andys: Milda3:
Ivi: vypada dobre - klidne i bez prilohy bych ho SEZRALA
Renda68: JJ
Ivi: Teda ten je. To je na Kobližné?
Milda3: Tu kucharku mam taky a je s ni spojeny pribeh a hodne vzpominek.
Zdedila jsem ji po mamky kamaradce tady u nas. Bydlela hodinku cesty od nas. Pochazela ze stejne vesnice jako moje mamka, a nevidely se od konce valky. Pani se vdala a odstehovala sem, nahodou po nasem prijezdu jsme potkali chlapka, ktery u ni bydlel. Slovo dalo slovo a tak jsme se sesli a mamka s ni take, bylo to dojemne setkani. Od te doby jsme byli ve styku, kdyz pani zemrela, lide co vyrizovali jeji pozustalost, mi privezli do prace bednu s knizkami, ze pry jim to je lito to vyhodit.... Tak mam tuhle a jeste jednu od pani Sandnerove. Pokazde, kdyz si nevim s necim rady, tak se jdu poradit s Julinkou...
sharon: já jsem ji koupil paní v roce 1970 v trafice v poliklinice v Klimentský v Praze,stála 59 korun a bylo to už 7 vydání,dnes už je to rozpadlé,ale je stále celá komplet,kdysi si s ní pohrála vnučka když byla ještě malá
sharon: Já vím, často v ní listuji.
andys: té so považuj...to je krásná kniha ...pamatuju se když vyšla - dělala jsem v Knize ...to byl tehdy hit !!!!
Linda: mám starou kuchařku..........kuchařka naší vesnice.......podle ní dělám vánočku léta a tam píšou, pokud se použije na vánočku lepší těsto tj. s máslem je lepší jí nechat kynout přes noc. Já to tak dělám a nemám problém. Je fakt, že těsto překyne přes mísu , ale to se nic neděje. Píšou tam, že těsto s tukem je těžké a čím déle se nechá kynout tím je výsledek lepší.
Linda: tak to zkus a uvidíš - držím palce....taky se na ně chystám , ale já jsme doma....když jsem chodila do práce tak jsem pekla po nocích......
sharon: ja normalne taky nechavam kynout tak 2-3-4 hodiny, upletu a opet kyne tak hodinu a jde do trouby. Jenze nejak nestiham - pect je dneska mi prijde brzo (jime je jenom ja a starsi dcera a ta dorazi domu bud zitra vecer anebo v utery), z prace vsechny tri dny prijdu tak kolem 16 h a to bych byla hotova o pulnoci. Takze mi zbyva zadelat je vecer a nechat do druheho dne az prijdu z prace. A rozhodne se mi nechce rano vstavat o pul hodiny driv a zadelavat vanocky nez pujdu do prace, uz takhle vstavam v 5
Linda: tak to jsem ještě neslyšela ale vyzkoušet to můžeš....jinak tak 2 hod a aspoň 3x přemísím.......
Linda: Klidně to můžeš udělat, ale dej to těsto kynout do chladu (studená komora, lednice). V pokojové teplotě by ti překynulo.
Jak dlouho nechavate kynout vanocku? Kdybych dneska vecer zadelala a nechala testo pod uterkou muzu ji pect az zitra vecer az prijdu z prace a nebo je to moc dlouho nechat testo jen tak????
Dneska jsem nevařila, flákala jsem se na vánočních trzích u punče a vařili za mě U mlsné kozy.
sharon: krásně ti naskočily!
Haninka: už se začínám uzdravovat - máme tu lazaret s virózou - tak jsem si teď aspoň udělala těsta, aby byl aspoň talířek něčeho, když mě to skolilo. Právě na kokosky, na ovocný chlebíček a skládaný perník. Až udělám za pár dnů vánočku, ze zbylých našetřených bílků bych ráda zkusila štafetky
http://bonvivani.sk/recepty/stafetky-roladky
mám je moc ráda, ale nikdy jsem je nedělala a tady vypadají docela jednoduše. Ovšem nečekám, že je budu mít taky tak krásné
batum: no jo a druhý den mám padla........................zítra nevařím , jdem s přáteli na vánoční obídek................. do naší hospůdky.....
sharon - ty nejsi troškař, když už tak už
i u nás kokosky....
a kousek kuřátka
a oblíbené snídaňové suky...
Lessmannova: Rizky a bramborovy salat, prijdou kamaradi. V nedeli zbytky od soboty....
Milda3: Jdu koupit kokos.
Kokosky dělám podle receptu od kominice (jako Milda), jsou jednoduché, rychlé a moc dobré
Milda3- ty máš krásný kopečky, to já jsem měla paskřivky,ale taky dobrý a jsou podle ŠŽ,ale nevím které,posílám ji díkprotože když zbydou bílky,tak co s nima.......
Kokosky....3 bílky,18dkg jemného krystalu šlehat v páře, pak lehce vmíchat 10 dkg kokosu a 3 dkg strouhanky......chuťově výborné
Linda: no jo , máslo jak povolí tak se plpe.......jedině fakt jíst z lednice.....
Ivi: dobry napad .... tohle je vareny - rozpusti se maslo a prida do neho mouckovy cukr a smetana a vari 5 minut a pak do variciho nasypat kokos (asi se tim spari nebo cert vi co) a vsechno se nacpe do formy a da rychle zchladit (=zaparilo mi to lednicku ) - takze ve výsledku to ma tvrdy povrch a mekky uvnitr, ale jak se to vytahne z lednicky tak je z toho krupavy maslo ...peceni tomu asi da jistotu, ze se to tak silene nerozpousti
Linda: Tak to buď můžeš uchovávat v lednici a jíst to chlazené (což je sice asi dobré, ale dost nepohodlné) nebo z toho udělat jiné nepečené cukroví (třeba přidat nějaké nadrobené máslové sušenky, rozinky v rumu a podobně, udělat kuličky a ty pak obalit v kokosu). Já nedávno našla recept na tyhle kostky taky, ale většina receptů na kokosové kostky má pečený vnitřek, což je asi jistota.
sharon: do tehle melo prijit maslo takze pravy maslo navic jsme splasila bez soli ...mely to byt bounty tycinky. Cerstve vytazene z lednicky to je hodne podobne te mekke naplni co je v bounty, ale nech to pul hodiny na stole a chutna to jako maslo ve kterem krupe kokos
Linda: jak chvilku stojí tak je to asi tukem ...jaký jsi vlastně dala ?....
manka: ledovy kastany nemam, zkusim tu druhou moznost DIKY
Linda: já buď jen rozpustím ledové kaštany nebo dávám 100 g kakaka, 100 g čokolády na vaření a na naředění máslo dle potřeby. rozpustím vše ve vodní lázni.
Tak hlasim zkusebni kokosovy kostky jsou na hranici nepozivatelnosti ...pokud se konzumujou ledove hned po vytazeni z lednice tak to jeste jakz takz jde, ale pokud stoji chvilku na stole a zacnou se "roztekat" tak vyslovene chutnaji jako tuk a nic v nem - netusim jestli je nekde udam a nebo jestli pujdo udo kose
PS. jak delate cokopolevu na vanocni cukrovi? Nasla jsem recept na internetu, podle ktereho by se nemela pri krajeni lamat, podle ohlasu pod receptem pry fantazie, podle me opet na hranici pozivatelnosti , prosim neco vyzkouseneho lety overeneho, koncim s experimenty !!!
orinka: je tu všechno možný,ale odpeckovač ne
Milda3: Hele, ty máš kokosky takové klasické, ale já, jak to napěchuju do odpeckovače - to je taková ta kovová malinká miska s rukojetí, co jinak na nic nepotřebuju - tak vyklápím malé úhledné kopečky, jeden jako druhý a jde to krásně od ruky. Já to vždycky před nabráním těsta namočím do vody, pak se to vyklopí jedna báseň. Jestli máš doma v šuplíku odpeckovač, kterým taky určitě neodpeckováváte vůbec nic, tady je pro něj využití!
leila: kokosky od kominice asi z loňska
Milda: Orinka: Moc děkuju, jste zlatí :) určitě budou zase chutnat jako loni.
Milda3: Potvrzuju!!!! Jsou geniálně jednoduché, velice rychlé. Dělávám radši ze dvojí dávky, vyjdou z toho 2 plechy. Nabírám odpeckovačkou, otřu o bok mísy, vyklopím - takhle mám pravidelné pěkné tvary. Na talíři vypadají opravdu pěkně, nemluvě o výborné chuti.
leila: já to mám zkopírovaný takto
Kokosky od kominice, "jež kolemjdoucí tahají za frňák"
Potřebujete: 100 g kokosu, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžičku másla (klasické máslo, ne margarín)
Postup: Všechno smícháme dohromady, pomocí dvou lžiček děláme bochánky a klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova.
dělal jsem je podle toho a jsou moc dobrý
zdravím všechny vespolek ,mám velikou prosbu vloni jsem poprvé pekla kokosky od kominice a byli úplně super, proto jsem je chtěla letos upéct znova a někde se mi zatoulal recept .Moc bych prosila nemáte ho některá zapsaný, že by mi ho znovu napsala
Linda: kokosový je OK, nesmí to být PALMOVÝ. Ta rostlina vypadá jinak, než kokosová.
tady je odkaz na stránku A dost, která se různými sajrajty zabývá - zde konkrétně jde o palmový tuk
https://www.stream.cz/adost/10008403-palmovy-olej#nejnovejsi
nám ten tuk samotnej taky nechutná.....
orinka: Santé: Jde o tom číst třeba tady:
http://www.annajermarova.cz/kokosovy-a-palmovy-olej-dva-rozdilne-tuky-udelejte-si-konecne-jasno/
orinka: Santé: Myslím, že s těmi ztuženými tuky máte pravdu. Už jsem četla několikrát jaké svinstvo je palmový a palmojádrový tuk (naposled asi před týdnem, ale teď honem ten podrobný článek nemůžu najít). Taky už dost let ztužený tuk nepoužívám, nechutná nám to.
orinka: to je pravda , mě uspokojilo že není škodlivý...........
Ivi: to me nenapadlo ....ja jenom hledala po internetu recepty bez drcenych piskotu a zarazila jsem se u 100% tuku ..mrknu se jeste na to...diky
jo a vcera jsem koukala v krame ten mistni Palmin je 100% kokosovy olej/tuk - tak nevim jestli to je pouzitelny
a vecer jsem vyrabela bounty kostky - tuhnout v lednici tak uvidim vecer, jestli namaha stoji za vysledek ci ne
Tak co zítra k obědu dámy?
Linda: Nepíšeš co nepečeného chceš dělat. Do některého jde dát máslo, do některého ne. Když napíšeš, jaké nepečené, tak ti třeba děvčata napíšou podobný recept s máslem.
Linda: 100% tuk je neco jineho jak pisou holky, maslem se nahradit neda. Do cokoladove polevy maslo jeste dat muzes, ale jinak by asi to cukrovi nedrzelo pohromade.
sharon: no jo, dýchat musím a vybrat se nedá, ale koupit můžu jenom to, co chci já
Haninka: Jo a zapomněla jsem - mám i recept se sušeného mléka (tam je taky máslo).
Haninka: Já občas kuličky raffaelo dělala, ale mám recept se salkem kde se případně dá přidat trochu másla. Ztužený tuk v receptu nemám.
Haninka: jsou prostě věci kde se nedá nahradit ......Santé: to je jasný že je to každýho věc.....někdo rád holky a jiný vdolky...
Haninka: však to je každého věc, já ho nepoužívám tak cca 3-4 roky a nechybí mi
Linda: zkus ten Palmin, Omega je taky na smažení
Santé: Z Omegy dělám Raffaello, z másla by rozhodně nedrželo
sharon: mně jde o ten 100% ztužený tuk, já už ho do ničeho prostě nedávám, i tak ty naše suroviny nejsou kdoví co, tak aspoň omezím něco, bez čeho lze žít taky
orinka: a já měla zato jak je palmový olej nezdravý ...a ono je to něčem jiném.........
Běžné výrobky s palmovým olejem
Zde najdete výrobky, které obsahují palmový olej a nezohledňují ochranu přírody nad rámec běžných zvyklostí. Jejich výroba se řídí především ekonomickým prospěchem bez započítání negativního vlivu na okolní krajinu, rostliny a zvířata. Pochází z konvenčního zemědělství (nešetrné zacházení s půdou, velkochovy, dovoz jihoamerické krmné sóji pro zvířata atd.).
Nechceme tím říci, že naopak všechny výrobky bez palmového oleje jsou jednoznačně šetrné, záleží na okolnostech. Například vepřové maso z velkochovu - prasata jsou běžně krmena směsí s podílem jihoamerické sóji (pěstování krmné sóji v Jižní Americe představuje obdobný ekologický problém jako u palmy olejné).
Santé: náhodou to jednoduchý těsto z Omegy na štrůdl anebo jsem dělala tvarohové šátečky je stokrát lepší jak kupované lístkové....a nedělám to každý den...
Linda: máslo a ten 100% tuk se nedá srovnávat..................dělávala se nepečená - čokoláda do formiček ze 100% tuku , vím že maminka dělávala i mléčnou s přidáním Sunaru.....a byla moc dobrá....
sharon: manka: Haninka: to jste me moc nepotesily...ja mam maslo, margarin na peceni (neco jako Hera), Palmin - v tom se smazi cukrovi nebo koblihy a tim muj vyber pomalu konci
Haninka: manka: sharon: je to jiný tuk, ale já už košíčky , někdo jim říká šohajky z omegy nedělám, ale dávám máslo. Jsou asi o malinko měkčí, ale prostě ztužený tuk NEPOUŽÍVÁM
Linda: ne, je to něco úplně jiného
Linda: já si tedy myslím, že ztužený tuk a máslo je něco jiného a má to v cukroví jiný význam. třeba sádlové kuličky bych z másla neudělala, ty jedině ze sádla. ale nevím, třeba má někdo jiné zkušenosti.
u nás se dnes nevaří , jedem do Globu na nákup a dáme si něco tam ...mám moře stravenek tak ať je utratíme..............
Linda: orinka: no nevím ...on 100% tuk a máslo je sakra rozdíl ve výsledku pečení..................
orinka: dnes je nebezpečný i vzduch který dýcháš........
Linda: vždycky dávej všude máslo, protože v margarínech je nebezpečný palmový tuk. Čti složení, je opravdu všude.
http://stoppalmovemuoleji.cz/bspo.php
dotaz k peceni - kdyz se u nepeceneho pise v receptu 100% tuk typu Omega apod ,coz nemam, muzu dat maslo? diky
Já jsem pro hadičku na dno láhve, dobré poleženíčko a je advent jak vyšitý
Ivi: Mnam, prijdu na snidani
Tak dneska nic nevařím, jdu na přátelské předvánoční posezení a bude tatarák. Před 3 roky mě z toho chytnul hnusně žlučník, asi ppro jistotu zajdu do lékárny
U nás dnes vepřové na paprice s knedlíkem a na zítra k snídani povidlový závin.
V minulém týdnu jsem dělala kokosové rohlíčky.
Jo jeste mne napadlo, co takhle dat lahev na chvili do teple vody ... Mozna to take seridne.
catcat: No, on domácí vaječňák houstne a občas je problém ne jíst ho lžičkou, ale dostat ho z lahve!
TULI: prosím tě, ekni mi jediný důvod, proč to nejíst lžičkou z mističky
TULI: Nedky ho davam do sklenic na marmeladu, to se pak da lzickou vyndat a lip se to vylize
Ale jak rikaji ostatni, naredit prevarenou smetanou a pak pridat kapku rumu
TULI: já bych přidala smetanu i rum, to pak budeš mít slaboučké, nebo aspoň já mám raději, když cítím, že tam ten alkohol opravdu je.
Ivi: Milda3: diky
TULI: Mléko bych nedala, spíš smetanu nebo ještě lépe šlehačku (svařenou).
TULI: asi bych to udělal stejně jak ti poradila ta ŠŽ,je to logické mléko je toho součástí,tak se nic nemůže zkazit,jen ho dolévat opatrně aby se ho tam nedalo moc a nebylo to zas řídké,ale ty si poradíš
YXH: ja jsem pozadu - budu teprve delat testa ......
mam ten vajecnak ted v lednici a je desne husty ...nalit do sklenicky a jist lzickou :-)
cim rozredit ??? rum uz tam nechcu .....
jedna SZ mi psala, ze treba prevarit mleko a pak dolit az bude studene ..a nebo tu smetanu prevarit , vychladit a dolet ??? co ja vim ???
TULI: ochutnat se musi
Nas uz je skoro pryc, budu delat dalsi.
Cukrovi skoro hotove, jeste namocit do cokolady a pristi tyden udelat kremy a naplnit.
já upeču asi 5 druhů - klasiku ...a mám také objednáno od cukrářky z vesnice - poctivé domácí....
catcat: aha tak to jo u nás je možno zase objednat cukroví co pečou učňové a i když zákusky mám od nich ráda tak cukroví až zas tak dobré není mají 5 druhů je to kilo a stojí klasik 230,- a cukroví deluxe 260,-
tak ja jeste nepecu , snad udelam zitra nejake testa - a pres vikend se do toho dam .....
ale delala jsem po prve ten VAJECNY KONAK ..podle LINDY a je uplne supeeeeer
uz jsem ho popijela i teply
jitka2203: je to 900 g a stálo to 384,- Výhodou je, že se tam dá platit stravenkami, tak v konečné fázi mě to vyjde levněji
catcat: a můžu se zeptat za kolik bylo cukroví díky
catcat: To je báječné řešení, zvlášť pokud potřebuješ opravdu jen pár kousků na sváteční stůl nebo tě pečení nebaví. Já bych to možná udělala stejně, ale v mém okolí jsem o ničem nevěděla. Sice přišlo několik nabídek k nám do práce, ale 650 - 800 Kč za kilo cukroví nedám ani náhodou. Zvlášť, když peču docela ráda. Ovšem minulý pátek mi dohodila kolegyně kontakt na jeden učňák, kde taky pečou a má to vyzkoušené, tak se možná příští rok přidám.
Vcera ryba na zelenine a ryze, dneska ze zbytku ryze nakyp s jablky.
Jinak budeme pect cukrovi, tak to jenom soupnu do trouby.
tak mám napečíno. Zdejší sdružení pro duševně nemocné peče báječné cukroví a tak jsem ho dneska nafasovala /a zaplatila) Já to totiž nejím a skoro nikdo tady nebude, tak stačí trocha koupeného..... Vypadá jak domácí...
Vcera plnene papriky s rajskou a ryzi a zbylo i na dnesek.
Zatim jsem nic nepekla, dcera dorazila v sobotu vecer s ochotnavkou z prace, tak jsme to pres vikend skoro sezrali . Nas kdyz prepadne mlsna tak si s holkama upeceme varku klidne i mezi svatky, neni proc se honit ted. Chtela bych udelat vajecnak aby se ulezel, uvidim jestli ho zvladnu dneska az prijdu z prace.
u nás dnes kuře pečené na remosce + jasmínová rýže + jablkový kompot a štrúdl z Omegy.........a zbytek polévky .....zítra zbytky ale už bez polévky.....
batum: Asi pujdu vratit lednici, vysusuje
Ivi: Haninka: Pect budeme zitra a pozitri (holky slibily ze pomuzou)
Ivi: myslím, že snadno. Jen je to zkrátka divné. Dcera argumentovala tím, že teta - moje švagrová - dělá jenom jeden druh, tak jsem ji vyvedla z omylu, že to sice všechno stejně vypadá (je to obalené kilama cukru), ale že opravdu co mísa, to jiný druh cukroví, Byla dost překvapená Já každoročně dávám tchánovi, tak zkrátka dostane čtyři druhy Když se podívám do diáře, tak nakonec budu ráda, že budou alespoň za ty čtyři.
Haninka: To víš, že to vydýcháš! U nás to bylo to samé, dělávala jsem spoustu druhů. Původně jsme se doma dohodli, že péct nebudu a o svátcích si uděláme šlehačkový dort. Jenže tchýně je po operaci zlomené nohy (a je jí 89), švagr péct neumí a maminka byla na operaci se šedým zákalem 2. prosince a jde ještě 16. prosince na druhé oko. Má to trochu složitější, protože je na warfarinu. Tak by mě hanba fackovala, kdybych je nechala kupovat nějaké šmejdy v supermarketu (ani jedna by určitě neobjednala někde v soukromí, protože nemají kontakty a pak by se jim určitě zdála vysoká cena). Takže původní plán byl rozmetán aktuální situací. Už mám hotovo, udělala jsem 10 druhů - vše z jedné resp. z poloviční dávky. Když to podělím čtyřmi, tak toho nijak moc nebude.
Hrachová polévka s krutónkama, sekaná, brambory, okurkový salát.
Ještě nepeču. Rodině jsem dala na výběr, ať si každý vybere jeden druh cukroví, který má nejraději. Pět lidí se shodlo na třech druzích, ostatní cukroví prý snědí, ale nemusí ho mít, jedí to jen proto, že je na stole. Já jsem prosadila ještě linecké, takže u nás budou 4 druhy cukroví, z toho dva nepečené . Všichni jsou spokojení, i já, protože to všechno - kromě vosích úlů - udělá dcera, já jen slepím a poliju, Jen z toho mám takový divný pocit, kdysi jsem dělávala i 23 druhů cukroví a letos ? Snad to vydýchám.
U nás dnes kuličky alá Ikea s vařenými brambory a brusinkovou zavařeninou a ke kafíčku nic, protože se peru s cukrovím. Sice bych raději začínala péct později, ale dělám i pro rodinu a příští týden to musím rozvézt a taky jet gratulovat k svátku a poslední týden mám akci na vánočních trzích, tak holt kmitám dneska. Ale docela se daří!
Milda3: ale máš výsledky
YXH- u nás je taky velké sucho-vypařuje se
Dneska čočka s uzeným + vejceke kávě šátečky s tvarohem (těsto - mouka,tvaroh,hera....stejné množství + hrst nastrouhané mrkve)
já a kuchař a profík ? to by to dopadlo,když jsme byli zkraje s paní,tak jsem ji učil dělat blbouny s povidlama a dneska už nevím ale vůbec jak se to dělá a když něco náhodou vařím,tak se jí ptám co a jak
Milda3: no ty jsi zlatý - měl bys vydat kuchařku - to myslím docela vážně. Když si pomyslím, že kdejaká "hvězda", co má doma dva kastroly a hlavně tyčový mixér, si myslí, že umí vařit a sotva udělá první krémovou polívku, hned s ní do světa - u tebe je jasné, že jsi profík.
Ivi: A to ho mam v lednici
orinka: tak jsem si pročetl reakce na tlačenku z mrazáku,někdo to dělá jako manka a píše ze je to dobrý:jiný že se to drolí,myslím že to bude podle toho kolik tam dají vody,ale většinou se shodují udělat menší tlačenky,nevařit a dát zamrazit a po vyndání povařit a nechat ztuhnout a je jako čerstvě udělaná,nebo normálně povařit,dát zmrznout a po rozmrazení jen krátce povařit a nechat ztuhnout a nerozsýpá se,ale to je spíš pro ty co jich dělají víc a má prý normální chuť oproti tlačence jen rozmrazené
já to příště vyzkouším na všechny způsoby a dám vědět
orinka: mě teda z mrazáku tlačenka nechutná ....a rýži dám do mikrotenu ale používám pak jen třeba do rajské polívky......
-- Kompletní archiv diskuse --