Linda: celá vejce.....
batum: díky, přeložila jsem si to
Jehlička: Krasne.
no co co... mi to udělalo, tak znova
Jehlička -
orinka - šikulka
Jehlička - jako vždy na jedničku
Linda: Renda68: Já už moc nezavařuju, jsme jenom my dva, ale neodolala jsem a udělala pár skleniček jahodové marmelády. Našla jsem totiž docela jednoduchý recept - povedlo se mi to!
4 kg jahod, 2 kg cukru.
Čisté a obrané od stopek necháme v cukru uležet přes noc. Vrstva jahod, vrstva cukru - opakovat a nahoře je jako poslední vrstva cukru.
Měla jsem to v umělohmotném kyblíku.
Další den promíchat, přidat 2 rovné lžičky citronové kyseliny.
A pak - a to je důležité - na velké pánvi po částech (3-4 velké sběračky) za stálého míchání odpařovat do zhoustnutí. Zkouška: kápnout na talířek, který máme stále v ledničce, na tom to hned tuhne. Svařenou marmeládu lijeme do skleniček. Netrvá to ani dlouho, jedna várka trvá cca 20 minut.
Uzavřené skleničky pak ještě pro jistotu sterilujeme 10 minut (v obyčejném hrnci pod pokličkou)
Pak obrácené dnem vzhůru necháme vychladnout.
Měla jsem jediný renonc - na úplný závěr jsem měla u poslední várky moc zbylé šťávy a tu jsem odpařovala na pánvi tak dlouho, že jsem měla žvýkačku:) - takže prosím, dbát na rovnoměrné porce jahod i cukrové šťávy, aby jí nezbylo tolik.
Marmeláda má krásnou barvu, tuhne i bez pektogelů a jiných sajrajtů.
trošku zákusků byly na pátek pro kolegy do práce
a dnes na oběd špecle a dušené maso na víně
U nas vcera nalozene veprove platky s ryzi, dneska pizza bifteky. A jdu sbirat jahody - zatim netusim co s nimi provedu, a cerveny rybiz a z neho udelam zele, cast normalni pro nas a cast se stevii pro tchana ( ma cukrovku) a trosku soupnu do mrazaku na pozdeji do michane marmelady.
sharon: zmrzlina vypada dobre ....to jsou cela vejce? Kaffe nemusim ale zkusim ji s kakaem nebo cokoladou
letní večeře s prosciuttem crudem
babkatapka: jsi nám koukala do komína...?.......můj muž miluje právě ty paprikový lusky , to já mu ten můj svléknu a mám jen sekanou....ale mě to neva ....
denda04: díky ...já vím.... můj to říká taky hlavně jak je navaříno....je to miláček...
sharon:
jsi šikulka
sharon: já mám 3 papriky a 8 velkých karbošů. Zítra budou karboše a potom bude rajská, mám na ni velkou chuť.
KÁVOVÁ ZMRZLINA - zmrzlina k létu prostě patří !!
Suroviny 3 vejce 120 g třtinového cukru 500 g mascarpone 1 vanilkový lusk 1 dvojité espresso (Tchibo Espresso Barista)
Postup Vejce s cukrem vyšleháme v míse mixérem nastaveným na vysokou rychlost do pěny. Přidáme mascarpone, semínka z vanilky, kávu a vše už ručně metlou promícháme do hladka. Poté nalijeme do formy, ve které budeme zmrzlinu mrazit. Po 6–8 hodinách je zmrzlina připravená k podávání. Nejlépe zmrzlinářskou lžící.
je to recept od Tchiba......
mám hotovo....8 nacpaných paprik + koule sekané a 4 litry rajské................a o víkendu nevařím - pojedem na zmrzlinu....
Koukám, že jsou tady marmeládové královny.
Já taky kdysi dělávala, ale takové vymoženosti jak děláte vy, to ani neznám, ale musí to být úžasné
Linda: já jsem dělala včera další dvě várky - a jak říkáš, všechno naprosto stejně a... ztuhlo to... . tak budem mít půlku do jogurtu nebo do čaje a druhou normálně jako želé
Renda68: ja se s tim uz smirila - delam vsechno stejne, pouzivam stejny ztuzovaci prasek, varim stejne dlouho, sklenicky jsou stejne a marmelada jednou tece a jednou je z ni malem zele, bud to nebo ono ale v zivote nema spravnou konzistenci. Minule jsem otevrela jednu tekutou a jednu ztuhlou a v misce smichala a servirovala to k vaflim jako marmelada z michaneho ovoce a mela fantasticky uspech a spravnou konzistenci
Linda: jojo... jsou věci mezi nebem a zemí.... Dneska tomu dám druhou šanci, tak uvidím
Renda68: to se mi taky obcas stava s marmeladou - na talirku krasne drzi a ve sklenickach po vystydnuti tece .
Renda68: to je divný, mně bezové želé ztuhlo hezky. nevím čím to může být, ale když ti to na talířku ztuhlo???
taky máme ve skleníku pěkný květák, tak už taky bude. a brambory máme krásný a moc dobrý, z těch starých už bude asi jen možná bramborový salát nebo placky.
Linda: Vedet, ze mas segedin, tak uz jsem startovala koste
Ja byla o vikendu sama doma a udelala jsme si maxi hrnec segetinu a zivila se jenom jim . Vcera vecer dorazil chot domu tak jsem mu udelala rizek s br. salatem (ja mam svoji porce dneska s sebou k obedu). A k veceri bude dneska asi lasagne, mozna ji udelam na dva dny at nemusim zase nic vymyslet
Dneska tatarak, zitra kure a chrest.
u nás v sobotu zeleninová polívka a květák s bramborama, včera grilované kuřecí a baklažány, k tomu zeleninový salát
manka: my máme marmelád od loňska už jenom 6, ale začínám zase plnit regálky . Já jich spoustu rozdám, takže se můžu vyřádit. V sobotu jsem místo třešňové - prevíti nedozrály jak jsem si představovala - udělala další dávku bezového sirupu s mátou a bezové želé s jahodama a na poslední chvíli jsem tam přidala nasekané lístky máty a bezová kvítečka. Obíračka byla šílená, ale krásně to vypadá. Jenom mám problém - na talířku krásně zrosolovatělo, ale ve skleničce nee. Proč?
u nás v sobotu koprová polívka a kuře na paprice s kolínkama. včera řízek a naše brambory a okurkový salát, okurka samože domácí.
Renda68: jsem kontrolovala zásoby a bude ze mě asi marmeládová královna, budu se muset krotit, ale tu s čokoládou zkusím, aspoň pár skleniček.
a ještě pak až uzrají mirabelky, tak tu musím, tu mám ráda do lineckýho a do svíčkové.
Dneska ceske livance a jahody, a javorovy sirup (pro Lukaska) on o jahody nestoji. Zitra co dum da a v nedeli plnene papriky. Vcera koprovka a nukliky.
manka: jahoda s mátou a čokoládou by taky mohla být úžasná..
manka: nesrazí, dávám ji až před koncem - rozpustí se, probublám, vypnu a plním. Potřu vršky skleniček i víčka meruňkovicí a nekazí se nic. Je to moc dobrý a ta levandule to vytáhne do nebe. Neboj a vyzkoušej, Simonce bude chutnat
Renda68: jo, loni jsem taky dělala jahodovou s mátou a rebarborou a taky první pryč.
já neumím s čokoládou, nekazí se to, když nedávám žádné urdžovadlo?
manka: levandule je bezkonkurenční. Taky na ní ujíždíme. Teď o víkendu budu dělat třešňovou marmošku s levandulí a čokoládou. Je skvělá. Na kilo třešní dávám 200g dobré hořké. Mátu jsem přidala do jedné dávky bezu a už máme i slušně nasušeno. Roste jak blázen. Zkusím ten mátovej samotnej s pomerančem. Když ho děláš, tak bude určitě moc dobrej. Rebarborové želé jsem ještě nezkoušela. Mohla bych taky, když budu v tom kuchtění. Zatím jsem ji dávala jen do jahodové marmošky a ta byla první pryč
Renda68: taky mám sirup, mátový s pomerančem, bezový, med ze smrkových výhonků, jahodovou marmošku s levandulí, rebarborové želé, špenát už dnes sklidím potřetí, salát ze skleníku je snězený i ředkvičky, ředkvičky i ze záhonu jsou už v bříšku, teď bude hrášek, byliny jsou super, nemůžu se toho taky nabažit.
já dávám i malé violky, i macešky, i květy pampelišek, sedmikrásky jasně, lichořeřišnice taky jasná, květy dýní a cuket (ty se i smaží v těstíčku).a levandule, tu máme skoro všude, kromě sekané
Ivi: Aha, ja si to myslela. diky
tady se člověk podívá a hned je najezený
Vcera jsem delala velice zajimavy salat podle receptu od kolegyne, je to jeji vymysl...vypada velice podivne, ale je to zravy....pokud se mi podari pres vikend zprovozdnit explore tak vam ho sem soupnu do pristiho vydani
manka: už mám i bezový sirup a červenají třešně, tak budu o víkendu zavařovat. Nevíš, náhodou, jaký květinky používala lippia k jídlu? Já dávám pro oko jenom sedmikrásky, lichořeřišnici a sem tam pampelišky, ale z těch občas koukne brouček . Ty její fotky byly
manka: já už jsem na brambory koukala, ale zatím ještě malilinký :-) tak do trouby na pukavce s česnekem :-)
To máš pravdu, vždycky vyběhnu, nařežu bylinky, vytáhnu mrkvičky - zatím máme příplatkový baby, ředkvičky, salát, už bude i hrášek, rajčata a řepa se začíná taky kulatit. V lese už jsem našla půl košíku modráků . Miluju tohle období
YXH: Ano, to jsou ty práškové.
Renda68: manka: Ivi: Holky dekuju, je ji sedm je to moje slunicko. Vyridim ji to .
Ivi: Co to jsou americke livance? Neznam to. Jsou to delane s praskem do peciva a sodou? Ja tu delam nase, protoze detem chutnaji vic nez mistni
orinka: ...je mi to jasné.....
YXH: Amber všechno nejlepší! Sluší jí to!
U nás americké lívance s rozvárkou z českých jahod a šlehačkou.
Renda68: to je tak fajn, jít na zahradu a tu utrhnout a támhle. dnes zkusíme mrknout pod kopec na brambory.
YXH: taky přeji Amber všechno nejlepší. pěkná blondýnečka.
YXH: Amber všechno nejlepší. Krásná holka. Kolik už jí je?
manka: taky už nám roste bio na zahrádce. Zatím byl jenom do zelnýho salátu, tak třeba o víkendu...
Vcera zeleny tunakovy salat = tunak z konzervy + veskera zelena zelenina co mi prisla pod ruku (salat, fazolky, chrest, jarni cibulka, zelena paprika, hrasek) - zbytek mam s sebou k obedu.
Dneska mam nalozene kure v marinade a tak ho vecer hodim do trouby a k tomu testovinovy salat - dorazi mi dcera s pritelem na veceri
Zitra asi cina.... a o vikendu budu sama doma a tak se chystam na neco echt ceskyho - bud kure na paprice, nebo rajska a nebo segetin
Dnes udělám rajskou polévku s kapáním, smažené květákové placičky se sýrem a novými brambory, ledový salát. Začíná zeleninová sezóna, hurá!
sharon: to je nadnesený termín, vím, ale tohle je ze zahrady od tety, sama jsem to na záhonku trhala, tak proto.
orinka: my taky, knedlík domácí, koprovka z domácího bio kopru a vařené hovězí, protože s vajíčkem bio domácím jsme ji měli minulý týden
orinka: mňamka , taky máme rádi ...ale bio neexistuje......
orinka: Diky za napad asi bude ve ctvrtek. Kopr roste pekne uz se mi sbihaji sliny. Zitra budou livance a jahody ze zahradky.
Dneska jsme měli zeleninovou polévku, koprovou omáčku s domácím knedlíkem a domácím vajíčkem. Kopr byl ze zahrady, bio. Mňam!
Dneska nevarim, jdeme do restaurace, Amber ma narozeniny.
Renda68: Jo mladi Pamatuju na karbanatky a na bramborovy nebo vlasak v papiru a k tomu rohlik
evropka: Ne jenom osolim, opeprim a hodime na gril. Taky je delame tak, ze je nakrajim na prouzky, asi 1,5 x1.5 cm silne a 5 cm dlouhe, obalim je platkem slaniny, pripichnu vlhkym paratkem (aby nehorelo) a pak je peceme na grilu. Jsou to takove jednohubky.
Jinak vcera steak, chrest a zampiony. Jenom tak, zadne brambory nebo chleba
Ivi: mnaaam to udělám
YXH: čoveče játra jsem nikdy nedělala,nakládáš je?
Zdravím kuchařinky, našla jsem jeden blog a podle paní jsem dělala její řezy.....je to famózní a rychlé, neodolala jsem a dala vám to tu na zkoušku a paní to napíši...............http://marieka.blog.cz/1606/dobre-rychle-rezy
my jsme v sobotu grilovali kuřecí masíčko, sýry, klobásky, brambůrky a zeleninu - bylo to naráz přichystané, část jsme ogrilovaly k obědu a část k večeři a funěly jsme
U nas pres vikend smes z veprove panenky s ryzi (bylo toho na oba dny a jeste mam zbytek dneska k obedu) a dneska asi udelam plnene tortilly - nenapada me nic jinyho a je to rychly. A na zitra si manzel obednal michany salat s tunakem.
YXH: játra na grilu Kdysi dávno jsme na ně s holkama chodívaly v Brně nahoru do Sputniku. Měli je s úžasným bylinkovým máslem. Od té doby jsem nikde takovou dobrotu nejedla. Děláváme je sice doma, ale tu chuť "mládí" už nějak nemají Asi to bude rukama . U nás včera svíčková a dneska lečo
Jatra na grilu
Dneska chlebicky se sunku a domacim vlasakem, ke kafi mrizkovy kolac s tvarohe
melda: To je velmi jednoduchý moučník s hromadou jablek nakrájených na kostičky. Je to velmi jedlé.
400 g polohrubé mouky
250 g másla nebo hery
200 g moučkového cukru (dávám o trochu míň)
1 bal. vanilkového cukru
špetka soli
4 vejce
1 bal prdopeče
asi 1 kg jablek
skořice
citronová šťáva
Máslo ušleháme s cukry a špetkou soli (šlehám ručním šlehačem), postupně přidáme vejce a nakonec přisypáváme mouku s prdopečem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostky, zakapeme citronovou šťávou a promícháme s mletou skořicí (podle chuti) a vmícháme po částech do těsta. Lžicí nabíráme kousky těsta, klademe na plech vyložený pečící folií a v předehřáté troubě pečeme do zlatova. Dávám vrchovatou lžíci hmoty a kladu trochu od sebe, protože se trochu rozjedou. Troubu předehřívám na 180°C. Před podáváním se pocukrují moučkovým nebo skořicovým cukrem.
Můžu opravdu doporučit, je to hodně jablečné a velmi jedlé.
Ivi: a co sou to ty jablecny hromadky ... vypada to dosti dobre na vecer k bedne
Ivi: i kdyz jsi fotku tech vajec s anglickou nedala, tak to je moc dobra inspirace
U nás dnes bude řízek s novými brambory a hlávkovým salátem. V minulých dnech byly špecle s vepřovými nudličkami a kari omáčkou:
včera večer byly šátečky s uzeným masem, sýrem, paprikou a vajíčkem:
Ke kafíčku jsem udělala jablečné hromádky:
Alča: určitě by to šlo, ale třeba v mém případě se to takhle jednotlivě pohodlněji rozmístilo v ledničce a pak se to z toho bude přes sítko líp nalévat do sklenice, než z jiné nádoby. Ani mi to moc práce nedalo nacpat to do těch petek, stačí květy předtím roztrhat na užší části.
orinka: a není jednodušší a stejné když se nacpou do 4litráku a zalejou a potom scedí?
manka: tak jsem po cestě z obchodu natrhala plátěnou tašku květů. Vyšla mi na tři petky jeden a půl litrové. Líp se to tam strká, když se oprané květy rozdělí aby nebyly tak široké, pak to jde cpát i prsty bez pomoci obrácené vařečky. Kupodivu, i když je petka květů plná, přesto tam vleze opravdu skoro litr a půl vody.
jedu do Prahy, tam asi bez nebude to ono
manka:
orinka: jé tak to si udělám.
Muž přišel z návštěvy u známých a přinesl mi jako dárek výborné pití. Nevěřily byste, co. Hned to sem píšu, protože je sezóna černého bezu, všude kvete.
Vezmete velkou pet flašku. Čistou, samozřejmě. Stopkou dolů do ní cpete bezové květy (oprané). Pak to zalejete čistou vodou. Uzavřete a necháte 2 dny v ledničce. Pak se to scezené pije. Bez cukru, bez jakýchkoliv jiných přísad. Je to opravdu skvělé a určitě i zdravé.
Jeste mame zbytky z vikendu, tak dneska nevarim. Manzel mel narozky, tak jsme meli party. Vcera vecer losos jenom tak na grilu a salat.
Zkouseli jste nekdy delat nepeceny dort (=cheesecake) z jogurtu? Pokud ano jak to dopadlo a pokud dobre muzete se prosim podelit o recept?
Nahodou jsem potkala par receptu po internetu, ale rada bych slysela zkusenosti nez se do toho pustim
Ivi: mňam, ta pizza vypadá moc dobře. určitě byla moc dobrá.
a zákusek taky
My jsme chtěli ráno s lodí na Berounku a na ryby s tím, že si tam pak dáme oběd. Protože je pod mrakem, zůstali jsme doma, takže jsem rychle vymyslela čočku s opečeným burtem a vajíčkem, vypadá to, že se to vybere, tak snad pojedemd po obědě a dáme si tam večeři.
Ivi:
Ivi: zákusek
U nás včera plněná pizza (lenost je hrozná věc, má vinu na tom, že ta pizza je hranatá).
Dnes k obědu losos pečený s rozmarýnem, k němu nové brambůrky a okurkový salát.
K večeři byly míchaná vajíčka s opečenou anglickou slaninou a čerstvý chléb a na zítra mám naložené maso.
Ke kafíčku jsem udělala nepečené tvarohové řezy s borůvkami.
A takhle byly ke konzumaci.
Linda: Vida, jak se dá udělat recept z namazaného chleba. Já teď dojedla housku hladové hospodyně, tj. houska se salámem. Jinak teda klobouk dolů před dánským žlučníkem, kaše plovoucí v omastku by mě asi pěkně prohnala. Ovšem uznávám, že na severu musí být do těch mrazů jiná kondice, než u nás na Hané. I když...vybavuje se mi Ladův obrázek o selském nebi, jak tam andělé koulejí knedlíky z vysokého kopce do jezera rozpuštěného másla. Sedláci leží na břiše, mají aspoň tři brady a andělíčci jim do huby vidlicí podávají ty omaštěné knedlíky.
batum: mňáám
Dneska dietka.......vytáhla jsem z mrazáku jahodknedle, ráno přikoupila čerstvé jahody a vzhůru do blahaale budem muset s dědou řádit
Krásný den přeji a o to příjemnější víkend
Ivi: tak to mám nastavené stejně, jen jsem ten tuk při svém hladu přehlídla. Já už prostě měla dlouho chuť na kaši
catcat: Já jím třeba i nezdravě, nejsem agresivní hlasatel "zdravé stravy", ale moc omastku ráda nemám, dělám spíš na vodě. Tolik másla dávám pouze a jedině na ovocné knedlíky s posýpkou, ty mi můžou pěkně plavat!
Přeji hezký den do diskuze o vaření. Kdyby některá z vás měla chuť na něco sladkého, dobrého ale fit a dietního, tak se podívejte na mojí stránku www.mojekrasno.cz do rubriky zdravé hřešení. Teprve se stránkou začínám a recepty budu postupně doplňovat. Tak snad se někomu bude hodit. Hezký den S.
Ivi: to stačí dát pryč. Myslím ten tuk. A je to ozdravený tou řepou
Linda: Koukám, že Dánové se řídí heslem "kdo maže, ten jede"! Ta kaše by mohla být dobrá, ale jak plave v tom jezeru tuku ........
Linda: ta kaše vypadá mooooc pěkně a já jsem zrovna hladová
evropka: taky chřest milujem a když je sezóna, máme ho snad v každým jídle :-). Já ho, krom toho co jsi už napsala, dávám pro děťátka i pod maso a do masa. Dušené maso s chřestem nebo kuřecí prsa se sýrem, šunkou a chřestem, hezky zarolovat a naskládat do zapíkačky, máslo nahoru..., to jsou teď u nás největší hity :-)
Linda: Evi,polévku,jen tak s máslem,s holandskou omáčkou,do rizota,jako přílohu...prostě furt a pořád
orinka: vskutku zajimave , danove tomu rikaji aeblekage = proste obycejny jablecny kolac , ale klidne nekde ve svedsku tiomu mohou rikat i vzneseneji. Danove maji treba brandte kaerlighed = spalena laska. To je bramborova kase posypana opecenou cibulkou a slaninou nebo parkem a podavaji k tomu bud nakladanou repu nebo kyselou okurku.
A nebo dyrelaegensnatmad= nocni svacinka veterinare coz je namazany krajic chleba a oblozeny v podstate vsim co lednice dala
Linda: Bondepige möd slör (nebo jak je to v originále) - v Cestě slepých ptáků popisuje Ludvík Souček nějaký skandinávský recept, který v překladu zní Selská dívka pod závojem. To, co píšeš ty, je skoro to samé.
u nás dnes hovězí vývar nudle a maso, vepřové na zelenině se smetanou + jasmínová rýže a hruškovo - jablkový kompot..........
Linda: dlouho jsme to neměli, až narazím na levná jablka, uvařím to, u Matěje si šplhnu
Haninka: jo to bude ono v trosku jiny narodostni verzi ...kazdopadne je to rychly a zravy
Haninka: taky tak......
Linda: já povařím nastrouhaná jablka s cukrem a trochou skořice, pak přidám pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě a v míse to prokládám dětskými piškoty, když to ztuhne na to dám zakysanku a posypu lehce skořicí.
Linda: Tak jsem to odhadla dobře. Tady se to dá najít v receptech, třeba tady: http://recepty.vareni.cz/jablecny-nakyp-s-chlebem/
-- Kompletní archiv diskuse --