U nás včera pečené vepřové maso na zelenině s bramborem, k večeři vaječná omeleta s květákem. Dneska smažený sýr se šunkou, vařené brambory a tatarská omáčka a k večeři uzená makrela s pečivem. A zítra budou těstoviny s masem a nějakou omáčkou ještě nevím jakou udělám.
catcat: Však nemusíš dělat jen vdolky, i když ty jsou mňam. Taky můžeš udělat povidlové buchty, medový perník mazaný povidly, taštičky s povidly sypané opraženou strouhankou, placky s povidly, tvarohovou buchtu s povidly, kynutý závin s povidly, perníkový závin s povidly, štrůdl s povidly, bramborový závin s povidly atd. Taky můžeš udělat povidlovou omáčku k masu.
Ivi: to vím, ale ještě jsem za ten měsíc, co je mám, vdolky nedělala
orinka: už to vím přesně....v uličce jak jsou mouky tak naproti jsou pudinky a vanilkové cukry a pod. a nahoře na regále je výstava sirupů..................
catcat: Asi by to šlo použít podobně jako švestková povidla.
já mám doma datlová povidla, ale zatím nenašla využití
orinka: dnes tam jedu .......batum: to najdeš na netu.....
sharon -hlásím... u mě taky datláček doma,budu zkoušetdokonce tam měli i ty ostatní,ale nevím kam je dát, na co???
Zelnacka a buchticky se zmakly vcera, dneska steak, fazole a salat.
Dnes rajská polévka s kapání, křenová omáčka, houskový domácí knedlík a vajíčko natvrdo. Bašta
sharon: a datlový sirup už je doma!
u nás včera maso s bramborem a polévka zeleninová krémová ta je i na dnes a jinak špagety s nějakou omajdou a sýrem , bez masa............
Vcera veprove v kari s ryzi a dneska udelam asi domaci pizzu.
u nás dneska byl bramborák a zítra bude jitrnička+brambor+kys.zelí....jen dietka
batum: Jo nestezuje si nikdo, ani povidla ani rum a rodina jenom pomlaskava
Vcera rizky a okurkovy salat, (na rizkach je strouhanka, ani chleba nebyl zapotrebi)
Dneska buchticky s kremem, a zitra asi zelnacka a jeste nevim co k ni.
U nás včera čočka na kyselo s klobásou a vejcem, dneska kořeněné vepřové plátky opečené narychlo a k tomu brambory s pažitkou a okurkový salát a k večeři guláš s chlebem.
YXH: JJ, rum je dobrá volba!
YXH - kdo by si stěžovalrum
Linda: Ivi ma pravdu, do mrazenych jahod bychh nedavala vodu. Jo a jestli to chces naredit ted, treba na palacinky atd, tak do marmosky zamichej trochu rumu. Delam to tak s povidly, a nikdo si nestezuje
sharon: Jsem ráda, že vám chutnalo!
Ivi: dnes jsem upekla tu anglickou slaninu podle tebe a je to super , pomalounku na sporo asi hodinku a taky mám tu kůži takovou tmavou ale to neva , to se stejně nejí.......jinak naprostá bomba , díky.....
Linda: Mohla bys zvážit ty mražené jahody. To by úplně stačilo. Jestli používáš gelfix, tak to je počítané na ovoce bez cukru, cukr si dáváš podle doporučení nebo chuti. Například Gelfix super je na 1000 g ovoce + 1 balíček gelfixu + 350 g cukru (můžeš dát i víc nebo míň). To se neváží rozvařené s cukrem. A tekutinu nepropočítáváš, tu dáš jen pokud má ovoce málo šťávy a ještě jen trochu. Do mražených jahod bych žádnou vodu nedávala, jahody jí mají dost a navíc v nich bude i trochu ledu.
Ivi: tohle byly mrazeny jahody - to se neda zvazit ani propocitat mnozstvi tekutiny, kdyz jsem to rozvarila s cukrem byly toho 2,5l, sacek je na 1,5kg i s tekutinou, tak jsem dala 1,5sacku
Linda: Musela bys to ředit okamžitě buď dalším ovocem nebo vodou a stejně by to pak nebylo ono. Nech to jako želé, s tím se dá docela dobře pracovat a chuťově je to správně. Ale příště dej pozor a raději si ovoce odvaž a celou dávku si propočítej. Některé ovoce má pektinu hodně (jablka, rybíz) a tak je třeba s tím počítat (i když jahody to zrovna nejsou). Já všechno vážím a používám želírovací přípravky podle návodu, ale na horní hranici, protože mám raději méně hustou marmeládu (např. v návodu je 900 - 1000 g ovoce - dám 1000 - 1100 g). Ale řídím si to podle druhu ovoce. Zkus si o tom trochu přečíst tady:
http://www.milujizavarovani.cz/cs/temata/show/dzemy-a-marmelady/22-hustota-dzemu-a-marmelad/
Ivi: jo zelirovaci do marmelad od Dr.Oetgera (nebo jak se to pise)
Linda: Jakého prášku? Myslíš nějaký želírovací přípravek?
Tak hlasim vyzkousely jsme kolace - testo dobre ,tvaroh jedly ,ale podivny , dohromady da se to jist, neznalec by si mozna pochutnal, my dosly k zaveru ze staci jednou a dost.
A dotaz - kdyz dam moc prasku do marmelady da se necim naredit (teda samozrejme nez ji naliju do sklenicek ). Vyrobila jsem neco mezi jahodovou marmeladou a zelem, chutove dobry a rozhodne odnikud nevyteka . Tak abych vedela pro priste, jestli se to da zachranit
Ivi: taky mńam
babkatapka:
Ivi - ty lívanečky ...jedna báseň
babkatapka - píši jedničku s hvězdičkou
babkatapka: Nadhera, zacinam mit hlad.... ten gulas voni az sem
Holky nikdy jsem takovou bábovku nedělala, ale je to unikum. 2 vejce, cukr, mouka, prodopeč, olej všechno jen zamíchat , trochu je práce s tím kakaem, ale jinak za 15 minut bábovka v troubě a je výborná.
Anahir: a to je právě má tělesná vada - že mě to baví......a taky pak jen žeru a jsem jako to boží hovádko.............
babkatapka: exklusivní, úchvatný....Blani z fleku se můžeš vdávat....
tady taky trošku
Ivi: Mnam s dovolenim jsem si zobla, jsou nadherne a bezvadne
U nás dneska nebyl moc nedělní oběd - na přání byly lívance s ovesnými vločkami, polité borůvkovou rozvárkou, zakysanou smetanou a ozdobené šlehačkou.
Linda: taky vařím jen proto, aby se nechcíplo hlady.
jinak bych se na to ...
sharon: díky, vrtá mi to hlavou a to víš, že staroušovi při jeho chorobě chci dopřát to nejlepší.
orinka: aha tak to ti teď nepovím jaká je to ulička , možná ta vedlejší.... ale viděla jsem tam všechny........některý den tam jedu tak ti pak povím......
sharon: nebyl, byl tam jen javor...možná jsem nebyla ve správné uličce, byla jsem v té, co jsou bio potraviny - luštěniny, obiloviny a tak.
Linda: Tak vidis, maji ho i u vas. At se ti vikend vyvede
Vsem ostatnim kucharinkam take preji krasny vikend
TULI: Ta se nekupuje Jak pise Linda, uz jsem to tu davala. (podmasli, nebo kefir a citron)
anitech: Mne normalne neridne, micham ho rukou a je fajn. Ten pudink jsem zkousela ale na kolace to neslo aspon ne na ty co delam ja. Mozna, kdyz se to dava lzici, ale na chodske zdobene pytlikem to nefungovalo.
Linda: moje známá měla odpor k vaření ...a pokud něco ukuchtila tak se ptala manžela ...budeš to jíst nebo to mám rovnou vyhodit.............on byl kolikrát chudák o tatrance a kávě celý den ...pan ředitel školy....
Linda: tak jo, já Ti věřím ... trochu
Haninka: rodina by ti me kucharske "umeni" vysvetlila. Viking obvykle nakoukne do kastrolu a zepta se zda to ma nejake jmeno a nebo jestli to je experiment ....nebavi me to, ja varim jenom protoze mame hlad .... treba zrovna vcera nakrajet maso a hodit ho do pekace a postavit do trouby, zeli= nakrajet cibuli a otevrit lahev se zelim, bylo krapatko mekke takze jsmem ho jenom prohrala na opecene cibulce + sul+kmin+ cukr. Takze nejvetsi praci daly knedle a to to nejhorsi udelala dcera - vic casu mi zabralo uvest kuchyn o puvodniho stavu nez vareni
Linda: musím se smát tvému tvrzení, že neumíš moc vařit a vaření Tě nebaví
TULI: YXH to tady psala uz drive, ja jsem jenom k tomu potrebovala blbuvzdorny navod co stim mam delat
2 l mleka
1/2 l slehacky
1/2 l podmasli, nebo treba i kefir nebo jogurt
1 maly citron
trochu soli a cukru na ochuceni podle vlastni chuti
Mleko a slehacku privedeme do varu (osolime, osladime podle chuti)
Mezitim smichame kysele mleko (kefir, jogurt) s citronovou stavou
Kdyz mleko zacina varit, vrazime do toho kyselou smes a nechame vysrazet. Kdyz to trochu zchladne, tak precedime pres platynko.
YXH: diky ...ja vcera jela domu kolem mlikarny tak jsem se zastavila a zrovna tvaroh meli tak jsem koupila - oni ho delaji ale na vyvoz . Ale mam ted tvuj recept na priste
Vsem ostatnim velke diky ..... ona si dcerunka vymysli blbosti, 90% beznych potravin nevezme do pusy a pak ji vyvarujte, potvora jedna . Vcera jsem udelala vrabce z veprovy panenky a hodila jsem k ni kus slaniny, kysane zeli a chlupaty knedliky - poprve v zivote. Dopadly dobre a uspely (a dcera sama strouhala). Dneska bude mit zbytky, my jdeme na vanocni merendu od manzela z prace (a me od vcerejska boli v krku ). A zitra asi upecu kachnu s br. knedlikem. NA nedeli udelam neco s houbami, zatim nevim presne co. A upecu kolace s tvarohem - uvidime jak dopadnou.
orinka: a v té řadě nahoře jak je javorový tak je i tenhle................
YXH: když ti ten tvaroh zřidne, tak přidej trochu pudinkový prášek.
YXH: a kde se kupuje kysela Smes ?
YXH: a kde se kupuje kysela Smes ?
sharon: a kde v Globuse ho mají? Koukala jsem všude možně a měli akorát javorový.
Linda: a ne, abys to všecko naráz dala vařit. Na zkoušku jen jeden kousek, chvilku počkáš, uvolníš ode dna, pokud se rozvaří, přidat ještě mouku. Abys nevyhodila celou várku.
Linda: Omlouvam se, ted jsem to docetla, takze knedle s uzenym uz tu byly. Jestli nemas uzene, muzes do nich vrazit i mekky salam neco jako byval gothaj. Nebo co takhle udelat bramboraky plnene houbami?
Linda: Holka necetla jsem vsechny prispevky, ale bramborove knedliky plnene uzenym, nebo spekem a k tomu bud zeli nebo spenat. Nebo halusky se zelim a uzenym masem.
U nas bude na nedeli husa, ale nas skoro zetak to neji, tak mu k ni asi vrazim (ne pohlavek) ale kure
Kolace se daji udelat s ovocem (svestky, merunky atd) Muzou byt i kompotovane, pak na to drobenku.
Jo co se tyce tvarohu, tak kdyz zacne mleko varit, prileju (kyselou smes) a necham povarit, ono jak se to pomalinku vari, tak se to vysrazi. Zustanou male hrudky tvarohu a zbytek je nazelenala voda (syrovatka). Pak to odstavim a necham malinko schladnout, potom precedim pres platno, a vymackam syrovatku. Kdyz vymackas moc vody, bude tvaroh sussi, kdyz chces na rozmichani do buchet, vymackala bych ho dost, protoze kdyz do nej zamichas zloutek a cukr, tak trochu seridne. Do buchet ho micham rucne s cukrem a zloutky, mixerem hodne seridne.
Linda: Na koláče můžeš dát marmeládu nebo hustý puding a na něj ovoce, to taky jde.
Linda: Taky můžeš buchtičky se šodó nebo vdolky s povidly nebo marmeládou, čočku na kyselo s párkem nebo vejcem, dušená játra, masové závitky (ptáčky), hrachovou kaši, smažený květák, zapékané fleky s uzeným nebo žemlovku.
Linda: cokoli, salám, škvarky, špenát, uzené maso. pak je pěkně polít osmaženou cibulkou, mňam
Linda: někdo dává mleté maso a někdo dokonce takové drobnější sojové...ale to už pak není maso, no...možná by šla nějaká dobrá uzenina?
as vubec co se da nacpat do br,knedliku kdyz nemam uzeny?
Piafka: diky za napady ...na pulku z toho nemam suroviny, ale to neva ,aspon mam napad na co se zasobit
to bylo pro Lindu, zapomněla jsem přidat odkaz...
A co hovězí znojemská, španělské ptáčky, sladké knedlíky, bramborové placky s povidlím, zelňačka, buřtguláš, čočka na kyselo, bramboráky, hrachová kaše s uzeným, knedlíky plněné uzeným+zelí....
Linda: já ti s chlupatýma neporadím, dělala jsem je jednou a ztratili se mi v hrnci s vodou, takže šly do WC.
a vrabci? jen nakrájíš maso na kousky, prosolíš, pokmínuješ, nakrájíš cibuli a česnek, podliješ a pečeš doměkka.
Linda: Zhruba 70 dkg syrových brambor + 20 dkg vařených ve slupce
1 vejce + sůl, 18 - 20 dkg hrubé mouky, podle potřeby
Najemno nastrouhat brambory scedit vodu a škrob, přidáme vejce
sůl oloupané vařené brambory prolisujeme nakonec mouku.
Ja vas tady dneska zamorim dotazama ...chlupaty knedliky to je jenom syrovy brambor+ vareny brambor + sul+ vejce+ mouka ??? A nebo jeste neco do nich patri??? diky
YXH: Prosim te, ten domaci tvaroh co delavas - pises Kdyz mleko zacne varit vrazime do toho kyselou smes a nechame vysrazet - nechavas vysrazet pri varu? Jak dlouho? A nebo kdyz vlijes kyselou smes vypnes hned sporak? A muze se pouzit tvaroh dejme tomu na kolac hned ten samy den a nebo potrbuje nechat ulezet den - dva??? ..... pekne prosim blbuvzdorny navod ..... pokud bych se k tomu v sobotu dokopala tak at vim co a jak delat
Jo a jeste pry jestli bych neupekla kolace, recept bych nasla na internetu, ale sakra co mam do nich / na ne nacpat???? POvidla neexistuji, mak je dovozovy (a nemam) a tvaroh je vyjimecna surovina ( a domaci vyrabet nehodlam). .... i kdyz pry neni tezke si ho udelat doma, no popremyslim o tom
manka: pokud nic nevymyslim tak mam vyndanou z marazaku veprovou panenku ze bych ji udelala jako vrabce s br knedlem a kysanym zelim. Musim jenom mrknout po internetu co vschno do vrabcu vlastne patri ....
Linda: a co špenát s brknedlíkem a buď pečenýma vrabcama nebo vajíčkem?
nebo bramborové šulánky s mákem?
Vcera dorazila dcera a pry mami co tahle navarit neco echt ceskyho, ale neco jinyho nez delas normalne (pry varim porad to samy) a nejlepe s br knedlem, tak si lamu halvu co udelat
To porad samy zahrnuje: ptacky, zelnacku, segetin, vepro-knedlo-zelo, rajskou, kure na paprice, pecenou kachnu . Svickovou a vubec vsechno s rozvarenou zeleninou neji. Tak sakra co mam na vikend navarit ????
Jo a chtela jsem upect vanocku, mam recept akorat na dva kusy, tak me napadlo ze by si jednu odvezla ajednu si necham pro sebe - pry jsem se zblaznila,do vanoc je jeste 6 nedel a ja chci delat vanocku..... ale pritom me lame na upeceni lineckyho, ze by si vzala s sebou v nedeli vecer
Děvčata moc děkuji, udělám dobře mé slinivce, poslední dobou se mi tam něco ozývá,jsem po operaci žlučníku(29) a když to přeženu,tak to kouše
Cinderella: ty mají v Globu taky......chystám se je vyzkoušet.... protože jsou in......
batum: já přímo tenhle datlový sirup kupuju ve Zdravé výživě, stojí kolem 60 Kč, a ještě další jejich druhy rýžový, kukuřičný, z ječného sladu, agávový atd.
Ivi: uplne mam na to chut - k tomu chlebik , kremzskou a pivo
TULI: Jinak nic, ono je to napatlané tou chemií, kterou teď dávají místo uzení a v tom je sůl, takže solené to je. To víš, domácí to není. Dokud byl táta, měli jsme zahrádku a tam udírničku, to jsme si pochutnávali na uzeném i uzených rybách. Ale tohle je také dobré.
Ivi: IVI - a jak pises - nakrajis na kosticky a jinak nic ?? koreni , sul ...co ja vim ???
Ivi: ta anglicka pecena vypada dobre - to by me nenapadlo - koupit kus a nechat upect
batum: Nemusíš nikde moc běhat, mají to v každém supermarketu. Teď je to in, tak to najdeš i v Tescu.
Piafka: Udelej hodne silnou kavu a preced.
batum:
Podrobný popis výrobku Country Life Bio datlový sirup 350 g
Datlový sirup je přírodním sladidlem, které díky svému složení a nižšímu glykemickému indexu nezatěžuje slinivku. Datlový sirup oproti běžnému cukru nepřekyseluje žaludek (má vyšší pH) a nepřispívá k vyplavování některých minerálů z lidského organismu.
Způsob využití
Je určený k přímému užití (na lžičku 3x denně), pro rychlou přípravu bylinného čaje, pro přípravu chlazených osvěžujících nápojů, přípravu míchaných nápojů, ochucení ovocných salátů, na ochucení sladkých pokrmů. Můžeme jej použít do cukrovinek, pyré, polevy, nápojů, vloček atd.
Složení
100% datlový sirup, produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 983,9 kJ/235 kcal. Bílkoviny: 1 g. Sacharidy: 64 g (z toho fruktóza 31-32 g, glukóza 27-30 g, sacharóza 2-3 g). Tuky: 0,6 g
batum: ano , v Globu ho mají ....ale já objednávám všechno možné z lékárny a tam ho mají také......v Globu za 64 a v lékárně 59..................
dneska guláš z kližky+housknedlík, polévka hovězí vývar s masem+vejce
sharon - ten datlový sirup koupíš v marketu??
Piafka: uvařit zrnkovou nechat vychladit ubrat trošku tekutiny a nahradit kávou bez lógru......
manka:
evropka: vidíš podle barvy ne? asi dlouho
Ivi: ne, to není nic proti tobě, vím, že kupovaná anglická je černá
evropka: Chutná to jako anglická slanina. Dělám to proto, že dnešní chemické uzení atd. bychom bez tepelné úpravy nevzali do huby. Tak buď ovářím nebo peču. Nakrájím z kůže navrchu kostičky a vypékám cca 30 až 45 minut, podle toho, jak rychle se to vypéká. Odstraníš tím i napíchanou vodu. Moji chlapi to mají moc rádi.
Ivi: no prosím tě jak to chutná?a jak dlouho pečeš?
orinka: zkusím, uvidím, poreferuju
Piafka: to teda nevím, to už bych radši dala nějakou tu obilninovou. Z normální mleté by tam byla zrnka...možná by se to v tom množství rozptýlilo, v zásadě by to nemělo vadit.
orinka: Napadá tě, jak tam zakomponovat normální kávu, pokud člověk nemůže používat instantní?
orinka: sharon: recept mám uložený, v brzké době vyzkouším, vypadá lákavě!!!
YXH: Díky, pochutnali jsme si!
orinka - Dík.
Rychlovky mám ráda.
sharon: sharon: uvidíš, jak si pochutnáte, základní těsto je naprosto skvělé a dobré k tomu bude všecko. Nám vyhovuje zakysaná smetana, že není sladká.
a ten datlový sirup na to..............
orinka: a já nahoru vymyslela mascarpone vyšlehané se šlehačkou ...z Lidlu....to máme rádi.................
sharon: naprosto přesně, těsto má vynikající chuť, kafe tomu dává rafinovanost.
orinka: tohle bude ona ...............................upeču.....nahoru dám zakysanku a pocákám datlový, sirupem.....
Ivi: Mnam to uzene voni az sem
babkatapka: Dekuju za receptik zkusim to
-- Kompletní archiv diskuse --