Piafka: je to silena porce ,ale z mensiho mnozstvi by to asi nedrzelo pohromade, preci jenom potrebujes material na vytvoreni sten a dna . Ja jsem k tomu poprve nic nedelala ,jenom dala na stul cerstve pecivo (pokud by nekdo nemel dost ) a podruhy hranolky a sosik, ale to jenom protoze nasi hoste pracuji manualne a byl cely den v praci. Hranolky jedli jenom chlapy, my zenske jsme si daly jenom sosik na zvlhceni
TULI: Taky o tom uvažuju, gril nemáme, akorát těch 250 g na porci se mk zdá fakt moc, ale asi to zkusím a místo plechovky použiju nějakou skleničku :).
TULI: nevidím důvod proč ne
Linda: fantasticke ... a slo by to soupnout do trouby ???
manka: Anahir: catcat: tak jsem to pres vikend vysondavala do detailu:
1) do masa se nic nedava, je to ciste mlete hovezi, cim mene tuku tim lip aby to na grilu moc neprskalo
2) do zeleninove smesi na napln se da narvat v podstate vsechno, zaklad tvori cibule, cesnek, papriky a rajcata, koreni je soli, peprem, trosku papriky a chili papricku dle chuti. A dale dle vasich moznosti - lilek, zampiony, cuketu atd a nebo taky uz nic vic
3) z masa vytvaruje kouli, tu rozplacne plechovkou aby vznikl poradny dulek, steny jsou tak cm silne. Obali steny napevno platky slaniny a teprve potom vytahne plechovku - bacha vznikne mirny podtlak tak at se vam to nezhrouti.
4) naplni diru tak do 2/3 smesi, zbytek mista zaplni cedarem nakrajenym na kostky a vsechno zasype strouhanou mozarelou
5) griluje to asi 20-30minut.
6) pocita se s 250g masa na porci
Linda: to vypadá super, popíšu to dceři a pak se nechám pozvat na grilování
Linda:
Linda: tyjo, je to tak, když vaří chlap, je to vždycky paráda.
Fascinuje mě tvarování podle plechovky od piva
Linda:
manka: nemam absolutne paru co s tim provadel, ale jak znam danskou kuchyni je v masu tak max. sul a pepr o i o tom pochybuji, ale ta smes byla dost korenena, soupnul do ni i chilli a navrchu je SPOUSTA syra, tak mozna ze to staci. Ono kdyz rozplacnes 250g masa tou plechovkou, tak je to dost tenke a vejde se do toho naplne pomerne dost - asi to staci na ochuceni vseho
Linda: ty jo, to fakt vypadá dobře. a bifteky taky nějak ochutí nebo to ochutí ta směs a sýry?
Linda: To zní moc zajímavě a žravě!
sharon: to prvni je napln z paprik, rajcat , cibule, cesnek + nejake koreni. Na dalsich opbrazcich tvaruje bifteky ze sekaneho hoveziho masa, ktere nakonec naplni tou naplni, zasype 2 druhy syru - chedarem a mozarelou - , vsechno obali slaninou a sopupne asi na 20 minut na gril.
Je to desne zravy a priserne syty, na porci se pocita se zhruba 250g masa + zelenina. Zitra prijdou znami na vecer ia chce to delat znovu.
Linda: popiš nám to........
Viking varil a fotil
Ivi: sharon: samé dobré a hodné duše Je dobré vědět, že na mě někdo myslí
ach jo, holky .....
Anahir: Udělalo to moc malý obrázek, tak zkusím znova.
Anahir: Je mi líto, že jsi tááák hladová! Ty nejsi moc masová, viď? Máš ráda dukátové buchtičky? Posílám ti aspoň pár!
Anahir: ...pravda ...je mi tě líto.....i když jsem se nacpala vepřovým gulášem s čerstvým chlebíkem ...je mi tě líto.....
sharon: to není k smíchu !!!
Anahir:
Linda: Jenom tak ji osmahnu na masle a dam trochu cesnekoveho prasku, nebo trochu cerstveho namackaneho cesneku. Milujeme ji jenom tak jako prilohu, nebo na toastovy opeceny chleba.
Já mám hlad.
Sedím v práci, nikdo neuvařil.... chcípnout hlady mě tu klidně nechaj
Dneska k večeři párečky v listovém těstě nebo fazolky na smetaně s vajíčkem, co kdo bude chtít a zítra bude asi rizoto.
orinka: ano, drškovka je z ní výborná ale z mladé a jen z kloboučku.......
Linda: Já z ní nejradši dělávám falešnou dršťkovou polívku. Nakrájet příčně na proužky a zacházet s tím jako s dršťkami. Vaří se tak dlouho, až je to měkké, gumovou houbu jsem zatím neměla nikdy.
Linda: Plodnice hlívy ústřičné mají všestranné využití. Jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso ale i do salátů. Třeně bývají tužší a proto je vhodné je nasušit a rozemlít (rozdrtit) na houbový prášek, který se přidává jako koření s léčebnými účinky. Další z možností jak třeně využít je přidávat k masu. Vaření hlívy doporučujeme bez soli, je tak cca za 30 min. uvařená.
Tolik odborníci.
Jinak je moc dobrá dršťková polévka, guláš nebo řízek. Ale dává se i pod maso a do rizota. Někteří ji dávají i do různých salátů, ale to jsem nejedla.
Linda: já kdysi dělala italské rizoto s hlívou, ale někde jsem nechala recept. Pokusím se vygooglit, bylo moc dobré. Jinak s ní nemám moc zkušeností
Linda: nemám hlívu ráda.
Jednou jsem ji jedla od kamarádky a jednou připravila podle receptu co jsem dostala a ani jednou mi vůbec nechutnala.
Pouzivate hlivu ustricnou? U nas ji konecne zacali prodavat! a tak jsme koukla po internetu a nasla jsem, ze se ma jenom velice kratce tepelne zpracovat jinak ze je pak "gumova"....to ji nelze soupnout treba pod maso a dusit spolecne jako se dela dejme tomu veprove na zampionech nebo ji dat do lasagne atd.???? Jsou k ni potreba nejake spesl recepty???
Ivi: Vymenim za kolac s boruvkami a malinami.
Linda: Ja normalne mam koreni taky (cibuli (zelenou) a pazitku, kopr, bazalku, cilantro, marjanku atd). Ale letos nevyslo nic a co vyslo, tak sezrali slimaci, petrzele mam s bidou na jednu polivku.
Da se to tu koupit a neco mam namrazene od lonska, tak to prezijeme,, jenom mne stve ta prace a penize co jsem do toho dalal.
Zato fazoli, rajcat, malin a jahod bylo a je pozehnane. Jahody mi zerou sfine slimaci.
catcat: clovece jsem v tomto smeru kapatko zmatena , bezne bylinky typu pertzelka, pazitka, bazalka, kopr atd se daji koupit skoro cely rok cerstve (takove ty pidi korenacky), teda kopr byva pres zimu problem ,ale da se splasit. Pres leto ma hodne lidi takhle bylinky v korenaci na terase (aspon soude dle toho, ze se za timto ucelem prodavaji a to vsude za velice lidsky peniz a hodne rychle mizi z obchodu). Ale na druhou stranu byla jsem pred 2 roky na oslave 60 dobreho znameho a behem oslavy me oslovila skupinka zen tak mezi 50-60 roky, ze jsou kolegyne oslavencovy manzelky a jestli pry doslova cituji "ja jsem ta, co ma pres zimu v korenaci za oknem bylinky a dava je do kazdeho jidla?"..... evidentne je tato cinnost nametem hovoru a sokuji domorodce
Jo a rerichu jsem tu snad ani nevidela
Linda: to se v Dánsku nedělá? Tam lidi nepěstují bylinky za oknem? Ani třeba řeřichu?
YXH: pres zimu kupuji jenom cherry rajcatka, ty jeste jakz takz chutnaji jako rajcata, normalni rajcata je voda . Ale pres leto jsou . A kopr a vubec koreni (pazitku, petrzelku, bazalku,oregano, majoranku) mam venku na zahradce, c ose da na podzim ususim a pouzivam celou zimu. A neco mam pres zimu za oknem v korenacich cerstve a sokoju tim vsechny zname .
YXH: Jen přileť, já ti pár kousků schovám!
Ivi: Parada, uz letim, makovec miluju.
Linda: Prave ze pres zimu sem rajcata vozi a chutna to jako polystyren, takze z toho udelat rajskou, nebo to hodit do chili tak je jidlo bez chuti. Proto co mam navic zamrazim a pak jako kdyz se to najde.
Kdyz dcera byla tehotna, vzpomela si, ze by si dala koprovku (v lednu). co bych pro ni neudelala zejo. Tak jsem koupila krasny kopr (dovezeny z Texasu). Holka ja do te majdy dala cely svazek, bylo to zelene jako zabinec, ale chut zadna. Snedli jsme to, ale pristi rok jsem zamrazila par svazecku kopru ze zahradky. Staci trochu a majda je vonava. Proste asi jak tam je teplo, tak to roste rychle ale nema to dost casu aby to dostalo tu chut.
Ivi:
Dneska smažený květák s vařenými brambory, tatarkou a okurkovým salátem, na večeři kuřecí alá čína s rýží a na zítra mám naložené vepřové nudličky. Jako moučník jsem udělala makovec.
orinka: buď v klidu to je paruka....
sharon: Jéžiš, ty jsi vzorná hospodyňka! A ke které holičce chodíš, takhle by se mi to taky líbilo
catcat: ani to ne, alespoň ne náctileté - teď např. šaty do tanečních, včetně košile + motýla, boty, nutně potřeboval značkové tenisky - půl si tedy zaplatil, teď jde na SŠ, jsem jak oslíčku otřes se , ale co bych pro něj neudělala
Haninka: nojo, chlapečky je lepší šatit, než živit
Linda: taky se snažím vařit na dva dny, ale občas to nevyjde, nedávno jsem uvařila rizoto - půl kila rýže, půl kila masa, 40 dkg zeleniny a náš mladej to spořádal na dvakrát, jen jsem ochutnala
Haninka: to jsou ty kulturni rozdily.... my se pres den stravujeme chlebem s necim, takze i kdyz se mi varit nechce tak dat si k veceri opet chleba s necim mi krapatko vadi . ALe od ty doby co jsme s vikingem sami tak klidne varim na dva dny a nebo udelam mega misu salatu, jime ho tri dny a kazdy den hodi k nemu viking neco na grill
Linda: YXH: když já přes školní rok zas tak moc nevařím, spíš jen o víkendech, ještě máme v mrazáku loňské lečo stravujeme se v práci nebo ve škole
Kečup se nekonal, když jsem přišla domů, na chvilku jsem si lehla s knížkou a za dvě hodiny jsem se vzbudila a pak už se mi do ničeho nechtělo, tak snad dneska
YXH: Haninka: me osobne se nevyplati cokoliv pestovat na zahrade, mam jahody, maliny a koreni a par stromu a tim koncim. Tady zelenina pres leto je pomalu za hubicku a takova jaka ma byt, zadny utrzeny zeleny a 3000km v nakladaku. Zrovna vcera jsem koupila kilovku paprik (vonavy, stavnaty ) za 12ddk, rajcata cely leto kupuji tak za 10, max15 ddk a voni a chutnaji jako ze zahradky. Jednou jsem zkusila mit cherry rajcatka na terase a v podstate jsem tu rostlinku cely leto musela hlidat aby neodletela (mame zahradu otevrenou smerem k mori, je to siceasi 8-10km k vode, ale zapadnim vetrum nestoji nic v ceste), porad vyschla, ohnuta, kvety opadany, a nakonec mi uzrala 3 rajcatka = kaslu na to. Obvykle si nakoupim pres leto levnou zeleninu a taky ji mrazim a pak pres zimu hazim do vseho kde je nejaka omacka - lasagne, chili con carne, omacka na spagety atd.
Haninka: Ja je krajim na mensi kousky a mrazim. V zime hodim do mixeru, rozsrotuju a delam z nich rajskou, nebo s tim poliju prlnene papriky.
Haninka: jsem se snažila.....
sharon: sikovna
Haninka: tak to je klasika .
Pamatuji se jak bracha div nezabil svou dceru (mou neter) k vuli rajcatum ..... do nejakych 22-23 roku (mozna to bylo i pozdeji) nevzala rajce do pusy, neco tak odporneho a podivne vypadajiciho ona prece nebude jist. Bracha (on je pan kuchar!) kazdy rok delal psi kusy aby zlikvidoval urodu, snad i psa krmil rajcatama ...a pak jednoho dne neterin pritel (dnes uz manzel) ji premluvil, at ochutna cerstve utrzene rajcatko ze zahrady..... a vysledek? Neter si pochutnala a pak doslova servala celou rodinu, ze ji cely zivot upirali takovou pochoutku, stylem co jste to za rodice, ze jste me nenutili jist neco co jsem nechtela vzit do pusy
sharon: a ještě u toho báječně vypadáš!
děvčata já mám pro letošek splněno......
Linda: když komentuje, tak to je ta lepší varianta, náš mladej letos v únoru zjistil, že máme ve sklepě domácí kečup, přitom ho tam sám v létě nesl pak ochutnal a zjistil, že mu chutná víc než kupovaný
Haninka: jo a pak se kazdy blbe divi a chytre komentuje zasobu marmelady (opet dosad si vlastni vyrobek) stylem - proc jsi to delala? Vzdyt cerstvy jsou nejlepsi. Zase se budes celou zimu rozcilovat, ze to nikdo neji
Linda: viď, u nás je to to samý!
Haninka: kdyz ony ty zatraceny rajcata (dosad jakykoliv jiny vypestek) zrajou sycaci najednou a nekoordinuji svou dobu zrani s pritomnosti rodinnych clenu doma
U mě - protože jsem sama doma - cuketová polévka, protože jich mám moc a kromě toho mi moc chutná. Jako druhý chod rajčata - ještě nevím jak - protože jich mám moc a nevím co s nimi, asi budu vyrábět kečup, jen včera jsem jich otrhala přes tři kila a myslím, že dneska to bude to samé. To je furt - budeme pěstovat hodně rajčat, budeme si z nich vařit a pak to (dcera) odtáhne do ... (teď konkrétně na Ukrajinu) a co já teď s tím...
U nás včera vepřové plátky alá roštěná s rýží a dneska domácí hamburgery. Zítra mám moc vyřizování, tak bude lovecký den.
Linda: Pokud peču ze sáčku, tak s ním nediskutuju.
Linda: já peču prvních deset minut na 220, pak zeslábím na 200 a dopeču...
Na kolik stupňů pečete chleba? Na sáčku včera bylo napsáno 230 stupňů 30-60 minut podle typu trouby. To mi přijde krapatko moc
Me vcera chytla manie kucharinky a vytvorila jsem sunkovy salat, upekla chleba a nez mi vykynul jsem jeste stacila vytvorit muffiny s boruvkama. tentokrat jsem zkusila testo co mam na babovku, jsou lepsi nez minule a potrebovali by vic prasku do peciva nebo vajicek, jsou krapatko hutnejsi nez by mely, proste babovkovy , ale jinak mnam . A k veceri byly zbytky od nedele.
A mam uz dlouho chut na kureci lasagne se spenatem, tak uvidim jestli se mi bude chtit odpoledne se s ni delat a rovnou bych ji udelala zase na dva dny
tak já před chvílí dala zmrzlinový pohár s horkými malinami a domácí grepovou limonádu, a to všechno s milou kamarádkou
U nás o víkendu pečené kuře a bulgur, k tomu řepa a okurky.
Těstoviny s omáčkou z pečených rajčat, slanina a sýr.
Polévka z červené čočky. Jako zákusek makové muffiny.
Vcera houbove rizky, pak grilovacka u kamaradu.
Dneska brunch (snidano-obed) (wafle, vejce, opekane brambory, slanina, klobasky, ovocny salat a vejce benedikt), potom nanukac (oslava narozenin)
u nás dnes rychlá drchlancová polévka , maso s rýží a živej okurek a zítra koprmajda z čerstvýho.......
Byla jsem doma sama a tak v pátek bylo kuře na paprice a včera kotel polévky, měla jsem ji k obědu i večeři
A dneska mám Vikinga opět doma a bude chilli con carne s ryzí a udělám to asi na 2 dny ať nemusím zítra zase vymyslet
Haninka: lovecký den mě vždy rozesměje
houbová polévka,vepřové na minutku a opečený brambor,mám strašně jablek na odpoledne je udělám ve vinném těstíčku
Včera cuketová polévka, dneska asi lovecký den, zítra přijede Matěj z tábora, k obědu svíčková, večeři budeme na zahradě grilovat a na neděli dojedeme svíčkovou.
U nás bylo hovězí v mrkvi s bramborem, zapečené těstoviny s uzeným masem, hrachová kaše s párkem a dnes bude domácí pizza a na víkend chystám vepřové řízky s bramborovým salátem a borůvkové blbouny a asi makový závin, to ještě uvidíme.
Vcera rizky, brambory a michany salat. Dneska mexiko
Ivi:
TULI: taky jsem plnila, ale nějak se u nás nikdy nedojedla ta cuketa. tak teď to dělám tak, že nastrouhám malé cukety i se slupkou, trošku posolím, když pustí vodu tak sliju. pak pepř, majonárnka, vajíčko, sýr strouhaný i kostky, špek nebo šunka, cibulka najemno, česnek, trošku zahustím strouhankou a peču v zapékací misce až se udělá krusta. mňam, to baštíme jen tak.
manka: Nee, to je kupované. Listové jsem naposledy dělala snad před čtyřmi lety. Čím jsem starší, tím jsem línější. Plněné je mám domácí meruňkovou marmeládou.
Haninka: ja mam ty male zelene ..... asi 10. cm ....
tak odrezu konce .... rozpulim na delku ...povarim tak 5. -10. min .....
az vychladne - vydlabu lzickou tu duzninu ....proste to uvnitr ..
- nakrajim sunku na malinke kosticky , syr , pridam strouhany parmazan, vajicko...sul, pepr ,,,,+ tu duzninu
naplnim ty cuketky a dam zapect ...
ale smes muzes davat - co mate radi
Ivi: z domácího těsta? vypadají moc dobře. čím máš plněné?
U nas byl pres vikend polsky salat (nevim jestli je to polsky recept, ale mam ho od polske kolegyne atak mu tak doma rikame ) a k nemu se v sobotu grilovali veprova zebirka a vcera kotlety.
Dneska asi neco na zpusob lasagne...nejak se mi v mrazaku nahromadili sacky se zbytky ruznych testovin, tak je rozmrazim, smicham s masovou omackou a vsechno zapecu se syrem
U nás dnes španělský hrnec a ke kafíčku domácí fornetti.
u nás dnes lečo a zítra smažená játra s bramborovým salátem .....vaří pán domu....
Haninka: ano , a dobrý je v bujonu - koupím ten zeleninový gelový od Knorr....................
sharon: díky za recept, předám dál a zkusíme, bulgur jsem nikdy nedělala, děláš ho podle návodu?
YXH: děkuji za pochvalu - je jí 26, tak už by měla být
Haninka: Mas sikovnou holcinu
Haninka: ....cukety na kostičky, na cibulku , žampiony , mrkev na kolečka a rajče na kostičky, okořenit , dusit a smíchat s hotovým bulgurem......bezmasá bašta , sypat sýrem.....
TULI: napíšeš mi, prosím, recept? Už nám na rozdíl od cuket dochází fantazie ...
Haninka: ja delala zapekane cukety ..... mooc dobre ....
Haninka:
tak jsem nakonec vcera vyrobila pizza bifteky s podivnyma kolinkama , je tam i na dnesek, takze nemusim varit , coz se hodi, jdu se mrknout po meste po darku pro tchyni k narozkam, buh vi kdy prijdu domu
U nás je cuketový týden - v pondělí cuketový guláš, v úterý špagety carbonara, ve středu cuketová polévka a dneska cuketa s česnekem a těstovinama, a co je na tom nejlepší - celý týden vaří dcera, já přijdu k hotovému musím ji pochválit, všechno mi moc chutnalo
Včera špagety arrabiatta, dnes kančí guláš s knedlíkem a zítra pečený uzený ocásek.
Dneska pro vnoucata livance a pro manzela gulas a vrtule. (je vyjimecne chladno, vcera 32 a dneska 16C, tak se gulasek hodi)
Linda:
Delam tohle, jde to udelat i s pomerancem a misto orechu davam brusinky.
Citronovy chlebicek nebo to jde i na muffins
6 polevkovych lzic masla (zmekleho)
1 hrnek cukru
2 vejce
1/2 hrnku mleka
1 1/2 hrnku mouky
1/2 cajove lzicky soli
1 cajova lzicka prasku do peciva
1 cajova lzicka strouhane kury z citronu (muze byt i vic)
1 hrnek sekanych orechu (vlasskych)
Poleva:
1/2 hrnek cukru
stava z jednoho citron
Priprava:
Smichame dohromady mouku, sul a prasek do peciva.
Ve vetsi mise naslehame maslo s cukrem a vejci, pridame mleko a mouku. Dobre promichame, pridame orechy a citronovou kuru. Rozdelime do formicek (nebo do formy na chlebicek).
Peceme pri 175 C az je zapichnuta spejle cista. Nechame vychladnout a polijeme poleveou z cukru a citronove stavy.
Ivi: diky mrknu na ne
Vubec netusim co varit???? Pokud me do vecera nic nenapadne tak bude bud majda na spagety nebo lasagne nebo neco v tom stylu a udelam to rovnou na dva dny, at nemusim zitra zase premyslet . Ne ze bych nato mela nejak vyraznou chut, ale hodim to do hrnce a dal se to stara samo o sebe a je to chutny
Linda: Spousta receptů na muffiny stojí za prd, protože to je vlastně třená buchta, jen nalitá do jiné formy. Bohužel ten úplně nejlepší recept na ořechové jsem si někam založila a ne a ne ho najít, ale nakonec jsem z internetu vycedila dva recepty na čokoládové a jeden univerzální, které mi chutnaly.
Zkus nahlédnout do odkazu, jestli tě něco z toho zaujme:
http://chcidoameriky.cz/recept-na-cokoladove-muffiny
http://recepty.brtnik.info/recept.php?id=1137&nazev=%C4%8Cokol%C3%A1dov%C3%A9+muffiny
http://www.cukrar.cz/poradna_vypsat.asp?id=1&id_prispevku=145
Piafka: to jsem dělávala kdysi ale už na to všechno kašlu.......dnes další plech a rozdám a končím.......
Linda: mně se většina receptů na muffiny z internetu moc neosvědčila, takže to dělám tak, že použiju dobrej recept na jakoukoliv odzkoušenou litou buchtu, jen zredukuju (většinou tak, aby bylo 250 g mouky, vychází to na jeden plech muffinů). Takže pak mám piškotové, s ovocem, makové, perníkové - podle situace.
Nemate nekdo recept na OPRAVDU dobre, vyzkousene muffiny????
Vcera jsem pekla boruvkove s cokoladou podle receptu z internetu, byly dobre ale ne natolik, abych je delala znovu. Proste ok recept, ale ne vynikajici ktery stoji za uschovani . Pecu vyjimecne parkrat do roka, takze kdyz uz neco upecu chci aby to bylo opravdu dobre a ne jenom prumer
sharon: svestky ususit a pak narvat do kachny
Linda:
sharon: A co povidla? V zimě jako když najdeš...
-- Kompletní archiv diskuse --