Ivi: nalozeny
YXH: Dávalas čerstvý křen nebo naložený?
Hlasim, ze se rizky povedly, bylo to dobre ale priste muzu dat vic krenu aby ta chut vic vynikla.
Linda: Rizky dneska (pokus)
Videla jsem vcera v televizi "mnichovske" rizky. Maso se pred obalenim natre horcici a krenem. Jeste jsem to nikdy nejedla, tak to vyzkousim.
Linda: Mnam, vypada to dobre
Anahir:
Linda: sodoma gomora
Vcera jsem potkala levny salatovky, koupila jsem hned 4 ja nenazranec a ted premyslim co uvarit, abych k tomu mohla udelat okurkový salát .... mohla bych dneska udelat rizky s peceným bramborem, to sdelam jednu okurku. A copak podniknu s tema 3 dalsima????
Anahir: oni maji pouze podivne kombinace, ale jinak pokud by to clovek nekombinoval, ale jedl jen tak, tak je to vetsinou dobry. Treba vikinga vcera prepadla chut na zadelavane zeli - na originalnim receptu netusim co je jedlyho (uvareny nakrajeny bily zeli se hodi do svetly jisky a spolecne necha projit varem). A k tomu neco jako karbanatky (mlety veprovy, sul, pepr ,vejce, zahustit moukou a udelat neobaleny karbose). Klasicka danska kuchyn zna pouze sul a pepr, vyjimecne nejakou bylinku . Tchyne do vseho sype Aromat, aby to melo nejakou chut. Ja si pruzpusobila recept obrazu svemu - okorenim jisku a jeste ji zaleju vyvarem, do karbosu pridam cibuli a cesnek a nejake bylinky a chutna nam obema
Linda: teď jsem si to napsala na papír a vložim do receptů. Já to mám ráda tyhle jídla.
Anahir: a je to rychlovka!!!! .... recept na housky je tady v receptech, je to stejny testo jako na domaci hamburgery, jenom vytvarovany do podlouhla. Zbytek peceneho masa, zbytek duseneho cerveneho zeli, cibule, kysela okurka a pokud je to pro nekoho suchy tak prida oblibeny dressink
Linda: skořice - to je dobrý, ale jak jsem četla dál.... kyselá okurka ... rajčata tak jsem lehce vykulila oči njn, myslím, že navštívit Dánsko je gastronomický zážitek
možná bych se za půl roku vrátila a měla o dvacet kilo míň.
Já dnes vyrábím zeleninovou spirálu, to mě trochu i bavilo si vyhrát s vyložením mísy.
http://ona.idnes.cz/ctenarsky-recept-zeleninova-spirala-dvy-/recepty.aspx?c=A150809_201753_recepty_jid
Linda: tyjo, to chci, samý dobrý věci v tom jsou.
batum: to delam taky, dokonce jsem to zavedla i v dk, skorozetacek to dovedl k danske dokonalosti a micha si do vajicek skorici a pak v tom obaluje chlebik, opece a klidne oblozi rajcatama a kyselou okurkou
Linda - dobrý .......u nás chleba vymáchám ve vajíčku,hodit na pánev,potřu kečupem,maso,cibul............ábrtykonce
Linda: mňam
Anahir: tak jsem ti to vcera vyfotila
Linda: chci být šelmou
YXH: Tak víš co, až to bude možné, tak taky tolik už vařit nebudu a někam zajdeme. Dnes se už dají najít restaurace, kde si dáš obědové menu do 90kč a různě se specializují, žádný UHO a podobně.
Přežírat se nemusím, mě nejde o to jestli mám na talíři mega porci, co s ní, když mám pak narvaný panděro. Radši se nějak normálně najím z čerstvé zeleniny a něco k tomu, pochutnám si a ještě mi to přinesou pod nos.
Linda: Podobne sendvice se delaji tady z kruty. Zbytky kruty, nekdy nadivka a brusinky se daji bud do housky nebo mezi dva chleby. Je to taky dobre.
Dneska mrkvova polevka, skoricove zavitky a jablecny kolac.
Anahir: nasi znami chodi vetsinou do restauraci. Ona proste nevari. Omlouva to tim, ze aspon dava praci jinym lidem, cimz je vlastne zivi.
Anahir: ja tomu rikam chyba v evoluci - takovy selme staci se, pri trose stesti, nacpat pandero jednou do tydne
Objednala jsem pizzu.
Už mě to nebaví, věčně aby člověk něco klohnil. Bych to zakázala tohleto vaření.
Linda: nezní to podivně, řekla bych, že bych si dost pošmákla
V sobotu jsme totalne odpadli a zvladli jsme jenom objednat si pizzu domu . Vcera jsem delala pecene veprove s bramborem a zelim. Dneska budou veprove sendvice - upecu housky a opecu veprove platky (zbytky ze verejska) s kyselou okurkou a cervenym zelim - zni to podivne, ale je to dobry
Jéžišek se nekonaljen se vše snědlo
Dneska - pečené kotlety v celku s nakrájeným uzeným,bramknedle, zelí z kedlubnů,špenát............margot bábovka
TULI: Mnam.
Vcera nakonec kureci polevka s domacimi nudlemi (jeste jsem jich mela par ususenych). Byla zima a polevka pekne zahrala.
u nás se smaží řízky z krkovice a plná remoska masa na poneděli.....vaří manža - já mám dovolenou....
dnes bylo hezky - tak jsem grilovala - maso, klobase, papriky a lilek ....
Anahir: zapni sporák - postav hrnec a on se vaří sáám...................
Já bych si dala vývar a nikdo mi ho nechce uvařit
Vcera jsme delaly s dcerou rohliky, strudl a k veceri rybu a ryzi.
Dneska prsi tak asi nejakou polevku a k tomu strudl. A dal co se najde. Jsem lina
dnes a zítra rizoto a bujón s krupicovými nočky.
U nás dnes domácí pizza a zítra se nevaří - budeme na oběd u maminky. V neděli asi udělám penne s rajčatovou omáčkou a tuňákem, už jsme dlouho neměli těstoviny.
V sobotu svíčková s knedlíky, na neděli naložil maso a ugrilujeme, teď jdu uvařit na zítra kuřecí polévku, upéct cappucino vetrniky a dort
Vcera nudle s tvarohem pro vnoucka, pro manzela k nudlim gulas
Dneska jeste nevim, na nedeli hovezi pecene, brambory a Yorkshire pudding (nafoukle pecivo k omacce). Na sobotu nemam zdani \
Jinak vsem kucharinkam krasny vikend
Dnes vařím na přání. Rajská polévka s kapáním a palačinky. Sobě dělám brambory a smažený hermelín.
Když se vaří,tak se vaří.....polévka kuřecí s knedlíčky, hovězí s nudlema......rajská omáčka+knedlík, obalený karfiol + brambory...........zítra bude kuř.řízek s bramsalátem a pak Jéžišek
PŘÍJEMNÝ VÍKEND přeji kuchařinkám
U nas vcera rizoto a nejak jsem neodhadla mnozstvi, takze je i na dnesek . Viking a ja jsme jenom za tento tyden sezrali 3,5 sacku strouhane mozarelly ...nejdriv to byla pizza, pak tortilly a nakonec rizotto
Hmm rizek taky uz dlouho nebyl, mohla bych spachat o vikendu
u nás včera dušená mrkev s hráškem, někdo i s klobáskou.
mňam, to jsem si pochutnala.
YXH: aha, no vidíš....
sharon: Ivi: ale tak jasný, za pořádnej řízek stále položím život
jen je pro mne jídelníček s omezením masa líp stravitelnej a celkově se mi zlepšilo trávení, samo od sebe jsem zhubla a to poměrně dost a že jsem líná a hubu pořád mlsnou na dortík.
Ale taky mi tak chutná jíst, celé vaření je rychlejší (to je pro mě významný) a nemusíte mi to nikdo věřit, ale i levnější.
Anahir: Ne kazdy to snese. Dceri bylo spatne po prichucenem "mleku" do kavy. Nevedeli jsme proc, pak jsme prisli na to, ze misto normalniho mleka a kokosoveho zacali pouzivat sojove. Koupili jsme jiny druh bez sojoveho a je v pohode. A neni to jen ona, ja mam na sojove vyrobky alergii. Jednou mi dalal sousedka ochutnat a zaludek mi to nebral, a i po kremu se sojovym lecitinem jsem mela na rukou puchyrky a trvalo dlouho nez se zahojili. Jedine co muzu v malem mnozstvi je sojova omacka, ale to uz je fermentovane. Ostatni lusteniny vcetne buraku muzu bez problemu.
Anahir: Každý podle chuti, ale řízek je přece jen řízek, marná sláva! Nějaké tofu nebo sojové maso ho nahradit nemůže.
Anahir: není nad pořádnou krkovici....
orinka: díky za tip na tatarku,píši si.
zkoušela jsem to sojové maso, ale nebylo mi po něm dobře. Dala jsem mu šanci ještě jednou a zas mi po něm bylo blbě, vůbec mi nesedí do žaludku, blbě se mi tráví.
ale tofu je supr. Normálně jím nahrazuju maso v různých směsích. je to mnohonásobně levnější, dobrý, dobře se tráví...prostě ráda z něj vařím.
u nás dnes rajská polévka se zbytkem rýže...skoro jako rýžový guláš.. koprovka z čerstvýho , vejce + knedlík.................a zbylo i na zítra..............
sharon: ano, řízek je řízek, v jogurtu to taky nijak nezaujalo
Anahir: Je! Aktuálně mám v lednici přírodní i uzené, taky ho brzo udělám. Z přírodního jsem kdysi dělala "tatarku" k bramborám a byla moc dobrá. Rozmixovat s trochou převařené vody, přidat trochu oleje, cibuli, okurky - prostě co se dává do tatarky, ochutit a hotovo.
dnes špagety s tofu a zeleninou.
Musím říct, že jsem tofu dlouho obcházela, ale je to docela dobrá surovina
Asi karbanatky a zitra svestkove knedliky
sharon: tak zrovna v jogurtu mi to chutnalo.
orinka: nemáš za
tak jako já dělala jen jednou kuřecí řízky v jogurtu.....víc ne !!!...klasika je klasika.....
orinka: tak to neznam .
Ja vcera delala plnene testoviny a nemely uspech takze nikdy vice.
Dneska bude domaci pizza co dum da - mam v mrazaku spoustu pidi sacku - rajcata ,papriky na prouzky, pul sacku nejakeho syra, zbytek peceneho masa, par platku sunky atd.
Dneska rizoto, zitra jeste nevim
Jsem zvědavá, jestli tu už někdo zkoušel péct kuřecí na majonéze. Jak se do majonézy dá fůra utřeného česneku, kuřecí díly se tím potřou, nechají v tom pár hodin odležet a pak se to dohromady peče. Já to dneska dělala, docela dobrý, ale podle ohlasů v diskusích pod recepty jsem teda čekala lepší kulinářské zážitky! Dobrý to bylo, to zas jo, ale taková sláva to opravdu nebyla. Možná jsem už zmlsaná.
sharon: ahá, v tom je ten fígl, že vezmeš jinou mouku. No, určitě to zkusím, hrubou krupici mám a mám ji ráda - naslano, opraženou dozlatova, pak po troškách podlévat vodou, aby bobtnala. Děkuju!
sharon: proste primerene ...primerene .....
sharon: proste primerene ...primerene .....
orinka: trochu řidší kynutý těsto jako třeba na ovocnej táč...jen místo mouky dáš hrubou krupici........................a přidám rozinky a brusinky....nebo jen rozinky to je jedno.....a kousek rozpuštěné hery s troškou oleje 2 žloutky a jedno vejce................a vykynula mi ho pekárna.....
víš já nevážím, neměřím...už od oka za ty roky.................
TULI: u nas je cerstvy zazvor skoro luxus, pokud je tak koupim jinak pouzivam suseny nebo nakladany. Cerstvyho davam min. A pouzivam do ciny, do cinske polevky (mam pocit ze jsem davala recept sem do receptu dne), trosinku davam do vseho s kari. Anebo pokud chci netradicne okorenit mlete maso (v dk se skoro polovina jidle dela z mletyho), tak udelam treba karbose ala asie a vrazim do nich soju a chili a zazvor apod.
babkatapka: nahodou abys vedela, tenkrat kdyz jsi mi poslala fotky tveho "sporacku" tak ti nase budouci advokatka zavidela luxusni vybaveni . Vis holka ono nezalezi na tom co mas, ale na tom co dokazes s tim co mas k dizpozici vytvorit. A ty vytvaris luxus hodny 5-ti hvezdickoveho hotelu
babkatapka: na fotkách není vůbec poznat, že máš jen 2 plotýnky a malou troubu. Já mám kuchyň 2x2 metry a peču v ní dorty a cukroví. Už mám hrůzu z vánočního cukroví, protože mám nějaké nové zákaznice a ktomu 2,5letého vnuka, který se do všeho montuje, ale nějak to budu muset zvládnout
Blani nezalezi na kuchyni ale na kucharce a tou jsi vytecnou. Tvoje fotky jsou vzdycky inspiraci, ono je neco jineho, kouknout do lednice nebo videt hotove jidlo na taliri, to pak clovek dostane chut a dokonce se dokope i k tomu aby to udelal taky.
U nás včera svíčková s knedlou, k večeři guláš s chlebem, dneska vepřové plátky s kari omáčkou a jasmínová rýže a k večeři rybí salát s pečivem. Zítra ještě nevím.
sharon: tak sem hoď recept! Já dělávám občas Krupku podle Kominice, a to je taky dobrý...jak se na závěr upečená v pekáče zaleje mlékem. Ale ty máš cosi jiného, to by mě zajímalo.
babkatapka: Blani nechtoho.....vaříš luxusně.....nezáleží na čem ale záleží co je v hrncích.....já mám sporák kolik let a celej život peču v plynové troubě a věř že jíst se to dá......
TULI: Simi ...ano hrubá krupice ...jako kynuté těsto třeba na vánočku ( trošku řidší ) jen místo mouky se dá hrubá krupice....vzpoměla si na to ségra protože to pekávala maminka......tak jsem ji pekly obě......
Alča: zkus bulgur....já od doby co mi ho poradila Orinka kupuju jen bulgur - je mnohem lepší.....
babkatapka: to dělá ten podzim, pryč s chmurnými myšlenkami! Huš huš huš. Vždyť tak dobře vaříš a cení se to o to víc, že nemáš obří kuchyň, a přesto máš možná výsledky lepší, než ta, co má super vybavení.
sharon: krupice se pece ??? tak to je mi zase novinka
dik za rady .... ZAZVOR
sharon: já jsem včera upekla kuskus s hruškama a dnes jsem koupila 2krabice v akci v kaufu, jen tam příště přidám rozinky
babkatapka: Holka hlavu vzhuru, je krasny podzim.
Tak si vás čtu, jaké máte sporákyjá mám jenom svou minikuchyňku, a musí mě to do smrti stači. 2 el. plotýnky a menší trouba, ale na to moje vaření, je to dobré.Nějak jsem ztratila chuť vařit a taky jíst.
Vůbec mě nějak přestal bavi život, tak se radujte ze života, vařte si dobroty na vašich krásných sporácích a mějte se fajn
evropka: místo roštěné kup kilo kližky....na kostky , do kastrolu na dno 2 cibule , česnek.....maso osol, opepří posyp troškou grilovacím kořením , pokapej tou tmavou dobrou sojovkou , přidej na kolečka mrkev a pokrájené žampiony , celé to trošku pocákej olejem a přidej tak dvě dc vody a pod poklicí do trouby .....peču tak 2 hodiny a občas promíchnu........nebe v hubě.....k tomu cokoliv.....
choc_ivi: to já ne, to kámoš gůgl......
včera jsem upekla velký plech krupice s rozinkama a brusinkama....kousek dostala sousedka a bude jinak po ní......manžel když si ukrojí " kousek" tak by s tím podělil i pár kamarádů......
dnes nevařím , jedem s přáteli do hospůdky.......neděle hovězí a hranolky a pondělí k dětem ....ale asi ne na oběd takže dojíme doma zbytek hovězího.....
TULI: k hovězímu dušenýmu ale jen kousek je štiplavej........a jinak z něj dělám ten můj utrejch proti podzimním bacilům....................
TULI: do marinady na cinu, take se z nej da udelat uzasny caj a je vyborny kandovany v cukru.
Haninka: nemohu
ale rozumím
TULI: jen čajík Tuldo
Kdyz tady tak hezky radite...KDE vsude pridavate Zazvor ..cerstvy ?
Kdyz tady tak hezky radite...KDE vsude pridavate Zazvor ..cerstvy ?
evropka: ovar děláme buď z plecka nebo z krkovice, tak to zase tak "tlusté" není
evropka: nechám to vychladnout, sádlo seberu a zbyde jen vývar, zkus to, je to dobré.
Haninka: Hani já si neumím představit po ovaru z vývaru polevku
Mě
Mám chuť na rostenou na houbách ale cena je desna,zítra oběd v Litomyšli a pondělí něco s bramborám...
sharon: děkuji ty jsi hotová encyklopedie
Haninka: já dávám drcený květ do bešamelu u lasagní
Haninka: Pridavam drceny do tvarohu a do testa na buchty. Do testa davam i strouhany orisek.
Mě zase přivezla skoro snacha ze Srí Lanky usušený celý muškátový květ, tak ho mám v košíčku s kořením a nevím, co a kam s ním , poradíte?
Anahir: Jestli najdes desku keramickou, tak by to bylo lepsi, ta se tak moc neposkrabe. (vlastni zkusenost). Mela jsem kamna s keramickou, ale opravar mi je tak donicil (strkal sroubovak do vetraku, misto aby vymenil ohrivaci spiralu), kamna jsem vratila v zaruce. Koupila jina jinde, trouba bezva, vari taky dobre, ale je to jenom sklo a tak jsou uz kapku poskrabana. Pry to melo byt specialni sklo s keramickym povrchem, ale asi ne tak kvalitni, jako ty prvni. Pribaleny uz byl i cistic a skrabka. Jak rika Linda, da se to normalne koupit v krame take.
choc_ivi:
Kdo alespoň občas vaří, ví, že byliny dodají jídlu lepší chuť. Takovouto schopnost má i smil italský (Helichrysum italicum), pocházející paradoxně z Turecka, zvaný též maggi či kari bylinka. Vyzkoušejte jeho pěstování.
Budete ho nejspíš znát ze suchých vazeb, kde doslova svítí jeho žluté květenství. Spolu s ostatními zástupci svého rodu patří k oblíbeným nemrazuvzdorným trvalkám nebo letničkám.
Usušená kytička smilu, zavěšená ve skříni, ochrání oblečení proti molům
To je dáno tím, že v teplejších oblastech, kde teploty v zimních měsících neklesnou pod minus deset stupňů, namrzá pouze nadzemní část rostliny, ale kořeny jsou schopné zimu přežít.
Další lidové názvy smilu vystihují jeho vlastnosti. Protože si i po usušení zachová nepoškozený vzhled a barvu, říká se mu nesmrtelka, a pro své aroma získal pojmenování kari bylinka či maggi (nejaromatičtější je po dešti), které jej předurčilo k využití v kuchyni.
ahoj, chtěla bych poradit: dostala jsem v květináči bylinku kari. Čuměla jsem, protože jsem si vždycky myslela, že kari je směs koření. No, evidentně je to i bylinka.... nemáte s ní někdo zkušenosti? Jak pěstovat? Jak používat?
Linda: děkuju, na to se podívám, aby to mělo to na ty plechy, taky nevím jak to pojmenovat
Anahir: staci utrit, pokud se ti neco navari tak existuje specialni kovova skrabka a musis opatrne abys desku neposkrabala. A existuje specialni cistidlo (vypada jako velice jemny tekuty pisek), da se koupit vsude tam kde kupujes cistici prostredky. A jednou za cas (jednou do tydne???) to tim pretrit - bude se ti deska vice lesknout, umyjes tim i to co se ti nepodarilo jen tak setrit, pry v tom je i neco pridano aby se ti deska lepe myla a dele vydrzela bez zkrabancu. Nektere staci nakapat na varnou desku a setrit kuchynskou uterkou, jine pripravky chteji setrit vlhkym hadrikem - vsechno je napsano na obale. Cistidlo i skrabka se daji koupit i tam co prodavaji spotrebice, ale bude to asi drazsi nez v drogerii.
Jeste k troube - ja si prikupovala -nevim jak to pojmenovat - kovovy drazky, co se pridelaly na pevno na drazky na stenach trouby a kdyz vyjizdis s plechem tak vyjedou s nim, takze nemusis jednou rukou pridrzovat plech a druhou zkouset jak je propecene maso / buchta. Proste udrzi plech a zase s plechem zajedou dovnitr....velice prakticke
andys: TULI: YXH: velice děkuji, to jsem potřebovala slyšet... takže horkovzduch je užitečná věc...dobře, koukám právě na internet co by se mi tak mohlo hodit, jestli někde není zajímavá sleva a tak...
Jak čistíte ty sklokeramické desky nahoře? Já mám představu, že to jen utřu a jdu od toho
Anahir: Horkovzdusnou, samocistici uz mam leta, a uz bych jinou nechtela. Je to bezva, pece to nekolik plechu najednou a stejnomerne. Stejne tak i samocisteni. Proste se to nastavi na program, za par hodinek se to samo odemkne, vytre se trochu popela a je hotovo. Zadne super prostredky na cisteni, ani dratenky.
Anahir: horkovzduch je super - i kdyby jsi pekla napr. tri plechy zaroven - napr. tri kola pizze .. vse mas stejne upecene .... to ti doporucuju ....
Anahir: kupovala jsem nový a mám v troubě horkovzduch a podle mě je to supr pečení, vzduch fouká všude stejnoměrně a celý koláč nebo maso má všude stejnou barvičku. Rozdíl v ceně oproti obyčejné troubě není takový. Sleduj slevu v OK .
dnes květákovej mozeček + šťouchačky + živej okurek..............zítra čočka s párkem + chlebík + česnekačka........................
Linda: chci jinej sporák, protože ten co mám je C a mám představu že A mi uspoří nějakou kačku.Peníze na nový mám. Tento sporák byl už vybavením bytu, plotýnky mě už sejří a odcházejí, začínají se drolit a je čím dál pracnější je čistit. Takže chci novej a úspornější
Předělávat kuchyň nebudu, chci vyměnit kus za kus.
Nehodlám v troubě dělat hokusy pokusy, netuším k čemu je horkovzduch, já tam akorát potřebuju občas strčit pekáč s koláčem nebo nějakou pečeni. to je všechno. V životě jsem nepotřebovala doma v bytě gril.
Jediný co mě teda zaujalo, je samočistící trouba to se budu muset dovzdělat
A chci desku, abych to prostě utřela a nemusela se s tím piplat, neboť čas strávený v kuchyni je pro mne čas promarněný
A taky aby za dva roky neodešel do věčných lovišť.
Anahir: musim se priznat, ze v tomhle ohledu me zajima pouze cena a velikost - chces klasiku 60cm se 4 horaky a nebo neco vetsiho v americkem stylu? Zrovna v tomhle je znacka vedlejsi, vsechno ma stejnou zaruku a vsechno umi to same. Spiz se zamysli chces klasicky sporak a nebo varnou desku a troubu (tu muzez zabudovat i nekde vyse a nemusis se k ni ohybat). A na co chces vyuzivat troubu? Chces gril/ horky vzduch /rozmrazovani apod - i kdyz ono dneska je tohle snad uz ve vsech troubach standart. Spis bych si priplatila za samocisteni trouby (jmenuje se to neco s pyro???).
DOTAZ? Co mas dneska - mas elektricky sporak s troubou, ktery te opustil a nebo chces predelavat kuchyn? v druhym pripade bacha na predelani pojistek, sporak chce 2x16W nebo 1x32W, troube staci jedna pojistka o 16W.
Ja si zrovna v patek koupila novou varnou desku (u stare Bosch po 10 letech odesel u pulky termostat). Koupila jsem si nejlevnejsi v Ikee s indukci a rovnou i 3 novy magneticky kastroly, a ted shanim elektrikare, ktery mi to vymeni .
Prosím, doporučte mi elektrický sporák včetně el. trouby.
díky
-- Kompletní archiv diskuse --