a vejce, to je vše...
hlavně mě nesmí příprava otravovat víc jak půl hodiny a nesmí se u toho zamazat moc nádobí.
-- Kompletní archiv diskuse --